3.divisjon, Fotball

Vårens store overraskelser

Mats Lillebo har vært en kjempesuksess for Stjørdals-Blink på lån fra Ranheim i vår, og står med 11 scoringer. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
Se hvilke lag i 2.- og 3.divisjon som har imponert oss mest.

Halvparten av avdelingene i 2. og 3.divisjon har nå tatt ferie etter 11 runder. Snart halvveis er det noen lag som har overrasket alle. Etter å ha vært spådd på nedre halvdel har flere av dem i stedet blandet seg inn helt i toppen.

LES OGSÅ: Alt fra det norske overgangsvinduet

Vi spådde utfallet av alle avdelingene før sesongene – men halvveis er det noen lag som har gjort våre spådommer til skamme.

I dag ser vi på de ti mest positive overraskelsene – målt opp mot både våre og andres forventninger – denne sesongen, før vi går gjennom de ti størst skuffelsene så langt onsdag.

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for siste nytt!

Her er vårens 10 positive overraskelser:

1. Djerv 1919

1.plass i 3.divisjon avdeling 4

Rykket opp på høydramatisk vis sist sesong, da de scoret tre nødvendige mål helt mot slutten av siste kamp. Med gode signeringer i vinter spådde vi at de burde berge plassen greit – men få hadde nok sett for seg en kamp i toppen.

Djerv har imidlertid fosset gjennom avdeling 4, og går til ferie på toppen av tabellen. Innledet med seiere over Fyllingsdalen, Lysekloster og byrival Vard, de tre lagene alle regnet som de tre sterkeste, i løpet av de fem første kampene.

Kun et lite feilskjær med tap borte mot Fana, men 10 seiere på 11 kamper er uansett en fantastisk vårsesong. 37 scoringer er nest mest i de fire øverste divisjonene så langt.

En vårsesong til terningkast 6 – og nå må de definitivt regnes som en opprykkskandidat.

Hva vi sa før sesongen: 8.plass – «Et lag som er ganske uprøvd på dette nivået. Men seriøse og med et bra kollektiv, og i vinter definitivt styrket med flere gode signeringer. Vi tror Djerv 1919 berger plassen greit»

2. Stjørdals-Blink

2.plass i 2.divisjon avdeling 1

Vårens store overraskelser
Mats Lillebo har vært en kjempesuksess for Stjørdals-Blink på lån fra Ranheim i vår, og står med 11 scoringer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Berget plassen på utrolig vis i siste runde i fjor, da de vant selv og fikk den nødvendige hjelpen i to andre kamper. I vår har de toppet tabellen nesten hele våren. Selv om Fredrikstad sneik seg forbi i helgen har det vært en strålende sesong for Blink så langt.

Hentet fire spillere på lån fra Ranheim i vinter, og spesielt Mats Lillebo, som er toppscorer med 11 mål, har vært vital.

Samtidig er det intet mindre enn bunnsolid med kun 6 baklengsmål så langt. I helgen ble Egersund første lag til å score mer enn ett mål på Blink i serien.

Har spilt godt, og må absolutt regnes med i toppen.

Hva vi sa før sesongen: 8.plass – «Det kommer til å bli svært tett i bunnen, men vi tror Blink beveger seg bort fra den aller verste bunnkampen tabellmessig».

3. Mandalskameratene

4.plass i 3.divisjon avdeling 3

Vi spådde et klart nedrykk for Mandalskameratene, og pekte på at de mange veteranene neppe ville gi samme boost som da de kom inn og hjalp til med opprykket i høst.

Etter en start som ventet har kameratene fra Mandal den siste måneden gjort det tipset til skamme. 16 poeng de siste 6 kampene. Har knust Vardeneset (5-1), Brodd (6-3) og Start 2 (6-0). 44-årige Tor Olve Fagnastøl scoret hat trick mot Brodd og to i siste kamp mot Starts rekrutter.

Har sett ut som alt annet enn et nedrykkslag den siste måneden, og 20 poeng allerede er nesten mer enn vi så for oss de skulle ta i hele år.

Hva vi sa før sesongen: 14.plass – «Vi er skeptiske til om de tidligere fotballpensjonistene evner å utgjøre en forskjell i år, og tror varen blir levert – den heter nedrykk og 4.divisjon 2020»

4. Skjervøy

3.plass i 3.divisjon avdeling 6

Har berget plassen på marginalt vis i siste serierunde to år på rad. Har tapt ”alt” på våren begge sesongene. I år er det et helt annet Skjervøy som har kommet ut av startblokkene.

Allerede 22 poeng på 11 kamper, mens de i hele fjor samlet sammen 29 poeng hele sesongen.

Har slått Junkeren og Hønefoss hjemme. Litt flaks med lagoppstillingene når de har møtt et par av andrelagene, men likevel – fem seiere på seks bortekamper er uansett meget solid. Ørjan Skallebø med 4 av 4 mål da Ull/Kisa 2 ble slått 4-3 søndag.

Hva vi sa før sesongen: 13.plass – «Med et krafttak har Skjervøy berget plassen de to siste sesongene. I år tror vi de får det tøft igjen»

5. Kvik Halden

3.plass i 2.divisjon avdeling 1

Vårens store overraskelser
Kent Bergersen og Kvik Halden har hatt en bunnsolid vårsesong, spesielt på hjemmebane. Foto: Sjur Stølen , Digitalsport

Sikret seg opprykket i en spennende og jevn duell med Eidsvold Turn sist sesong. Vi følte oss optimistiske da vi spådde østfoldingene på øvre halvdel, men foreløpig har de overgått alt av forventninger.

Status så langt er 3.plass med 6 seiere på ti kamper, samt én kamp til gode som kan føre dem til topps på tabellen. Råsterke på eget gress hvor de antatte topplagene Fredrikstad, Bryne, Egersund og Arendal (tippet som de fire øverste av oss) alle er slått. Kun ett feilskjær mot gresskollega Vidar.

Har også overbevisende resultater som 4-1-seier i Moss og 6-1 over Byåsen sist, i en kamp hvor alle målene kom etter pause.

Et godt kollektiv som traff bra med signeringene i vinter. Med påfyll i sommer er de en joker i toppen.

Hva vi sa før sesongen: 7.plass – «Vi tror Kvik Halden løfter seg til nødvendig nivå. 7.plass er muligens vel optimistisk, men Kvik ser best ut av opprykkslagene, og bedre enn flere som var i 2.divisjon i fjor»

6. Fram Larvik

4.plass i 2.divisjon avdeling 2

Nede for telling sist sommer, men har reist seg mesterlig. Fjerde runde i cupen mot Bærum onsdag etter å ha slått ut Start, Raufoss og Strømsgodset.

I serien er de på 4.plass, men kun ett poeng fra kvalifisering. Kun ett tap så langt, og på eget gress har de vært svært vanskelige å ha med å gjøre. 3-0 over Åsane sist hjemmekamp var bunnsolid, og de to andre lagene foran på tabellen (Kjelsås og Grorud) er holdt til uavgjort så langt i år.

Et ungt og sultent lag som har hevet seg med tidligere Halsen-trener Roger Iversen som sjef. Et lag å regne med nå, ett år etter at alt var mørkt.

Hva vi sa før sesongen: 11.plass – «Det unge mannskapet de stiller med i 2019 har masse talent og er lett å like, men samtidig lukter det en ny sesong plassert et godt stykke ned på tabellen»

7. Gjelleråsen

2.plass i 3.divisjon avdeling 6

Solid førstesesong med 6.plass i fjor etter opprykk fra 4.divisjon. Tar nå ferie på en enda sterkere 2.plass, ett poeng fra å lede avdelingen.

Der mange andre lag fra Oslo-området sliter i nord har Gjelleråsen tatt med seg tre poeng fra tre av fire langturer så langt. Tapte toppkampen hjemme mot Finnsnes i helgen, og har hatt litt flaks med oppstillingene i tre av fire kamper mot andrelag – til gjengjeld tapte de for et rekordsterkt Lillestrøm 2 tidlig.

Trener Ørjan Heiberg har utviklet laget videre, og Gjelleråsen framstår så langt som et solid 3.divisjonsmannskap.

Hva vi sa før sesongen: 8.plass – «Gjelleråsen har, som mange andre på dette nivået, en ung tropp hvor nesten alle er i starten av 20-årene eller er i tenårene. Vi tror de ender rundt midten også i år»

8. Flint

3.plass i 3.divisjon avdeling 3

Var riktignok utnevnt til en outsider i toppen av de fleste. Uansett solid som nyopprykket å ligge på 3.plass når serien snart er halvspilt.

Åpnet litt forsiktig med 1-2 for både Mandalskameratene og Vindbjart, men siden er 7 av 9 kamper vunnet.

Adrian Krysian var viktig for opprykket, og har fortsatt i fantastisk form. 11 seriemål så langt, noe kun tre spillere overgår i hele 3.divisjon.

Hva vi sa før sesongen: 5.plass – «En voldsom bredde i stallen og god kvalitet på elleveren. Men har de spissen som scorer nok?»

9. Sotra

5.plass i 2.divisjon avdeling 2

Vårens store overraskelser
Tommy Knarvik har tatt nyopprykkede Sotra til øvre halvdel. Foto: Astrid M. Nordhaug, Digitalsport

Selv om vi hadde tro på Sotra, og spådde dem helt oppe på 7.plass, så har Tommy Knarviks mannskap imponert. Status så langt er 5.plass, i tillegg til at de har en hengekamp som kan sende dem opp på samme poengsum som Åsane på kvalifisering.

Startet litt vaklende med tre tap på fire kamper, men har fulgt opp med tre hjemmeseiere uten baklengs, i tillegg til to U og en seier over et ungt Odd 2-lag borte.

Var levnet mindre sjanser av andre, men øvre halvdel som nyopprykket er solid.

Hva vi sa før sesongen: 7.plass – «Bra med kvalitet og rutine inn i løpet av vinteren gjør at vi tror Sotra SK har kvalitet nok til å bli en positiv overraskelse denne sesongen»

10. Stord

5.plass i 3.divisjon avdeling 4

Har berget plassen på målforskjell to sesonger på rad. I år ser det ut til å bli en langt mindre dramatisk avslutning for sunnhordalendingene.

Fasit etter 11 kamper er hele 19 poeng, og dermed 13 poengs avstand ned til nedrykksplassene. Har tapt mot de andre lagene i toppen av tabellen, men har ellers gjort jobben nesten prikkfritt.

Storscorer Viktor Segatta med 9 mål i serien, inkludert 5 mot sjanseløse Valdres. Noterte seg også for 8 mål da Tertnes ble slått 9-1 i cupen.

Holder de seg på øvre halvdel må det sies å være en mer enn godkjent sesong.

Hva vi sa før sesongen: 9.plass – «Øylaget ser litt sterkere ut i år, og at Segatta er med hele sesongen er en klar forsterkning. Kan Stord håpe på en litt mindre spennende sesong?»

Andre positive overraskelser:

Nardo (8.plass i 2.divisjon avdeling 1)

Nordstrand (7.plass i 3.divisjon avdeling 1)

Lokomotiv Oslo (6.plass i 3.divisjon avdeling 2)

Follo (5.plass i 3.divisjon avdeling 2)

Vardeneset (7.plass i 3.divisjon avdeling 3)

Melbo (5.plass i 3.divisjon avdeling 6)

Glad i fotball? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook