Eliteserien, Fotball, OBOS-ligaen

NFF tester ny utlånsordning

Nå kan unge spillere lånes ut gjennom hele sesongen for å få bedre matching.

Norges Fotballforbund kommer med en posittiv nyhet til toppklubbene.

For denne sesongen blir det innført en prøveordning for utlån av unge spillere som skal gjøre det lettere for talentene å få spilletid på et høyt nivå.

LES OGSÅ: NFF hører på klubbene – Overgangsvinduet flyttes

Nå kan toppklubbene sende spillere mellom 18 og 22 år på lån til andre klubber gjennom hele sesongen, selv når overgangsvinduene er lukket. Tidligere har slike utlån måtte ordnes før overgangsvinduet stenger i mars, eller i løpet av sommerens overgangsvindu.

– Ønsket vårt er at talentene skal ha en så bra kamparena som mulig. Vi har sett på dagens ordning og funnet ut at vi må ha et system med mer fleksibilitet, sier NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn til Sportshjørnet.

Spillerne kan lånes ut i så lite som 14 dager, eller maksimalt ut resten av 2019.

Går mot FIFAs regler

Også tidligere har en slik ordning vært prøvd i Norge, men da kun for spillere som var på aldersbestemte landslag. Men grunnet internasjonale overgangsregler måtte den avvikles.

LES OGSÅ: Overgangsvinduet direkte – nyheter og rykter

Heller ikke den ordningen som nå prøves ut er helt etter FIFAs mal. Blant annet fordi man åpner opp for at spillere nå kan spille for mer enn to klubber i løpet av ett år, noe som egentlig ikke tillates.

Fisketjønn sier at de ikke har vært i kontakt med FIFA.

– Det vi prøver ut nå er litt i grenselandet, men vi har blant annet sett på ordningen Sverige har. Dette kan komme i konflikt med FIFAs regler, men er et prosjekt vi ønsker å prøve ut nå, sier Fisketjønn til Sportshjørnet.

Andrelagene ikke gode nok

En av forutsetningene i prøveprosjektet er at spilleren lånes ut til en klubb som er høyere i seriesystemet enn andrelaget til klubben som eier spilleren.

– Et moment bak denne prøveordningen er nivåhevingen som har vært i norsk fotball, som har gjort at få andrelag er igjen i 2.divisjon, som har blitt mye tøffere sportslig. Andrelagene er ikke akkurat nå en kamparena som er optimal for alle disse talentene, som nå kan få prøve seg høyere i divisjonene, sier Fisketjønn.

I 2019 er det kun Odd som har sitt andrelag i 2.divisjon. De fleste andre eliteserielagene har sitt andrelag i 3.divisjon. Med Kristiansund og Haugesund har sine andrelag i 4.divisjon, og kan dermed la sine talenter få prøve seg i lokale 3.divisjonsklubber gjennom sesongen.

FAKTA:

Slik er den nye utlånsordningen

*Prosjekt som foreløpig skal testes i 2019.

*Gjelder spillere med proffkontrakt i Eliteserien, OBOS-ligaen eller Toppserien.

*Spillerne fyller mellom 18 og 22 år i 2019.

*Klubben spilleren lånes ut til må spille i en høyere divisjon enn utlånsklubbens andrelag.

*Spilleren kan lånes ut for minimum 14 dager, maksimalt ut året.

*Avtalen kan avsluttes tidligere enn avtalt om begge klubbene ønsker, men tidligst etter 14 dager.

*Siste frist er 10.september. Gjelder lånet mellom to klubber i Eliteserien er fristen 1.oktober.

*Gjelder spillere som regnes som lokalt utviklet. Spillere fra utenfor EU/EØS kan ikke lånes ut etter ordningen.

*Normalt kan spillere kun spille for to klubber i løpet av ett år. Det gjelder ikke spillere som lånes ut som del av denne prøveordningen.

*Alle klubber kan kun ha totalt 8 spillere utlånt av gangen, hvorav maks 5 stykker under 20 år. En regel som gjelder fra før.

*Spillere som lånes ut kan kun spille i nasjonale konkurranser, ikke i UEFA-turneringer.

*Det forventes at spillere som lånes ut skal ha relativt stor sjanse til spill på førstelaget i klubben som låner ham.