Array
(
  [_edit_lock] => Array
    (
      [0] => 1542375539:2
    )

  [_edit_last] => Array
    (
      [0] => 1
    )

  [_yoast_wpseo_content_score] => Array
    (
      [0] => 30
    )

  [footer_title] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [footer_check_list] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [footer_menu_title] => Array
    (
      [0] => Kategorier
    )

  [footer_form_title] => Array
    (
      [0] => Send oss en melding eller tips 
    )

  [social_facebook] => Array
    (
      [0] => https://www.facebook.com/sportshjornetcom/
    )

  [social_twitter] => Array
    (
      [0] => https://twitter.com/Sportshjornet
    )

  [social_linkedin] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [header_logo] => Array
    (
      [0] => 1520598008sh_logo_neg.svg
    )

)
Håndball

Hvem kan stoppe norsk gulljubel i EM?

Med unntak av et pauseopphold i Montenegro i 2012, har europamesterskapspokalen vært i norske hender siden 2004. Håndballjentene har rett og slett regjert Europa på denne siden av årtusenskiftet. Kan den enestående suksessen utfordres av oppkomlinger, eller er det de vante nasjonene vi bør frykte mest?

Håndball-EM dundrer i gang torsdag 29. november, og som vanlig er Norge blant favorittene. De gjør nok sitt aller ytterste i Frankrike, og skal underholde oss gjennom store deler av førjulstiden – kunne vi ønsket oss en bedre adventskalender?

LES OGSÅ: Disse 16 skal ta gull for Norge

Men hvordan ser konkurrentene ut? Hvilke nasjoner må vi se opp for? Vi tok en prat med Randi Gustad, som selv har fått smake EM-gull (Ungarn, 2004). I håndballsammenheng er hun i dag TV2s ekspertkommentator, men hun tok seg likevel tid til å gi noen innsidetips til Sportshjørnets lesere.

– Det er flere som kjemper om gullet i år, og kanskje oppleves det enda viktigere for Norge å hevde seg i år, ettersom vi allerede har mistet to «belter» i form av VM- og OL-tittelen, forteller Randi.

– Dessuten, dette er også en gyllen mulighet til å kvalifisere seg til OL.

Det står med andre ord mye på spill. Med en skadeplaget Norge, alltid farlige Frankrike med hjemmebanefordel og et sultent Nederland – hvilke andre kjepper kan tenkes å havne i EM-maskineriet Norge sine hjul? Randi tok oss igjennom utfordrerne, land for land:

Frankrike – med hjemmepublikumet i ryggen

Det er 11 år siden de sist arrangerte et mesterskap, og to år siden siste gull (i VM 2017). Det betyr ikke at de franske jentene ikke er medaljevante, de vinner i snitt en medalje annethvert år. De må regnes med dersom de takler presset ved å spille på hjemmebane hele turneringen igjennom.

– Frankrike kjennetegnes ved sin ekstreme forsvarskompetanse. De er helt rå bakover. Det scores sjelden mye mål i kampene, og det er det en god grunn til. Laget ledes nemlig av Olivier Krumbholz, som selv var håndballspiller i forsvar og har tatt med seg sin erfaring. Det, en tysk mentalitet, sterke jenter i forsvar og en god keeper gir dem gode forutsetninger. De er et taktisk klokt lag.

– Hvilke spillere bør Norge passe seg for, da?

– Da vil jeg trekke frem Allison Pineau, en utrolig sterk og giftig spiller som kan skape mye motspill. Ellers bør vi se opp for Alexandra Lacrabère og Siraba Dembélé. Men det er kollektivet Frankrike vi først og fremst bør frykte.

Stine Bredal Oftedal i klinsj med franske Allison Pineau. Blir det flere tøffe dueller?

Nederland– sultne på revansj

Er de endelig klare til å ta steget opp? Nederland har vist stabilitet over lengre tid, med høye plasseringer i VM, EM og OL. Den siste medaljen var bronsen fra 2017-VM, men de fleste husker nok husker nok best sølvet fra finalen i Sverige-EM i 2016, hvor Norge ble hakket for hvast.

– Ja, Nederland har vist seg stabile, og er nå en håndballnasjon å regne med. Det skyldes et godt, grundig arbeid over tid. Nå begynner det å bære frukter. De har vært systematiske i alle ledd av laget, noe som eksemplifiseres av arbeidet den tidligere danske landslagsspilleren Lene Rantale har lagt ned i sin keepertrenergjerning. Nederland har nå en god defensiv stamme, og gode målvakter.

– Hovedtreneren, Helle Thomsen er også dansk, og trener også Molde HK. Skandinavisk tankegods er med andre ord på plass. Legg til spillere som Nycke Groot i miksen, og man får et lag som fort kan stå på pallen.

Russland– bjørnen våkner

– Russland har historisk prioritert VM og OL. I tillegg deltar de i Asiamesterskapet, så en eventuell EM-satsning må leses litt inn i den konteksten. Russlands deltakelse kan ofte leses inn i behovet for god publisitet, noe en god prestasjon i EM kan gi. Om de gir jernet, er Russland å regne med.

– Er Russland-laget da komponert spesielt for EM?

– Deres fremste styrke er nok ekstreme individualister. Det ser vi om vi fokuserer på spillere som Anna Vyakhireva (søster av legendariske Polina Kuznetsova), en venstrehendt 23-åring som kanskje ennå ikke har nådd sitt fulle potensial – en slags Russlands svar på Nora Mørk. Med toppet lag er Russland definitivt tittelutfordrer.

Outsiderne – drømmefinalister for Norge?

Kan Montenegro bli en «comeback kid»? Kan Sverige melde seg på igjen?

Førstnevnte har vist gode takter og regnes for å komme til Frankrike med baggen full av selvtillit. Seieren i 2012 er ennå friskt i minne. De vant sin gruppe i kvalifiseringen og fikk en fin oppladning med seire i begge treningskampene mot Sverige som gikk i forkant av EM.

Laget ledes av ingen ringere enn Sveriges tidligere landslagstrener, nemlig Per Johansson.

– Montenegro er helt klart en av nasjonene som kan overraske. Der bør alles øyne hvile på playmakeren Milena Raičević, med sine egenskaper som temperament og målteft. Veteranen Jovanka Radičević er også en stadig trussel. Og med Sveriges tidligere landslagstrener i stallen, kan det unge laget ha skaffet seg den defensive tryggheten de trenger for å nå langt.

– Og når vi snakker om Sverige, her bør vi se opp for den nye generasjonen Henrik Signell har stablet. Med spillere som «Bella» Gulldén og et bunnsolid 6-0-forsvar kan de nå langt. Det samme gjelder Danmark. Begge er lag som har inngående kjennskap til det norske landslaget, og som deler noe av den samme filosofien. Det kan være viktig i et mesterskap som virker noe åpnere enn forrige gang, avslutter Randi.

Håndball-EM og verdens beste jenter ser du på TV3, forhåpentlig helt frem til 16. desember. Vi tar ikke gullet for gitt, jentene har åpenbart formidable utfordringer foran seg. Det eneste vi kan gjøre er å ønske dem til lykke. Så, hele Norges håndballjenter: Lykke til!