Ski

VM blir tidenes norske gullfest!

Vi tror Norge setter ny rekord i antall gullmedaljer i ski-VM. Les spådommene for ALLE øvelsene her.

VM i Falun i 2015 er til nå tidenes mesterskap. Med hele 11 gull og totalt 20 medaljer ble det en to uker lang norsk fest i de svenske skogene. Nå ligger alt til rette for at ski-VM igjen blir en gulltriumf fra ende til annen

VINN JOHAUG- OG DÆHLIE-KLÆR: Gratis trekning på Facebook

For både i langrenn og kombinert er det lov å vente seg at medaljene kommer tett, anført av Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og Jarl Magnus Riiber, samtidig som Maren Lundby er en av mesterskapets største favoritter i hoppbakken.

Eneste nedturen er herrenes hopp, hvor det er lite som tyder på at det blir noen gullfest.

Vi spår 4 gull i kvinnenes langrenn, 4 gull i herrenes langrenn, 1 gull til Lundby og 3 i kombinert. Dermed ender Norge på 12 gull, noe som vil være tidenes medaljefangst.

Se det komplette VM-programmet her

SLIK TROR VI GULLSJANSENE ER:

LANGRENN

DAMER

VM blir tidenes norske gullfest!
ENDELIG TILBAKE: Therese Johaug er storfavoritt til å ta tre individuelle gull. Foto: Digitalsport

Sprint

Kanskje langrennsøvelsen med dårligst sjanse for norsk gull. Selv om storfavoritt Stina Nilsson er usikker etter å ha vært skadd er ikke Maiken Caspersen Falla en klar favoritt, slik hun har vært de siste sesongene. Men uten Nilsson på startstreken er Falla og kometen Kristin Skistad blant de 6-7 som kan vinne.

Sjanse for norsk gull: 20%

Sprintstafett

Heller ikke her kan vi forvente norsk gull. Både Sverige og Russland kommer til mesterskapet som større favoritter enn Norge, med blir det ikke medalje er det en skuffelse.

Sjanse for norsk gull: 25%

10 km klassisk

Therese Johaug er i sitt første mesterskap på fire år, og det har knapt vært en større favoritt noensinne. Har herjet med konkurrentene i hele år, og det er nesten kun smørebom eller sykdom som kan hindre gull.

Skulle hun likevel snuble er Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg blant de heiteste gullkandidatene.

Sjanse for norsk gull: 95%

15 km skiathlon

Første distanse for Johaug og de andre distanseløperne. Slik sesongen har vært i år er det veldig trolig at Johaug tidlig stikker av og vinner med klar margin. Men mesterskap er likevel noe annet enn verdenscup, og der ligger den lille tvilen – har noen andre klart å prikke formen perfekt til Seefeld?

Sjanse for norsk gull: 95%

30 km fristil

Avsluttende distanse. Hvordan mesterskapet har gått så langt sier mye før denne. Har noen floppet helt, blitt syke eller fått spare seg til distansen? Vanskeligste distanse å spå, men en frisk Johaug vil være megafavoritt også her. Og igjen er det flere nordmenn blant de 5-6 andre medaljekandidatene.

Sjanse for norsk gull: 90%

Stafett

Med Heidi Weng ute av form og spørsmålstegn ved flere andre, med unntak av Johaug, er ikke Norge enorme favoritte på samme måte som Johaug er i individuelle øvelser. Men klar favoritt foran Sverige og Russland er de norske kvinnene.

Sjanse for norsk gull: 65%

MENN

VM blir tidenes norske gullfest!
GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo er kanskje ski-VMs største stjerne.

Sprint

Johannes Høstflot Klæbo har lekt med konkurrentene i vinter. Kun veteran Federico Pellegrino kan tenkes å gi ham virkelig trøbbel, eller har Sergei Ustiugov prikket formen etter et tungt år? De tre andre norske på start er også medaljekandidater.

Sjanse for norsk gull: 75%

Sprintstafett

Klæbo får trolig med seg Emil Iversen her. På papiret er det en helt overlegen kombinasjon. Men begge har hatt sin dose med uhell og uoppmerksomhet de siste årene. Klassisk kan bety at Ustiugov blir tøffere å bryne seg på og, men Norge er klar favoritt.

Sjanse for norsk gull: 65%

15 km klassisk

Vanligvis en norsk paradeøvelse, men i år er det definitivt distansen hvor gullsjansen er lavest i langrenn. Iivo Niskanen og Alexander Bolshunov har byttet på å framstå overlegne i vinter, og kommer til VM som soleklare favoritter. De fire norske (Iversen, Klæbo, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby) er alle blant de største utfordrerne.

Sjanse for norsk gull: 10%

30 km skiathlon                                       

Trippel norsk i OL, og vinneren fra den gang (Simen Hegstad Krüger) er vraket. Det sier litt om den norske bredden. Klæbo falt av i NM, men er han med inn til avslutningen er sjansen for seier stor. Emil Iversen har også avslutningsegenskapene og har imponert stort i år, mens Sjur Røthe og Sundby er mer avhengig av å sprekke opp feltet. Mange muligheter for norsk seier her. Samtidig er det den mest åpne VM-distansen.

Sjanse for norsk gull: 65%

50 km fristil

Avslutningsdistansen. OL-vinner Simen Hegstad Krüger kan ha hvilt hele mesterskapet mens andre gullkandidater har gått 3-4-5 distanser. Sjur Røthes motor og form gjør også han til en gullkandidat. Eller skal det endelig lykkes for Sundby? En åpen øvelse med mange om beinet.

Sjanse for norsk gull: 40%

Stafett

Stafett er stafett. Men med Klæbo på siste etappe har vi et ess i ermet. Likevel et spørsmål om de andre etappene, selv om Iversen og Røthe er inne i kabalen pr nå. Kanskje er det mindre usikkerhet rundt russerne før VM. Alt tyder på en norsk-russisk duell, det er svært vanskelig å se for seg andre blande seg inn i gullstriden.

Sjanse for norsk gull: 45%

HOPP

MENN

Storbakke

Det har ikke vært Norges sesong så langt, og Daniel Tande misser mesterskapet. Både Johann Andre Forfang og Robert Johansson er blant medaljekandidatene, men det skal virkelig klaffe for at det skal bli norsk gull her.

Sjanse for norsk gull: 5%

Normalbakke

Ofte hakket jevnere og mer uforutsigbart her. Det ville imidlertid vært veldig patriotisk å hevde at dette er en øvelse hvor det ser ut til å ende i norsk gull. Selv om historien har gitt oss overraskende lyspunkter her før (hei, Lars Bystøl!).

Sjanse for norsk gull: 5%

Lagkonkurranse

Selv om vi ikke tror på jubel i de individuelle øvelsene, så er sjansen større i lagkonkurransen. Forfang og Johansson får med seg to av trioen Halvor Egner Granerud, Andreas Stjernen og junior Thomas Markeng. Polen og Tyskland blir tøffe å slå, og Norge er i en utfordrerposisjon til gullet.

Sjanse for norsk gull: 15%

DAMER

Normalbakke

Verdensener Maren Lundby taklet presset i OL i fjor. Tok en liten stund før første verdenscupseier kom denne sesongen, men har nå utrolige ni seiere på elleve konkurranserr siden midten av januar. Katharina Althaus og Sara Takanashi fort de eneste som kan frarøve Lundby gullet under normale omstendigheter.

Sjanse for norsk gull: 80%

Lagkonkurranse

Kom med på VM-programmet i siste liten. Er også den øvelsen det er konkurrert minst i, og som er vanskeligst å vurdere. Men med Lundby på laget må Norge regnes som medaljekandidatene. Anna Odine Strøm, Ingebjørg Saglien Braaten og Silje Opseth de tre andre på laget. 4.- og 6.-plass i de to konkurransene som er gjennomført i verdenscupen.

Sjanse for norsk gull: 5%

Mixed lagkonkurranse

Trolig lagkonkurransen som passer Norge best i dette mesterskapet. Lundby, Johansson, Forfang og den kvinnen som gjør det best etter Lundby i de to andre øvelsene danner et sterkt lag. En av flere gullkandidater i en åpen øvelse.

Sjanse for norsk gull: 30%

KOMBINERT

Individuelt

Jarl Magnus Riiber har vært fullstendig overlegen i verdenscupen denne sesongen med ti seiere. Bunnsolid i bakken og god nok i sporet har han vunnet verdenscupen sammenlagt for lengst. Kommer til VM som soleklar favoritt. Jørgen Graabak blant de fremste utfordrerne.

Sjanse for norsk gull: 75%

Sprint

Samme som over her. Riiber er mannen å slå, og takler han mesterskapspresset skal konkurrentene ha en perfekt dag for å kunne ta fram ham gullet.

Sjanse for norsk gull: 75%

Lagsprint

Duoen Riiber/Graabak er en klar gullkandidat. Dette er imidlertid en øvelse hvor det ofte blir jevnt, og spesielt rutinerte tyskere i to av Rydzek, Riessle og Frenzel må regnes med her.

Sjanse for norsk gull: 55%

Stafett

Eneste øvelse hvor Norge kanskje ikke er favoritt. Espen Bjørnstad, Magnus Krog og Jan Schmid utgjør resten av det norske laget, og kjemper om to plasser på laget. Alle har gode enkeltresultater, men har manglet stabiliteten som gjør dem til helt sikre kort. Tyskerne er nok et lite skritt foran på favorittrankingen.

Sjanse for norsk gull: 40%

VINN JOHAUG- OG DÆHLIE-KLÆR: Gratis trekning på Facebook