Fotballkampen som startet en krig

Søndag er det 50 år siden VM-kvalifiseringskampen mellom El Salvador og Honduras endte i en kort, men blodig krig.

Vi skrur tiden tilbake til 1969. Nabolandene El Salvador og Honduras har vunnet hver sin kvalifiseringsgruppe til VM i Mexico i 1970. Nå spiller de to landene om én plass i mesterskapet.

Oppgjørene skulle til slutt ende i en krig mellom landene. Den varte i fire dager, kostet rundt 3.000 mennesker livet, og vil for alltid huskes som ”fotballkrigen”.

Glad i sport? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook for siste nytt!

Historikere har hevet at spenningen og konfliknivået mellom de to landene var så høyt at en krig kanskje var uunngåelig uansett. Men en krig trenger alltid en gnist for å slå ut i full fyr – og der kommer fotballkampen inn.

Trengte tre kamper

USA, Haiti, El Salvador og Honduras vant hver sin kvalifiseringsgruppe i VM-kvalifiseringen. Men med kun to plasser til Nord- og Mellom-Amerika, i tillegg til vertsnasjon Mexico, skulle to og to lag møtes om hver sin VM-plass.

USA ble trukket mot Haiti og gjorde kort prosess. Slik skulle det ikke gå mellom naboene El Salvador og Honduras.

Play off-oppgjøret for å komme til VM skulle spilles over to kamper – én i hvert land. Honduras tok første stikk med 1-0-seier på hjemmebane i Tegucigalpa 8.juni. Én uke senere fikk El Salvador revansje med 3-0 på eget gress i San Salvador.

Etter begge kampene var det rapporter om voldelige sammenstøter mellom de to lagenes supportere. Men uten bortemålsregelen måtte det et tredje oppgjør mellom lagene til – denne gangen på mektige Azteca Stadion i Mexico City.

Den avgjørende kampen mellom de to landene ble en thriller, og med 2-2 etter 90 minutter kom avgjørelsen i ekstraomgangene. El Salvadors Mauricio «Pipo» Rodríguez omsatte et innlegg i mål etter 111 minutter til 3-2.

– Da jeg scoret tenkte jeg at det ikke var mulig for dem å komme tilbake med så kort tid igjen. Jeg var sikker på at jeg hadde scoret seiersmålet, sa han 50 år senere.

Fotballkampen som startet en krig
Det endte til slutt 3-2 i den avgjørende kampen – men siste ord mellom nabolandene var ikke sagt.

Og Pipo fikk rett, for El Salvador holdt på ledelsen, og med 3-2 kunne de juble for å ha kvalifisert seg til sitt første verdensmesterskap.

Men siste ord var ikke sagt. Tre uker senere startet krigen mellom de to landene.

Uunngåelig krig?

Selv om Honduras er omtrent fem ganger så stort som El Salvador, så bodde det flere mennesker (3.7 millioner) i sistnevnte land enn i Honduras (2.6 millioner) for 50 år siden. Men de store landeområdene i nabolandet fristet flere imigranter på jakt etter arbeid og matjord, og rundt 300.000 hadde emigrert fra El Salvador i 1969.

Der møtte de imidlertid motstand fra store jordeiere og bønder fra Honduras, som ønsket seg den samme jorden. De la press på president Oswaldo Lopez, og en lov ble innført som gjorde at mye av jorden som immigrantene fra El Salvador hadde tatt kontroll over ble overført til bønder fra Honduras.

Honduras begynte å deportere innflytterne fra El Salvador, noe som skapte stor misnøye i nabolandet. Og med tøffe kår i hjemlandet var det ingen som ønsket seg hjem.

Etter El Salvadors seier i den avgjørende kampen ble det rapportert at begge lands supportere brant motstandernes flagg.

100 timer

Det tok noen uker før krigen startet. Men 14.juli brøt det ut. Salvadoranske styrker over grensen på tre steder. I tillegg ble to flyplasser bombet av passasjerfly med bomber bundet til skroget.

Honduras svarte med å sette inn flyvåpenet, og ved å bombe naboenes flyplasser klarte de å lamme El Salvadors tilsvarende styrker.

Krigen er i de to landene like mye kjent som 100-timerskrigen. For allerede 18.juli var det over, etter at OAS (Organisasjonen av amerikanske stater) tvang gjennom en våpenhvile ved å true El Salvador med sanksjoner.

Hvor mange som ble drept er oppgitt forskjellig hos de fleste kilder, men et sted mellom 2000 og 8000 ligger trolig svaret.

VM-sluttspillet El Salvador hadde kvalifisert seg for ble ingen suksess. Med 0-3 for Belgia, 0-4 for Mexico og 0-2 for Sovjet ble det en poengløs exit i gruppespillet.

12 år senere deltok de igjen, men nok en gang med tre strake tap, og da med 1-13 i målforskjell. Det gjør at El Salvador ligger nederst på maratontabellen for de 79 landene som har deltatt i et VM-sluttspill.

Glad i sport? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook for siste nytt!