Fotball

Stjernene som legger opp

En av tidenes beste midtbanespillere, en av Premier Leagues fremste målscorere og fotballens kuleste navn legger skoene på hylla.

Mai betyr sesongslutt rundt om i de største europeiske ligaene. Det medfører også at flere kjente spillere forlater klubbene sine – og noen legger skoene på hylla.

Glad i sport? Følg oss på Facebook!

Denne lista blir trolig enda lengre når sesongen er over og flere av de aldrende stjernene står uten kontrakt, samtidig som de kjenner at en litt lengre ferie frister mer enn en ny, beinhard oppkjøring.

For eksempel har Arjen Robben åpnet opp for å legge opp nå som han ikke får forlenget kontrakten med Bayern München – men nederlenderen har ikke definitivt satt karrierestopp ennå.

To av verdens største keepere noensinne er også kandidater her. Gianluigi Buffon er fylt 41 år og har ikke vært krystallklar rundt framtiden, mens Iker Casillas’ nylige hjerteinnfarkt naturlig nok gjør at det er uklart om han fortsetter.

Noen store navn er det imidlertid som definitivt forsvinner fra fotballens stjernehimmel.

Her er seks stjerner som nå legger opp:

Xavi (39)

Stjernene som legger opp

En av årtusenets aller mest elegante og solide midtbanespillere takker nå for seg. Etter å ha spit for Barcelona siden han var ti år gikk han til Al Sadd i Qatar for fire år siden. Verdensmesteren fra 2010 stoppet på solide 133 landskamper for Spania.

Med åtte gull i La Liga, fire i Champions League og to europamesterskap med Spania, i tillegg til VM-gullet fra 2010, har han et premieskap som knapt står tilbake for noen.

Sammen med Andres Iniesta dannet han både på landslaget og klubblaget en indreløperduo som satte standarden for alle andre i en årrekke. En duo som forsto hverandre og utfylte hverandre perfekt.

Peter Cech (36)

Stjernene som legger opp

Bekreftet allerede i januar at dette var hans siste sesong. Arsenal-keeperen var lenge regnet blant verdens ypperste målvakter i sin tid i Chelsea, hvor han tilbrakte hele 11 sesonger.

Tsjekkeren har også fått keeperhjelmen, som han har brukt etter en hodeskade i 2006, som et varemerke. Tar med seg fem Premier League-gull og Champions League-triumfen i 2012 som høydepunkter fra karrieren.

Har stått for Arsenal i Europa League denne sesongen. Dermed blir trolig finalen mot gamleklubben Chelsea karrierens siste kamp. Et nesten perfekt punktum.

Robin Van Persie (35)

Stjernene som legger opp

Har avsluttet med å score på bestilling der alt startet, i Feyenoord. Og målformen er fortsatt inntakt, for han står med 16 seriemål så langt i år.

Det er nok likevel tiden fra landslaget, Arsenal og Manchester United han vil huskes for. Med den oransje landslagsdrakta på noterte han seg for ekstremt solide 50 mål på 102 landskamper, inkludert den strålende stupheadningen da Spania ble knust 5-1 i VM i Brasil 2014.

Det tok noen sesonger før det virkelig løsnet i Arsenal.  Men de to siste sesongene var han en målscorer av meget høyt format. 18 mål i 2010-11, før det ble hele 30 seriemål sesongen etter.

At han etter det takket for seg og dro til Manchester United gjorde imidlertid at statusen i London falt. Men på Old Trafford var han en meget sentral del i laget som tok seriegull i Alex Fergusons siste sesong. Van Persie sto bak 26 seriemål, og Premier League-triumfen fra 2013 er faktisk hans eneste seriemesterskap i karrieren.

Etter tre sesonger på Old Trafford gikk turen til Tyrkia og Fenerbahce, før det altså ble en populær retur til Feyenoord sist sommer.

Glad i sport? Følg oss på Facebook!

Yaya Touré (35)

Stjernene som legger opp

Var god i Barcelona, men det var i sine åtte år i Manchester City at han virkelig markerte seg som en av tiårets aller beste midtbanespillere. Selv om sesongen hvor han sammen med Barcelona tok seks trofeer heller ikke er enkel å glemme.

Spesielt 2013-14-sesongen blir stående igjen som monumental, hvor han bidro med hele 20 scoringer i Premier League. Strålende med ballen, alltid på løp, men også en som dekket rom og vant dueller. Ble kåret til Afrikas beste spiller fire år på rad fra 2011 til 2014. Blant mange viktige mål avgjorde ivorianeren både semifinalen og finalen i FA-cupen i 2011.

Avslutter nå karrieren etter en sesong i Olympiakos. Tar med seg tre Premier League-triumfer, én Champions League-tittel og to La Liga-gull, i tillegg til 101 landskamper, gjør at CV-en hans ikke står tilbake for altfor mange andre.

Andrea Barzagli (38)

Stjernene som legger opp

En av verden beste midtstoppere i en årrekke, men nå takker Juventus-spilleren for seg. Sammen med Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini har han gjennom nesten hele dette tiåret vært med på å danne en stoppertrio som få, om noen, har sett fram til å møte.

Fire ganger på årets lag i Serie A, EM-finale i 2012, to Champions Leauge-finaler, Bundesliga-gull med Wolfsburg og hele åtte Serie A-titler med Juventus er en del av en imponerende CV. Likevel er det nok verdensmestertittelen fra 2006 som vil være det han husker lengst fra en minneverdig karriere.

Tranquillo Barnetta (33)

Stjernene som legger opp

Mannen med et av fotballens kuleste navn? Høyst trolig!

Men nå er det slutt for sveitseren. Mest kjent for sine åtte år i Leverkusen og tre i Schalke 04. Etter å ha vært i MLS vendte han i 2017 hjem til St.Gallen, klubben hvor han startet karrieren.

Har fått med seg 75 landskamper, og den hurtige kantspilleren har representert Sveits i tre VM-sluttspill.

Andre kjente spillere som legger opp:

*John O’Shea

*Micah Richards

*Jon Walters

*Rene Adler

Hvem vil savnes mest? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook