Ishockey

Hockey-VM: Har Norge en sjanse?

Petter Thoresen kan ikke akkurat sies å være heldig med trekninga til årets VM. Gruppa er tøff. Spørsmålet er: Kan han mønstre en tropp som makter å komme seg til sluttspillet?

– Det er kvarten vi må sikte oss inn på!

Det kan Jonas Bariås fortelle Sportshjørnet i det vi ringer han opp for en prat. Jonas er mannen bak TV2 Sportens eminente hockeypodcast, «Hockeypraten».

Bariås peker på at Norge har en knalltøff åpning på gruppespillet. Gruppefavoritt Russland venter i åpningskampen. Tsjekkia og Sveits er også tøft, før gruppas antatt nest sterkeste lag venter i «söta bror», Sverige.

– Kommer vi ut av disse kampene med ett poeng skal vi være greit fornøyde. To poeng ville vært en overraskelse. I det hele tatt, mer enn ett poeng vil være en veldig god start resultatmessig og mer enn vi kan forvente, men sannsynligvis ikke nok til å gå videre, mener Bariås.

-Bør satse på fysikk

Hva må Norge gjøre for å komme opp på det nivået?

– Vi må være defensivt kompakte, unngå unødige utvisninger og klare å holde hodet kaldt når vi blir presset. Vi har mye større sjanse for å hevde oss fem mot fem. Det stemte dårlig både i undertall og overtall sist VM. Skal vi lykkes, må vi hente frem de som har gitt oss kvartfinaler tidligere. Det er innsatsen og lagmoralen som er varemerket vårt, mener Bariås.

Bariås trekker fram et par spillere han gleder seg til å se med flagget på brystet.

– Jeg gleder meg spesielt til å se Andreas Martinsen igjen. Han blir ikke nødvendigvis den som kommer til å putte flest mål, men han har en fysikk ute på isen som gir det norske laget en fordel. Det er mange i troppen som er i sitt livs form. Jeg kunne nevnt mange, men må trekke frem Tobias Lindström, som har hatt en fantastisk sesong for Vålerenga.

Og Patrick Thoresen …

– Thoresen, ja. Thoresen blir viktig. Siste melding ut er at han håper å være klar til VM. Så vi får bare krysse fingrene for det.

– I det hele tatt har vi en god stamme under Petter Thoresen, og noen av dem holder høy klasse. Riktignok færre enn Tsjekkia og Sveits, men vi har en del yngre spillere med litt erfaring som har vokst med mesterskap og landslagsspill.

Kanskje kvarten?

Hva må vi passe oss for hos motstandernasjonene?

– Som nevnt blir det tøft mot de fire første. Russland blir steintungt. De har ekstrem offensiv kvalitet og kan stille med flere av deres største stjerner. Måten de spiller på passer oss veldig dårlig. Sverige har vi klarte å matche litt bedre enn russerne siden vi rykket opp sist, men de har fått frem en generasjon med spillere som er veldig vanskelig å forsvare seg mot. De har mange talenter, ikke så rart med tanke på det gode rekrutteringsarbeidet som foregår i nabolandet.

Hvilke resultater kan vi forvente oss ellers?

– Vi må greie å holde på plassen vår i A-pulja. Jeg er ikke redd for at vi rykker ned. En kvartfinale ville vært fantastisk moro, men vi må være realistiske og se at de fire første motstanderlagene er favoritter. Når det er sagt, hvert VM har en «askeladd», kanskje er det oss i år? 

Fjellaper vs. fjellaper

Med tanke på kvarten, hvordan vurderer du Tsjekkia og Sveits?

– Jeg har ikke sett så mye på den tsjekkiske troppen, så det skal jeg ikke uttale meg for mye om. Men de gjør det som regel alltid godt i mesterskapene og er solide, men på en god dag kan vi ta poeng fra dem.

– Når det gjelder Sveits er det kanskje de vi må kjempe om en eventuell kvartfinale mot. De plukket 12 poeng i innledende runde i fjor, mens vi plukket 6. Skal vi passere de, må vi levere maks i hver kamp. Tiden hvor vi kan sammenligne oss med Sveits er forbi, synes jeg. Jeg kjenner ikke til tall, men de har investert store ressurser i hockeyen helt ned til U16-landslaget i 10-12 år nå, og det har gitt de et enormt løft, fortsetter Jonas

– Sveitsiske landslagsspillere finner man i de beste ligaene verden over. Rekrutteringen er god og de har to nærmest helprofesjonelle ligaer, kontra Norge hvor selv GET-ligaen ikke er helprofesjonell. Det blir store forskjeller.

Hockeynasjon er ikke det første man tenker når man tenker Sveits …

– Men det er de. Hockeyinteressen i Sveits er stor og har vært det lenge. Ta en klubb som SC Bern, f.eks, som nettopp ble mestere. De drar 15–16.000 publikummere i snitt. Det er tre ganger så mye som en godt besøkt norsk ligakamp. Over tid har Sveits utviklet gode spillere, og nå er de etablert som en av de bedre nasjonene, fortsetter Jonas.

Forsiktig optimist

Vi får krysse fingrene. Hvordan er troen inn mot VM?

– Jeg gleder meg, jeg tror det blir et spennende mesterskap. Det er alltid gøy å følge landslaget i VM. Og kanskje kan Norge komme opp som en overraskelse? Jeg er optimist, sier Bariås.

– På tampen vil jeg gi litt ros for den satsingen som er gjort for å stable U25-landslaget på bena. Det er et glimrende tiltak som holder liv i norske talenter. Det gir spillere som før var «stallfyll» muligheten til å vise seg frem, og effekten har vært god hvis vi ser på utviklingen de har hatt for klubbene sine i GET-ligaen. Mange har helt andre roller nå enn før.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook