Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 9. Odd

Odd har slitt med å score mål de siste sesongene. Kan det løsne i år?

9.plass i fjor og 6.plass i 2017 er fasit etter den sterke bronsemedaljen i 2016. De to siste sesongene har de vært blant de minstscorende. Det er vanskelig å se at det skal endre seg i år.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Sondre Rossbach – Espen Ruud, Steffen Hagen, Fredrik Semb Berge, Birk Risa – Vebjørn Hoff, Fredrik Oldrup Jensen, Joshua Kitolano – Sander Svendsen, Torgeir Børven, Elba Rashani

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det kommer ingen store overraskelser fra Odd i år. Både klubben og trener Dag-Eilev Fagermo representerer det kjente – og kanskje har det blitt for safe? Med 27 mål i 2017 og 39 mål sist sesong har det vært et stødig, men lite spudlende mannskap de siste sesongene.

At man går for det trygge viste seg da Torgeir Børven ble hentet sist sesong da de skulle hente spiss. I vinter ble han forsøkt omgjort til indreløper, men etter innleide Andreas Helmersens skade i vinter er Børven tilbake på spissplass – og har livnet litt til i vinter. Sist sesong ble det kun fem seriemål. Tobias Lauritsen har vært knallgod i 2.divisjon, men ikke helt tatt steget på høyeste nivå.

Eliteserietipset: 9. Odd
Elba Rashani kan gå mot en god sesong. Foto: Digitalsport

Det største lyspunktet i angrepsrekka har vært Elba Rashani. Spiller direkte og mer ujålete enn før, og er en trussel både utover i banen og når han trekker innover.

Med en uke igjen til vinduet stenger ser Sander Svendsen ut til å bli hentet for å spille høyrekant. Kanskje ikke hans beste posisjon, men den kreative moldenseren er uansett en oppgradering. Bilal Njie og André Sødlund overbeviste ikke i fjor om at de fortjener den, og i vinter er Jone Samuelsen prøvd ut som kant.

På midtbanen var Vebjørn Hoff en god stabilisator sist sesong. Men med Fredrik Oldrup Jensens tilbakekomst (lav odds for at det skulle skje) blir han flyttet ut på indreløperplass i år. Oldrup var en skuffelse i IFK Göteborg, men trives bedre som den dype av tre midtbanespillere, mens han i Sverige var én av to sentralt. Siste indreløperplass er forbeholdt Joshua Kitolano, som rakk å vise litt av hva han kan sist sesong, og fikk åtte kamper fra start. En meget spennende spiller som er ansett som det største talentet av de tre brødrene.

I lovende Markus Kaasa og rutinerte Fredrik Nordkvelle, samt Samuelsen, har Odd god dekning på midtbanen.

Det lukter en sesong

i ingenmannsland i år

På stopperplass har unge Odin Bjørtuft fått mange sjanser i vinter, og vist et ungdommelig pågangsmot som trolig har falt i smak hos Fagermo. Samtidig er det neppe noen tvil om at Fredrik Semb Berge er foran i køen når alvoret kommer, selv om han hadde en sesong langt under pari i fjor. Vegard Bergan er også med i miksen, selv om han får lov til å dra om han finner seg en ny klubb.

Resten av forsvaret er spikret. Steffen Hagen er lagets viktigste spiller, og en stopper som leverer trygt og stabilt. I Birk Risa har man en god, offensiv back, mens Espen Ruud får mange overskrifter. Dødballfoten hans og scoringene overskygger litt av faktumet bak at han er et svakere punkt defensivt.

På keeperplass skal Egil Selvik nå utfordre Sondre Rossbach, etter at han var OBOS-ligaens beste målvakt sist sesong. Rossbach er utvilsomt blant keeperne i Eliteserien med størst potensial, men spørsmålet rundt hvor han vil være på lang sikt gir ikke stabilitet. At han ønsker seg til en større liga og klubb er velkjent, og kontraktstiden tikker igjen nedover. For ett år siden signerte han ny kontrakt, spørsmålet er hva som skjer nå. Uansett innleder Odd sesongen med en god førstekeeper og en meget spennende utfordrer.

Odd under Fagermo er et av de tydeligste lagene i Eliteserien. Spørsmålet er om de har nok kreativ styrke offensivt. De siste sesongene har det gått i sirup offensivt. Høyrekanten har lenge vært et spørsmål som de nå håper er (midlertidig) løst, og på spissplass er det heller ikke enkelt å se at det skal løsne.

Det lukter en sesong i ingenmannsland i år.

Plusser:

+ Gjennomarbeidet system. Mange spillere som har vært med under Fagermo i en årrekke. Tydelige krav i hver rolle.

+ Talentene. Blant de beste på å gi unge spillere sjansen. Også kloke da de hentet Risa og Hoff i starten av 20-årene i fjor.

+ Ruuds dødballfot. Espen Ruud med landets kanskje giftigste fot på frispark.

Minuser:

Sirup framover. Odd har vært blant de minstscorende i et par sesonger. Børven var under par i fjor. Kan de få ut det beste i Svendsen? Og tar indreløperne nødvendig ansvar?

– Hvordan utnytte veteranene? Børven, Nordkvelle og Samuelsen er flyttet rundt i laget i vinter i håp om å kunne få bruk for dem. Odd har ikke råd til å ha flere av sine best betalte på benk uten å ha bruk for dem.

– Små midler. Det er i lånemarkedet og blant kontraktsløse spillere Odd er nødt til å lete etter spillere nå, og lønnsmessig har de mindre å tilby enn mange andre.

Overganger:

Inn:

Andreas Helmersen (Rosenborg, lån ut sesongen. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Egil Selvik (Sandnes Ulf. Var utlånt til Nest-Sotra sist sesong)

Fredrik Oldrup Jensen (Zulte Waregem, Belgia, lån fram til sommeren. Var utlånt til IFK Göteborg, Sverige, sist sesong)

Ut:

Viljar Myhra (Strømsgodset)

Martin Broberg (Örebro)

Andreas Nordvik

Stefan Mladenovic (Sandefjord)

Treningskamper:

26.januar: IFK Gøteborg 1-2 (Nordkvelle)

31.januar: Raufoss 5-1 (Lauritsen 3, Rashani, Bjørtuft)

6.februar: CSKA Moskva 0-3

10.februar: Sogndal 0-0 (Børven, Rashani, Ruud)

13.februar: Swarovsi Wattens 3-0 (Børven, Rashani, Ruud)

20.februar: Mjøndalen 1-0 (Børven)

1.mars: Viking 1-1 (Børven)

8.mars: Stabæk 1-2 (Kitolano)

15.mars: Haugesund 4-0 (Rashani 2, Børven, Johnsen)

22.mars: Aalborg 2-0 (Rashani, Kaasa)

Se opp for: Joshua Kitolano

Eliteserietipset: 9. Odd
Joshua Kitolano er kanskje den mest talentfulle av tre fotballspillende brødre. Foto: Digitalsport

Odd er kanskje best i klassen på å få fram spillere fra egne rekker. Kitolano er en av de mest spennende på en god stund. Bra frekvens i beina, god med ballen og uredd som type. Ser ut til å kunne kapre en startplass som indreløper foran dobbelt så gamle spillere.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook