Fotball

Her er 2.divisjons største juveler

Håvar Jenssen fra Fredrikstad ser ut som en mulig toppkeeper.
Det er mange spennende spillere i 2.divisjon. Her er 15 navn alle toppklubbene bør merke seg.

Det finnes mange eksempler på spillere som har gått fra lavere divisjoner til å prege Eliteserien de siste årene. Spillere som Sigurd Rosted, Jacob Glesnes, Kristoffer Zachariassen, Eirik Valla Dønnem og Bruno Leite har alle gått rett fra 2.divisjon til å prege det øverste nivået.

Det gir god grunn for klubbene til å lete etter juveler på dette nivået. Vi gjør litt av jobben for dem, og presenterer 15 av de aller mest spennende spillerne som holder til på dette nivået.

Først og fremst har vi valgt unge spillere (i starten av 20-årene eller yngre) som er mer eller mindre uprøvd på høyere nivåer. Riktig nok synder vi litt her (Jenssen har mange kamper på nivå to og Sumareh er 1991-modell), men vi har ellers valgt vekk gode spillere i 2.divisjon, men som enten begynner å krype oppover i 20-årene, eller som har testet seg høyere opp.

Her er de 15 mest spennende spillerne:

Håvar Jenssen

Her er 2.divisjons største juveler
Håvar Jenssen fra Fredrikstad ser ut som en mulig toppkeeper.

Fredrikstad, keeper, 1996

Allerede bra med erfaring fra OBOS-ligaen, og nærmer seg hundre a-lagskamper for laget fra plankebyen. Ikke alltid vært tryggheten selv, men tok steg i fjor, og har vært meget solid denne sesongen. Bra keeperteknisk og ser tryggere ut med ballen nå og.

Spørsmålet er imidlertid hvilke klubber som kunne vært en god match nå – han går neppe et sted hvor han ikke er førstevalg. Odd om Sondre Rossbach blir solgt? Tja. Viking har jevngamle Amund Wichne, og ellers er det ikke veldig lett å se noen naturlige klubbdestinasjoner pr nå.

Andreas Ueland

Bryne, midtstopper, 1999

Har fysikken som skal til for å nå langt som midtstopper. Også brukbart tempo, og begynner å få bra erfaring nå. Til og med vært prøvd som spiss denne sesongen, uten at det nødvendigvis var noen stor suksess.

Ikke enkelt å spille seg inn på G19-landslaget på stopperplass, men fortsetter Ueland utviklingen er han med i diskusjonen for en plass til neste års U20-VM. Kontrakt fram til kommende sommer.

Marius Alm

Raufoss, midtstopper, 1997

Har vært mindre på radaren enn de andre stopperne på lista. Den høyreiste stopperen beskrives som en gjennomført solid og målbevisst type, og slo gjennom sist sesong. Nesten to meter høy og gjennomtrent er han ikke en spiller det er godt å møte. Var også god i starten av sesongen, men et tretthetsbrudd i leggen har gjort at årets sesong ikke har blitt helt som håpet for ham.

Fikk knapt sjanser av Espen Haug, men med Christian Johnsen på plass som trener fra 2017 har han tatt store steg.  

– Det betyr at jeg er bevisst på nok trening, nok søvn og riktig kosthold. Jeg legger meg før halv elleve og jeg står opp tidlig. Slik at jeg rekker en økt på morgenen, får spist, hvilt og er klar til en ny økt på ettermiddagen, sa Alm til Oppland Arbeiderblad tidligere i år om hva han legger ned for å lykkes.

Eirik Haugan

Hødd, midtstopper, 1997

Reiste fra Molde til Marseille i 2015, før han vendte hjem til Norge og spill for Hødd sist sesong. Har siden da vært en midtstopper som har stukket seg ut på dette nivået, og alderen tatt i betraktning bør han være på radaren hos flere klubber høyere opp.

Her er 2.divisjons største juveler
Eirik Haugan, her fra en landskamp i 2013.

Ikke blant de største, men spiller med helhjertet innsats og er vond å møte. Trygg med ball, god i plasseringsspillet og samtidig en trussel framover. Står med 6 mål på sine 40 Hødd-kamper så langt. Meget spennende stoppertype.

Stian Stray Molde

Asker, midtstopper, 1996

Har for lengst rundet 100 kamper for Asker. Og har han ambisjoner om å nå langt bør neste steg nok komme ganske snart. Bra venstrefot som er viktig i oppbyggingen av angrep, god plasseringsmessig og en stopper med bra klokskap. Jeg er overbevist om at han kunne gått sømløst inn på en god del lag i 1.divisjon.

Thomas Rekdal

Fredrikstad, midtbane, 2001

Nevøen til Kjetil Rekdal sitter med kontrakt som går ut etter sesongen, og er en spiller samtlige norske klubber kunne tenke seg. Men de kan trolig se langt etter den solide midtbanespilleren, som trolig søker seg ut av landet i stedet. I sommer blee det takket nei til en Serie A-klubb.

Spiller med trygghet og gjør få feil, i tillegg til å ha et godt venstrebein. For U17-landslaget har han satt inn totalt tre mål mot Sverige i år, tre av dem på frispark.

Ingvald Halgunset

Vidar, midtbane, 1996

Mistet de første månedene av sesongen med skade, men har vært viktig i Vidars kamp for tilværelsen i høst. Fire mål i løpet av høsten, totalt 17 mål de to foregående sesongene. Det er imponerende tall av en midtbanespiller, og heller ingen tilfeldighet. Skyter som en hest sparker, og borte mot Nest-Sotra sist sesong scoret han to av årets fineste mål.

Mest imponerende når laget har ballen, men en god toveisspiller. I fjor skrev jeg at det var rart om ikke Sandnes Ulf var på ballen her – det samme gjelder for kommende overgangsvindu.

Einar Tunheim Lye

Bryne, midtbane, 1998

Fikk en del kamptid sist sesong, men gjennombruddet har kommet for ordentlig denne sesongen. Brukt både som kant og indreløper, men det er nok i sistnevnte rolle han passer best.

Løpssterk og med en bra produksjon av mål og målgivende på andrelaget. Har begynt å vise det samme på førstelaget nå, hvor han har blitt et førstevalg. En spennende spiller som imidlertid bør bli værende der han er en stund till.

Sebastian Jarl

Kjelsås, midtbane, 2000

Fikk bra med spilletid sist sesong, og har etablert seg som et klart førstevalg sentralt på midtbanen denne sesongen. Er også et fast innslag på G18-landslaget, som den eneste som ikke tilhører en klubb høyere opp i seriesystemet.

Bra fysikk tidlig og moden i spillestilen. Trenger å utvikle de andre sidene av spillet sitt for å kunne bli en eliteseriespiller – men i en alder av 18 år har han fortsatt god tid for å få det på plass.

Hassan Yusuf

Skeid, midtbane, 1996

Skeid har sendt mange spillere oppover i divisjonene. Sist den lynhurtige backen Sulayman Bojang til Sarpsborg 08 i sommer. Og selv om de nå styrer mot 1.divisjon er det flere spillere som bør være i søkelyset hos større klubber. Mest spennende er kanskje Yusuf, både med tanke på alder og kvaliteter.

Rundet 100 A-kamper for osloklubben tidlig i sesongen, og har utviklet seg til å bli en av klubbens viktigste spillere. En spiller som er mest iøyefallende på grunn av sine offensive kvaliteter, men som med årene på førstelaget også har blitt en indreløper med defensive kvaliteter. Bra driv og litt uortodoks i spillestilen.

Trente med Sarpsborg 08 i sommer. OBOS-liga med Skeid kommende sesong er nok et fornuftig steg i denne omgang, men en spiller som kan nå lengre enn det.

Anas Farah Ali

Fredrikstad, kant, 2000

Utviklingen har ikke vært helt som håpet de siste sesongene – men samtidig snakker vi om en spiller som ennå holder junioralder, og har vist fram masse talent. Var DEN spilleren i 2000-årgangen det var mest snakk rundt da de debuterte med flagget på brystet for G15-landslaget.

En skade gjorde at det knapt ble kamper sist sesong. Var en av de mest fremtredende for FFK tidlig i årets sesong, men etter en ny skade har det blitt mye benkesliting. Men Ali er en spiller som kan utgjøre en forskjell i kampene. Også han sitter med utgående kontrakt nå. Et viktig veivalg for ham. Skal han bli, gå til en annen norsk klubb, eller er det muligheter i utlandet?

Elias Kristoffersen Hagen

Grorud, kant, 2000

Den høyreiste og offensivt anlagte spilleren kom til Grorud fra Lillestrøm før sesongen. Det kan ha vært et lurt valg, for på Åråsen var veien lang fram til a-laget. For Grorud har han stadig vært en trussel offensivt. Se for eksempel målet han scoret mot Stabæk 2 nylig, hvor han mottar ball, tråkler seg enkelt unna en motstander, og setter ballen lavt i mål fra 20 meter. Ser uanstrengt ut.

Debuterte med flagget på brystet da han fikk spilletid i tre G18-landskamper i sommer etter å ha vist god utvikling i Grorud. Er nok på passende sted nå i karrieren, men har mulighet til å nå lengre.

Kristoffer Hoven

Hønefoss, spiss, 1996

27 mål på 39 kamper for et Hønefoss som sliter tungt er intet annet enn imponerende. Slapp til i to A-kamper for Strømsgodset i 2016, men hadde samtidig dårlig uttelling for andrelaget. Etter en skade endte han i Hønefoss, hvor han har vært en stabil målscorer.

Den 193 cm høye spissen er ofte et angrep alene, og har vist seg som en trygg avslutter som er god til å finne rom inne i boksen. Blir garantert ikke med ned til 3.divisjon, og det er rart om ikke flere klubber i OBOS-ligaen er på ham (Strømmen, Notodden, HamKam er tre nærliggende og naturlige alternativer å tenke på).

Marcus Mehnert

Her er 2.divisjons største juveler
Fotball , 2. mai 2018 , NM 2. runde , Notodden – Asker 3-0 Marcus Johansen Mehnert , Asker

Asker, spiss, 1997

Slo ikke gjennom i Stabæk, hvor det ble to kamper i Tippeligaen tidlig i 2016, og gikk derfor til nabo Asker. Etter 10 seriemål sist sesong er han allerede oppe i 14 denne sesongen. 9 av målene har kommet i august og september. Flere av dem av det ”enkle” slaget, men viser teft ved å være der ballen lander.

En god og bevegelig spiss, som nok er best i tospann med en annen spiss. Lukter gjennombrudd, er klokk i boksen og en dyktig avslutter. Har tatt steg i Asker, og er definitivt en spiller som er interessant for klubber ett hakk lengre opp neste år.

Bob Sumareh

Egersund, spiss/kant, 1991

Eldre enn de andre på lista, men en spiller det virkelig hadde vært interessant å se høyere opp. Svært hurtig og en meget viktig del av Egersunds angrepsspill. Plan A har lenge vært å slå Sumareh i bakrom på høyresiden når ballen vinnes, og da er motstanderne ofte i trøbbel.

Angriperen fra Gambia fikk sine første fotballsko av Kari Jaquesson (!), som samlet inn sko på Norway Cup som ble sendt til Ghana. Sumareh kom til turneringen som 14-åring, og i 2012 flyttet han til Norge. Via Kopervik og Vard har han nå snart to gode sesonger bak seg i Egersund. 20 mål i fjor, 11 så langt i 2018. En spiss med ekstremferdighet, og som er god nok til å spille høyere i divisjonene.