Eliteserien, Fotball, OBOS-ligaen, PostNord-ligaen

Fem viktige saker på fotballtinget

Store endringer i seriesystemet og bort med andrelagene kan bli konsekvensene av helgens fotballting.

Lørdag og søndag arrangeres Fotballtinget på Ullevaal. Det årlige møtet hvor klubbene selv har mulighet til å bestemme over endringer i norsk fotball. Og i år står flere viktige saker på programmet.

For på kvinnesiden er det foreslått radikale endringer i seriesystemet. Også i 4.divisjon og OBOS-ligaen er det foreslått endringer, mens Brodd har foreslått å kaste ut andrelagene fra seriesystemet.

Interessert i norsk fotball? Følg oss på Facebook!

Alle sakene som skal stemmes over kan du lese om i tingheftet fra NFF.

Her er fem saker som kommer til å skape mye debatt i helgen:

1. Endringer i kvinnenes seriesystem

Forslag: Redusere fra 12 til 10 lag i Toppserien og 1.divisjon kvinner

En av sakene det kommer til å bli mest debatt rundt, og hvor det er størst spenning om utfallet, er endringene i seriesystemet for kvinner.

I høst la et NFF-utvalg ledet av tidligere generalsekretær Karen Espelund fram sitt forslag til hvordan seriesystemet for kvinner burde se ut.

Nå har NFFs styre sett på rapporten og kommet med sitt forslag til hvordan Toppserien skal se ut. Deres forslag skiller seg fra hvordan konklusjonen var i rapporten.

Fem viktige saker på fotballtinget
LSK Kvinner har vært suverene de siste årene. Nå kan de få færre motstandere i Toppserien.

I rapporten som ble presentert i oktober ble det kjent at flertallet var for å redusere til åtte lag i Toppserien. Leder Espelund var imidlertid den eneste som ønsket seg ti lag på øverste nivå. Nå kan hun få viljen sin.

For forslaget NFF har levert til Fotballtinget 9. og 10.mars sier nettopp at det skal være ti lag på øverste nivå. Samtidig innebærer forslaget at Toppserien får et sluttspill for å avgjøre seriemester og nedrykk.

Også i 1.divisjon er det foreslått å redusere antall lag fra 12 til 10.

Flere av klubbene på øverste nivå viser imidlertid motstand mot forslaget. I en NRK-sak fra tidligere i uka sier flere av klubbene på de to øverste nivåene at de ønsker å beholde 12 lag på hvert av de to øverste nivåene.

2. Andrelagenes plass i seriesystemet

Forslag: Alle klubber kan kun ha ett seniorlag i det ordinære seriesystemet

Brodd fra Stavanger har levert inn et forslag som i korte trekk går ut på at ingen klubber skal ha mer enn ett lag i det ordinære seriesystemet for seniorer. Med andre ord ønsker man å kaste ut andrelagene fra seriesystemet.

At andrelagenes rolle tas opp på fotballtinget er intet nytt. Ei heller at de er upopulære blant mange klubber, mye på grunn av sin uforutsigbarhet.

– Vår primære motivasjon for dette, er fair play, som en ser utnyttes gjennom å stille ujevne lag gjennom en sesong og dermed påvirke opprykk og nedrykk i for stor grad. I tillegg ser vi at andrelagene til toppklubbene stort sett er plassert i 3. og 4.divisjon, og stiller spørsmål til om dette er rett arena for unge talenter. Aldersnittet i både Obosligaen og Post Nord-ligaen blir stadig høyere. At NFF nå ser på gunstige utlånsordninger for unge spillere, vil bare ytterligere ta bort behovet for andrelag i det ordinære seriesystemer, sa styreleder Håkon Ohren da klubben gikk ut med forslaget.

Mange har gitt sin støtte til forslaget blant breddeklubbene. Problemet for Brodd er om de klarer å mobilsere mange nok. Det kreves 2/3 av stemmene for å få et slikt forslag vedtatt.

Samtidig har NFF innsett at andrelagene har falt for langt ned i det nye seriesystemet, noe som gjør at de går mot FIFAs regler ved å innføre en ny utlånsordning.

Tradisjonelt er toppklubbene langt bedre representert på tinget, og selv om Brodd har mobilisert for å få breddeklubbene dit vil det være en stor skrell om et så radikalt forslag vinner fram.

3. Spissing av 4.divisjon

Forslag: Redusere fra 24 til 18 avdelinger i 4.divisjon

Da fotballtinget stemte for nytt seriesystem i 2016 ble konsekvensen samtidig at hele fire lag rykket ned fra hver avdeling i 3.divisjon. Det er altfor mye, og løsningen NFF har gått inn for at skal løse problemet er å redusere antall avdelinger i 4.divisjon.

Sportshjørnet var først ut med å skrive om det endelige forslaget i februar.

Her blir det garantert heftig debatt om hvilke kretser som skal ha hvor mange lag på nivå fem.

NFFs forslag ser slik ut:

* Hordaland, Oslo, Rogaland og Trøndelag har 2 opprykksplasser hver (totalt 8 plasser)
* Sogn og Fjordane, Akershus, Agder og Indre Østland har 1 opprykksplass hver (totalt 4 plasser)
* Finnmark, Troms, Hålogaland og Nordland har til sammen 3 opprykksplasser.
* Vestfold og Østfold deler på 1 opprykksplass.
* Nordmøre/Romsdal og Sunnmøre deler på 1 opprykksplass.
* Buskerud og Telemark deler på 1 opprykksplass.

Spesielt Sogn og Fjordane kommer nok til å bli ”angrepet” av andre kretser som håper på å beholde en avdeling, slik som Vestfold, Østfold, Buskerud og Telemark.

Vi tror fotballtinget kommer til å stemme gjennom reduseringen av antall avdelinger, men at det blir en tøff debatt rundt hvilke kretser som må redusere antall lag.

4. Prøveordning for ny eierstruktur

Forslag: Klubbene kan overdra klubblisensen til et samarbeidende AS

Forslaget er gjennomforklart i Tingheftet (fra side 37), men er også ganske likt det NFF foreslo for Idrettstinget for fire år siden.

Veldig kort forklart vil forslaget, om innført, gjøre det langt enklere for private å eie en fotballklubb enn med dagens eierskapsmodell.

Dualmodellen har vært en vanlig eierform i norsk fotball de siste tiårene. Kort sagt har strukturen vært at idrettslaget har samarbeidet med et tilhørende AS.

Det vanlige har vært at de som driver med sport i klubben har vært ansatt i Idrettsklubben FK, mens de som jobber administrativt og med det kommersielle har vært ansatt i Idretssklubben AS.

Det har ofte ført til at det har vært to forskjellige styrer i norske fotballklubber. En for klubben, en for AS-et, som ofte sitter med inntektene.

For de som ønsker å lese mer om dette har blant annet Josimar tidligere skrevet flere saker om dette.

Det NFF nå ønsker å fortsette en prøveordning er at klubbene kan (midlertidig) overdra sin elitevirksomhet – lag fra G13-nivå og opp til seniorlaget – til et AS. Tidligere måtte lisensen ligge i idrettslaget, men nå foreslås det at AS-et skal kunne ha denne.

5. Endring av kvalifiseringen

Forslag: Lettere vei i kvalifiseringen i OBOS-ligaen for laget på 3.plass.

Sportshjørnet var først ute med å skrive om de foreslåtte endringene.

NFF ønsker at 3.plass skal gi større belønning enn 6.plass i OBOS-ligaen, og vil dermed endre på kvalifiseringen.

Forbundsstyrets forslag er at ”Lag nr. 5 spiller kvalifiseringskamp hjemme mot lag nr. 6. Vinneren av den kampen spiller bortekamp mot lag nr. 4. Vinneren av den kampen spiller bortekamp mot lag nr. 3”.

Laget som ender på 3.plass trenger dermed bare å spille én kamp før et mulig dobbeltoppgjør mot et lag fra Eliteserien, mens lagene som blir nummer 5 og 6 er nød til å vinne hele tre kamper før de får møte laget fra øverste nivå.

Interessert i norsk fotball? Følg oss på Facebook!