Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 8. Kristiansund

KBK har bygd stein for stein i mange år. I år kommer første, lille nedtur.

KBK har hatt framgang 15 sesonger på rad. I år tror vi de for første gang tar et steg nedover.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Sean McDermott – Aliou Coly, Dan Peter Ulvestad, Christophe Psyché, Christoffer Aasbakk – Amidou Diop, Andreas Hopmark, Liridon Kalludra – Bendik Bye, Flamur Kastrati, Torgil Gjertsen.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Christian Michelsen har virkelig fått mye ut av Kristiansund. En ung klubb uten mye toppfotballhistorie. Likevel har nordmøringene nå klart å matche langt større og mer ressurssterke klubber. Men kan de klare å gjenskape fjorårets rekordsterke 5.plass? Tja.

KBK er vonde å møte, og på hjemmebane spiller de med en lidenskap og innsats som gjør at ingen gleder seg til å møte dem. Samtidig har de nok kvalitet og finesse til å være mer enn det.

På keeperplass er det utvilsomt en stor styrke at Sean McDermott er klar for en ny sesong med klubben. Etter å ha signert for Dinamo Bucuresti, for så å bli avskiltet av treneren (”mer sweeper enn keeper”) satte han seg på første fly i retning av Kvernberget. Et lykketreff for Kristiansund, som etter å ha lett litt i blinde sitter igjen med en av seriens beste målvakter.

KBK har de siste årene satset på god dekning på keeperplass, og unner seg nesten et lite luksusproblem med estiske Andreas Vaikla og Sergine Mbaye, som er tilbake til sin tredje periode i klubben.

Eliteserietipset: 8. Kristiansund
Re-signeringen av Sean McDermott er trolig det viktigste KBK har gjort i vinter.

På stopperplass hadde Dan Peter Ulvestad en sterk sesong i fjor. Sunnmøringen er neppe den klubben sender til en triksekonkurranse, men styrer forsvaret solid, og taper svært få dueller. I Christophe Psyché, Andreas Hopmark og Pål Erik Ulvestad har de flere spillere som er med på å sørge for at stopperplass og den dype rollen på midtbanen ikke mangler duellstyrke.

Samtidig har de vært på jakt etter typer som kan utfylle dem med. Nyankomne Haris Cirak er en bedre ballspiller om han brukes i den dype rollen på midtbanen, mens Aliou Coly flere ganger er trukket inn fra backplass for å gi en spiller med større hurtighet inne sentralt.

Dekningen i forsvar er god i forstand av at de har mange jevne spillere. Trønderne Bent Sørmo og Christoffer Aasbak kan fort ta hver sin back. Sistnevnte har en giftig venstrefot som ennå ikke er fullt utnyttet på dødballer. Christoffer Lindquist er også hentet inn på lån nå etter å ha vært litt for langt unna laget i Drammen, samtidig som KBK har hatt litt skadebekymringer. Har gjort det godkkjent når han har fått sjansen tidligere.

Også klubbspillerne Joakim Bjerkås og Erlend Sivertsen, samt Henrik Gjesdal, som har slitt med skader, gir bra bredde i forsvar. Et forsvar på det jevne i Eliteserien. Sist sesong holdt de nullen seks ganger, men kun to av dem var etter ferien.

8.plass er to steg ned fra i fjor, men ikke nødvendigvis noen stor nedtur.

På midtbanen var Stian Aasmundsen og Amidou Diop en sterk kandidat til årets lag i fjor, om vi hadde slått sammen førstnevntes vårsesong og sistnevntes høst. Diop kom godt til sin rette da han fikk en rolle som gjorde at han oftere var lengre framme i banen. Aamundsen er borte nå, og det virker trolig at KBK henter en erstatter i løpet av uka. Samtidig sto kreative Liridon Kalludra, som har blitt en ordenlig klubbspiller, godt fram.

Offensivt har Kristiansund en god startoppstilling med kreative Torgil Gjertsen, som ikke fikk fram sitt beste i fjor da skader gjort at det ble mange avbrudd, som den potensielle stjernespilleren. Bendik Bye på motsatt kant var spesielt en suksess på bortebane. God til å søke bakrom, og nordtrønderen er en stødig avslutter. Meinhard Olsen er hentet inn fra Færøyene i vinter for å utfordre om plassene.

På spissplass har Flamur Kastrati, som alltid spiller med hjertet utenpå drakta (men som har lovet at det blir maks tre gule kort i år) fått utfordring av en annen spillertype i Kristoffer Hoven. Han har vært god og målfarlig i 2.divisjon, og lærerstudenten får nå en ny sjanse i Eliteserien etter å ha blitt vraket i Strømsgodset. Like før seriestart er også Thomas Amang hentet inn på lån fra Molde. Et stort fysisk potensial, men har ikke blomstret i nabobyen. Tre jevne og interessante alternativer, men spørsmålet er om noen av dem er spissen som scorer 10+ mål og kan holde KBK i toppen, slik Daouda Bamba var.

Kristiansund er blant lagene som har hatt færrest utskiftninger siden i høst. Ingen ulempe, men samtidig mangler de det lille ekstra for å slå seg helt inn blant de aller beste. Skulle Aasmundsen forsvinne nå ligger det i kortene at de henter inn en spiller i et av de offensive leddene før vinduet stenger.

7.plass er to plasser ned fra i fjor. Uten at det nødvendigvis ville vært en stor nedtur. For en relativt ung klubb er en plass rundt midten fortsatt en god prestasjon.

Plusser:

+ Et sterkt kollektiv. Mange av spillerne i KBK har de siste sesongene spilt opp mot sitt maksnivå. Fordi de har tydelige roller og en trener som sørger for at de får spille på styrkene sine.

+ Lokal entusiasme. Kristiansund som fotballby på toppnivå er fortsatt fersk. Mange år med opptur har skapt bra engasjement og en positiv stemning rundt klubben.

+ Duellkraft. Det er sjelden gøy å møte KBK, som har et av ligaens mest duellsterke mannskap. Kun tapt 5 av 30 hjemmekamper på øverste nivå.

Minuser:

– Har de en toppscorer? Å erstatte Daouda Bamba er ikke enkelt.

– Litt mange like typer? Som helhet har det fungert, men balansen sentralt i banen er ikke alltid den optimale.

– Hva skjer når nedturen kommer? Etter at pila har pekt oppover i nesten hele klubbens eksistens må det snart komme en nedtur. Hvordan vil det påvirke klubben?

Overganger:

Inn:

Joakim Bjerkås (Levanger, tilbake fra lån)

Kristoffer Hoven (Hønefoss)

Meinhard Egilsson Olsen (B36 Torshavn, Færøyene)

Haris Cirak (Nest-Sotra)

Sergine Mor Mabye (Vikingur, Island)

Thomas Amang (Molde, lån ut sesongen)

Christoffer Lindquist (Strømsgodset, lån ut juli)

Ut:

Jonas Rønningen (Kongsvinger)

Conny Månsson (Dahle)

Sverre Økland (Ull/Kisa)

Simon Alexandersson (Dalkurd, Sverige, lån ut sesongen)

Stian Aasmundsen (Mjøndalen)

Treningskamper:

31.januar: Djurgården 1-0 (Hoven)

8.februar: Molde 2-2 (Coly, Gjesdal)

16.februar. Ranheim 3-2 (Hopmark, Hoven, Sørli)

23.februar. Brann 1-3 (Kalludra)

24.februar: Hødd 0-0

8.mars: Lillestrøm 3-1 (Diop, Gjertsen, Isaksen)

13.mars: Sogndal 0-0

16.mars: Dinamo Brest 0-0

23.mars: Aalesund 1-0 (Sivertsen)

Se opp for: Kristoffer Hoven

Eliteserietipset: 8. Kristiansund
Kristoffer Hoven, Kristiansund (H) og Adria Lopez, Ranheim, i duell. Foto: Digitalsport

En real målsnik for Hønefoss i 2.divisjon med 31 mål på 43 kamper. Den høyreiste spissen er et bra oppsspillspunkt og dyktig inne i feltet, noe han blant annet viste i sin første KBK-kamp da han headet inn kampens eneste mål mot Djurgården. En annerledes type enn Flamur Kastrati, og vil passe bedre i noen kamper – eller kanskje kan de to fungere sammen?

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook