Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 4. Brann

Gullkamp i fjor endte i bronse. Har ambisiøse Brann større sjanser i år? Nei, mener vi. Les hvorfor her.

Gullet skulle ikke hem i fjor likevel. Nå tar Brann sats på ny, men spørsmålet er om de har de rette typene i laget til å klare det.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Eirik Holmen Johansen – Taijo Teniste, Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Kristoffer Løkberg, Ruben Yttergård Jenssen, Petter Strand – Gilbert Koomson, Daouda Bamba, Gilli Rolantsson.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det er herlig fascinerende hvor fort ting kan snu i Bergen. Fra bekmørkt til optimisme eller motsatt. Nå har det vært en nesten sammenhengende opptur fra Lars Arne Nilsen tok over for Rikard Norling da Brann rotet rundt på nivå to. Og selv om det ikke ble gull, ikke engang sølv i fjor, var bronse totalt sett en fin prestasjon.

Men lista legges høyere nå, og flere dyre innkjøp bidrar til det. Men i forhold til Molde og Rosenborg kommer Brann-stallen til kort, og vi tror de skal få nok med å gjenskape fjorårets medaljeplass.

Det er flere årsaker til det. Men det er vanskelig å komme utenom spørsmålene ved om laget har nok matchvinnere offensivt. Daouda Bamba var dyr da han ble kjøpt inn i sommer, men leverte ikke som håpet i høst. En strålende spiss i Kristiansund – men trolig passet han rett og slett bedre inn der. Best på å bevege seg i bakrom, og litt for mye individualist for Lars Arne Nilsens system.

Eliteserietipset: 4. Brann
Bismar Acosta og Vito Wormgoor dannet et bunnsolid stopperpar i fjor. Foto: Digitalsport

Henrik Kjelsrud Johansen er det stikk motsatte av Bamba på de fleste måter. Hardtarbeidende og vond å møte, men samtidig ingen målscorer og spiss for et lag som skal kjempe om toppen av tabellen.

Heller ikke fra kantene kan Brann vente seg veldig mange mål. Gilbert Koomson hadde en middels førstesesong i Bergen, og bør ha egenskaper som kan utnyttes bedre offensivt. Gilli Rolantsson er en Nilsen-yndling på motsatt kant på grunn av sine egenskaper som toveisspiller og defensivt. Ludicino Marenga har vært skadd hele vinter, og Branns dekning offensivt er tynn få dager før seriestart. Trolig kommer noen inn, spørsmålet er hvem.

Om angrepet er et spørsmålstegn er midtbanen strålende. Duellsterke Kristoffer Barmen og kreative Fredrik Haugen har vært fast indreløperpar i flere sesonger, men kan nå skyves på på benken. I Kristoffer Løkberg og Petter Strand har Nilsen fått to spillere med meget solid frekvens i beina, som dekker store rom og som virker å forstå systemet. Haugen er utvilsomt Branns beste enkeltspiller offensivt, men kan bli ofret for at laget skal fungere best mulig. Selv om det er vanskelig å holde han på benken over tid.

Tapet av Sivert Heltne Nilsen er av mange trukket fram som det avgjørende øyeblikket da gullhåpet ble knust i for. Og det er liten tvil om at det ble en stor omstilling å gå over til en helt annen spillertype i den dype rollen i form av Ruben Yttergård Jenssen. Etter en under middels høst har den tidligere landslagsspilleren i langt større grad funnet seg til rette i rollen i vinter. Som dirigent offensivt blir han viktig – og kanskje er det en bedre konstellasjon uten han og Haugen inne samtidig, selv om sistnevnte gjør mye av det samme høyere i banen. Amer Ordagic har også våknet i vinter, slik at man nå har et fullgodt alternativ.

På stopperplass fikk Bismar Acosta tøff kamp av Christoffer Eggen Rismark i høst, og så lenge ut til å være på vei vekk. I stedet ble det ny kontrakt. Den kontante costaricaneren må nok uansett regne med å dele plassen med Nils Arne Eggens barnebarn, som har en pasningfot som kan brukes i oppbygningen av spillet. Vito Wormgoors plass er ikke truet. Nederlenderen var ikke like god i høst som på våren, men lagets hærfører rydder unna og trengs i et lag uten altfor mange generaler

Har Brann nok matchvinnere offensivt?

Til høyre er Taijo Teniste tryggheten selv, og levert en meget solid førstesesong i Bergen. Bak er dekningen tynn. I siste treningskamp manglet han, og Brann la om til 3-5-2, som var vellykket da. Neppe dumt å ha flere strenger å spille på formasjonsmessig. Til venstre tok Ruben Kristiansen en u-sving og ble i byen, slik at Brann har god dekning i han og Thomas Grøgaard.

På keeperplass er Eirik Holmen Johansen ny – og trolig førstekeeper. Men den storvokste og offensive keeperen har ikke imponert som skuddstopper i vinter, og presses kanskje hardere av Håkon Opdal enn man hadde sett for seg. Brann kommer tapende ut av keeperduellen sammenlignet med de andre topplagene.

Etter sølv, 5.plass og bronse de tre siste sesongene er Brann et lag som er å regne med i toppen. Men etter høstens tapte gullkamp er det litt for mange spørsmålstegn i laget til at vi klarer å se på dem som en gullkandidat akkurat nå.

Plusser:

+ Indreløpere i toppklasse. Fire indreløpere som er gode og gir mulighet til å variere utfra motstander og form.

+ Solid defensivt. Det sprakk litt opp uten Heltne Nilsen, men Branns forsvarsspill er vanskelig å skape sjanser mot.

+ Ressurser. Har kunnet hente spillere på en høy hylle det siste året, og får trolig hjelp igjen i sommer om de ligger godt posisjonert.

Minuser:

Usikkert på keeperplass. Holmen Johansen har ikke overbevist i vinter. Brann ser svakere ut enn de tre andre topplagene her.

– Passer Bamba? Den dyre spissen må spille – også i mangel på alternativer – men har ikke sprudlet i Bergen.

– Nok matchvinnere? Molde og Rosenborg har flere poengplukkere framover på banen. For Brann er situasjonen helt annerledes.

Overganger:

Inn:

Kristoffer Løkberg (Ranheim)

Jesper Löfgren (Mjällby, Sverige)

Håkon Opdal (Start)

Eirik Holmen Johansen (Sandefjord)

Petter Strand (Molde)

Erlend Hustad (Notodden, fra 1.august)

Ut:

Halldor Stenevik (Strømsgodset)

Daniel Braaten (Stabæk)

Peter Orry Larsen (Aalesund)

Samuel Sahin-Radlinger (Hannover 96, Tyskland, tilbake etter lån)

Markus Olsen Pettersen (Nest-Sotra, lån ut sesongen)

Vidar Ari Jonsson (Sandefjord. Var utlånt til FH, Island, i fjor)

Devyer Vega (Vålerenga)

Steffen Lie Skålevik (Sarpsborg 08)

Marcus Mehnert (Hentet fra Asker, så videre på lån til Nest-Sotra ut sesongen)

Treningskamper:

25.januar: Nest-Sotra 2-1 (Koomson 2)

12.februar: Start 1-1 (Ordagic)

23.februar: Kristiansund 3-1 (Kjelsrud Johansen, Rolantsson, Løkberg)

2.mars: Haugesund 3-0 (Wormgoor, Karadas, Rolantsson)

10.mars: Rosenborg 1-0 (Strand)

15.mars: Bodø/Glimt 0-2

23.mars: Sogndal 3-0 (Rismark, Kjelsrud Johansen, Strand)

Se opp for: Jesper Löfgren

Eliteserietipset: 4. Brann
Fotball , 15. mars 2019 , Privatkamp , Brann – Bodø/Glimt 0-2 Jesper Løfgren , Brann

Brann er også i år et lag hvor det er langt fram for spilletid for talentene. Men en av de som bør kunne få innhopp er stopper Löfgren, som er hentet fra nivå tre i Sverige. 21-åringen hadde også interesse fra Malmö. Den høyreiste stopperen har vist seg fint fram når han har fått sjansen i vinter

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook