Tennis

Kaldt vann i blodet før Wimbledon

Hele Norges Casper Ruud klar for ny Grand Slam. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
Casper Ruud skal i aksjon i en grand slam igjen, denne gangen Wimbledon, den mest anerkjente gressturneringen. Hva kan vi forvente?

I forkant av Wimbledon vil Norges nye tennisyndling få mye mediedekning. Ikke så rart, det er selvfølgelig stort å ha en nordmann med, og mange er sultefôret på norsk tennissuksess. Faktisk må vi helt tilbake til år 2000 for å finne en nordmann på deltakerlisten i London – det var ingen ringere enn hans far, Christian Ruud. 

Jekker ned forventning

– Han er som kjent ingen gresspiller. Casper spiller best på grus, så jeg vil ikke tro han kommer særlig langt, men han kan vinne et par kamper, for han har blitt bedre på gress, også, forteller Christer Francke, ekspertkommentator med lang fartstid fra bl.a. Eurosport.

Casper Ruud har siden Roland-Garros kun spilt en grusturnering. I Moneta Czech Open i Prostejov, gjorde han god figur, men røk i semifinalen mot Pablo Andujar-Alba, som for øvrig vant hele turneringen.

Hvordan har oppladningen mot Wimbledon vært?

– Den siste tiden har han faktisk vært hjemme og slappet av.

Det kan for utenforstående høres litt defensivt ut?

– Flere andre toppspillere gjør det samme. Federer er et unntak og har nettopp spilt en turnering (Gressturneringen i Halle, Tyskland, som han vant, red.anm.), men disse spillerne er innom mange turneringer i løpet av sesongen, så de går mange kamper og trenger restitusjon. Djokovic har riktignok spilt oppvisningsturnering i forkant, dog uten poeng. Felles for konkurrentene er at de fleste har trening på forhånd på gress.

Og Casper trener ikke på gress.

– Ikke vanligvis, han prioriterer grussesongen og tar heller en ekstra grusturnering etter Roland-Garros, men han reiser bort til Wimbledon fire-fem dager før turneringen for å få treningsgrunnlag og for å omstille seg litt til gressdekket.

Viktigst å være topp 100

Med en ATP-ranking på 60, hvor viktig er dette for Casper?

– Han bryr seg nok ikke så mye om han ligger på 60, 65. eller 54.-plass. Det viktigste for han nå er å være innen topp 100, ettersom det betyr at han er direkte kvalifisert og kommer rett inn i hovedturneringene. Det er en fordel å slippe å måtte kvalifisere seg inn, forteller Christer.

100 er altså «the magic number»…

– 104, faktisk. Av 128 plasser går topp 104 direkte inn. Resten fordeles på kvalifisering og «wild card».

Bør møte grusspesialister

Hva taler til Caspers fordel i turneringen?

– Han har en veldig god serv. Og hvis han møter på andre som er best på grus tidlig i turneringen, kan han komme seg videre og overraske. Han har også blitt bedre på returer og volley.

– Men alt går raskere på gress. Ballen spretter raskere. Med en gang det er litt fuktig i gresset sklir ballen av gresset og får lavere bane. Etterhvert blir gresset riktignok noe mer slitt, og vi kan få tregere forhold, men vi bør ikke ha for høye forhåpninger, avslutter Christer.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook