3.divisjon, Fotball

3.divisjonstipset: Lysekloster eller Vard?

Vi tror på spenning til siste slutt i avdeling 4. Se tabelltips og vurdering av alle lagene.

I avdeling 4 går det trolig et ganske klart skille. Lysekloster og Fyllingsdalen kjempet om opprykk i fjor, og sammen med nedrykkede Vard er det en sterk trio som skal kjempe om å rykke opp.

LES OM AVDELING 1: Endelig lykkes Eidsvold Turn

Vi holder Lysekloster og Vard hakket foran i øyeblikket, men her blir det jevnt!

LES OM AVDELING 2: Ny nedtur for Lyn

I bunnen skal nyopprykkede lag som Bergen Nord, som ikke får bruke egen hjemmebane, samt lille Fjøra, få det tøft. At Vestfossen har mistet flere sentrale spillere og har mange lange turer tror vi kan bli deres bane i år – selv om de er dyktige på eget gress.

LES OM AVDELING 3: Lekestue for Fløy?

Så har man lag som Valdres, hvor alle mann er byttet ut, og et forsterket Djerv 1919 etter opprykket, som vi tror plasserer seg rundt midten – men kan det hende vi overvurderer dem?

LES OM AVDELING 5: Rocky skyter Gjøvik-Lyn opp

Avdelingen har også en potensiell storscorer i Viktor Smari Segatta, som har reddet Stord på høsten to år på rad, og som innledet årets sesong med 8 (!) mål mot Tertnes i cupen.

LES OM AVDELING 6: Hønefoss er kjempefavoritt

Slik tror vi tabellen blir seende ut:

1. Lysekloster

2. Vard

3. Fyllingsdalen

4. Fana

5. Brann 2

6. Strømsgodset 2

7. Valdres

8. Djerv 1919

9. Stord

10. Sogndal 2

11. Os

12. Vestfossen

13. Bergen Nord

14. Fjøra

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for alt fra topp til bredde

Her er vår vurdering av lagene:

1. Lysekloster

Overganger

Inn: Kevin Berg (Nyköping, Sverige), Damian Garbacik (Baltyk Gdynia), Nikolai Harris (Åsane), Simen Næss (Bryne), Dino Omerovic (Florø), Martin Pedersen, Kittiphong Pluemjai (Angthong), Maciej Raniowski (Brodd), Erlend Skagestad (Fløy), Magnus Tangye (Varegg), Mbaye Toure (Dalkurd), Karol Zielinski (Baltyk Gdynia), Alonso Sanchez Gonzales, Joakim Westrheim (Nest-Sotra)

Ut: Kristoffer Gunnarshaug (Haugesund), Kjetil Hansen (Bjarg), Thomas Hille (Åsane), Erlend Instebø (Fana), Vladan Radojkic (Nest-Sotra), Mohamad Hasan Rahmani (Flint), Alexander Ranck (Vestsiden Askøy), Eirik Rode (Årdal), Sigve Rørstad, Marcus Thormodsen,  Markus Vassnes (Austevoll), Mats Walberg (Fana), Willy Zamble (Kløfta), Kristoffer Østervold (Austevoll)

Vurdering:

Som vanlig er det ekstreme utskiftninger i Lysekloster. Var også involvert i årets snodigste overgang. Stopper Mirza Mujcic kom tilbake etter å sist ha vært i Brattvåg, før han ble solgt viderre til storklubben Olimpija Ljubljana i Slovenia.

Av de mange som har kommet inn har Nikolai Harris og Simen Næss vist før at de holder et høyere nivå enn norsk 3.divisjon. Næss har ikke funnet gammel form i Bryne, men løsner det for ham har de en storscorer i rekkene sine.

Keeper Maciej Raniowski er en solide keeper i 3.divisjon, mens både Dino Omerovic og Erlend Skagestad også er spillere de fleste i avdelingen kunne hatt bruk for.

Så er det alltid et spørsmål ved de mange utlendingene som kommer inn. Alonso Sanchez Gonzales har lenge vært god i 2.divisjon, mens stopper Damian Garbacik også høyst trolig er en solid signering.

Samtidig er det åpenbart mange som de gjerne skulle beholdt blant de som har dratt. Men bakover er både stopper Szymon Walczak og anvendelige Thorvald Trætterbeg beholdt, samt Denis Ljuovic.

Framover er Martin Pedersen tilbake etter å ha vært borte i høst, og bømlingen bør kunne komme opp i tosifret antall mål i år, og med nyankomne Zielinski og Næss som alternativer har de bra dekning. Har også hatt Dennis Antwi på treninger. Skulle det ordne seg med arbeidstillatelser og slikt er det eventuelt en massiv signering.

Trener Ruben Hetlevik har igjen en bred stall å disponere, og ingen trenger å tvile på at de også kommer til å lande noen storfisker i sommer.

Nøyaktig hvordan Lysekloster stiller opp er vanskelig å spå. De siste sesongene har det vært mange formasjoner og rokkeringer. Og nettopp der ligger nok litt av kjernen til at de fortsatt er i 3.divisjon. Å bygge et lag tar tid, i Lysekloster har det vært mangelvare.

Derfor er det kanskje litt å bli litt blind på satsingen og igjen spå Munkene på topp. Men stallen, ressursene og viljen til opprykk er så sterk at de SKAL være der oppe.

2. Vard

3.divisjonstipset: Lysekloster eller Vard?
Roy Andre Miljeteig er en profil i årets 3.divisjon. Foto Astrid M. Nordhaug

Overganger

Inn: Simon Alvsaker (egen stall), Stian Barane (Egen juniorstall), Joakim Birkeland (Egen juniorstall), Alexander Gundersen (Skjold), Roy Miljeteig (Egersund), Daniel Aarås (Skjold), Robert Kling (Florø), Arne Bjordal (Sotra)

Ut: Oddbjørn Skartun, Andreas Ulland Andersen (Avaldsnes), Fredrik Deilkås (Djerv 1919), Erlend Drivenes (Åkra), Mikael Himdal (Avaldsnes), Mats Kvalvågnes (Åkra), Thore Baardsen Pedersen (Haugesund), Vegard Sætre (Torvastad), Tom Undheim (Djerv 1919)

Vurdering:

Det ble nedrykk i fjor for Vard, som egentlig aldri kom helt i gang. Med 14 poeng er det bare å glemme 2018. Likevel bør de kunne henge med i toppen i år.

Selv om flere viktige brikker har forlatt dem i vinter har trener Kolbjørn Fosen fortsatt mange spillere som holder et høyt nivå i troppen.

At Roy Miljeteig har kommet hjem er den klart største forsterkningen. En ballkunstner på dette nivået som kommer til å produsere mange målpoeng fra midtbanen. Det er etter hvert blitt mange gode spillere i 3.divisjon med solide CV-er, men Miljeteig er i mine øyne potensielt en av de aller største profilene i 2019 – ikke bare i denne avdelingen.

Gode Jesper Andreasson og Arent-Emil Hauge har også blitt siden i fjor. Andreasson har vært god både i Ull/Kisa og Nybergsund før, og kommer til å være en profil på dette nivået. På topp skal Erling Flotve Myklebust være i stand til å score målene som er nødvendig i 3.divisjon. Fjoråret var imidlertid tungt hvor skader også satte sitt preg, og på ni kamper ble det ingen mål. Kan også få hjelp av unge Stian Barane, som har sett meget lovende ut i vinter i lagets 4-3-3.

Også spillere som keeper Thomas Kinn, som har flere aldersbestemte landskamper og hentet hjem spillere som Arne Bjordal og Robert Kling, som sørger for at det er et godt 3.divisjonslag som stiller til start. Mange har bra mer erfaring, selv om snittalderen ikke er altfor høy.

Midtbanen med Kling, Miljeteig og Andreasson står neppe tilbake for veldig mange andre på dette nivået de siste årene.

Raymond Skjelde kom inn fra nabo Haugesund, hvor mange av spillerne har prøvd seg før, og danner trolig stopperpar med Morgan Karlsen også i år.

Men litt skiller det opp til Lysekloster, mener vi. Munkene har litt større ressurser, henter flere på en litt høyere hylle, og vil fort gjøre det samme i sommer. Men Vard har fort det meste hentet hjem spillere som har vært der før, og hvor mange har spilt sammen før. Det blir opprykkskamp i år.

3. Fyllingsdalen

3.divisjonstipset: Lysekloster eller Vard?
Erik Huseklepp vender hjem til Fyllingsdalen.

Overganger

Inn: Sebastian Brudvik (Tertnes), Håvard Foldnes (Brann), Erik Huseklepp (Åsane), Ivar Mykkeltvedt (Sotra), Ronny Rojas (Varegg), Marius Sivertsen (Djerv)

Ut: Daniel Campos (Sandviken), Simen Hopsdal (Åsane), Kjetil Kalve (Sotra), Kristoffer Valsvik (Åsane), Thor Kristian Økland (Nest-Sotra)

Vurdering:

Hang med i opprykkskampen helt til siste slutt i fjor, men med 1-1 borte mot Sotra i siste runde var det nettopp Sotra som tok opprykket i stedet.

Hiep Tran valgte å bli værende i klubben tross interesse fra Åsane. Han må imidlertid bygge opp et delvis nytt lag etter at mange nøkkelspillere har søkt seg oppover i divisjonene i vinter.

Alle de som har forsvunnet ut er gode spillere som Fyllingsdalen kommer til å merke at er borte. Valsvik ble kåret til årets 3.divisjonsspiller i Hordaland, Økland og Hopsdal var meget solide forsvarere, mens Kalve har stått bak mange av målene som er scoret de siste årene.

Det største spørsmålet er hvor god Erik Huseklepp blir. Kaspar Bergseth og Tobias Alme bidro brukbart på scoringsfronten i fjor, men det var Eirik Kampenes med sine 15 mål som igjen markerte seg virkelig. Har levert mål over flere sesonger, og med Kalve ute er det ekstra press på ham og Huseklepp i år.

Av de som kommer inn har også Sebastian Brudvik og Ivar Mykkeltvedt vært gode i 3.divisjon, mens Ronny Rojas har levert stabilt i breddefotballen i en årrekke..

Har også gode spillere som Henrik Nyland, Joachim Sundfør og Petter Ingebrigtsen, som alle ble med trener Tran fra Varegg sist vinter. Keeper Andreas Eikum holder også høyt nivå.

Laget fra dalen bør henge med i toppen også i år. Men med halve førsteelleveren borte spørs det om

4. Fana

Overganger

Inn: Martin Hummervoll (Sotra), Vebjørn Høynes (Eid), Erlend Opheim Instebø (Lysekloster), Anders Sørevik (Varegg), Mats Walberg (Lysekloster), Herman Stang Stakset (Tertnes), Krystian Surma (Lyngbø)

Ut: Markus Attila (Bærum), Fredrik Flo (Sotra, var utlånt fra Sogndal), Torgeir Janbu, Martin Færøy Müller (Gneist), Jesper Hadler Olsen (Bjarg), Thomas Spilde (Sund), Anders Stavnesli, Ståle Tveit (Smørås), Henrik Udahl (Åsane)

Vurdering:

Det er mange gode spillere som har gått ut for laget fra sør for Bergen sentrum. Elleveren ser fortsatt solid ut, men bredden kan ikke helt måle seg med lagene høyere opp.

På topp ble Henrik Udahl toppscorer i de fire øverste divisjonene sist sesong, og har fått en fortjent sjanse i Åsane i divisjonen over. Martin Hummervoll fikk det ikke helt til å stemme i Sotra sist sesong, men året før ble det hele 16 mål for Vidar på nivået over. 2 på 2 kamper i cupen så langt, og selv om Udahls 26 mål er vanskelig å erstatte er Hummervoll et fullverdig forsøk.

Med Mats Walberg tilbake i forsvaret etter en rundreise i flere andre klubber har de fått inn en stopper som kan være sjef. Sammen med lovende Fabian Rimestad på backplass (har U-landskamper for G16- og G17), tidligere Vålerenga-talent Sander Pettersen og tidligere Hønefoss-back Sivert Øverby danner han et forsvar som bør holde ganske tett foran tidligere Brann-keeper Ådne Nissestad.

Trener Ørjan Håland har også noen spennende kort til å spille på offensivt. Simen Brekkhus gikk litt i stå i Sogndal og Åsane, men i 3.divisjon er det en spiller man kan vente mer av enn hva han fikk ut i fjor. U17-landslagsspiller Lars Christian Moldestad kjemper om spilletid på midten hvor Alexander Stockinger og Joachim Dankertsen  har vært sentral de siste årene. Har også det tidligere stortalentet Mattias Totland i bakhånd her.

Bra ellever, en del spennende spillere, men heller ikke i år helt slagkraftig nok til å utkjempe de aller beste. Vi spår en ny 4.plass for Fana.

5. Brann 2

Brann startet forrige sesong litt under pari, men hevet seg stort utover sesongen. Med regelmessig hjelp fra A-troppen ble det til slutt en akseptabel 6.plass for talentene.

Spillere som den meget lovende kantspillere Marius Bildøy, keeper Markus Olsen Pettersen og stopper Nicholas Marthinussen er lånt ut til klubber høyere i seriesystemet for regelmessig spilletid på et best mulig nivå.

Eirik Moldenes spilte alt for G18-landslaget i fjor, Håvard Foldnes og Aune Heggebø er inne på G18 nå i årgangen under. Mikal Maden og David Tufta har fått proffkontrakter det siste halvåret, etter at Brann har sett flere lovende spillere være interessante for klubber i utlandet.

Så er spillere som tredjekeeper Emil Harloff, høyrebacktalent Emil Kalsaas, stopper Jesper Löfgren og midtbanespiller Amer Ordagic så langt fra en plass på førstelaget at det er snålt om ikke de er med regelmessig her. Henrik Kjelsrud Johansen og Azar Karadas bidro også utover høsten i fjor.

Branns unge karer har nesten kun korte turer i år. Med et godt, talentfullt mannskap ispedd rutine og kvalitet fra A-troppen bør det bli øvre halvdel.

6. Strømsgodset 2

Det er veldig mange gode, unge spillere i A-stallen. Keeper Morten Sætra, Nicholas Mickelson på backplass, Halldor Stenevik og Hasan Duman på midten og lillebror Pedersen i Sebastian på topp er alle utenfor elleveren. Med unntak av Mickelson vil nok de fleste bli å se ganske hyppig her.

Angripere som Adrian Rogulj og Simen Hammershaug er hentet til nivå tre, det samme er stopper Arnar Thor Gudjonsson, mens Andreas Hoven er lånt ut til Nest-Sotra og Mathias Gjerstrøm til Kongsvinger. Spillere som ville hevet dette mannskapet.

Men andre unge karer står klare til å ta over. Aleksander Biermann Stenseth, Benjamin Ray Reagan, Mathias Fjeld Gulliksen og Kreshnik Krasniqi, som debuterte i 1.divisjon som 14-åring, er blant sisteårsjuniorene som er klare til å ta opp hansken.

G16-landslagsspiller Tobias Gulliksen og broren Mathias er andre spennende spillere i dette mannskapet.

Vil helt sikkert stille ungt på de fleste borteturene, men hjemme kommer de til å bli tøffe å slå.

7. Valdres

Overganger

Inn: Joey Salden (Olympia, Nederland), Sheverinio Blanker (Almere, Nederland), José Domínguez (Afturelding, Island), Acai Elvira Rodriguez (Atletico Ibanes, Spania), Shane Donaghey (Torsby, Svergie), Federico Giordano (Atletico Belgrano, Argentina), Hugo Fauroux (Miami City, USA), Sivert Månum (Egen juniorstall), Nikolic Konstantin

Ut: Jose Maria Cruz Marin, Dominic McGiveron, Ryan Lee Nelson (Gjøvik-Lyn), Enrique Rivas Ramirez, Kyle Spence, Rafael Veloso (Vestmannaeyjar, Island), Robert Rabben, Simen Høglien (Ready), Kasper Dyve, Jonas Fugllien Hauge, Joao Kiala, Ørjan Wilhelmshaugen, Thomas Brekken, Zoran Vujovic

Vurdering:

En ordentlig realitetssjekk fikk de da årets første tellende kamp endte med 1-4 for Kolbu/KK i NM-kvalifiseringen.

Å skape et lag på Fagernes er ingen enkel oppgave. Og i vinter har trener Ole Anders Ulven hatt en ekstrem oppgave når han har vært nødt til å bygge et helt nytt lag. INGEN av de som startet første seriekamp i 2018 er igjen i klubben, og det sier en god del om utfordringene som Valdres har.

To av de siste som har blitt klare for spill i den burgunderrøde drakta er nederrlenderne Joey Salden og Sheverinio Blanker, som begge skal inn og bekle plasser på midtbane.

Noen spillere har også hatt en CV som er helt unik. Som Shane Donaghey, som har Sven-Göran Erikssons sønn som agent. Etter spill i Fram Larvik var han i høst i Torsby, Svennis hjemklubb, på nivå sju i svensk fotball.

Har også hentet spillere med mer interessant klubbhistorie i keeper Hugo Fauroux, som kommer fra Miami City. Federico Giordano har gått gradene i Atletico Belgrano i hjemlandet Argentina, og scoret i sin første kamp.

Hvem som er mannen som skal score målene er et ennå ubesvart spørsmål. Unge Simen Jørstad Ringli fikk flere sjanser i fjor, scoret 3 mål, og har startet på topp i vinter. Har en serber i Nikolic «Costa» Konstantin som man venter på å få spilleklar.

Vi er veldig usikre på hvordan Valdres blir i år. Det blir også lengre reiser i år, og utskiftningene er enda flere enn de siste sesongene.

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for alt fra topp til bredde

8. Djerv 1919

Overganger

Inn: Vetle Worre Bråtveit (Egen juniorstall), Fredrik Deilkås (Vard), Tom Undheim (Vard), Jørgen Voliås (Vard), Jonas Wergeland (Skjold), Herman Fossdal (Haugesund), Sander Delikås (Sotra)

Ut: Jostein Espeland (Kolnes), Emil Osnes Gabrielsen (Kopervik), Andre Helland (Vedavåg), Edis Hopovac (lagt opp), Sindre Kringebotten (Etne), Henning Nesse (Haugar), Øystein Nærheim, Eirik Sydnes.

Vurdering:

Djerv 1919 er tilbake. Etter en høydramatisk opprykksduell mot Åkra rykket Djerv opp etter en av tidenes serieavslutninger. Åkra ledet sin kamp soleklart, noe som gjorde at Djerv måtte vinne sin kamp. De lå under 0-2 med få minutter igjen av bortekampen mot Hana, men reduserte til 1-2, før det ble rødt kort, utligning og så seiersmål på straffe på overtid. Med 3-2  ble opprykket sikret.

Har en spennende trener i 24-årige Endre Eide. Fikk sammen med Maid Memic, som scoret to av målene i kampen mot Hana, kjenne på et høyere nivå da de ledet Avaldsnes’ damer i høst.

I vinter har Djerv hentet flere solide spillere. Vard-trioen Undhiem, Delikås og Voilås er solide signeringer. Spesielt Undheim bør være en kraftig forsterkning, mens de håper Voilås  er spissen de trengte. Også keeper Fossdal, som lenge har vært i FKHs A-stall, er en solid forsterkning, mens stopper Wergeland har vært god i 4.divisjon. Også Delikås-gutta er med på å heve laget.

Åkra var et sterkt kollektiv i fjor, men spillere som Mats Rasmussen med 17 mål og tidligere FKH-junior Lennart Henriquez var sammen med Memic med på å sørge for nok offensiv kvalitet.

Et lag som er ganske uprøvd på dette nivået. Men seriøse og med et bra kollektiv, og i vinter definitivt styrket med flere gode signeringer. Vi tror Djerv 1919 berger plassen greit.

9. Stord

Overganger

Inn: Lennart Andal (Bremnes), Viktor Helgi Benediktsson (Island), Ole Kallevåg (Bremnes), Emil Johnsen (Trott), Viktor Helgi Benediktsson (Vikingur Olavsvik), Mats Dale Valvatne (Solid)

Ut: Rune Mo (Os), Sander Havn

Vurdering:

Har akkurat havnet over nedrykksstreken to år på rad. Etter et drama av de sjeldne for to år siden, hvor de scoret det avgjørende målet på overtid, og dermed reddet plassen på flere scorede mål enn Os. Forrige sesong var litt mindre dramatisk, ettersom de i praksis hadde sikret seg med 90 minutter igjen. Men til slutt skilte kun målforskjellen ned også da.

Begge sesongene har de tatt nøyaktig 30 poeng. En viktig årsak til at plassen har blitt berget heter Viktor Smari Segatta. Den islandske treneren Jon Pall Palmason har hentet landsmannen som redningsmann både høsten 2017 og 2018, og Segatta har svart med 8 mål på henholdsvis 8 og 9 kamper.

I år er Segatta med fra start, og han innledet sesongen med anstendige 8 (!) mål da Tertnes ble slått 9-1 i cupen. Nå er også landsmannen Viktor Helgi Benediktsson hentet inn for å forsøke å unngå samme nedrykksspenning i år.

Har det siste året også fått tilbake flere som har vært med på 2.divisjon med klubben, og som har hevet laget. Simen Grov returnerte etter ett år hos nabo Trott, mens Tore Kanelønning vendte tilbake etter å ha bodd i Stavanger og Kristiansand i flere år. Jonas Tungeland kom tilbake etter ett år i Vard, og scoret solide 12 mål i fjor.

Har også hentet to spennende spillere fra naboøya Bømlo. Forsvarer Lennart Andal har vært fast på G16-landslaget, og er sammen med Ole Kallevåg hentet fra spill i 5.divisjon.

Øylaget ser litt sterkere ut i år, og at Segatta er med hele sesongen er en klar forsterkning. Kan Stord håpe på en litt mindre spennende sesong?

10. Sogndal 2

Sogndal markerte seg solid på juniorsiden i høst. Med et overraskende NM-gull, samt seier i skandinavisk mesterskap, viste unggutta at de har noe spennende på gang. I avdeling 4 ble det til slutt 10.plass, fire poeng over nedrykk.

En ulempe for andrelaget i år er at mye av årsaken til både gull og fornyet sjanse i 3.divisjon heter Akor Jerome Adams. Med hat trick i 3-1-seieren over Rosenborg og 8 mål på like mange kamper i 3.divisjon i høst bidro han sterkt i begge turneringer. Men nå bør han være inne i førsteelleveren for en god stund framover, og da blir det lite 3.divisjon.

På keeperplass er Sogndal solid dekket med lovende Kjetil Haug, Kristian Rutlin og noe yngre Håvard Hetle som alternativer i 3.divisjon.

Lovende spillere som Jonas Fredriksen, Sivert Mannsverk (startet mot Ull/Kisa) og Eivind Helgesen, som har fått sjansen på G18-landslaget i vinter, er alle i A-stallen, men kommer trolig til å spille mange av kampene i 3.divisjon.

Så er det et spørsmål om hvor ofte man får se Alioune Ndour, Sixten Dalen Jensen, Ulrik Flo, Ole Martin Rindarøy eller Ole Amund Sveen, som nylig er tilbake etter et stygt beinbrudd, på dette nivået. 10 av lagets kamper spilles dagen før Sogndal spiller i OBOS-ligaen, så det vil neppe blir toppet lag i de fleste av de kampene.

En spiller som Erlend Grov er ikke i A-stallen, men den tidligere Vard-spilleren med erfaring fra nivå 2 spilte 19 av kampene for Sogndal 2 i fjor. Har også beholdt de fleste av de unge som spilte mest i 3.divisjon, slik som Elias Mittet og Mathias Sundberg.

Vi tror Sogndal har bredde, kvalitet og vilje nok til å holde laget oppe at de ender over nedrykksstreken også i år.

11. Os

Overganger

Inn: Rune Mo (Stord), Roger Ekeland (Sandnes Ulf), Carlos Mendes (Juventude de Pedras Salgadas, Portugal)

Ut: Endre Brenne, Martin Eidsvik, Christoffer Hafsås (Bjarg), Torkel Hjertnes, Erik Kanestrøm

Vurdering:

Os er tilbake etter ett år i 4.divisjon, hvor det ble et ganske uhindret opprykk. Dermed er de tilbake etter den absurde avslutningen i 2017, hvor Stord sendte dem ned med 5-1 over Haugesund 2 i siste runde. Os trengte da plutselig ett mål mot Brattvåg, som med 1-0 var på vei opp til 2.divisjon, og etter å ha trillet ball uten press i flere minutter ble alle kastet i angrep.

Det lyktes ikke, men nå er de gule og svarte tilbake. Trener Endre Brenne besitter en tropp som har mye kvalitet framover, så er spørsmålet hvor godt de kan holde stand selv. I Rune Mo, som nå er spillende assistent, har de hentet inn en strålende midtbanespiller som snart har bingo i hordalandsk breddefotballklubb-bingo. Har også beholdt Rafael Villen Villen, en herlig ballspiller og målscorer på midten.

Og selv om Roger Ekeland ikke fikk det til på nivå eller tre, har han i Stord vist seg som en meget patent målscorer i 3.divisjon. Mads Cato Moldskred kom tilbake etter mange år i toppfotballen før forrige sesong, og scoret 16 mål i 4.divisjon i fjor. Lovende Fabian Bødtker fikk prøve seg på dette nivået med et utlån på sommeren til Øystese i fjor, og scoret to mål da. Os bør kunne produsere bra med scoringer også i år.

Foran keeper Chris Sunde Midttun, som har flere sesonger bak seg hos nabo Lysekloster, har forsvaret lenge sett litt ungt og urutinert ut. Med portugiseren Carlos Mendes inn, sammen med blant andre tidligere Austevoll-spiller Alexander Dale, håper de å holde stand.

Skal man måle Os mot de beste, så mangler nok både kvalitet og nødvendig bredde i troppen. Som nyopprykket handler det først og fremst om å ha minst tre lag bak seg. Det tror vi de klarer akkurat – men det blir jevnt i bunnen.

12. Vestfossen

Overganger

Inn: Bjarki Gudmundsson (Lillehammer), Ibrahim Nashat (Lillehammer), Milos Subotic (Kongsberg)

Ut: Endre Bakke Arntzen, Prods Kristian Brattgjerd, Simen Omberg Hansen, Niklas Grødum Holtungen, Prince Monga, Fredrik Smeby

Vurdering:

Vestfossen var mindre fornøyde da de havnet i avdeling nesten utelukkende med lag fra vest. Det tærer på budsjettet, og har medført at flere spillere trolig ikke er med i år.

Dermed er det et tynnere mannskap som kommer til start i år. Samtidig er det et lag som har en stor fordel i å spille på gress. En bane som ikke alltid er i topp stand, men som Vestfossen selv har vist seg å takle meget godt. Spiller ofte enkelt og effektivt, og det er ingen som gleder seg til å møte dem på bortebane, hvor flere bedre lag er sendt hjem uten poeng de siste årene.

Har et samspilt lag hvor mange har vært med på de siste sesongene sammen. Veteran Hichem Bekkaoui, Petter Mette Lund og Martin Torgersen nærmer seg alle 200 kamper for Vestfossen.

Offensivt var tidligere Mjøndalen-spiller Preben Røren strålende med sine 14 mål i serien i fjor.

Har med signeringen av Milos Subotic sørget for å ha to keepere i stallen. I 2017 måtte Bekkaoui stå i mål en kamp halvskadd da målvakt Eirik Johannessen manglet. Men ellers ser stallen tynn ut. Det gjorde den ofte i fjor og, men da hadde de flere å ta av når noen ikke var med.

Vi tror reisingen og en tynnere stall vil slite på Vestfossen i år, og etter et par gode sesonger lukter det bunnkamp i år.

13. Bergen Nord

Overganger

Inn: Erik Andersen (Egen juniorstall), Hermann Haukeland (Åsane), Andreas Larsen (Nordhordland), David Mkrtchyan (Arna-Bjørnar)

Ut: Ulrik Hauge Håvard Hjelmeland (Varegg), Evrard Irakoze, Thomas Le, Simen Nilsen, Marcus Pira, Grant Vikebø

Vurdering:

Et lite eventyr de siste sesongene. Mathias Macody Lund ledet laget opp fra 5.divisjon i 2017, før det ble opprykk for andre år på rad i fjor. Et godt samspilt lag som likevel skal få merke godt at de har klatret høyt de siste årene.

En stor nedtur i vinter har vært at NFF ikke lar dem spille på egen bane i Salhus. Banen tilfredsstiller ikke sikkerhetskriteriene som er strengere i 3.divisjon, og dermed må de flytte til Flaktveit for sesongen.

Ikke de store endringene i stallen. David Mkrtchyan har vært lovende i flere av bergensklubbene uten å slå gjennom. Kan danne et spennende angrepspar med Steffen Egesund, som har scoret mye på alle nivåer de siste årene. 30 mål i 2017 ble til 19 mål i fjor.

Også Vebjørn Haugland fra Eid har scoret bra med mål i sitt halvannet år i klubben, mens innlånte Hermann Haukeland også er en spennende forsterkning.

Har også beholdt stortalentet David Wolfe. Der de fleste andre på G17-landslaget spiller i store klubber, enten i Norge eller utlandet, har han valgt å bli værende i Bergen Nord, tross interesse fra Brann.

Nesten alle i Bergen Nord er uprøvd på dette nivået. De vet at de er underdogs, og med 13 hjemmekamper på ”bortebane” blir det ikke enklere. Et samspilt lag som få har forventninger til kan være lagets styrke, og de har prestert solid de siste sesongene. Men det stopper her.

14. Fjøra

Overganger

Inn: Kristian Berg (Sogndal), Svenn Ove Gjøringbø (Førde), Simen Stølen (Førde)

Ut: Joar Hoberg (trappet ned), Eirik Husabø (Baune), Per Eirik Lunde (Syril), Steffen Olsen (Studentspretten), Espen Outzen

Vurdering:

Fjøra er tilbake. Etter nedrykket i 2017 er klubben fra Sogndal klare for et nytt forsøk på dette nivået. I en ujevn 4.divisjonsavdeling vant de til slutt klart med 7 poeng ned.

Det er ikke til å komme unna at ganske mange av Fjøras spillere har en fortid i Sogndal. Mathias Flo, sønn av Jarle (og dermed med Tore André og Jostein som onkler), har prøvd seg  i både Sogndal og Raufoss. Egentlig spiss, men brukt stadig mer som stopper. Andreas Lerheim Olsen er en annen god spiller hentet derfra

En spiller det blir spennende å se i år er Malvin Gjerde. Scoret 9 mål på 12 kamper da han ble hentet fra Studentspretten sommeren 2017, men det ble som kjent nedrykk. I fjor noterte målsniken fra Voss seg for hele 31 mål i 4.divisjon, inkludert 8 i siste kamp mot svake Bremanger (som han også scoret alle 4 mot på våren).

Ganske mange av de som var med på å rykke ned i 2017 er fortsatt i klubben, slik som keeper Håvard Mjelleli, forsvarer Eirik Kristoffersen og den gode midtbanespilleren Kenneth Stedjen  Fjøra er prisgitt å få spillere som flytter til bygda for å studere, samt de som ikke når opp i Sogndal.

Men holder det i 3.divisjon? Trolig ikke. Det skiller mye fra 4. til 3.divisjon, og de siste årene har vist at små klubber fra små steder som regel sliter på dette nivået når de kommer opp. Vi tror det blir nedrykk.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook