Fotball

Nå endres spillereglene i fotball

1.juni skjer det flere store endringer i fotballens regler. Se de viktigste endringene her!

Fra og med 1.juni kommer det flere endringer i spillereglene i fotball. Det er IFAB ( Fotballens internasjonale lovkomité) som har vedtatt endringene.

Spesielt handsregelen har skapt mye kontroverser og uklarheter de siste årene. Én av endringene i spillereglene handler om å gjøre nettopp handsregelen klarere.

De nye spillereglene tas i bruk fra kvinnenes VM-sluttspill, som starter kommende uke.

Les også: Her er månedens lag i Eliteserien

I Norge innføres reglene fra og med 2020-sesongen. For turneringer som starter til høsten gjelder reglene da.

Her er de største regelendringene:

1. Handsregelen

IFAB skriver selv at handsregelen trolig er den mest uklare regelen, og at mangelen på tydelige retningslinjer er med på å skape forvirring, kontroverser og ulike tolkninger.

Nå klargjøres det et par punkter som skal gjøre regelen tydeligere enn i dag.

Her er noen av punktene som klargjøres/endres rundt handsregelen.

Det dømmes hands om ballen treffer armen eller hånda til en spiller som:
*Har hånden/armen høyere opp enn skulderhøyde

*”Gjør seg større” ved å ha armen ut fra kroppen.

*Scorer med hånda (selv om det ikke er gjort med forsett)

*Får kontroll over ballen og deretter scorer/skaper en målsjanse for andre, selv om det ikke er gjort med forsett.

IFAB klargjør imidlertid at det normalt ikke skal dømmes etter punktene over om ballen kommer fra en annen kroppsdel hos spilleren, eller fra en annen spiller som er like ved, fordi ”det er nesten umulig å unngå at ballen treffer armen i slike situasjoner”.

2. Bytt ut der du er

Nå skal det bli slutt på spillere som bruker evigheter på å gå av banen når laget deres leder. Ifølge reglene skal en spiller nå gå av banen der han har kortest vei av – med mindre dommeren tillater at byttet skjer ved midten som tidligere.

3. Angripere ut av muren

Det har blitt en trend at laget som har frispark i god posisjon ofte plasserer egne spillere i muren – slik at de kan dukke, dytte unna forsvarere eller på andre måter gjøre det vanskeligere for spillerne i muren.

Nå blir ikke det lov mer. IFAB har bestemt at spillere fra laget som har frisparket må være minst 1 meter unna når forsvarende lag setter tre eller flere spillere i mur.

En endring som garantert kommer til å merkes god.

4. Kort til trenere

Slik reglene er nå kan trenere bli sendt på tribunen. Men nå er det vedtatt at også trenere og ledere kan tildeles gule og røde kort for forseelser.

Hvis det skjer en forseelse på benken uten at dommer vet nøyaktig hvem som gjorde det (f.eks tilrop eller kasting av gjenstander på banen) er det hovedtreneren som vil bli tildelt kortet.

5. Dropp endres

I sitt rundskriv etter møtet skriver IFAB at de mener dagens løsning for dropp av ball er utilfredsstillende. De skriver blant annet at det kan utnyttes ved å skyte ballen ut til innkast på motstanderens halvdel når en spiller skal spille ballen tilbake til det andre laget.

Derfor endres det nå fra at dropp skal være en ”kamp om ballen” mellom en spiller fra hvert lag, til at ballen droppes hos én spiller fra laget som skulle hatt ballen da spillet ble stoppet.

Alle andre enn én spiller fra det laget må stå minst fire meter unna ballen, og spilleren ballen droppes hos kan starte spillet som normalt etter at ballen er droppet.

Les også: Tidligere Real Madrid-spiller arrestert for kampfiksing

6. Ballen i spill i feltet umiddelbart

Pr nå er ikke ballen i spill ved utspark og frispark inne i eget straffefelt før ballen er ute av straffefeltet. En regel som har vært litt merkelig, spesielt ettersom en forseelse kun har ført til at femmeteren/frisparket skal bli tatt på nytt.

Nå kommer endringen som gjør at ballen er i spill så snart den er sparket i gang – altså slik som dødballer ellers på banen.

7. Én fot på streken

Det skjer nesten aldri at en keeper holder seg på streken helt til et straffespark er skutt. Nå har regelen fått en liten endring.

Det heter nå i stedet at keeperen må ha minst én fot på målstreken fram til straffesparket er tatt. Den andre foten kan dermed i prinsippet plasserer langt utenfor streken.

Samtidig har ikke keeperne lenger lov til å berøre stenger/tverrligger/nettet mens de venter på at straffesparket utføres.

8. Dommeren er ikke ”død”

Fotballspillere er vant til at ballen er i spill selv om den skulle treffe dommeren, på lik måte som når en ball går i stolpen. Men det blir det en endring på nå.

Om ballen nå treffer en av dommerne og så går i mål, sørger for at det andre laget får ballen, eller det skaper en stor sjanse, så skal spille avbrytes og så gjenopptas med en dropp.

9. Flere småendringer

Gult kort for å ta av drakten også for annulerte mål.

Keepere får ikke scoring om de kaster ballen i motstanders mål.

….Men ingen straffe-endring

Da regelendringene ble vedtatt av IFAB i mars ble det av flere store, internasjonale sportsmedier meldt også om en drastisk endring i regelverket rundt straffespark. Det ble meldt at på alle straffespark ville returer bli fjernet – altså at straffer i kamp ville foregå som i straffesparkkonkurranser.

Det ville vært en stor endring. Det er riktig at det var et forslag, men det ble droppet fra listen over regelendringer IFAB skulle vurdere lenge før møtet.

Er endringene til det beste for fotballen? Si hva du mener og følg oss på Twitter, Instagram og Facebook