3.divisjon, Fotball

Vårens store skuffelser

Levanger depper etter tap. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
Flere av de største klubbene i 2.- og 3.divisjon har underprestert stort.

Tidligere i uka kåret vi de største positive overraskelsene i 2.divisjon og 3.divisjon denne våren. I dag ser vi på de største skuffelsene.

Felles for veldig mange er at de har en nær fortid både ett, to og tre nivåer høyere enn det de nå befinner seg – men flere av de største klubbene på disse nivåene er langt unna å levere i 2019.

LES OGSÅ: Alt fra det norske overgangsvinduet LIVE

Hønefoss var av alle utropt til storfavoritt i sin avdeling, men er langt nærmere nedrykk enn opprykk. Lyn har jaktet opprykk i flere år, men er lengre unna enn noensinne siden konkursen.

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for siste nytt

Bryne, Levanger og Nybergsund er andre lag med ambisjoner om å være med i toppen, men som allerede kan glemme de drømmene.

Her er vårens store skuffelser:

1. Hønefoss

10.plass i 3.divisjon avdeling 6

Vårens store skuffelser
Tor Øyvind Hovda jubler for mål for Hønefoss mot Sarpsborg 08 i Tippeligaen 2013. Nå spiller han for HBK i 3.divisjon. Foto: Dagfinn Limoseth, Digitalsport

Var i Eliteserien senest i 2013, og var enorm favoritt i 3.divisjons avdeling 6. Det er et stempel de ikke har vært i nærheten av å leve opp til.

Før det ble 2-2 mot serieleder Fløya denne helgen var 5 av 5 bortekamper i Nord-Norge tapt. Status etter 11 kamper er dermed 13 poeng og 10.plass.

Skader i en tynn tropp har gjort seg gjeldende, og HBK bør se langt sterkere ut etter ferien. Men 10 poeng opp til tabelltopp er mye, og kanskje handler det nå mer om å faktisk berge plassen.

Hva vi sa før sesongen: 1.plass –«Det er ikke bare å spasere opp, men Hønefoss er årets største favoritter i de fire øverste divisjonene»

2. Valdres

14.plass 3.divisjon avdeling 4

Har bommet totalt. Laget fra Fagernes mistet nesten hele laget i vinter. Det er ikke noe helt nytt med mange utlendinger inn og ut portene der. Men traff for dårlig med signeringene i år, og flere av spillerne har allerede forlatt landet.

Resultatet er en svært ung og tynn tropp som har fått juling de siste kampene. 1-10 for både Fana og Djerv, 0-8 for Os, 1-8 for Stord, 1-7 for Brann 2, 0-5 for Fyllingsdalen og 0-4 for både Sogndal 2 og Strømsgodset 2.

I de to siste kampene har de brukt en 6.divisjonsspiss i mål. Fasit på 11 kamper er vanvittige 63 baklengs.

Samtidig har de faktisk én seier med 4-1 over bunnkollega Vestfossen – og avstanden til Fjøra på trygg plass er bare 4 poeng. Tar de tak og henter nye forsterkninger i sommer er det håp, selv om våren har vært en katastrofe.

Hva vi sa før sesongen: 7.plass – «Vi er veldig usikre på hvordan Valdres blir i år. Det blir også lengre reiser i år, og utskiftningene er enda flere enn de siste sesongene»

3. Elverum

13.plass i 2.divisjon avdeling 2

OBOS-ligaen i 2017, hang med i opprykksstriden nesten hele veien inn i fjor – men tar i år ferie på nedrykksplass.

Hedmarkingene mistet toppscorer Jonas Enkerud til HamKam i vinter, men har ellers beholdt det meste av stallen.

Innledet sesongen med 4 tapt, og totalt er 7 av 10 kamper tapt så langt. Samtlige 5 bortekamper er endt i tap. Da er det ikke spesielt hyggelig at de åpner høstsesongen med topplagene Kjelsås og Grorud i de to første bortekampene.

Har slått tre bunnkollegaer på hjemmebane, men våren totalt sett har vært en stor skuffelse.

Hva vi sa før sesongen: 5.plass – » Elverum har i sum et mannskap som bør kunne henge med i toppen. Men er det godt nok til å holde helt inn hele veien? Er det mange nok HELT topp 2.divisjonsspillere i troppen? Vi er usikre, og tror Tore Fossums mannskap får en ny sesong like bak de aller beste»

LES OGSÅ: Bosman-spillere i Eliteserien – flere stjerner blant navnene

4. Bryne

11.plass i 2.divisjon avdeling 1

Vårens store skuffelser
Igor Spiridonov er en av 2.divisjons beste målvakter, men han og Bryne har hatt en tung vårsesong. Foto: Digitalsport

Med Jan Halvor Halvorsen inn som trener skulle Bryne gå fra fjorårets tabellplassering i ingenmannsland til å kjempe i toppen. I stedet er de like over nedrykksstreken når nesten halve sesongen er spilt.

Innledet bra med 7 poeng på 3 kamper. Siden da har 5 av 8 kamper blitt tapt. Rotet bort 2-0 mot slutten av kampen mot Byåsen, før de ga fra seg seieren langt på overtid mot Brattvåg.

Status på bortebane er 1 poeng på 6 kamper. Heldigvis for dem er to av tre kamper før ferien på eget gress.

Hva vi sa før sesongen: 4.plass – » Vi tror Bryne blir bra i år. Men gode nok til å kjempe om opprykk? Troppene til de tre lagene vi har spådd høyere ser både litt råere og bredere ut»

LES OGSÅ: Danmark innfører VAR

5. Levanger

12.plass i 2.divisjon avdeling 1

Vårens store skuffelser
Det har vært lite å juble for hos Levanger det siste halvannet året. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån

Elendig sesong i OBOS-ligaen i fjor endte med klart nedrykk. I vinter er det meste av stallen byttet ut, og vi spådde at de ikke var gode nok for å henge med i toppen. Likevel må det sies å være en skuffelse når trønderne går til ferie på nedrykksplass.

Kun tre lag fra Eliteserien til 3.divisjon har scoret færre enn Levangers 9 seriemål. 0-4 for Stjørdals-Blink i andre serierunde var et lavmål, men de fikk revansje ved å slå samme lag i cupen.

Viktig seier over Brattvåg sist runde. Har tre runder igjen før ferien, i tillegg til en hengekamp mot Kvik Halden som venter etter ferien.

Hva vi sa før sesongen: 6.plass – « Flere andre lag har fått en ordentlig nedtur etter å ha falt fra 1.divisjon, og har brukt tid på å reise seg. Vi tror Levanger kommer seg noenlunde på beina i år, men en plass rundt midten virker trolig»

6. Lyn

5.plass i 3.divisjon avdeling 2

Nå tippet vi Lyn bare på en 4.plass, så at 3.divisjons største klubbnavn henger etter er ikke kjempeoverraskende. Likevel er det umulig å se på det som annet enn en skuffelse når laget som har ambisjoner om å være et par hakk høyere i divisjonssystemet allerede er frakjørt i opprykkskampen.

11 poeng opp ledende Vålerenga 2 etter like mange kamper er selvsagt altfor mye. Selv om det fort kan snu, så er en vår hvor kun halvparten av kampene er vunnet en skuffelse i Lyn-målestokk.

Som i fjor er det bortekampene som er problemene. Tap for Follo, Grei og FK Tønsberg og knappe seiere over bunnlagene Ready og Norild. Kun 4-1 over Mjøndalen 2 er spesielt imponerende på fremmed grunn. Tynnere tropp enn i fjor, og har kun holdt nullen i to kamper.

Hva vi sa før sesongen: 4.plass – «Nå har de latt to ganske gode sjanser gå fra seg to sesonger på rad. I år blir det tøffere med flere gode lag i toppen. Vi tror Lyn igjen må se opprykket glippe»

7. Nybergsund

10.plass i 3.divisjon avdeling 5

Vi visste ikke helt hva vi kunne forvente av Nybergsund, som etter nedrykket fra 2.divisjon har byttet ut så godt som hele stallen, kun med et par unntak.

Men når trener Yngve Sandbuløkken før sesongen slo fast at kun opprykk er godt nok har våren utvilsomt vært en skuffelse.

Så ok ut i starten med 7 poeng på de 4 første kampene. Men så fulgte 4 strake tap, og da 1-0 ble 1-2 mot Brumunddal i siste kamp før ferien ble avstanden til nedrykk plutselig liten.

Med et helt nytt lag fra alle verdenshjørner er det ikke enkelt å få et samspilt lag på kort tid. Men målt mot ambisjoner og de siste sesongene har våren 2019 uansett vært en nedtur.

Hva vi sa før sesongen: 4.plass – «Samspill, kvalitet på de som er hentet og trivsel er åpenbare spørsmål. Vi har ikke svaret, men tillater oss å være særdeles spente. Øvre halvdel? Kanskje. Opprykk er målet»

8. Brumunddal

12.plass i 3.divisjon avdeling 5

Både bunnkollegaene Verdal og Steinkjer kjempet godt med Brumunddal om denne plassen. Likevel, forventningene og ambisjonene var hakket større til hedmarkingene, og når de tar ferie på nedrykksplass er det godt under ambisjonene.

Overtidsseier over Nybergsund i siste kamp før ferien var ekstremt viktig. Andre seier for året, og den første kom billig da de møtte et svært ungt Ranheim 2-lag hjemme.

Status etter 11 kamper er 9 poeng, og om det fantes et opprykkshåp er det borte for lengst. Nå handler det om å berge plassen, to år etter at de spilte 2.divisjon.

Hva vi sa før sesongen: 5.plass – «Vi tror på en ny sesong hvor laget til Vemund Brekke Skard blir ganske bra, men ikke helt bra nok for ordentlig toppkamp»

9. Asker

10.plass i 2.divisjon avdeling 2

Vårens store skuffelser
Lars Fuhre ble hentet fra svensk fotball, men han og Asker har hatt en skufffende vårsesong. Foto: Krister Andersson / Bildbyrån

Et nesten helt nytt lag i vinter. Har brukt for lang tid på å spille seg inn, og savnet av en målscorer har vært stort.

Kun 9 scoringer så langt står til stryk. Det hjelper på at de kun har 13 baklengs, og har holdt nullen i fire kamper.

Spesielt står det ydmykende 0-4-tapet hjemme mot nabo Bærum fram som et lavmål i vår.

Hva vi sa før sesongen: 4.plass – «I våre øyne bør de henge med i toppen, men vi tror opprykket akkurat glipper igjen»

10. Madla

11.plass i 3.divisjon avdeling 4

Med flere gode signeringer i vinter ble Madla utropt til en outsider i toppen denne sesongen. Nå handler det i stedet om å berge plassen i 3.divisjon.

Skader og fravær har gjort sitt til at laget ikke har vært like sterkt som man kunne anta. Mads Bøgild var kun på banen i første seriekamp, mens Jonas Følstad ennå ikke har spilt ett sekund. To spillere som var med på å gi mange troen på en sesong på øvre halvdel.

Fasit nå er fire strake tap og en plass like over nedrykksstreken. Denne avdelingen er blant de som ikke tar ferie helt ennå, og i de tre kampene før ferien venter viktige kamper mot andre nedrykkskandidater i Donn, Vardeneset og Bryne 2.

Hva vi sa før sesongen: 3.plass – «Madla er et av lagene det stilles størst forventninger til i år, etter at de har forsterket seg meget godt gjennom vinteren»

Andre skuffelser:

Fyllingsdalen, Junkeren, Pors, Steinkjer, Verdal, Pors, Lysekloster, Steinkjer, Verdal, Brattvåg.

Glad i fotball? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook