Fotball, VM 2018

Tidenes VM-øyeblikk 91-100: Gresshopper, frisparktriks og nederlandsk magi

Biting, stjernespillere, drømmescoringer og bøttevis av drama. VM-historien har alt. Vi har gått gjennom historien fra starten i 1930 og skal kåre tidenes 100 beste VM-øyeblikk. Her er del én, hvor vi går gjennom de ti nederste plassene på lista.

VM nærmer seg med stormskritt. Hver fjerde sommer får vi presentert dette herlige koldbordet av en fotballmeny. Selv uten norsk deltakelse er det haugevis av kamper og øyeblikk å glede seg over eller diskutere.

Men før årets mesterskap sparkes igang er et på tide å mimre. Fram til Russland og Saudi-Arabia åpner mesterskapet 14.juni skal vi telle ned mot tidenes VM-øyeblikk, og samtidig se på de hundre øyeblikkene vi mener er mest minneverdige.

Det blir noen kuriøse tilfeller, noen dramatiske og noen fantastiske sportslige. Mange velkjente og noen ukjente. Og  tilsammen utgjør de VM-historien, helt fra starten i 1930 og fram til Tyskland stakk av med trofeet for fire år siden.

Her er plass 100-91 i av tidenes VM-øyeblikk:

100. Diana Ross brenner straffe (1994)

USA arrangerer VM for første gang. Selvsagt settes det mye prestisje i å arrangere et åpningsshow som kan matche Superbowl da. Og en av de viktigste brikkene var Diana Ross, en av datidens superstjerner og gift med Arne Næss. Hun synger seg gjennom et korps, og som en del av showet skal hun sette et straffespark i mål før hun løper videre. Problemet er bare at Ross’ helt åpenbart er en langt bedre sanger enn straffeskytter. Med en særdeles lite effektiv start/stopp-teknikk sikter hun seg inn, sparker med all sin kraft – og setter straffesparket langt utenfor på klønete vis.

Men «the show must go on». Målet er planlagt å deles i to når ballen treffer mål, og akkurat det skjer, samtidig som Ross løper videre. Et håpløst straffespark. Men som nedtellingen vår skal vise, det var de som skulle gjøre det enda verre da alvoret var større i samme mesterskap…..

99. Gresshoppe vil være med (2014)

Ja, vi må ha med noen kuriøse øyeblikk også. Alvoret kommer når vi nærmer oss toppen.

Colombias stjernespiller James Rodriguez, som også blir mesterskapets toppscorer, har akkurat redusert til 1-2 på straffe mot vertsnasjonen Brasil i kvartfinalen. I samme øyeblikk som han plukker opp ballen og skal til å løpe mot midtstreken kommer det som trolig er verdens største gresshoppe. Den vil tydeligvis ha sine ti sekunder i rampelyset, og lander strategisk på Rodriguez’ høyre overarm. To sekunder senere kysser angriperen underarmen, og sørger for at den uinviterte gjesten får oppmerksomheten han har søkt. I sosiale medier spekuleres det i om det er et romvesen, men det er bare Timmy som ikke klarer å vente til jul med å få oppmerksomhet.

98. Leonardos albue (1994)

Et av de styggeste øyeblikkene i VM-historien. Brasil møter vertsnasjonen USA, og Tab Ramos forsøker å komme seg forbi kantspilleren Leonardo ute av sidelinja. Det får han ikke til, men han henger seg fast i drakta til Leonardo for å stoppe en kontring. Da går det helt i svart for Leonardo, som setter albuen hardt og trolig bevisst i tinningen på Ramos, som går rett ned for telling. Det er brutalt, og heldigvis får dommeren med seg episoden.

Ramos fikk brudd på hodeskallen, mens Leonardo ble utestengt fra resten av turneringen, som Brasil senere skulle vinne. Etter kampen uttalte han at han skjønner det ser bevisst ut på videoen, men sverget samtidig at det ikke var meningen å treffe Ramos.

97. Bergkamps perfekte mål (1998)

At Dennis Bergkamp kunne score perfekte mål må kunne kalles en etablert sannhet. Men selv målet han scoret mot Newcastle noen år senere kan knapt måle seg mot det han gjorde i kvartfinalen mot Argentina. Stillingen er 1-1, begge lag har fått en mann utvist, og når kampen går inn i overtiden ser det ut til at det skal bli ekstraomgangen. Da er det enter Bergkamp.

Målet er så perfekt at det bare er å trykke på repeat. Et langt, langt oppspill fra Frank De Boers gode venstrefot daler ned på angriperens fot inne i feltet, og nedtaket er så silkemykt som det er mulig. Med berøring to dytter han ballen forbi Robert Ayala og skaffer seg en god vinkel, før han med yttersiden av foten sender ballen kontant opp i krysset. Det er avgjørende og elegant i samme sekund, og et mål jeg neppe var alene om å forsøke å gjenskape på løkka i dagene etter. Spoiler: Det gikk ikke.

96. Den flyvende hollender (2014)

Regjerende mester Spania er igjen blant de fremste favorittene til å vinne verdensmesterskapet. Men de har havnet i en tøff gruppe med Nederland, Chile og Australia, og skulle få merke forbannelsen som hviler ved at de regjerende mesterne ofte taper første kamp. Ikke bare ender det i et ydmykende 1-5-tap, kampen inneholder også et av mesterskapshistoriens mest minneverdige scoringer.

For etter å ha tatt ledelsen på straffe slår Nederland tilbake ved Robin van Persie. Spissen lukter at det kommer et langt oppspill og lurer seg inn bak forsvaret. Men ballen er for høy og vanskelig til å ta ned, og løsningen til fden giftige angriperen blir isteden å forsøke å avslutte med hodet. Stupheadingen er perfekt timet, og går i en elegant bue over keeper Iker Casillas og i mål. Senere  i kampen blir Spania ytterligere ydmyket med fire baklengsmål til, og det ender med exit i gruppespillet. Og alt startet da den flyvende hollender stupte inn 1-1.

95. Svensk frisparkmagi (1994)

Et av VM-historiens mest geniale mål. Arenaen er Romania mot Sverige, to overraskelser som møtes med en semifinalebillett i premie til vinneren. Stillingen er 0-0 etter 78 minutter når Sverige får et frispark på kanten av straffefeltet. Stefan Schwarz og Håkan Mild gjør seg klare ved ballen. Førstnevnte tar løpefart og ser ut til å skulle skru ballen mot mål med venstrefoten sin, og sørger for at muren til Romania beveger seg litt nærmere ballen når han starter løpet. Men Schwarz hopper over ballen, og samtidig sørger juvelen Tomas Brolin for å lure  seg inn bak muren til Romania. Mild triller ballen forbi muren, treffer Brolins godt timede løp, og fra skrått hold setter Brolin ballen over keeper og i mål. Det er et herlig frisparktrekk, og et mål som vil huskes hos söta bror lenge.

Kampen ender til slutt mer straffer etter at det står 2-2 etter ekstaomgangene, og Sverige går seirende ut av den. Det ender til slutt med bronsemedaljer til svenskene.

94. Kamerun sjokkerer mesterne (1990)

Det har i de siste mesterskapene overraskende ofte skjedd at de regjerende mesterne har åpnet med tap. Men da Kamerun slo Diego Maradonas Argentina i 1990 var det en av de største bombene vi har sett i et verdensmesterskap. De afrikanske bidragene til VM-historien hadde fram til da vært få og som regel med negative fortegn, og det var ventet at Argentina skulle få en enkel start på mesterskapet i Italia. Og da  André Kana-Biyik ble utvist etter en times spill kunne vel ikke 0-0 holde for Kamerun? Det røde kortet kom da han la innbytter Claudio Caniggia kontant i bakken bakfra.

Men fire minutter senere skjedde det som skulle sørge for senasjonen. På et høyt innlegg header Francois Omam-Biyik uhindret mot mål. Avslutningen er ikke den beste og går rett på keeper Nery Pumpido, som på sin side gjør en grov blunder og dytter ballen videre mot mål. 1-0, og publikum aner en sensasjon. Kamerun holder ut, selv om de like før full tid får sin andre utvisning, denne gang når Benjamin Massing får sitt andre gule kort. Seieren betyr enormt for afrikansk fotballs selvtillit, og Kameruns eventyr videre i mesterskapet gjør dem til VMs kjæledegger. Og det hele startet da de regjerende mesterne ble senket.

93. Fargerike Campos (1994)

Hvis farger var betalingsmiddel, så hadde Mexico-keeper Jorge Campos vært milliardær. Den lille, uortodokse keeperen var en strålende skuddstopper, men vil nok først og fremst huskes for sine karakteristiske og fargerike antrekk. Til VM i nabolandet USA i 1994 kom han med den ene fargerike drakta etter den andre, og med mønster sterkt utypiske for hva en normalt ventet seg av en målvakt. Campos, som også var en yppig målscorer som spiss tidlig i karrieren, og som ikke sa nei takk til å ta et straffespark, hadde fram til da kun spilt i hjemlig liga, men sørget med sine opptredener for å bli en snakkis verden rundt. Debuten i VM kom med det sene 0-1-tapet for Norge, før det senere ble exit på straffer mot Bulgaria.

92. Milla rundlurer Higuita (1990)

Rene Higuita var virkelig noe for seg selv. Men i 1990 gikk det galt for den eksentriske målvakten, som best huskes for sitt skorpionspark mot England fem år senere. Kamerun og 42-årige Roger Milla hadde rukket å sjarmere verden i gruppespillet,  og nå sto Colombia på motsatt banehalvdel i sluttspillet. Etter to målløse omganger skulle det virkelig ta fyr i ekstraomgangene. Milla satte inn 1-0 da han driblet seg gjennom og avsluttet over Higuita, før han skulle få en ny sjanse like etter.

Et langt oppspill fra Colombia havnet i beina til Higuain, som var langt utenfor eget straffefelt. Han spiller fra seg ballen, men får den tilbake direkte. Milla har begynt å lukte sjansen, og presser keeperen som får en dårlig førsteberøring. Med den neste forsøker Higuita seg på en sålefinte av de mislykkede slaget, og må istedet seg Milla fosse av sted med ballen mot åpent mål. Like utenfor feltet forsøker en desperat Higuita å felle Milla uten hell, og istedet kan spissen trille inn 2-0 og danse triumferende ved cornerflagget.

Colombia fikk sin redusering noen minutter senere, men det endte med 2-1. Kamerun ble dermed første afrikanske lag som vant en utslagskamp i VM noen sinne, og Milla ble tidenes eldste målscorer i VM.

91. Ballacks seiersmål (2002)

Senere i kåringen skal vi komme tilbake til midtbanestjerner som ikke klarte å takle skuffelsen over gult kort i semifinalen som ville bety suspensjon i en eventuell finale. Michael Ballack, den tyske jernmannen, og stjernespilleren i en litt anonym tysk årgang, gjorde på sin side det motsatte. Etter 1-0-seier i både åttedels og kvartfinale venter vertsnasjon og mesterskapssensasjon Sør-Korea i semifinalen. Det er en tett og jevn kamp som går mot ekstraomganger når koreanerne kommer på en farlig kontring. Lee-Chun Cho tråkler seg forbi midtstopper Carsten Ramelow og er på vei inn i straffefeltet. Ballack har skjønt faren, og med en stor dose iskald kynisme legger han Cho kontant i bakken. Det er et helt klart gult kort, og man kan se innbittheten til Ballack når han stiller seg i muren. Det er lett å tenke seg at «Finalen ryker, men jeg skal sørge for at resten av gutta får spille den» gikk gjennom hodet hans.

For drøye to minutter etter det gule kortet sørger Ballack for å avgjøre semifinalen. Olivier Neuville tråkler seg løst på høyrekanten og slår inn i feltet langs bakken, men treffer ikke en ensom Olivier Bierhoff. Istedet havner ballen hos Ballack, som kommer på et helhjertet løp. Hans første forsøk treffer keeper, men på returen er Ballack sikrer og hamrer ballen i mål. Tyskland går til finalen, men uten stjernespiller Ballack, og taper 0-2 for Brasil.

– Han ofret seg ikke bare for laget, men for hele Tyskland. Hele landet vil forstå ham og applaudere ham for det, oppsummerte Rudi Völler etter kampen.

Selv om tårene ikke kom på TV måtte Ballack innrømme å ha grått en tåre eller to i garderoben.

– Alle som har spilt fotball kan forstå den følelsen. En eller annen gang vil det synke inn hva jeg har gått glipp av, sa Ballack.

 

Del 2 av nedtellingen kommer tirsdag!