Håndball

Vipers–Györ i «final four»: – Om Lunde stenger buret kan det gå.

Som om ikke Vipers Kristiansand har imponert nok fra før, står de nå i «final four» i Champions League. Så trakk man Györ, verdens beste klubblag, i semien. Kan det gå, mon tro?

– Det er en voldsom motstand de møter. De tapte begge kampene mot dem i hovedrunden. Dette var verst mulige trekning, så ærlige må vi være, melder Bent Svele, som gjennom flere år har vært ekspertkommentator for TV2.

Tungt, men kan gå

– De andre lagene har også kvaliteter, siden man har tatt seg til «final four», men Györ har både historien og kvalitetene på sin side. Dette var laget Vipers ikke burde møtt om man skulle ha håp om å ta seg til finale, fortsetter Bent.

– Når det er sagt, og dersom man ser etter håp, finner vi det, kanskje spesielt i Katrine Lunde.

Hun har selv spilt for Györ …

– Ja, disse spillerne kjenner hverandre godt. Det er på sett og vis to «norske» lag som møtes her, hvor Györ har flere norske landslagsspillere. Deriblant Veronica Kristiansen, med bakgrunn fra Vipers, og søstera, Jeanett, spiller på Vipers i dag. Kari Brattset har også spilt for Vipers, og nevnte Lunde har spilt for Györ. De møtes i landslagssammenheng, de kjenner hverandre – i det hele tatt er klubbrelasjonene tette.

Nora Mørk må de passe seg for?

– Hun er fullt ut restituert og tilbake, både for klubb og landslag. Hun spilte blant annet mot Odense i Györs siste kamp inn mot semifinalen. Hun blir en av mange gode spillere som bidrar til at dette er voldsom motstand.

En kamp mellom målvaktene

Hva kan Vipers gjøre for å komme seg til finalen, da?

– Det ville i så fall vært en kjempeprestasjon. Om de kan få til en 100% optimal prestasjon mot et Györ som jakter sitt tredje champions league-trofé, så kan det kanskje gå, poengterer Bent.

– Da må alt fungere. Og jeg tror mye står og faller på Katrine Lunde. Begge lag har målvakter i verdensklasse. Györ har jo Kari Aalvik Grimsbø og den franske landslagsmålvakten Leynaud. De tre nevnte kan avgjøre kamper alene.

– Naturligvis må alle andre ledd i Vipers fungere, men de har kvalitet i alle lagdeler, så dersom Lunde stenger buret har de en fair sjanse.

Metz og Rostov Don

Alt avvikles i løpet av kommende helg. Semifinalene spilles lørdag, bronsefinale og finale søndag. Om ikke Vipers spiller finale, møter de dermed Metz eller Rostov Don i en kamp om bronsen.

Hvordan vurderer du de to andre lagene?

– Rostov Don er også bunnsolide. Der finner man flust av russiske landslagsspillere. De er en stormakt innen håndball og har våknet litt til liv med finansielle muskler, og ledes av treneren Ambros Martin, som jo har ledet Györ gjennom flere år. Rostov Don er alltid vanskelige å slå.

– Det samme kan man si om Metz, som dominerer i fransk liga. De har en god porsjon spillere vi finner igjen på det franske landslaget. Et meget godt lag, fastslår Bent.

Strutter av selvtillit

Vipers og Gjekstad har med seg gode opplevelser i kofferten?

– Ole Gustav Gjekstad overtok en god stamme som han har fått til å videreutvikle. Ja, de har tatt mange store skalper, de har slått gode europeiske lag på veien mot «final four», de har vunnet hjemlig cup og serie, det er klart det gjør noe med selvtilliten. De spiller en håndball det er morsomt å se på!

– Det hele foregår i Budapest. Om ikke Györ var vanskelig nok motstand fra før, har de altså en slags hjemmebanefordel med stort oppmøte fra ungarere. Men gøy og spennende? Det blir det, avslutter Bent.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook