Fotball, Premier League

Hvor er de tøffe grepene, Solskjær?

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United starter en ny sesong søndag. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
Før sommeren ble det varslet en høyst nødvendig opprydning i United-stallen. Den kom aldri, og det er vanskelig å se at avstanden til topplagene har blitt mindre. Kanskje tvert i mot.

Etter en strålende start på managerkarrieren på Old Trafford kom hverdagen hardt og brutalt for Ole Gunnar Solskjær mot slutten sist sesong.

Selv om håpet om Champions League-plass levde lenge ble fasit 6.plass og enorme 32 og 31 poeng opp til rivalene Manchester City og Liverpool. Et gap alle supportere forventer at skal være langt mindre.

Men har det skjedd nok på Old Trafford i sommer?

”I’m going to be successful here and there are players who won’t be part of that”, sa Solskjær etter det brutale 0-4-tapet for Everton i april.

Det var snakk om ”survival of the fittest” og planer for å få ut spillerne som ikke lever opp til de forventede standardene på Old Trafford.

Det har ikke skjedd.

Mye dødkjøtt igjen

Både Harry Maguire og Aaron Wan-Bissaka er gode og høyst etterlengtede signeringer i forsvar. En back som kan stoles på defensivt har vært mangelvare til høyre, mens Maguire, i tillegg til sine duellegenskaper, også har egenskaper med ballen som kan være et savnet angrepsvåpen.

Og lynhurtige Daniel James er spennende på kanten, men det er vanskelig å forvente at han skal gå inn og fylle en viktig rolle allerede denne sesongen.

Hvor er de tøffe grepene, Solskjær?
Ole Gunnar Solskjær og Manchester United starter en ny sesong søndag. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Selv om overgangsvinduet er stengt for Premier League-klubbene, er det åpent i omtrent hele resten av verden. Det gjør at Solskjær fortsatt har tid til å kvitte seg med flere av de overflødige spillerne.

For da han snakket om å kvitte seg med dødvekt, var det vanskelig å se for seg at samtlige Phil Jones, Alexis Sanchez, Chris Smalling, Marcos Rojo, Ashley Young og Matteo Darmian skulle være igjen i klubben når vinduet stengte.

Nå er vinduet fortsatt åpent i omtrent alle andre ligaer enn Premier League og Championship, så noen av dem kan og vil trolig forsvinne. Det ligner likevel ikke den nådeløse endringen som ble varslet.

”If we sell players we will have to replace them” – Solskjær 17.juli, på spørsmål om hva som kunne skje om Romelu Lukaku forsvant.

Fasit er at kun Romelu Lukaku er solgt etter å ha brukt hele sommeren på å gjøre seg så upopulær som mulig, mens Ander Herrera valgte PSG da kontrakten gikk ut.

Ansvaret må fordeles

Nå er ikke Solskjær den som sitter med ansvaret alene for den manglende opprydningen.

Med eiere som i større deler av supporterskaren lenge har vært upopulære, og som trolig ikke har den nødvendige viljen til å bruke pengene som kreves, og Ed Woodward, som fortsatt er den som skal sørge for de nødvendige kjøpene, er det mange å fordele frustrasjon og kritikk mot.

For noen sportssjef er det fortsatt ikke å finne på Old Trafford, selv om jakten tilsynelatende pågikk før sommeren.

Når man ser hva Raul Sanllehi har fått til i en slik rolle for Arsenal i sommer, er det ikke mindre påfallende hva United ikke har fått til i mangel av en ekspert på spillermarkedet.

Pass opp!

Det største spørsmålet er definitivt hvorfor midtbanen ikke har fått nødvendige forsterkninger. Sammenlignet med hvordan troppen så ut foran seriestart for ett år siden, er eneste forskjell på midten at Marouane Fellaini og Ander Herrera har gått ut – uten å bli erstattet. Det er kanskje det mest bekymringsfulle i stallen.

Dermed går man til seriestart avhengig av at Paul Pogba blir, og at han snart står fram som den eneren han kan og bør være – forutsatt at hodet er på rett plass.

Med Fred som ikke overbeviste i sin første sesong, Nemanja Matic på vei nedover og Scott McTominay som andre alternativer sentralt ser United-midtbanen tynnere ut enn veldig mange av de andre lagene – og ikke nødvendigvis bare de andre topp 5-lagene sine.

Selv om håpet om en bedre sesong lever, så er det enorme spørsmålstegn rundt både bredde og kvalitet før sesongen starter mot Chelsea.

Liverpool og Manchester City startet årets sesong i samme melodi som forrige var – med flott angrepsspill, drøssevis av sjanser og storseiere.

For Solskjærs mannskap kan fort sesongen handle mer om å holde lag som Everton, Wolves og Leicester bak seg enn å kjempe med de store gutta.