Eliteserien, Fotball

Rosenborg kan sette negativ rekord

Oddsspillerne har minimal tro på RBK-seier mot erkerival Molde.

Rosenborg har åpnet årets sesong elendig. Nå venter en tøff oppgave borte mot Molde. Det er en kamp hvor trønderne levnes nesten rekordlave sjanser til å ta tre poeng.

Oddsmarkedet er en god indikator på hvor store sjanser et lag har for å vinne. Oddsen i de asiatiske markedene er for oddsspillere det nærmeste man kommer ”fasit” i slike kamper. Og der er oddsen nå nesten rekordhøy på RBK-seier i Molde.

LES OGSÅ: Derfor tar Molde gull i år

I skrivende stund er det hele 4.90 i odds på Rosenborg-seier der. Andre bookmakere har 5.00 i odds.

Så høy har oddsen kun vært én gang på Rosenborg mot norsk motstand.

Eller sagt enklere – kun én gang tidligere har det vært lavere sjanse for Rosenborg-seier mot norsk motstand.

Høyest odds kom borte mot Molde 27.juli 2014, selv om det var nummer 1 mot nummer 2 på tabellen. Molde lå ni poeng foran trønderne og hadde imponert stort. Oddsen på trønderne var da hele 5.87 ved kampstart – noe som pr nå er det høyeste som har vært gitt mot Rosenborg mot norsk motstand.

Kan bli verst

Svært ofte endrer oddsen seg mye på kampdag, hvor det er mulig å spille med høyere innsatser enn i dagene før. Som i Rosenborgs seireåpning mot Bodø/Glimt, hvor fraværet av André Hansen også bidro til at oddsen på RBK gikk opp fra 1.90 til 2.50 på kampdag.

Dermed er det fortsatt mulig at Rosenborg-oddsen søndag kan krype oppover mot den rekordhøye oddsen på 5.87 fra fem år siden.

Se oversikt over de høyeste RBK-oddsene nederst i saken

Så hører det da også med til historien at Rosenborg har en rekke spillere som trives best når det står mye på spill – og kanskje kan nettopp presset de har på seg nå få Eirik Hornelands mannskap til å endelig prestere på søndag?

Sjelden underdog

Rosenborg kan sette negativ rekord
Eirik Horneland har fått en tung start som Rosenborg-trener. Foto: Andrew Halseid Budd , Digitalsport

Som regel er Rosenborg favoritt i de fleste kampene mot norsk motstand, men det skjer noen ganger at de er små underdogs eller at kamper er vurdert helt jevne når de spiller borte mot god motstand.

De siste femten årene hører det til unntakene at man har fått over 3 i odds på at de skal vinne en kamp. Vi har sett på noen av unntakene:

I vår søken etter odds som kunne ha vært høyere på trønderne var det kaotiske 2005-sesongen et ”håp”, ettersom Rosenborg her lenge faktisk lå nærmere nedrykk enn gull, til tross for 13 seriegull på rad. Men selv her, borte mot høytflyvende Start på høsten fikk man ikke mer enn 3.05 i odds på RBK. Og i nest siste runde, borte mot Vålerenga som da satt i førersetet, var oddsen 2.95 på Rosenborg, som vant den kampen med 2-0.

I 2008 finner vi det som til nå har vært den nest høyeste oddsen på Rosenborg mot et norsk lag i seriesammenheng. 4.mai møtte de Stabæk, som ble seriemester den sesongen, på Nadderud. Kampen endte til slutt 1-0, og oddsen på Rosenborg-seier var før kampen 4.04 på trønderne.

To uker tidligere sto RBK også i 3.50 i odds på Ullevaal mot Vålerenga, i en kamp som endte 1-1. Og i juli samme år fikk man 3.35 om man spilte på at de skulle vinne på Viking stadion – noe de også gjorde da Steffen Iversen scoret kampens eneste mål.

Den høyeste oddsen på Rosenborg finner vi mot nettopp Molde, og er hentet fra cupkampen på Røkkeløkka i 2012. Rosenborg kom da fra fem strake kamper uten seier, og mot regjerende seriemester Molde fikk man 4.29 i odds på seier. Det var imidlertid Molde som avanserte med 4-3 etter en meget underholdende kamp.

På slutten av samme sesong ledet Rosenborg, ledet av Jan Jönsson, tabellen med fire kamper igjen. Men i to påfølgende kamper møtte de jagende Molde og Strømsgodset borte. To kamper de tapte, og hvor de i oddsmarkedet var klare underdogs med 3.55 og 3.71 i odds. De to tapene gjorde at det til slutt ble bronse.

Tungt i 2013 og 2014

Også påfølgende sesong, i 2013, hadde oddsmarkedet lite tro på trønderne borte mot nettopp Strømsgodset og Molde. 3.38 var oddsen i Drammen (endte 2-2) mot laget som ble seriemestere den sesongen, mens oddsen på trønderne var 3.33 da de tapte i Molde i 28.serierunde – et tap som til slutt sørget for at Strømsgodset tok gullet på Rosenborgs bekostning.

Året etter, i 2014, kom oddsen helt opp i 3.94 da de møtte regjerende mester Strømsgodset i mai. Godset hadde startet godt og lå på 2.plass bak Molde, mens Rosenborg hadde åpnet ujevnt og lå på 7.plass. Før nest siste runde samme sesong lå RBK fire poeng bak Odd i kampen om sølvet bak suverene Molde. Med 3.48 i odds klarte Rosenborg å vinne 1-0 i Skien, og resultatene i siste runde gjorde at de sneik seg forbi.

En annen høyoddser som må nevnes kommer fra i fjor. I den utsatte supercupfinalen mot Lillestøm på Åråsen stilte Rosenborg svært reservepreget, og ved kampstart var oddsen 3.58 i kampen Rosenborg vant 1-0.

Så gjenstår det å se om oddsen kl. 20.00 søndag er den høyeste noensinne på Rosenborg mot et norsk lag.

FAKTA: Her er de ti kampene hvor oddsen har vært høyest på Rosenborg:

1. Odds på 5.87 mot Molde i 2014

2. Odds på 4.90 mot Molde nå

3. Odds på 4.29 mot Molde i 2012 (NM)

4. Odds på 4.04 mot Stabæk i 2008

5. Odds på 3.94 mot Strømsgodset i 2014

6. Odds på 3.71 mot Strømsgodset i 2013

7. Odds på 3.58 mot Lillestrøm i 2018 (supercupfinale)

8. Odds på 3.55 mot Molde i 2013

9. Odds på 3.48 mot Odd i 2014

10. Odds på 3.38 mot Strømsgodset i 2013

Interessert i norsk fotball? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook