Fotball, VM 2018

Tidenes VM-øyeblikk 21-30: Engelsk arrestasjon, tårer og syndebukker

England har markert seg på flere måter i VM-historien. I dag vier vi plass til flere av høydepunktene, på godt og vondt. Spillere som spytter og streiker får også omtale når vi leter videre etter tidenes VM-øyeblikk.

Paul Gascoignes tårer, David Beckhams røde kort og Frank Lampards mål som ikke ble mål. Engelsk VM-historie har mange øyeblikk verdt å skrive om, og i dag ser vi nærmere på blant annet disse. I tillegg kommer en episode hvor en (ikke helt tilfeldig) tilskuer gikk inn på banen for å annulere et mål – og dommeren gjorde som han sa!

30. Van Gaals keeperbytte (2014)

Vi skal til kvartfinalen for fire år siden. Sensasjonslaget Costa Rica er igjen klar underdog, men holder Nederland til uavgjort i det kampen nærmer seg 120 spilte minutter.  Begge lag begynner å tenke på den kommende straffekonken, og det er da Nederlands trener Luis van Gaal trekker en joker ut av ermet.

For kun sekunder før dommeren blåser av ekstraomgangene gjør han klart for sitt siste bytte. Og det er keeper Jesper Cillessen som skal ut. Er han skadd? Nei. Er Tim Krul veldig mye bedre til å redde straffer? Tja. Men det psykologiske aspektet med å sette inn en keeper på dette tidspunktet viser styrke, og det slår ut som nederlenderne håper.

Selv setter de sine fire første straffer i mål. Når Krul samtidig redder straffe nummer to og fem fra Costa Rica betyr det at Nederland er videre – og Van Gaal blir genierklært.

29. Rikjaard leker lama (1990)

En av de mest barnslige episodene fra VM-historien. Det starter med at Nederlands Frank Rijkaard legger tyske Rudi Völler i bakken og får et fortjent gult kort. De to klarer ikke helt å bli ferdige med situasjonen, og Riijkard løper forbi Völler og spytter i håret hans.

Det er tyskeren naturlig nok lite fornøyd med, og han forsøker å si fra til dommeren, som ikke har sett det. På det påfølgende frisparket hopper Völler inn i keeper, og førstemann bort for å krangle er selvsagt Riijkard. Han deler ut en ørefik, Völler svarer med sin misnøye, og det blir litt dytting og krangling før begge får rødt kort.

Det hele avsluttes med at Rijkaard igjen spytter på Völler. Sistnevnte var både hissig og opprørt, men det røde kortet må ha føltes særdeles brutalt, ettersom det var nederlenderen som var den klart mest aktive og ufine part.

Völler skulle imidlertid le sist. Tyskland vant åttedelsfinale 2-1 og gikk til slutt helt til topps i turneringen-

28. Lampards spøkelsesmål (2010)

Hadde VAR vært innført for åtte år siden kunne engelsk fotballhistorie vært annerledes. For i åttedelsfinalen mot Tysland ligger England under 1-2 når Frank Lampard får fulltreff fra utenfor straffefeltet. Ballen går over keeper Manuel Neuer og i tverrliggeren, spretter ned i mål, og så opp i tverrliggeren igjen og ut. England jubler og forsøker å signalisere for mål, men dommer Jorge Larrionda vinker spillet videre.

Reprisen levner liten tvil om at ballen var langt innenfor streken, og at England skulle ha utlignet til 2-2. Istedet legger Tyskland på med to mål til etter pause og vinner komfortabelt 4-1. Men det er Lampards «spøkelsesmål» som blir den store snakkisen.

27. Beckham blir syndebukk (1998)

Fra nasjonal kjæledegge til hel Englands syndebukk i løpet av ett sekund. Så fort snudde det for David Beckham. I den uhyre spennende åttedelsfinalen mot erkerival Argentina blir mannen nmed den giftige høyrefoten lagt i bakken av Diego Simeone. Liggende på bakken svarer han med å sparke hælen inn i låret til Simeone.

Argentina protesterer voldsomt, og til slutt drar dommeren opp det røde kortet. Argentinas superspiss Gabriel Batistuta står ved siden av, ser opp på kortet, og nikker samtykkende når han ser fargen, mens Beckham fortvilt går av banen. Et særdeles minneverdig øyeblikk i en intens kamp.

Det endte til slutt med straffesparkkonkurranse, hvor England selvsagt taper. Paul Ince og David Batty bommer, men både de og landslagssjef Glenn Hoddle slipper i stor grad unna kritikken i ettertid. For det er Beckham all fokus rettes mot i engelske medier.

Tidligere på lista har vi avslørt at Beckham kunne smile til slutt. Fire år senere fikk han sin revansje da han scoret kampens eneste mål mot Argentina i gruppespillet, hvor England gikk videre og Argentina røyk ut.

26. Moore arrestert (1970)

Et plott for å hindre en engelsk stjernespiller å delta, eller en langfingret stjerne som gjorde noe dumt? Fasiten får vi kanskje aldri, men det som er sikkert er at det kokte noe ekstremt da Englands Bobby Moore ble arrestert like før VM i 1970.

England skulle spille to treningskamper før VM i Mexico, blant annet for å bli vant til å spille i høydn. Den første kampen skkulle de spille mot Colombia i Bogota. Nøyaktig hendelsesforløp var det mange versjoner av. Men i nærheten av hotellresepsjonen lå en gavebutikk hvor flere engelske spillere var innom. Deriblant Moore,  som var med Bobby Charlton for å finne en gave til sistnevntes kone.

Etter å ha forlatt butikken uten å kjøpe noe satte de seg i hotellobbyen, da en ansatt i butikken kom stormende ut og beskyldte dem for å ha stjålet et smykke. De to tilbød seg å bli sjekket, og snart var lagkamerater og politi til stede i  en kaotisk lobby. De avga sin forklaring og fikk en unnskyldning, og saken så ut til å være ute av verden. England reiste videre for å spille neste treningskamp i Ecuador. Men på vei til VM i Mexico derfra skulle de mellomlande og overnatte i Bogota. Og da startet virkelig kaoset.

For etter å ha sjekket inn på samme hotell ble Moore arrestert. Colombiansk politi hadde fått et vitne som hevdet å ha sett Moore stjele smykket. Englands landslagssjef Alf Ramsey skjønte at saken kunne trekke ut, og bestemte at resten av laget skulle reise videre som normalt, mens stjernespiller Moore ble igjen i politiets varetekt. Saken fikk naturlig nok stor oppmerksomhet, og til slutt endte det i en rettssal. Der skulle den butikkansattes forklaring bli rekonsturert, men det viste seg da at forklaringen ikke holdt helt vann.

Etter fire dager i varetekt ble Moore da sluppet fri, og han kunne reise til VM i tide til åpningskampen mot Romania. Med Moore som kaptein vant England 1-0.

25. Sør-Koreas hjemmehelter (2002)

Idrettshistorien har tallrike eksempler på at lag som spiller på hjemmebane i store turneringer ofte har en fordel. Men det spørs om det var bare hjemmebanefordelen som hjalp Sør-Korea i 2002. For på veien mot semifinalen hadde de to svært kontroversielle avansement.

I åttedelsfinalen mot Italia kunne Sør-Korea juble for avansement på golden goal da Ahn Jung-Hwan satte ballen i mål. Men på vei dit hadde dommer Byron Moreno gjort flere uforståelige vurderinger, alle i favør av koreanerne. Verst var det at Francesco Totti ble utvist for filming da han tydelig ble felt. Italia fikk også et mål feilaktig annulert for offside, og Sør-Korea skal prise seg lykkelige for å ha unngått minst to røde kort på veien.

I Italia tok man ikke lett på kampen,  og Ahns lånekontrakt med Perugia ble revet i to etter kampen. Sør-Korea gjorde seg derimot klare til kvartfinale mot Spania. En kamp om huskes for at Spania fikk to mål feilaktig annulert. Et frispark ble headet i mål, men avblåst. Og Joaquins innlegg som førte til mål ble bedømt å være over streken, noe den aldri var. Dermed gikk Sør-Korea videre etter straffer.

I semifinalen mot Brasil var det imidlertid slutt, og til slutt ble det fjerdeplass.

24. Brasils legendariske årgang (1970)

De som husker Brasils lag fra 1970 kan med tyngde hevde at det er et av tidenes beste fotballag. Eller kanskje DET aller beste. På vei mot seier lekte de seg gjennom kamp etter kamp, og finaleseieren mot Italia var en oppvisning i fotballkunst.

Mesterskapet ble Peles siste, og hans tredje seier. Alle tre gruppekampene ble vunnet. I kvartfinalen ble Peru slått 4-2 etter mål av Rivellino, Tostao (2) og artisten Jairzinho. Sistnevnte scoret også i semifinalen mot Uruguay, hvor også Clodoaldo og Rivellino scoret.

I finalen satte Pelé stemningen med 1-0 da han viste fram utrolig spenst og stanget ballen i mål.. Italia utlignet, men Gerson, Jairzinho og Carlos Alberto scoret etter pause, slik at det ble en overlegen 4-1-seier. Sistnevntes mål kom etter flott forspill, hvor det var som om Brasil skulle vise hele verden hvor gode de faktisk var. Ingen skulle få se noe annet enn at seieren var overlegen og velfortjent.

23. Frankrike streiker (2010)

Frankrike måtte se seg utslått allerede i gruppespillet i VM i 2010. Og det var langt fra elegant da en av favorittene sa takk for seg. Trener Raymond Domenech var ikke populær blant alle spillerne, og i pausen av en av kampene ble han skjelt ut av Nicklas Anelka. Domenech ga spissen beskjed om å bevege seg mer, men fikk grove gloser i retur.

Anelka ble byttet ut og så sendt hjem etter tapet mot Mexico, noe resten av spillergruppa protesterte mot. Før en trening sendte de ut en melding til pressen om at de streiket. Spillerne ble sittende i bussen, og det var full konflikt mellom spillere og trenerteamet. Spillergruppa var rasende for at Anelka-historien ble lekket til pressen, og Patrice Evra konfronterte lagets fysiske trener med påstand om at han sto bak lekkasjen, noe som ble filmet.

Etter kun ett poeng på de to første kampene var Frankrikes muligheter små, men tilstede for avansement. Men med 1-2-tap for vertsnasjonen Sør-Afrika ble det exit. Domenech fikk sparken, og har siden vært uten trenerjobb på anstendig nivå.

22. Gazzas tårer (1990)

Paul Gascoigne er en av fotballens mest fascinerende personligheter. Dessverre er det langt mellom gladsakene om Gazza nå for tiden. Men under VM i 1990 var ballkunstneren på toppen av karrieren, og en av årsakene til at England tok seg til semifinalen. Der ble det exit, men Gazza vil for alltid huskes fra kampen.

For med ett gult kort fra tidligere i turneringen ville han være suspendert i en eventuell finale om han fikk gult mot Tyskland. Og nettopp det skjedde i første ekstraomgan. Etter å ha tråklet seg forbi flere spillere kom ballen for langt foran ham, og i et desperat forsøk på å nå igjen ballen kastet han seg inn i en takling. Det var et klart gult kort, men Gazza forsøkte seg med hendene i været, en unnskyldning til offeret og et forsøk på å be dommerne om nåde, men til ingen nytte.

I det han skjønner at finalen er en tapt drøm strømmer tårene å renne nedover kinnene. Det er fotballens emosjonelle side på sitt ypperste. Gary Lineker viser med hendene til benken at han er usikker på om Gazza bør fortsette, men midtbanespilleren får bli på banen.

Kampen ebbet ut med 1-1. Tyskland mot England på straffer kunne bare gå en vei. Gazza var ikke blant de som tok straffer. Istedet bommet Stuart Pearce og Chris Waddle, og dermed misset alle engelskmennene finalen.

21. Prins på banen (1982)

Et av VM-historiens mest absurde innslag. Frankrike er i ferd med å ta en oppskriftsmessig seier over Kuwait, og Alain Giresse setter inn 4-1 mens det kuwaitiske forsvaret er overraskende passive. De forsøker å forklare dommeren at de stoppet etter å ha hørt en fløyte, men får ikke gehør. Da trår prins Fahid inn.

Han var også president i fotballforbundet, og tuslet ned på banen for å mekle med dommeren. Nøyaktig hva prinsen fortalte dommer Miroslav Stupar får vi nok aldri  vite, men det er tydelig at prinsen hadde gode diplomatiske evner – eller sterke pressmidler. For Stupar bestemte seg etter en liten tenkepause for å annulere målet!

Frankrike scoret uansett 4-1-målet like etter, så for kampens utfall var betydningen liten. Men at en prins kunne gå inn og annulere et mål vil for alltid huskes som et særdeles spesielt øyeblikk i VM-historien.