Fotball

Færøyene-profil: – Vi må være kyniske

Etter å ha møtt de tre antatt sterkeste motstanderne våre i EM-kvalifiseringen så langt i Spania, Sverige og Romania, venter en antatt enklere oppgave mandag. Men enklere er ikke det samme som enkelt. For lille Færøyene har gitt flere store nasjoner kamp til døra de siste årene, og spesielt på hjemmebane har de vært en...

Etter å ha møtt de tre antatt sterkeste motstanderne våre i EM-kvalifiseringen så langt i Spania, Sverige og Romania, venter en antatt enklere oppgave mandag. Men enklere er ikke det samme som enkelt.

For lille Færøyene har gitt flere store nasjoner kamp til døra de siste årene, og spesielt på hjemmebane har de vært en verdig motstander.

LES OGSÅ: Nå endres flere fotballregler!

Etter at det var lenge mellom seierne tidlig i årtusenet, har Færøyene de siste årene flere resultater som har vakt oppsikt. I forrige EM-kvalifisering endte de bare nest sist, etter EM-vinnerne fra 2004, Hellas, både hjemme og borte.

Dette blir første møte mellom landene siden 1993. Da vant Norge hele 7-0 i Torshavn, etter at det hadde blitt 2-0 på Ullevaal året før.

Fra 2.divisjon til storkamper

Både Odmar Færø (HamKam), Gilli Rolantsson (Brann) og Meinhard Olsen (Kristiansund) er alle med i landslagstroppen. Men én som kjenner norsk fotball enda bedre er Brynes Rogvi Baldvinsson (29).

LES OGSÅ: Alt fra det norske overgangsvinduet

2.divisjonsspilleren har bodd i Norge siden han var fire år, og har spilt for rogalandsklubber hele fotballkarrieren. Men da resten av Bryne reiste til Trondheim for å møte Nardo i hengekamp denne uka, gjorde Baldvinsson seg klar til å møte Spania til dyst i Torshavn fredag.

Færøyene-profil: - Vi må være kyniske
Rogvi Baldvinsson spiller til vanlig i 2.divisjon. Mandag skal han forsøke å stoppe Norges landslag. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

En hverdag med spill mot Sola, Nardo og Byåsen byttes regelmessig ut med spill mot store fotballnasjoner som Spania og Portugal.

– Det er selvfølgelig veldig artig, større ramme rundt kampene, mer tilskuere og i tillegg å få prøve seg mot de beste. Nå har jeg spilt ett par landskamper etter hvert. Følelsen er alltid like stolt og spent før hvilken som helst landskamp – at det er Spania eller Portugal er bare en bonus og ekstra stor utfordring, sier Baldvinsson til Sportshjørnet.

Med 38 landskamper er han blant Færøyenes mest meritterte spillere på landslaget. Fredag måtte han stå over mot Spania, men han håper å være på banen mandag.

– Må være kyniske

Fokus for Færøyene har naturlig nok vært mot fredagens kamp mot Spania, og Baldvinsson vil ikke røpe for mye av hva Norge møter mandag.

– Norge kan forvente å møte ett godt organisert landslag som har forhåpninger om å gjøre en god prestasjon. Vi må treffe dagen, være kyniske, smarte og ikke minst effektive foran begge mål, sier Bryne-spilleren.

Han sier at det blir spesielt å møte Norge, landet hvor han er vokst opp. Men hva vil en eventuell seier over våre beste menn bety?

– Det vil først og frem bety at vi gjør noe riktig – og fortsetter den relativt fine hjemmeformen vi har hatt de siste årene. Og, ikke minst vil det være en liten sensasjon! Så få folk vil nok møte opp på jobb tirsdagsmorgen her på Færøyene om det skjer…, varsler Baldivinsson til Sportshjørnet.

Avspark på Torsvøllur i Torshavn er 20.45 mandag kveld. Returoppgjøret på Ullevaal er nest siste runde i EM-kvalifiseringen, og spilles 15.november.

Glad i sport? Følg oss på Twitter, Instagram og Facebook