Fotball

Her er Norges vei videre mot EM

Mandag kveld avsluttes gruppespillet i Nations League. Men videre i turneringen er det mange veier.

Det har vært mye forvirring og uklarheter rundt Nations League. Men så er det også en lang rekke mulige scenarioer og utfall som gjør det vanskelig å si helt sikkert hvordan veien videre er.

Derfor har vi lagd denne forklaringen på hvordan Norges vei videre mot EM vil være etter dagens kamp mot Kypros.

LES OGSÅ: Dette er Nations League

EM-kvalifiseringen

Først ut er den «normale» EM-kvalfiseringen for alle lagene i  UEFA. Kvalifiseringsgruppene trekkes 2. desember, og kvalifiseringen spilles i sin helhet i 2019, med de første kampene i mars.

Det skal trekkes ti grupper, og de to øverste i hver gruppe går til EM-sluttspillet.

Seedingen tar utgangspunkt i hvordan Nations League ender. Fra nivå C, hvor Norge spiller, skal de seks beste (4 gruppevinnere og de 2 beste toerne) rangeres på nivå 3 i EM-kvalifiseringen.

Slik status er nå vil seier på Kypros sørge for at Norge garantert seedes på nivå 3. Selv med uavgjort vil Norge bli blant de to beste toerne. Også med tap på Kypros er det en mulighet, men da vil målforskjell og utfall i gruppe 1 og 4 avgjøre.

Når vi nå trolig havner på seedingsnivå 3 i EM-kvalifiseringen er det samme nivå som blant annet Irland, Serbia og Tyrkia, og vi kan derfor ikke møte disse. Fra nivå 4 kan vi i verste fall få lag som Hellas og Montenegro, men også være heldige og trekke Litauen eller et nytt møte med Kypros.

At det rangeres ut fra Nations League får noen snåle utfall. Tyskland, VM-finalist Kroatia eller Polen blir seedet på nivå to, og er da lag å unngå.

En mulig marerittgruppe er Frankrike, Tyskland, Hellas og Armenia, mens drømmen kan bli Sveits, Wales, Litauen, Gibraltar og San Marino. Seedingen vil være helt klar når Nations League-gruppene er ferdigspilt.

(Saken fortsetter under bildet)

Her er Norges vei videre mot EM

Nations League-playoff

Skulle Norge ikke gå til EM via den vanlige kvalifiseringen, får vi trolig sjansen via Nations League-playoff. Her deles de fire siste EM-plassene ut – én hver på nivå A, B, C og D.

Disse kampene spilles våren 2020, etter den normale EM-kvalifiseringen er ferdigspilt. Semifinalene spilles som én kamp på det best rangerte lagets hjemmebane. Finalen spilles deretter som én kamp, og det trekkes på forhånd om vinner av semifinale 1 eller 2 får hjemmebane her.

Som gruppevinner

Vinner Norge vår gruppe i kveld, og ikke går videre via EM-kvalifiseringen, får vi sjansen på nivå C i Nations League-playoff – i tillegg til å rykke opp til nivå B i neste Nations League.

Her spilles det semifinaler på de to beste lagenes (ut fra Nations League) hjemmebaner, før en finale. For Norges del er det derfor viktig å bli blant de to beste gruppevinnerne – noe vi er sikret med seier i kveld.

Her vil vi da i utgangspunktet møte en av de tre andre gruppevinnerne – Serbia, Skottland/Israel eller Finland. Går resultatene vår vei i kveld kan Finland hjemme være utfallet. En motstander vi må si oss fornøyd med.

Skulle én eller flere av gruppevinnerne gå til EM via den normale kvalifiseringen erstattes de av beste gruppetoerne (eller gruppetreere) som ikke allerede er EM-kvalifisert.

Som gruppetoer

Og her ligger også Norges mulighet i Nations League, selv om vi ikke skulle vinne vår gruppe. Om vi vinner i kveld, men Bulgaria likevel ender foran oss, vil vi være beste gruppetoer på nivå C – og dermed først i køen til å tre inn om en av gruppevinnerne går til EM på normalt vis.

Selv som nest eller tredje beste toer er mulighetene gode for å få sjansen i Nations League.

La oss si at gruppevinnerne Skottland, Bulgaria, Serbia og Finland alle snubller i den normale EM-kvalifiseringen. Da er det ingen lag å erstatte på nivå C. Men Norge kan likevel få sjansen i playoff på nivå A eller B.

Begge disse sluttspillene skal nemlig ha fire lag hver. Men om vi tenker oss at det fra nivå B kun er tre lag som ikke går til EM via vanlig kvalifisering – da vil beste lag på nivå C, som ikke allerede er i playoff, få den fjerde og siste plassen.

På samme måte er det på nivå A. Her er det så mange sterke lag at de aller fleste kommer til å gå videre fra den normale EM-kvalifiseringen. Men om vi tenker oss at for eksempel Island og Polen snubler i kvalifiseringen – da er det to ledige plasser her.

Om det da ikke er to eller flere lag på nivå B som IKKE er i EM allerede og som IKKE skal spille playoff på nivå B, så må man gå ned til nivå C (Norges nivå) for å finne de to siste lagene her, som i vårt eksempel da møter Island og Polen.

Dette kan også sies enda enklere. Om Norge blir beste gruppetoer, så får vi sjansen i playoff A eller B om minst 17 av lagene på disse nivåene i Nations League går videre i kvalifiseringen.

Neste Nations League

Høsten 2020 skal sesong 2 av Nations League spilles. Skulle Norge bli gruppevinner vil vi da være på nest øverste nivå, nivå B. Ender vi bak Bulgaria i kveld blir vi værende på nivå C.

I sesong 2 av Nations League er det imidlertid ingen VM-plasser (eller EM-plasser for den saks skyld) i potten, og kun de fire gruppevinnerne på nivå A skal spilles Nations League-sluttspill.

For Norges del, uavhengig av om vi er på nivå B eller C, vil det da handle om opprykk/nedrykk – og en best mulig plassering i systemet mot sesong 3 i 2022 – når EM-plasser igjen trolig ligger i potten.

Den vanlige VM-kvalifiseringen i Europa vil (høyst trolig) spilles i 2021 i sin helhet, med mulig unntak for playoff. Europa har, som i de siste VM-sluttspillene, 13 plasser.