Fotball, Premier League

Spissene hele Europa vil ha

Å finne stabile, gode målscorere er noe alle lag i hele verden ønsker seg. Så når en spiss begynner å hamre inn mål på bestilling for et middels godt lag i en stor liga kan du være sikker på at det er noe alle toppklubbene legger merke til.

Denne sesongen er det tre angripere som har utmerket seg i Bundesliga, Ligue 1 og Serie A. Tre unge spisser som gjør seg bemerket på toppscorerlistene, og som ifølge ryktebørsen er ønsket av noen av verdens største klubber.

Her er de tre navnene du bør lære deg først som sist:

Krzysztof Piatek

Genoa, 23 år, Polen, 13 seriemål

Har tatt Italia med storm. Nå er spissen som kalles den nye Lewandowski ønsket av ”alle” storklubbene. Det finnes knapt en Champions League-klubb som ikke har vært ryktet å ønske seg 23-åringen i høst. Real Madrid har blitt nevnt stadig hyppigere, men nå skal en overgang til Milan være nært forestående

Starten av juni var en blandet opplevelse for polske Krzysztof Piatek. Etter å ha scoret 21 mål for Cracovia i den hjemlige serien var han klar for større steg. 8.juni, kun fire dager etter at han ble vraket fra Polens VM-tropp, ble han kjøpt av Genoa. Prisen var 4 millioner euro. Nå spekuleres det i om han kan bli solgt for det tidobbelte.

For Piatek har ikke gjort annet enn å score mål i høst. Det startet med at han satte inn alle kampen fire mål mot Lecce i cupen. I Serie A åpnet han med å score i sin sju første kamper. Totalt har han nå 13 mål i serien, noe kun Cristiano Ronaldo overgår i Italia.

Og i debuten på landslaget, hjemme mot Portugal i Nations League, satte han inn kampens første mål.

Det er ikke kun passet og scoringssnittet som gjør at han sammenlignes med Robert Lewandowski. Også spillestilen kan minne om Bayern München-spissen. Han posisjonerer seg godt inne i boksen og er nådeløs når ballen kommer til ham. I tillegg er han en sterk duellspiller, noe han viste ved å score tre av målene mot Lecce på hodet.

Nicolas Pépé

Lille, 23 år, Elfenbenskysten, 13 seriemål

Den hurtige angriperen har vært i fyr og flamme for overraskelseslaget Lille gjennom hele høstsesongen. Med 13 mål er det så langt kun Kylian Mbappé og Edison Cavani som ligger over ham på scoringslista. I tillegg har han notert seg for hele 7 assist, og har dermed 1 målpoeng pr kamp.

13 mål og 7 assist er identisk med det han presterte sist sesong. Marcelo Bielsa brukte han ofte som spiss da han styrte klubben, men Pépé presterer best som høyrekant.

Barcelona, Arsenal, Bayern München og Manchester United er bare noen av storklubbene som sies å ha 23-åringen på radaren. Sist sommer var Lyon på banen, men Pépé avslo en overgang dit.

I motsetning til mange av spillerne som slår gjennom i Frankrike er ikke Pépé et produkt av et akademi. Han startet karrieren i lille Poitiers før han som 18-åring ble solgt til Angers. Der startet karrieren på andrelaget, og etter lån til Orleans ble det bare 3 mål for Angers i 2016-17-sesongen.

Likevel endte han i Lille, og er nå blant Europas mest ettertraktede angripere. Det spekuleres i en pris opp mot 500 millioner kroner.

– Jeg er ikke ferdig med det jeg skal oppnå i denne klubben. Men jeg har en bra karriereplan. Med tanke på effektivitet er jeg midt i et veldig stort steg på et godt nivå. Men jeg kan ennå bli bedre, sa han til L’Equipe i september.

Luka Jovic

Eintracht Frankfurt (på lån fra Benfica), 21 år, Serbia, 13 seriemål

Jovic scoret fem mål i samme kamp i høst, inkludert en virkelig perle.

Jovic fikk en start på karrieren det er vanskelig å toppe. I en alder av kun 16 år og 4 måneder ble han byttet inn på stillingen 2-3 i siste kamp mot Vojvodina, hvor Røde Stjerne trengte minst ett poeng for å bli seriemester. Det tok Jovic kun to minutter å utligne til 3-3, et mål som sikret klubben seriegullet foran erkerival Partizan.

Etter halvannen sesong med regelmessig spilletid ble han solgt til Benfica i febrruar 2015. Der ble det mest spill på reservelaget før han i august 2017 ble leid ut til Eintracht Frankfurt, hvor han virkelig har skutt fart.

Sist sesong ble det anstendige 8 mål på 22 kamper i Bundesliga, før han virkelig har vært i fyr og flamme denne sesongen. I tillegg til 13 mål på 16 kamper i serien, noe som gjør han toppscorer, har Jovic 5 mål i Europaligaens gruppespill.

Mest bemerket gjorde han seg da han scoret hele 5 mål mot Fortuna Düsseldorf i oktober, inkludert en scoring Zlatan Ibrahimovic ville vært stolt av.

Jovic var også med i Serbias VM-tropp i sommer, hvor han fikk et innhopp i kampen mot Brasil. Han har utmerket seg som en spiss som er i stand til å skaffe seg plass inne i boksen, og med et dødelig effektivt skuddbein.

Juventus, Inter, Liverpool, Chelsea og Crystal Palace (!) er blant klubbene som sies å være interessert i den 181 cm høye angriperen.