Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 16. Mjøndalen

Mjøndalen kommer opp med et bunnsolid forsvar, men er laget styrket nok? Vi tror svaret er nei.

Mjøndalen holdt nullen hele 16 ganger forrige sesong. Dermed ble det opprykk, til tross for at ingen av lagets spillere noterte seg for mer enn 5 scoringer.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Vi er langt fra sikre på at Mjøndalen ender sist – men de er definitivt laget det er størst sjanse for at er i bunnstriden.

Forventet startellever (4-3-3):

? – Akeem Latifu, Quint Jansen, Sondre Solholm Johansen, Vetle Dragsnes – Tonny Brochmann, Christian Gauseth, Joackim Olsen Solberg – Fredrik Brustad, Olivier Occean, Sondre Liseth.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

”Alle gutta”-gutta er tilbake. Sist de var oppe var sesongen sportslig tung, til tross for en ok vårsesong (inkludert seier 3-2 over Rosenborg hjemme som et høydepunkt), men det ble til en fin TV-serie. Denne gangen er det et hakket mindre naivt Mjøndalen som kommer opp, men spørsmålene er likevel om de er godt nok rustet til å få minimum to lag bak seg på tabellen.

Som da de var oppe i 2015 er keeperplass et stort spørsmålstegn også i år. Forrige gang valgte de å ta med alle spillerne opp etter opprykket – noe de har vært kloke nok til å unngå nå – med det resultat at de sto med Ivar Andreas Forn som førstevalg, uten at han leverte. Marco Priis Jørgensen kom inn på sommeren uten å forsterke plassen, og resultatet ble nedrykk.

Denne gang er det skader som skaper spørsmålene. George Bokwe pådro seg et grusomt beinbrudd i treningskamp mot Sandefjord, mens Sosha Makani fra før er skadd fram til sommeren. I Mladen Zivkovic så bruntrøyene ut til å ha funnet en solid løsning, men serberen reiste hjem etter ti dager. Dermed er det ennå helt uvisst hvem som står i mål for Mjøndalen i vår. Daglig leder Kenneth Karlsen er trygg på at de får hentet inn to spillere – men det gjelder å treffe på en kritisk plass på laget.

Forsvaret var lagets store styrke da de rykket opp sist sesong. Eneste nye inn er Akeem Latifu på høyreback, som er en av ikke altfor mange på laget med mye eliteserieerfaring. Motsatt har Vetle Dragsnes også vært god i Mjøndalen-drakta, og som backup over hele linja har de lovende William Sell (også prøvd som kantspiller i vinter) og tidligere Odd-junior Alexander Betten Hansen.

I stopperparet Quint Jansen og Sondre Solholm Johansen har de en meget duellsterk duo som kommer til å bli vonde å møte. I tillegg er begge viktige på offensive dødballer. I fjor ble Joohansen delt toppscorer med sine fem mål, mens Jansen scoret ett mindre i serien.

Eliteserietipset: 16. Mjøndalen
Quint Jansen er en nøkkelspiller i Mjøndalens forsvar. Foto: Digitalsport

Nettopp mangelen på målscorere er et annet ankepunkt mot Mjøndalen, som har oppgradert angrepet i vinter. Håpet er at hurtige Fredrik Brustad skal få brukt sine kvaliteter i lagets 4-3-3, og at han finner tonen med Sondre Liseth, som blir førstevalg som spiss. Liseth har utviklet seg godt i Fana og så i Nest-Sotra sist sesong. Sterk som oppspillspunkt, men også god som enmannsangrep. Den tidligere juniorverdensmesteren i jetski (!) var glad i å trekke seg ut mot backene i Fana, men trengs inne sentralt nå.

Spørsmålet er hvem som tar siste plass i angrep ute til venstre. Joackim Olsen Solberg kan bli svaret i noen kamper. Den tidligere kapteinen med den meget gode venstrefoten har egentlig ingen naturlig plass i årets MIF-lag. Egentlig venstreback, men blir fort brukt i flere posisjoner i år. Vamouti Diomande, som har kjempet seg tilbake etter flere alvorlige skader, er et annet mulig svar. Teknisk dyktige Mathias Fredriksen og hurtige Jibril Bojang er andre kantalternativer.

En tredje løsning er å dytte Liseth ut på kant. Olivier Occean hadde egentlig trappet ned med Urædd i fjor, men canadieren ble hentet til Nedre Eiker på sommeren, og var viktig på høsten. Også Alfred Schriven fortjener sine muligheter i angrepet. Den tidligere Hallingdal-spilleren har stått fram i vinter og vist strålende utvikling. En spiss som spiller mer på instinkt enn hva man normalt ser, og som neppe er det enkleste å spille med til enhver tid. Men kommer til mye sjanser, er vond å møte og stadig bedre relasjonelt.

Midtbanen mangler også noe etter at Jonathan Lindseth forsvant til Sarpsborg 08 som bosmanspiller. Islendingen Dagur Dan Thorhallsson har vist spennende takter i vinter, men det er overraskende om han ikke får tøffere konkurranse i løpet av vinteren. På den andre indreløperplassen var Tonny Brochmann en avgjørende forsterkning sist sesong, og den fotrappe dansken bidrar også godt med målpoeng.

Dypt skal tidligere Eurosport-ekspert Christian Gauseth igjen forsøke seg i eliteserien. Meget viktig rutine og duellkraft i dette laget, spørsmålet er om frekvensen i beina holder i den dype rollen også på øverste nivå.

Trener Vegard Hansen er for mange synonymt med Mjøndalen, og nå har den tidligere midtstopperen også flyttet inn på stadion formelt. En trener som brenner for klubben, og som også viste evnen til å fornye seg i 2017, da pilene pekte nedover og det var en del misnøye i spillergruppa.

Med kun 24 baklengs sist sesong var Mjøndalen sammen Rosenborg laget med færrest baklengs i de tre øverste divisjonene, og de kommer opp til Eliteserien med et sterkt fundament. Spørsmålet er o reisverket de har oppå er solid nok. En tom keeperplass, svekket på indreløperplass og fortsatt et spørsmål ved hvordan angrepet skal fungere på øverste nivå gjør at det virker meget trolig med kamp mot nedrykk – en kamp vi tror Mjøndalen kommer tapende ut av.

Plusser:

+ Duellkraft. Jansen og Solholm Johansen bidro sterkt til at de holdt nullen i 16 kamper sist sesong.

+ Kontringsstyrke. En nøkkel offensivt ligger i å få utnyttet Brustads hurtighet på kanten.

+ Kontinuitet. Vegard Hansen og Kennneth Karlsen har bygd opp klubben til det den er sportslig, og utfyller hverandre godt.

Minuser:

Keeperplass! George Bokwes beinbrudd kunne ikke passet dårligere. Nå uten friske seniorkeepere i stallen, og må ha inn to målvakter. Finner de den riktige løsningen?

– Målscorere. Sondre Liseth er en meget spennende spiss, men å forvente at han skal bøtte inn i 2019 er i overkant. Midtstopper Quint Jansen toppscorer med seks mål i fjor! Bor lite mål i laget.

– Burde styrket midtbanen. Har ennå ikke funnet Jonathan Lindseths erstatter. Midtbanen hadde trengt mer bredde og kvalitet, i stedet er de i minus så langt.

Overganger:

Inn:

Sondre Liseth (Nest-Sotra)

Fredrik Brustad (Molde. Var utlånt til Hamilton, Skottland, i fjor)

Dagur Dan Thorhallsson (Keflavik, Island, lån fram til sommeren)

Akeem Latifu (Sogndal)

Ut:

Jonathan Lindseth (Sarpsborg 08)

Ousseynou Boye

Mads Gundersen (Åssiden)

Anders Klemensson (Oppsal)

Andreas Hellum (Strømmen, lån ut sesongen. Var utlånt til Nybergsund i fjor)

Sebastian Temte Hansen (Notodden, lån ut sesongen. Var utllånt til Ørn Horten i fjor)

Treningskamper:

12.januar: Raufoss 3-1 (Schriven 2, Temte Hansen)

18.januar: Notodden 3-1 (Schriven 2, Diomande)

26.januar: Fredrikstad 2-2 (Thorhallson, Occean)

3.februar: Vålerenga 2-0 (Hellum, Bojang)

9.februar: Norrby 3-3 (Gauseth, Olsen Solberg, Bojang)

20.februar: Odd 0-1

2.mars: Sandefjord 2-1 (Liseth, Sell)

8.mars: Skeid 2-1 (Schriven, Sell)

16.mars: Tromsø 5-1 (Brochmann 2, Liseth, Bizoza, Occean)

24.mars: Stabæk 0-1

Se opp for: Sondre Liseth

Eliteserietipset: 16. Mjøndalen
Sondre Liseth er en spennende nykommer, men er det nok?

Fra to gode sesonger i 2.divisjon via ett år i Nest-Sotra er han nå klar for Eliteserien. Bergenseren tok et modig valg da han vraket Brann i vinter for å gå til en klubb hvor utsiktene til spilletid var langt bedre. Hentet for å prestere fra dag en, og er en spillertype som bør kunne bite fra seg på dette nivået også.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook