Fotball, OBOS-ligaen

Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere

Disse bør være i kikkerten til klubbene i Eliteserien.

Det finnes mange veier til toppen av norsk fotball. Og for mange har den veien gått via spill på nest øverste nivå først.

LES OGSÅ: OBOS-kvalifiseringen endres

Også i 2019 finnes det en rekke spennende spillere på nivået som klubbene i Eliteserien både er og bør være interessert i.

LES OGSÅ: OBOS-ligalagenes treningskamper

LES OGSÅ: Bekreftede overganger i OBOS-ligaen

Vi har tatt ut et lag med det vi mener er de mest spennende spillerne i OBOS-ligaen, og som IKKE har spilt i Eliteserien tidligere. Tanken har også vært at dette kan være et lag med spillere som bør kunne være på øverste nivå om 2-3 år.

Her er laget i 4-2-1-3-formasjon:

Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere

Keeper: Sahu-Pekka Sahlgren (Sandnes Ulf)

26-åringen fra Finland har allerede erfaring fra øverste nivå i hjemlandet med storklubben HJK og RoPS. Sist sesong forsvant med en skade, men burvokteren har tidligere vist at han holder et meget høyt OBOS-liganivå. Trolig ikke tilbake før i mai, så gjenstår det å se om han er på samme nivå som tidligere.

Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere
Saku-Pekka Sahlgren var kanskje seriens beste keeper i 2017. Foto: Digitalsport

Høyreback: Tomas Totland (Sogndal)

Få utfordrere siden Brice Wembangomo har et minuttkort innhopp i Eliteserien for Sarpsborg 08.

1999-modell Totland en av flere lovende bergensere som har tatt turen til Sogndal for å slå gjennom. Opprinnelig midtbanespiller, nå back som kan spille på begge sider. Akeem Latifu fikk gå blant annet så Totland fikk kortere vei til laget. God fot og en moderne backtype.

Midtstopper: Marius Alm (Raufoss)

Den høyreiste og gjennomseriøse stopperen har tatt store steg de siste to sesongene. Fikk kun én kamp da Raufoss sist var i OBOS-ligaen i 2016. Siden da har han tatt store steg, og 21-åringen er en nøkkelspiller for totningene. 194 cm høy og vond å møte i duellene.

Var også med da vi tok ut 15 juveler fra 2.divisjon i høst.

Midtstopper: Ayoub Aleesami (Skeid)

Lillebroren til landslagsback Haitam ble kåret til årets spiller da Skeid rykket opp i suveren stil sist sesong, og burde nok også vært med da vi tok ut årets lag.

23-åringen er ikke den mest ruvende midtstopperen, men har bra hurtighet og har blitt langt tøffere. God spilleforståelse og har utviklet seg til en leder for Skeid. Med et godt 2019 vil han trolig være interessant for mange.

Venstreback: Kristoffer Tønnesen (Jerv)

En av de mest selvskrevne på laget. Start har vært interessert i ham, og det er flere andre klubber i Eliteserien som har navnet hans på blokka. 21-åringen gikk fra å stå sammen med supporterne i 2015 til å spille fast året etter. Backen med den gode venstrefoten mangler én kamp på å nå 100 kamper for laget fra Aust-Agder.

Midtbane: Markus Solbakken (HamKam)

18-åringen har vært en spiller mange har ventet lenge på. Som sønn av sin far Ståle er forventningene store. Har allerede rundet 60 kamper i HamKam.

Har spilleforståelse og fot på et høyt nivå. Det som mangler for å kunne ta steget opp er vilje og evne til å kunne spille med større risiko. Har blitt liggende dypt i laget, og 0 A-lagsmål fra sentral midtbane bør kunne forbedres. En spiller som er på blokka til alle eliteserieklubbene og en rekke utenlandske klubber.

Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere
Markus Solbakken har tross sin unge alder en moden spillestil. Foto: Digitalsport

Midtbane: Axel Kryger (Sandnes Ulf)

21-åringen har blitt brukt i de fleste posisjoner i forsvar og på midtbanen de siste sesongene. Sto godt fram på midtbanen sist sesong, og scoret samtidig fire seriemål, samt to i cupen. Vistekaptein sist sesong, og viste at han er langt mer enn en ryddegutt defensivt.

Flyttet mye rundt i et lag som sleit med å finne den beste utgaven av seg selv, men best som indreløper. Med kontrakt kun ut sesongen er det langt fra overraskende om han er aktuell for flere lag kommende sesong.

Offensiv midtbane: Simen Bolkan Nordli (HamKam)

Brukt i flere posisjoner offensivt de siste to årene, men spørs om ikke høyrekanten i 4-4-2 blir hans i årene framover. 19-åringen har vist fram en meget fin dødballfot og offensiv X-faktor som gjør ham spennende.

Med en far som ble seriemester med Rosenborg og spilte en rekke sesonger i HamKam er genene på plass for G19-landslagsspilleren. Sju seriemål sist sesong, og har vært frisk i treningskampene.

Spiss: Alexander Dang (Nest-Sotra)

Alderen på 29 år er det som kan hindre storscoreren i å få sjansen på øverste nivå. Etter å ha hatt et vanvittig scoringssnitt i 3.divisjon har han hamret inn mål i 2. og 1.divisjon for Nest de to siste sesongene.

Nest har sluppet en rekke spillere oppover i divisjonene de siste årene, senest Dangs offensive kollegaer Johnny Furdal og Sondre Liseth som skal spille Eliteserie i år. Det hadde vært gøy og fortjent å se spissen, som scoret tre mål mot Viking nylig, få samme sjanse.

Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere
Å se Alexander Dang (venstre) juble for mål har skjedd ofte de siste sesongene. Kunne han vært en målsnik også på høyeste nivå? Foto: Digitalsport

Spiss: Akor Jerome Adams (Sogndal)

Det ble mest innhopp i OBOS-ligaen i høst, men nigeraneren var fantastisk for Sogndal 2 og for juniorlaget som sensasjonelt vant NM. Scoret alle lagets tre mål i NM-finalen mot Rosenborg.

18-åringen er kun på lån fram til sommeren med opsjon, og det spørs om ikke Sogndal bør forsøke å utløse den snarest mulig. Adams feiret jul med familien til sportslig leder Håvard Flo fordi han ble igjen for å trene framfor å reise hjem da laget hadde ferie.

Et rått fysisk potensial og en bra koordinasjon på det han gjør. Lukter mål og må være et mareritt å møte. Danner trolig et meget spennende tospann med Sigurd Haugen på topp i år. Trolig den på dette laget som kan nå lengst.

Spiss: Pape Habib Gueye (Aalesund)

19-åringen fra Senegal var næmest utrøstelig da han headet inn det avgjørende selvmålet i kvalifiseringen mot Stabæk i høst. Men før det hadde han hatt en imponerende høstsesong etter å ha vært mye innbytter på våren.

Noterte seg for 11 målpoeng (9 mål, 2 assist) på kun 722 minutter. Bra fysikk, og vant nylig utholdenhetstest Aalesund hadde. Tøff kamp om spissplassene i AaFK, men Gueye ligger langt fram i køen.

Benken:

Kjetil Haug (Sogndal, keeper, 20 år)

Kristoffer Hay (Aalesund, midtstopper, 20 år)

Jonas Fredriksen (Sogndal, midtstopper, 18 år)

Mikael Ugland (Start, midtbane, 19 år)

Robin Rasch (KFUM, midtbane, 25 år)

Hassan Yusuf (Skeid, midtbane, 22 år)

Mohammed Mahnin (Skeid, midtbane, 25 år)

Moses Mawa (KFUM, spiss, 22 år)

Sivert Gussiås (Strømmen, spiss, 19 år)

Enig eller uenig? Gi oss gjerne beskjed på Facebook, Twitter eller Instagram.