Eliteserien, Eliteserietipset, Fotball

Høsttipset: Slik ender Eliteserien

Molde og Leke James er klare favoritter i høst. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
Vi har spådd hvordan tabellen blir seende ut på nytt.

60 prosent av Eliteserien er spilt. 18 runder er unnagjort, 12 gjenstår. Og nå begynner virkelig dramaet!

LIVE: Alt fra det norske overgangsvinduet!

For hvem vinner gullduellen mellom Molde og Bodø/Glimt? Kan Rosenborg eller Odd melde seg på? Og med halvparten av lagene i nedrykksfare i en jevn nedrykksstrid er det nesten garantert spenning til siste stund i bunnen.

Å tippe tabellen før sesongstart er en ekstremt vanskelig øvelse. Å tippe den etter 18 runder er ikke lett – men betraktelig enklere. Vi har gitt det et forsøk.

Slik tror vi Eliteserien ender:

1. Molde

Høsttipset: Slik ender Eliteserien
Molde og Leke James er klare favoritter i høst. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Vi tippet: 1.plass

Status så langt: 1.plass

Klarer de å handtere et eventuelt gruppespill i Europaligaen sammen med gulljakt? Vi tror svaret er ja, men for gullsjansene er det ikke dumt om europaeventyret tar slutt.

Magnus Wolff Eikrem har vært eliteseriens beste spiller i år, og er alltid ekstremt skapende. Fortsetter han i noe som ligner vårformen blir det gull.

2. Bodø/Glimt

Vi tippet: 10.plass

Status så langt: 2.plass

Tippet ned av de fleste før sesongen. Sportshjørnet hadde dem på trygg plass, men samtidig plassert på nedre halvdel.

Men årets sesong har så langt vært et eventyr for Glimt. Anført av Amor Layouni og Håkon Evjen har de spilt gnistrende angrepsfotball. Likevel tror vi ikke det holder mot Moldes bredere stall, og trolig hakket enklere program.

Håpet i nord er at Molde tar seg til gruppespillet i Europaligaen, slik at de må ri to hester i høst. Og for en seriefinale det kan bli når de møter Molde i siste runde!

3. Rosenborg

Vi tippet: 2.plass

Status så langt: 4.plass

Det så ut til å bli en virkelig katastrofesesong for Eirik Horneland og Rosenborg, men de siste månedene har de hatt en imponerende snuoperasjon. Spesielt i Champions League, men i ligaen er resultatene også noe helt annet.

Likevel er det for langt opp for gull nå – selv om det alltid er farlig å si om RBK. 10 poeng skal hentes inn på både Glimt og Molde. Og selv om de møter begge på hjemmebane i høst, så vil gruppespill i Europa også koste krefter.

Samtidig er medaljeplass viktig for å sikre en sjanse

4. Odd

Høsttipset: Slik ender Eliteserien
Dag-Eilev Fagermo og Odd har hatt en solid sesong så langt. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206

Vi tippet: 9.plass

Status så langt: 3.plass

En strålende vårsesong, og 5 poengs margin ned til Brann og Rosenborg nå. Men er ikke formen litt på hell nå? To seiere på de sju siste kampene. Har også gjort unna 10 hjemmekamper, flest av topplagene.

Dét, samt at Rosenborg viser gryende form, gjør at vi tror de faller utenfor medaljeplassene.

5. Brann

Vi tippet: 4.plass

Status så langt: 5.plass

Store kjøp det siste året, men har ikke funnet helt seg selv – spesielt offensivt. Kun seks lag har scoret færre så langt. Og nettopp det at det solide offensive arsenalet ikke fungerer gjør at de kan se langt etter medalje.

Har igjen tre av de fire lagene foran seg på hjemmebane – men det holder likevel ikke helt inn.

6. Vålerenga

Vi tippet: 5.plass

Status så langt: 6.plass

To poeng på fire kamper etter sommerferien gjør at medaljesjansene ser ut til å være tapt nå. Mistet Eliteseriens kanskje beste spiller i Chidera Ejuke i sommer.

Høyt maksnivå vist ved 6-0 over Bodø/Glimt, og kun de to øverste lagene har scoret flere mål. Det skiller likevel litt stabilitet opp til medaljeplassene.

7. Haugesund

Vi tippet: 7.plass

Status så langt: 8.plass

Europacupeventyret har fått mye oppmerksomhet, og har nok gått litt på bekostning av serien. Likevel en sterk seier over Vålerenga sist, og det skal ikke mange poeng til nå før alt av nedrykksfrykt kan glemmes.

8. Kristiansund

Vi tippet: 8.plass

Status så langt: 9.plass

Etter å ha forbedret plasseringene i en årrekke kommer nok stoppen i år. Det skal holde hardt å kopiere fjorårets 5.plass.

Mye rokkeringer, og fortsatt uten å finne den eller de som skal være målgarantister. 20 mål er kun marginalt bedre enn fire av de nederste lagene. Men er vanskelige å

9. Lillestrøm

Høsttipset: Slik ender Eliteserien

Vi tippet: 6.plass

Status så langt: 10.plass

En god sentrallinje, men skader har gjort et innhogg i vår, og da er de meget sårbare. Ti poeng siste seks kamper, og viser best form på nedre halvdel. Bør kunne unngå verste spenningen i bunnen denne høsten.

10. Viking

Vi tippet: 13.plass

Status så langt: 7.plass

To viktige seiere mot de to bunnlagene på en uke nå har gjort ting langt lysere igjen i Stavanger. En god start på sesongen, men trengte de seks poengene for at ikke bunnstriden skulle komme veldig nære. Bør styre inn til en ganske ubekymret plass rundt midten nå.

11. Sarpsborg 08

Vi tippet: 3.plass

Status så langt: 15.plass

Årets STORE skuffelse. Likevel sitter fortsatt alle og venter på at de skal snu. Men med kun 12 kamper igjen må de snart løse flokene selv. Slipper fortsatt inn lite, så målforskjellen er bedre enn de andre lagene helt i bunnen.

Strømsgodset og Viking i de to neste kampene. Får en rekke små cupfinaler i høst.

Vi tror fortsatt det løser seg. Mannskapet de har skal være bedre enn de andre lagene i bunnen.

12. Stabæk

Høsttipset: Slik ender Eliteserien
Jan Jönsson og Stabæk forsøker å berge plassen. Foto: Sebastian Lamotte / BILDBYRÅN

Vi tippet: 15.plass

Status så langt: 12.plass

Scorer minst av alle, og med storscorer Franck Boli er det åpenbart et ankepunkt mot Stabæks sjanser. Men har samtidig hentet et nesten helt nytt lag offensivt for å erstatte Boli.

Fem poeng på tre strake hjemmekamper nå, men avslutter med å møte fire bunnkollegaer, hvorav tre borte. Det blir ikke lett for Stabæk i år heller, men de har sett bra nok under Jan Jönsson til at plassen bør kunne berges.

13. Mjøndalen

Vi tippet: 16.plass

Status så langt: 11.plass

Spiller mye mer kynisk og klokt enn sist de var oppe, og kan redde plassen på det. 3-5-2 prøvd ut de siste kampene med ganske bra effekt. Sterke på dødballer og uavgjortspesialister. Det er ikke spektakulært, men kan holde til å nå målet om fornyet kontrakt.

14. Strømsgodset

Vi tippet: 11.plass

Status så langt: 16.plass

Kan Godset stå opp fra de døde? Det så utvilsomt langt bedre ut mot Bodø/Glimt og Vålerenga hjemme, før Viking borte (0-4) ble en ny, stor nedtur.

Annen energi i spillet med et halvt nytt lag. Møter de fem lagene rett over seg på tabellen i løpet av de neste seks rundene, så det er åpenbart at de bør ha passert noen da for å kunne redde plassen.

Vi tror det går med et nødskrik igjen.

15. Tromsø

Vi tippet: 12.plass

Status så langt: 14.plass

En god periode halvveis, men nå peke pila igjen nedover. Hvem skal score målene? Faller ofte helt sammen borte, 24 baklengs på 9 turer er elendig.

Møter flere av de andre bunnlagene hjemme (Strømsgodset, Ranheim og Stabæk). Sistnevnte i siste runde, i det som kan bli en ren kamp om å unngå nedrykk.

16. Ranheim

Vi tippet: 14.plass

Status så langt: 13.plass

Glimter til når det ikke ventes, og har sterke seiere i Haugesund, Sarpsborg og Bergen denne sesongen, men er samtidig dårligste hjemmelag med 2-1-6.

Der de andre lagene i bunnen har gjort alt de kan for å forsterke i sommer har Ranheim samme gjeng fortsatt. Det blir tett i bunnen, men vi tror Ranheim skal slite med å ha minst to lag bak seg.

Glad i fotball? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook