Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 6. Lillestrøm

Etter tre sesonger med kamp mot nedrykk tror vi på lysere tider på Åråsen. Les hvorfor her!

Trolig et av lagene som oftest blir overvurdert i tabelltips. Likevel tror vi kanarifuglene kan reise seg kraftig etter et par magre år hvor alt har handlet om å berge plassen.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-2):

Marko Maric – Simen Rafn, Tobias Salquist, Frode Kippe, Simen Kind Mikaelsen – Daniel Gustafsson, Daniel Pedersen, Alex Dyer, Kristoffer Ødemarksbakken – Arnor Smarason, Thomas Lehne Olsen.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Har vært på øverste nivå siden 1975 nå. Men litt for ofte de siste sesongene har de vært faretruende nære å ende den imponerende rekka med spill på øverste nivå. I fjor ble plassen berget da Kristiansund ble slått 2-0 i siste serierunde. I vinter har de gjort gode nok grep til at vi tror kanarifuglene kan bli en positiv overraskelse i år.

Eliteserietipset: 6. Lillestrøm
Daniel Alexander Pedersen og Arnor Smarason kom inn som redningsmenn på Åråsen i fjor. Foto: Digitalsport

Kanskje er det mye å legge på Tobias Salquists skuldre å forvente at dansken skal fikse opp i et forsvar som var porøst sist sesong. Men dansken er en stopper som står fram, er bra med ballen, og som hever forsvaret.

Så er det artig at Frode Kippe holder koken ennå. Det er imponerende å være motivert videre når man er over 40 år, og det hadde passet å avslutte enten etter cupgullet i 2017 eller da plassen ble berget sist sesong. Den duellsterke veteranen har blitt en ekstrem klubbspiller. Samspillet med Marius Amundsen fungerte imidlertid ikke i fjor, og Salquist bør være en bedre makker. I bakhånd har de lovende Erik Tobias Sandberg, som på Åråsen håpes å være Kippes arvtaker.

Totalt sett er det likevel ikke forsvaret som løfter LSK oppover tabellen. Simen Rafn og Simen Kind Mikaelsen er nærmest plass på laget nå. Løpssterke Mats Haakenstad kjemper også for en plass.  På keeperplass gjorde Marko Maric mye rart på våren i fjor, men han hevet seg utover sesongen. Presses av jevnaldrende Matvei Ignonen. Totalt sett et forsvar litt under middels.

Da det så som mørkest ut i fjor kom Daniel Pedersen og Arnor Smarason inn. To strålende signeringer som slo til umiddelbart, og som bidro sterkt til at LSK holdt plassen. At både stabilisator Pedersen og kreative Smarason er med fra start av nå gjør LSK til et bedre lag.

Dessverre har Smarason vært ute med skade en stund før sesongstart. Med tynn dekning på topp har kanarifuglene prøvd 4-5-1, noe som passer resten av laget godt og gir trener Jørgen Lennartsson flere strenger å spille på.

Blant annet Kristoffer Ødemarksbakken, som dermed får angripe fra lengre fram i banen. Kantspilleren fikk en litt skuffende debutsesong i fjor, men har sett frisk ut i vinter. Også hurtige Daniel Gustafsson på motsatt kant, på mange måter en så lik erstatter man kunne få for Erling Knudtzon, har tidvis sett frisk ut.

Thomas Lehne Olsen hadde en litt ustabil førstesesong på Åråsen. Likevel ble det høyst akseptable 12 mål for hedmarkingen. Spørs likevel om ikke han får ut sitt beste samme med Smarason.

Etter tre strake 12.plasser er det lett å tenke seg at LSK har grodd litt fast på nedre halvdel.

Skulle det bli 4-5-1 er det plass til både innlåne Alex Dyer og Sheriff Sinyan sentralt på midtbanen. Dyer som en bra toveisspiller, mens Sinyan er en meget spennende spillertype. Nå tilbake etter to år ute med skade, men ser ikke ut til å ha skulket styrkeøktene. Litt uskolert i presspillet sitt, men har en solid fysikk og noe ”Yaya Touresk” over seg på midtbanen, uten å trekke sammenligningen altfor langt.

Fredrik Krogstad og Aleksander Melgalvis har vært nyttige de to siste sesongene, men har trøblet med skader i vinter. Også Raphael Ayagwa er et alternativ, men at han skulle ta over for Ifeany Mathew nå var vel optimistisk.

Jørgen Lennartsson kom inn sist sommer som redningsmann, og har nå begynt å sette sitt preg på laget. Den sympatiske svensken med fortid i Stabæk har vært med på mye, og har nå fått en stall det bør være mulig å få høyere opp på tabellen enn hva som har vært tilfelle de siste sesongene.

Etter tre strake 12.plasser er det lett å tenke seg at LSK har grodd litt fast på nedre halvdel. Men troppen i år ser sterkere ut. Selv om 6.plass kan være for optimistisk bør kanarifuglene i det minste klatre vekk fra den verste nedrykksstriden og til en plass mer i midtsjiktet denne sesongen.

Plusser:

+ Klart styrket på ett år! Pedersen, Smarason, Salquist, Gustafsson og Dyer er de fem nye i elleveren siden sesongstart i fjor. De fleste av dem klare oppgraderinger.

+ Giftig spisspar. Smarason og Lehne Olsen er en duo som mange av lagene i Eliteserien misunner dem.

+ Klubbkultur. Lillestrøm rykker aldri ned. Rykket opp til øverste nivå i 1975 og har vært her siden. Forrige nedrykk kom i 1966!

Minuser:

Holder forsvaret? Selv om Salquist er en solid oppgradering kommer han inn i et forsvar som langt fra holdt kvalitet for øvre halvdel sist sesong.

– Tynn bredde. Målt mot lagene vi tror ender høyere (og et par vi spår lengre ned) er benken til LSK klart tynnere i kvalitet.

–  Dødballmyte. LSK har et rykte som et lag som scorer mye på dødballer. Dessverre for kanarifuglene er myten bedre enn tallene viser de siste årene.

Overganger:

Inn:

Moses Ebiye (Strømmen, tilbake fra lån)

Tobias Salquist (Waasland-Beveren, Belgia)

Daniel Gustavsson (Elfsborg, Sverige)

Josef Baccay (Egen juniorstall)

Magnus Knudsen (Egen juniorstall)

Alex Dyer (Elfsborg, Sverige, lån ut juli)

Ut:

Erling Knudtzon (Molde)

Stefan Antonijevic (Sogndal)

Gary Martin (Valur, Island)

Emil Ødegaard (Grorud, lån forlenget ut sesongen)

Petter Mathias Olsen (HamKam, lån ut sesongen. Var utlånt til Strømmen i fjor)

Marius Amundsen

Ifeanyi Mathew (Osmanlispor, Tyrkia, lån fram til sommeren)

Lars Ranger (Ull/Kisa, lån ut sesongen)

Charles Ezeh (HamKam, lån ut juli. Var utlånt til Strømmen i fjor)

Treningskamper:

2.februar: Ljungskile 2-0 (Moses, Krogstad)

9.februar: Djurgården 1-1 (Brenden)

17.februar: Rostov 1-1 (Ødemarksbakken)

25.februar: Kongsvinger 2-1 (Knudsen, Brenden)

2.mars: Helsingborg 1-2 (Lehne Olsen)

8.mars: Kristiansund 1-3 (Moses)

12.mars: Molde 1-1 (Dyer)

15.mars: HamKam 2-0 (Gustavsson, Moses)

23.mars: Vålerenga 4-4 (Ødemarksbakkken, Lehne Olsen, Ayagwa)

Se opp for: Kristoffer Ødemarksbakken

Eliteserietipset: 6. Lillestrøm
Kristoffer Ødemarksbakken (t.h), her sammen med Tomas Lehne Olsen, kan få sitt virkelige gjennombrudd i år.

Det løsnet ikke helt for kantspilleren i fjor etter overgang fra Ull/Kisa, hvor han var strålende i 2017. Skader bidro til en trøblete sesong. I vinter har han sett meget giftig ut. God til å skjære inn i banen, løpssterk og skuddvillig bør 2019 kunne bli hans ordentlige gjennombrudd på øverste nivå.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook