Golf

Er Viktor Hovland Norges nye superstjerne?

For en stakket stund, noen uker i fjor sommer, var Viktor Hovland på alles lepper. «Norges neste golfstjerne!» var omkvedet. Så ble det stille. Dabbet det av, eller var det bare media som mistet interessen?

«Den neste Tiger Woods»

Seieren i U.S. Amateur i Pebble Beach, California, den viktigste turneringen for amatør-spillere, gjorde at alle merket seg navnet Viktor Hovland. Tabloidene var som vanlig forutsigbare og dro frem sammenligninger med tidenes golfspiller.

Dette var naturligvis bare clickbait. Ikke bare fordi det er høyst tvilsomt at Hovland vil tangere den kanskje beste idrettsutøveren i noen idrett, Tiger Woods har 15 major- og 81 PGA Tour-seire, men også fordi en seier i U.S. Amateur langt ifra er en sikker pekepinn på en suksessrik proffkarriere.

Siden Tiger Woods’ triumf i 1996, har ingen av de etterfølgende U.S. Amateur-mesterne oppnådd seire i major-turneringer. Faktisk har kun 5 av 21 notert seg for en seier i en PGA Tour-turnering. Hovedgrunnen til det finner vi i matchspill-formatet, hvor det med unntak av finalen kun spilles 18 hull, slik at variansen blir stor.

Norske avisers hang til hype

Ved siden av krigstyper om flått og meldinger om sommervarme, finnes det noe mer typisk enn at norske redaksjoner hauser opp talenter i sporter vi ikke har historie for å prestere på topp internasjonalt nivå i?

Martin Ødegaard og Casper Ruud har opplevd mye av den samme opphausingen, hvor både tradisjonelle og sosiale medier har hyllet dem som «de neste store», for så å miste interessen når utviklingen ikke har gått like raskt som forlangt. Guttene selv har greid å holde et langsiktig fokus, og er i ferd med å nå verdenstoppen i sine respektive idretter.

Dette er også oppskriften til Viktor Hovland. Uttalelser fra den kanten tyder på edruelige forventninger og hardt arbeid. I intervjuer legger han vekt på at han har mye igjen å lære og at han har forbedringspotensial i alle deler av spillet sitt.

En bedre pekepinn…

Etter at Viktor vant college-turneringen «The Prestige» i California i februar, rykket han opp til førsteplass blant verdens amatører. I motsetning til hans U.S. Amateur-tittel, er dette basert på spill over en lengre periode. Det gir dermed bedre indikasjoner på hva man kan forvente av en spiller når han tar steget inn i de profesjonelles rekker.

Dette kommer også frem når vi titter på titlene til spillere som har holdt førsteplassen i løpet av de siste 12 årene:

  • Rory McIlroy, 4 Major, 15 PGA Tour
  • Jordan Spieth, 3 Major, 11 PGA Tour
  • Danny Willett, 1 Major, 6 Europa Tour
  • Ricky Fowler, 5 PGA Tour, 2 Europa Tour
  • Jon Rahm, 3 PGA Tour, 3 Europa Tour
  • Hideki Matsuyama, 5 PGA Tour
  • Patrick Cantlay, 2 PGA Tour

Med unntak av Danny Willett, som er ranket som nummer 84, er alle disse på skrivende tidspunkt innenfor topp 30 i verden.

Flere veier til Rom

De forrige amatørene det har vært like mye forventninger til som Viktor og hans Oklahoma State University-lagkamerat, Matthew Wolff (ranket som nr. 2 i verden blant amatører), var Bryson Dechambeu og Jon Rahm. Begge ble proffer I 2016.

De er begge for øyeblikket ranket topp 12 I verden, Rahm som nr. 12 og Dechambeu som nr. 9, men veiene deres dit viser at vi ikke må miste motet dersom Hovland ikke blir en verdensstjerne over natten. Selv om han blir proff etter neste ukes U.S. Open.

Rahm kom på tredjeplass i sin første turnering som proff, etterfulgt av fem topp 20-plasseringer, før han tok sin første PGA Tour-tittel da han vant Farmers Insurance Open i sin tolvte profesjonelle start.

Dechambeu derimot, startet karrieren med å misse 18 av sine 30 første cutter. Men etter at han vant John Deere-turneringen i sin andre sesong på touren, har det gått slag i slag for amerikaneren som nå står med 5 PGA Tour-titler.

U.S. Open

I det som blir hans siste turnering som amatør, vender Hovland tilbake til kjente jaktmarker. Pebble Beach golfklubb, to timer sør for San Francisco, er vert for årets utgave av det åpne amerikanske mesterskapet. Det vil derimot være en helt annen utgave av den legendariske banen som venter Nordmannen enn den han ble U.S. Amateur-mester på i fjor sommer.

USGA, som arrangerer turneringen, er kjent for å gjøre banene ekstremt krevende, selv for de beste golferne i verden. Dette burde derimot ikke være negativt for vår mann som kan vise til topp 40-plasseringer i The Masters og The Arnold Palmer Invitational. Det er to av de turneringene med mest utfordrende forhold så langt denne sesongen.

Skulle han ha dagen(e) kan vi ha lov til å håpe på den første norske topp 20-plasseringen i en herre-major noensinne. Bare ikke forvent det.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook