Fotball

Lafton ferdig som Hønefoss-trener

Fotball , 13. mai 2013 , Tippeligaen , Eliteserien Hønefoss - Rosenborg 1-2 Frode Lafton , Hønefoss avskjed
Nedrykkstruede Hønefoss gjør grep for å berge plassen. Klubblegenden Frode Lafton er ferdig som trener, og blir erstattet av en erfaren norsk trener i høst.

Med ni kamper igjen å spille er Hønefoss, som for fem år siden spilte i Tippeligaen, helt sist i sin 2.divisjonsavdeling med kun 2 seirer på 17 kamper. I et forsøk på å berge plassen har klubben derfor gjort grep på trenersiden.

Sportshjørnet vet at Frode Lafton, tidenes legende i klubben med over 523 kamper, fredag fikk beskjed om at han ikke lenger er klubbens trener. Den tidligere midtstopperen møtte styret etter treningen, og ble informert om styrets valg.

Den tidligere midtstopperkjempen sier til Sportshjørnet at han har hatt dialog med styret den siste tiden, og at han aksepterer at de mener det nå er riktig å bytte trener.

– Jeg setter klubben først, og har gått på jobb med et brennende ønske om å snu situasjonen. Men styret har besluttet at jeg ikke er hovedtrener mer, og det må jeg akseptere, sier Lafton.

Styrelederen i klubben sier at det er de svake resultatene som er årsakene til beslutningen som er tatt.

– Styret har i en periode hatt en tett og god dialog med Frode. Han har i denne dialogen hele tiden understreket at han vil akseptere alle beslutninger som er til beste for HBK. Som en følge av klubbens svake sportslige resultater, er styret kommet frem til at HBK nå er best tjent med at han trer til side som hovedtrener, noe Frode har akseptert, sier Gunn Iren Midtbø, fungerende styreleder i HBK, i en pressemelding.

Fast ansatt – trenger tid

De fleste trenere som akkurat har fått sparken kan være sinte eller frustrerte, er Lafton tydelig på at han fortsatt er veldig glad i klubben han har vært i siden 1994, og ønsker dem alt det beste. Han har også stor tro på at Hønefoss skal berge plassen, tross en trøblete sesong. Etter en vinter med kontinuitet i spillertroppen, noe som ikke har vært en vane sesongene før, hadde han tro på en god sesong.

– Vi må erkjenne at vi ikke har vært gode nok i begge ender av banen. Noen faktorer spiller inn som skader og karantener, men vi er ikke alene om det. Vi har vært 100 prosent dedikerte i det vi har gjort, men ikke fått resultater. Da er det normalt at folk stiller spørsmål ved jobben som er gjort, sier han til Sportshjørnet.

(Saken fortsetter under bildet)

Lafton ferdig som Hønefoss-trener

Han er imidlertid fast ansatt i klubben, så det er ikke sikkert Lafton er ferdig i HBK. For klubben og byen vil det trolig bety mye å kunne beholde ham i en rolle innad.

– Jeg trenger tid til å reflektere over det jeg har gjort og det som har skjedd. Så må vi en gang ta en prat om hva som skal skje videre. Nå har jeg bare tenkt på de rent praktiske tingene, sånn som å rydde kontoret. Det har vært en krevende situasjon. Nå trenger jeg å få ting litt på avstand, sier Lafton.

Også styrelederen åpner opp for at de kan finne en rolle som Lafton kan fungere i for klubben i framtiden.

– Frode har vært svært viktig for HBK i mange år, og han vil, dersom han selv ønsker det, være det også i fremtiden – men da i en annen rolle. Hvilken rolle dette blir, vil bli nærmere avklart i samråd med Frode, fremholder Midtbø

Thodesen tar over

Inn som trener kommer Tor Thodesen, som de siste årene har jobbet som sportssjef og ungdomstrener i Eik Tønsberg. Han har signert en avtale ut sesongen, og planen er at han skal returnere til Eik og sin jobb på Re videregående skole uavhengig av hvordan sesongen ender for Hønefoss.

Thodesen har tidligere vært blant annet hovedtrener i Sandefjord og Moss, i tillegg til å være assistenttrener i Brann og for Estlands landslag. I 2013 var han også assistenttrener for Baniyas i De Forente Arabiske Emirater. Nå ble lysten stor til å prøve seg som trener for et seniorlag igjen.

 

Lafton ferdig som Hønefoss-trener

– Etter tre år med ungdomsfotball er det fristende å igjen være involvert i kamper hvor resultatet betyr veldig mye. Det er lukta av sagmugg som ble for fristende igjen, sier Thodesen til Sportshjørnet om hvorfor han takket ja til jobben.

– Jeg kommer inn med min måte å snakke til spillere på og tilnærming til kampene. Og jeg tror jeg har verdifull erfaring med tanke på hvilke ting som kan fungerer på kort sikt for å få de nødvendige resultatene, legger han til.

Første utfordring for Thodesen er av det massive slaget. Opprykksjagende Fredrikstad venter i Østfold søndag, i en kamp hvor alt annet enn tap vil være en stor overraskelse. Men kanskje kan trenerbyttet være det som bidrar til å gi tiltrengt energi og glød til spillergruppa?

Før helgens runde er det seks poeng opp til sikker plass. Hønefoss skal imidlertid møte alle de andre bunnlagene, flesteparten på eget kunstgress, i høst. Dermed er det ennå et lite håp om å unngå sitt tredje nedrykk på seks sesonger.