Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 7. Haugesund

Haugesund imponerte stort i fjor, men får det tøft med å følge opp den prestasjonen.

Imponerte stort sist sesong og ble belønnet med plass i Europa. Siden har mye dreid seg om trener Eirik Hornelands overgang til Rosenborg, og om en tropp som kanskje har kommet litt for seint på plass.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-1-1):

Maciej Gostomski – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Tiedemann Hansen, Alexander Stølås – Niklas Sandberg, Sondre Trondsen, Joakim Våge Nilsen, Martin Samuelsen – Christian Grindheim – Ibrahima Wadji.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Etter en strålende sesong med 4.plass og europaligaplass i fjor startet kaoset. For Rosenborg landet på at Eirik Horneland var den de ønsket seg som trener – og etter mye om og men endte det sånn. For Haugesund var ikke veien til erstatteren lang. Sportslig leder Jostein Grindhaug er tilbake i sjefsstolen. Det er flott for de som skal lage overskrifter fra Eliteserien 2019. Men kan han gjenskape Hornelands sterke resultater?

Horneland er ikke den eneste som er borte. David Akintola ble med til Trondheim, Kristoffer Haraldseid jakter gull med Molde og keeper Per Kristian Bråtveit er sendt til Djurgården og Stockholm. Erstatterne lot lenge vente på seg, men er nå på plass.

Eliteserietipset: 7. Haugesund
Alexander Stølås, her i duell mot Vito Wormgoor, er en nøkkelspiller med sitt gode venstrebein. Foto: Digitalsport.

Offensivt er to kantspillere klubben lenge har ønsket seg på plass. ”Den hjemvendte sønn” Martin Samuelsen skal prøve å skyte fart på karrieren, mens Niklas Sandberg ikke fant helt sin rolle i Start i fjor. Bør passe langt bedre på kanten i Haugesunds formasjon enn som vingback i Kristiansand, og er en poengplukker. To fine signeringer – men kontringsstyrken til Akintola vil uansett savnes.

Savnet der kan bli noe mindre av at Ibrahima Wadji er signert permanent. En spiller som viser hvor mye det har å si å være i rett klubb – og rett spillestil. Fra å tidvis se ut som en fisk på land i Molde var han giftig i FKH i høst. Bra tempo og en bakromstrussel, men avslutningsferdighetene er litt ustabile.

Christian Grindheim er på slutten av karrieren, men gjorde en sterk sesong i den offensive rollen bak spissen sist sesong. Bak seg har han to uglamorøse, men hardtarbeidende spillere i Sondre Tronstad og Joakim Våge Nilsen. En trio som fungerte godt i fjor – men kan de følge opp i år? Det er lett å sitte litt med følelsen av at fjorårets var en makssesong det er vanskelig å gjenskape, og i de siste kampene før seriestart er Haugesund løpt litt i senk.

Torbjørn Kallevåg og Bruno Leite er nærmest laget pr nå. Leite kåret til årets spiller i 2017, men kom aldri i gang sist sesong, mens Kallevåg fikk kjenne at det skiller litt fra å være strålende i 2.divisjon til å ta nivået i Eliteserien. Ibrahima Koné som spissalternativ hadde heller ingen god sesong, men er uslepen ennå.

Bakover blir det svært mye nytt denne sesongen. At Benjamin Karamoko ble skadd i generalprøven mot Viking og trolig er ute hele sesongen var omtrent verst tenkelige nytt for Haugesund. Det gjør at Fredrik Pallesen Knudsen må trå virkelig til etter to helt ok sesonger. Anvendelige Benjamin Tiedemann Hansen kom nylig fra Nordsjælland og går da rett inn på laget.

At Karamoko er ute hele sesongen er omtrent det verste som kunne skjedd Haugesund.

Samtidig er polske Maciej Gostomski inne på keeperplass etter å ha imponert på prøvespill. Han er sterk i feltet, men kan kanskje ikke matche Bråtveit ellers. Det blir en helt ny trio bak i midten, hvorav to av dem ankom byen nylig. At den polske burvokteren ikke har sett bunnsolid ut før seriestart er også til hodebry.

Også på høyrebackplass er det nytt med danske Mikael Desler inn. En anvendelig spiller som lenge var regnet som et stort talent i hjemlandet, men som ikke har helt hatt utviklingen han håpet i OB. Nå får han én plass på laget framfor å bli flyttet rundt, og Desler har kvalitet nok til å bli en god Haraldseid-erstatter. Motsatt er skuddvillige Alexander Stølås eneste gjenværende i den bakre femmeren. En venstrefot å frykte for samtlige keepere, og har også bedret spillet defensivt.

Samtidig har FKH noen unge, lokale som håper på spilletid. Thore Baardsen Pedersen er hentet etter godt spill i Vard, og fram til Desler kom har han hatt høyrebacken i vinter. Kreative Kevin Martin Krygård og Kristoffer Gunnarshaug (hentet hjem fra Lysekloster) har fått flere sjanser i vinter, mens 2001-modell Dennis Horneland (sønn av eks-trener Eirik) er et stort talent, og nå et steg lengre fram i køen om spilletid på stopperplass. Prøvespill i Italia i vinter, men valgte å bli.

I fjor var Haugesund en velfungerende maskin. Men siden da er halve elleveren byttet ut. Offensivt bør det være like bra, men spørsmålene er mange bakover. 0-4 for både Odd og Viking i de to siste treningskampene demper ikke bekymringene. I for holdt de nullen i hele 11 kamper, det skal bli tøft å gjenskape.

Samtidig skal de til sommeren ri flere hester når det også venter spill i Europa. Det er imponerende om de klarer å følge opp 2018, men det lukter en liten nedtur denne sesongen.

Plusser:

+ Spennende kantsigneringer. Sandberg og Samuelsen er potensielt en meget giftig duo.

+ Stølås’ dødballfot. Et lag som skaper mye på dødballer takket være venstrebacken.

+ Gode på gress. Kun 8 tap på 45 hjemmekamper de tre siste sesongene. Takler gress bedre enn mange.

Minuser:

Mye nytt. FKH fikk inn flere forsterkninger mot slutten av overgangsvinduet. Har ikke sett helt samtspilt og topp ut i de siste treneingskampene.

– Er Grindhaug sulten nok? Jostein Grindhaug har vært med på det her før. Evner han å gi like mye av seg selv nå, og kan han følge opp Hornelands resultater?

– Stopperplass. Med Vegard Skjerve inn i pensjonistenes rekker og Ben Karamoko trolig ute hele sesongen er FKH utvilsomt svekket her.

Overganger:

Inn:

Ibrahma Wadji (Molde, lån gjort permanent)

Thore Baardsen Pedersen (Vard)

Kristoffer Gunnarshaug (Lysekloster)

Niklas Sandberg (Start)

Martin Samuelsen (West Ham, England, lån ut vårsesongen)

Mikkel Desler (OB, Danmark)Benjamin Tiedemann Hansen (Nordsjælland, Danmark)

Maciej Gostomski (Cracovia, Polen)

Ut:

Vegard Skjerve (Lagt opp)

Tobias Svendsen (Molde, tilbake etter lån. Så videre på lån til Sandefjord)

David Akintola (Midtjylland, Danmark, tilbake etter lån. Så videre på lån til Rosenborg)

Frederik Gytkjær (Lyngby, Danmark)

Per Kristian Bråtveit (Djurgården, Sverige)

Kristoffer Velde (Nest-Sotra, lån ut sesongen)

Marko Cosic (Rudar, Slovenia)

Shuaibu Ibrahim (Bnei Sakhin, lån fram til sommeren. Var utlånt til Kongsvinger i fjor)

Kristoffer Haraldseid (Molde)

Arent-Emil Hauge (Vard, lån gjort permanent)

Treningskamper:

25.januar: Presselaget 7-0 (Shuaibu 3, Krygård 2, Kallevåg, Horneland)

31.januar: Nest-Sotra 3-1 (Sandberg 2, Stølås)

9.februar: Lokomotiv Moskva 1-3 (Grindheim)

23.februar: Start 3-1 (Wadji 2, Karamoko)

2.mars: Brann 0-3

8.mars: Sandnes Ulf 3-0 (Knudsen, Wadji, selvmål)

15.mars: Odd 0-4

24.mars: Viking 0-4

Se opp for: Martin Samuelsen

Eliteserietipset: 7. Haugesund
MArtin Smamuelsen, her omringet av Brann-spillere, kan bli en hit i Eliteserien. Foto: Digitalsport

Det er kanskje ikke veldig vågalt å be folk om å se opp for en spiller som har A-landskamper for Norge. Men nå får Samuelsen vist hva han er god for i Eliteserien etter en karriere hvor det har blitt veldig mange utlån så langt. Den kreative midtbanespilleren bør virkelig ha muligheten til å finne seg selv i hjemlige trakter.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook