Fotball, VM 2018

Tidenes VM-øyeblikk 61-70: Hund på banen, tidenes lagmål og elendige dommere

Dommerne har også en plass i VM-historien. I dag tar vi turen innom et par av de verste avgjørelsene, i tillegg til en usannsynlighelt, en hund på banen og et par fantastiske rekorder.

Nå begynner vi å nærme oss noen av de virkelige godbitene i VM-historien. I dag skal vi se på de som nekter å forlate banen, en stjerne som ikke vil være med, en usannsynlig helt og en ny regel  som skapte neglebiting.

Her er plassene 61-70 i kåringen av tidenes VM-øyeblikk:

70. Greaves møter hund (1962)

Vi skal til VM i 1962 og kvartfinalen mellom Brasil og England. Plutselig er det en for mye på banen, og det er ikke en innbytter som har lurt seg inn, men en hund på villspor.

Flere av spillerne forsøker å lokke den til seg uten hell, før den engelske storscoreren Jimmy Greaves klarer å sjarmere hunden ved å sette seg ned på kne og lokke den til seg. Deretter fikk han et tak på hunden, før banemannskap fikk tatt over og eskortert den ubudne gjesten vekk.

— Jeg elsker hunder og ropte på den. Jeg husker publikum jublet høylytt da jeg fikk fanget den, men hunden var tydeligvis skrekkslagen, for den tisset på drakta mi! På den tiden hadde vi ikke reservedrakter å bytte til, så jeg måtte fortsette å spille med tiss på drakta, mimrer Greaves.

Hunden hadde imidlertid gjort inntrykk på flere. Det brasilianske driblefantoment Garrincha skal ha blitt så betatt av hunden at han tok den med seg hjem etter mesterskapet.

69. Rattin vil ikke av (1966)

Blant de hundre største øyeblikkene i VM-historien er det flere som stammer fra kamper mellom England og Argentina. I VM-sammenheng to erkerivaler som det alltid skjer noe spesielt mellom. Så også da de spilte på Wembley i 1966, i et virkelig hett oppgjør.

Etter 35 minutter bestemte den tyske dommeren Rudolf Kreitlein seg for å vise ut Antonio Rattin for å ha brukt ufine gloser mot dommeren. En avgjørelse argentinerne mildt sagt var uenige i. Avgjørelsen kom etter at det hadde blitt dømt frispark mot Argentina, noe som gjorde at halve laget omringet dommeren. Til slutt var Kreitlein lei, og viste ut Rattin. Da startet virkelig kaoset.

Argentinas trener Juan Carlos Lorenzo beordret laget sitt av banen, og de argentinske spillerne tuslet av. Med unntak av Rattin, som nektet å forlate banen. Kaoset var totalt, FIFA-ansatte forsøkte å megle, og etter vel åtte minutter ble kampen gjenopptatt. Argentina forsøkte å få fram at de nektet å spille videre om utvisningen ikke ble trukket tilbake, men dommeren sto på sitt. Ken Ashton var dommerliason, den tids fjerdedommer, og måtte bruke alle sine diplomatiske evner for å få Argentina ut på banen igjen.

Det endte i 1-0-seier og avansement for England, og Argentina vil for all evighet hevde at de kunne takke dommeren for det.

68. Blåser før mål (1978)

En fotballdommer er alltid på sitt beste når han ikke blir lagt merke til. I kampen mellom Sverige og Brasil i 1978 klarte dommer Clive Thomas å gjøre seg selv til hovedperson. Stillingen var 1-1 på overtid i gruppekampen da Brasil fikk en corner. Etter å ha brukt litt tid på å få ballen på plass slo høyrebacken Nelinho ballen inn i feletet, hvor Zico kom stormende i stor fart og stanget inn 2-1. Trodde alle. For mens ballen var på vei inn i feltet bestemte Thomas seg for å blåse av kampen.

En avggjørelse det er vanskelig å forstå, og Brasil protesterte selvsagt, men uten gehør. I biografien sin beskrev Thomas avgjørelsen som «kanskje den mest kontroversielle noen dommer har gjort, en avgjørelse som ble lagt merke til over hele verden». Like etter kampen forklarte han seg med at han så headingen, men ikke at ballen gikk i mål.

– Etter mitt syn var kampen over. Brasilianerne kan skylde på seg selv. De burde ikke brukt så lang tid på å ta corneren, ble Thomas sitert på.

Morgenen etter ble waliseren vekt av et medlem av FIFAs dommerkomité, som ga 41-åringen beskjed om at han ble sendt hjem. Men Thomas har stått på at avgjørelsen var rett i all tid. «Zico var for sein. Kanskje bare fire tideler, men likevel. Han var for seint ute».

67. Ungarn scorer ti (1982)

Ungarn har aldri vunnet VM, selv om de har hatt noen fantastiske årganger. En rekord kan de likevel skilte med. Nemlig den for tidenes største seier i VM-sammenheng, da stakkars El Salvador fikk ti i sekken. Også to andre lag har tapt med ni mål (Sør-Korea for Ungarn i 1954 og Zaire for Jugoslavia i 1974), men da med 0-9. Det er noe ekstra ydmykende med å slippe inn tosifret, selv om du scorer selv.

Kampen var begge lags første i mesterskapet. For El Salvador ble kun 20 mann sendt til mesterskapet grunnet økonomiske problemer. Og sportslig fikk de en dårlig start da kaptein Tibor Nyilasi scoret for Ungarn etter fire minutter da han stangen inn et hjørnespark, og halvveis i ogangen sto det 3-0. Det var også pauseresultatet, men i 2.omgang fortsatte ydmykelsen. Laszlo Kiss scoret hat trick på sju minutter, og i det 83. minutt satte Nyilasi inn Ungarns tiende scoring.

El Salvador tapte 0gså sine to siste kkamper, men 0-1 for Belgia og 0-2 for Argentina var langt mer anstendige resultater. For Ungarn ble heller ikke mesterskapet noen suksess. Med 1-4 for Argentina og 1-1 mot Belgia måtte også de se seg slått ut allerede i gruppespillet.

66. Cruyff boikotter VM (1978)

Johan Cruyff er en av tidenes største fotballstjerner. Derfor var det særdeles oppsiktsvekkende da han valgte å boikotte mesterskapet i 1978, fire år etter at han hadde spilt landet sitt til finalen. Militærjuntaen hadde tatt kontroll over styret av Argentina to år tidligere, og var lenge regnet for å være årsaken til at Cruyff ble hjemme – rett og slett som en protest mot at et diktatur skulle arrangere mesterskapet.

I 2008 fortalte imidlertid Cruyff at det var flere momenter bak beslutningen om å bli hjemme. Han fortalte da til en radiostasjon i Katalonia at han og familien hadde blitt utsatt for et kidnappingsforsøk i Barcelona kun måneder før mesterskapet. Cruyff fikk en pistol mot hodet og ble bundet fast, men klarte å stikke av, og kidnappingsforsøket var mislykket.

-For å spille i et VM må du være 200 prosent fokusert. Men det er andre ting i livet som er viktigere, la han til.

Uten stjernespilleren på banen klarte Nederland uansett å spille seg til finalen, hvor det endte med tap for vertsnasjonen.

65. Beckhams revansje (2002)

Fire år tidligere ble David Beckham på kontroversielt vis utvist mot Argentina, og ble dermed syndebukk da England røyk ut (Ja, mer om det senere i kåringen…). Fire år etter skulle han få sin revansje. England og Argentina havnet sammen i «dødens gruppe» hvor Sverige og Nigeria også befant seg. Etter 1-1 mot Sverige var presset på England da de møttes i gruppekamp nummer to.

Når England så fårr straffe lke før pause, etter at Michael Owen har blittlagt i bakken av nåværende Tottenham-manager Mauricio Pochettino, landets store stjerne, som skal ta det. Skal han igjen bli syndebukk, eller er det revansje på trappene? Sistnevnte, skal det vise seg. Straffen er lav og hard, og en bleklugget Beckham kan juble etter øyeblikket han garantert drømte om i fire år. England vinner kampen 1-0, og avanserer fra gruppespillet, mens Argentina blir slått ut etter 1-1 mot Sverige i siste kamp.

64. Goal de Grosso (2006)

Om man på forhånd skulle pekt på hvem som kunne bli Italias VM-helt i 2006, ville nok Fabio Grosso vært veldig langt ned på lista over sannsynlige kandidater. Men venstrebacken havnet gang på gang i sentrum av begivenhetene i mesterskapet. Han skaffet den kontroversielle straffen som gjorde at Australia ble slått ut på overtid. Men det var i semifinalen og finalen han skulle bli hovedperson.

Semifinalen mot vertsnasjonen Tyskland, ikke akkurat ukjent med å vinne straffesparkkonkurranser, så ut til å skulle avgjøres på nettopp straffer. Men etter en corner var geniale Andrea Pirlo igjen genial da han så en liten åpning, spilte en skjult pasning til Grosso, som skrudde inn 1-0 i det 119. minutt av kampen. En flott scoring, og like etter fjernet Italia all tvil ved å kontre inn 2-0.

I finalen var det andre som utmerket seg (mer om disse senere…) da kampen gikk til straffersparkkonkurranse. Italia scoret på sine fire første straffer, samtidig som David Trezeguet satte sitt forsøk i tverrliggeren. Grosso gikk fram for å ta straffe nummer fem. Han trippet fram mot ballen og hamret den høyt opp til høyre, samtidig som keeper Fabian Barthez gikk motsatt vei. Dermed var Italia verdensmestere, og den litt anonyme venstrebacken ble avgjørende i både semifinale og finale.

63. Tidenes lagmål Argentina (2006)

26 pasninger og så mål. Argentinas ydmykelse av Serbia og Montenegro i 2006 er trolig det fineste lagmålet som er scoret i VM-sammenheng. Stillingen var 1-0 en halvtime inn i kampen da Esteban Cambiasso fikk æren av å avslutte det fantastiske angrepet hvor Argentina holdt på ballen i over ett minutt. Først ved å forsøke å finne rom rundt midtbanen, så med høyere tempo da åpningen dukket opp. Og til slutt med en frekk hælpasning fra Hernan Crespo til Cambiasso, som da kunne skli inn 2-0.

Ydmykelsen var ikke helt ferdig, for Argentina scoret ytterligere fire mål i kampen, som dermed endte 6-0.

62. Kloses målrekord (2014)

Miroslav Klose er ikke historiens mest elegante spiller. Ei heller den beste. Flere av målene hans var nesten litt klumsete, omtrent som feiringssaltoene, som man nærmest følte at skulle gå galt. Likevel er han en spiller som hører til når det snakkes om de aller ypperste i VM-historien, og tittelen som tidenes toppscorer er (enn så lenge?) hans.

Gjennom hele årtusenet har han satt sitt preg på VM. Det startet med fem mål, alle headinger, da Tyskland tok seg til finalen i 2002. På hjemmebane fire år senere scoret han igjen fem mål, noe som gjorde ham til mesterskapets toppscorer. Fire år senere ble det fire mål i Sør-Afrika, noe som gjorde at han kom opp i 14 mål totalt, like mange som Gerd Müller.

I 2014 skulle han sørge for å passere Ronaldos 15 VM-scoringer. Han kom opp i like mange selv da han scoret i 2-2-oppgjøret mot Ghana, før han tok rekorden selv da Brasil ble knust 7-1 i den utrolige semifinalen. Klose satte inn 2-0-målet halvveis i 1. omgang, og ble dermed tidenes VM-toppscorer med 16 mål. Og kun noen dager senere var han med på å vinne hele mesterskapet, før han etter kampen annonserte at han la opp på landslaget.

61. Første golden goal (1998)

Før VM i 1998 har FIFA kommet opp men en nyvinning. For å gjøre ekstraomgangene spennende er det duket for Golden Goal – «vinn eller forsvinn» på godt norsk. Med en gang et lag scorer i ekstraomgangene er kampen over, og det laget har avansert videre.

Første lag som skal kunne glede seg over den nye regelen er vertsnasjon Frankrike. Stjernespiller Zinedine Zidane er suspendert etter et tåpelig rødt kort i gruppespillet, og uten ham sliter vertsnasjonen med å skape noe mot Paraguay. Halvveis ut i andre ekstraomgang faller imidlertid avgjørelsen. Paraguay står og stanger unna innlegg etter innlegg, men til slutt blir presset for stort. Et innlegg blir headet ned i beina til midtstopper Laurent Blanc, som avslutter kontant og nådeløst.

For Frankrike var det et bananskall som ble unngått på veien mot triumf på hjemmebane. For Blanc ble imidlertid finalen et bittersøtt øyeblikk,  etter at han fikk et feilaktig rødt kort i semifinalen.

Del 5 kommer fredag!