Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 3. Sarpsborg 08

Etter fjorårets eventyr i Europa er det full fokus på serien i år. Alt annet enn medaljekamp er skuffende.

Europaliga fikk hovedfokus sist sommer og høstet. Det kostet plasseringer på tabellen, men ga avkastning både økonomisk og i form av et sportslig eventyr. Uten Europa i tankene i år bør østfoldingene klatre på tabellen.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-2):

Aleksandr Vasyutin – Jon-Helge Tveita, Jørgen Horn, Nicolay Næss, Joachim Thomassen – Ole Jørgen Halvorsen, Matti Lund Nielsen, Kristoffer Zachariassen, Jonathan Lindseth – Jørgen Strand Larsen, Steffen Lie Skålevik.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

8.plass var ikke helt som håpet i fjor. Men med en sensommer og høst hvor det ble spill i Europa torsdag og så Eliteserie søndag ble for tøft, og gikk utover serien. Til sommeren lå de på 6.plass, tre poeng unna medalje. Men med sju strake tap tidlig i høstsesongen var høsten nesten nedrykksform.

I år venter ikke spill i Europa, og det bør bety en kraftig stigning på eliteserietabellen. Selv om det også i vinter har vært kraftig gjennomtrekk i spillerstallen. Patrick Mortensen ville hjem, lynhurtige Rashad Muhammed og kreative Tobias Heintz fikk sjansen i Tyrkia. Samtidig har ekstremt viktige Kristoffer Zachariassen blitt værende i Østfold, overraskende nok.

Sportssjef Thomas Berntsen har som vanlig hentet inn en minibuss med spillere fra både fjern og nær. Som vanlig har Sarpsborg 08 meget god dekning. Men i forsvarsleddet er det likevel noen bekymringer.

LES OGSÅ: Sarpsborgs sportssjef sa nei til storklubb

Eliteserietipset: 3. Sarpsborg 08
Sportssjef Thomas Berntsen har vært aktiv også i vinter.

For med to stoppere ut i vinter var det et stykke unna optimalt at Jørgen Horn pådro seg et brudd i ansiktet i første treningskamp. Sammen med Nicolay Næss er han påtenkt inne i startoppstillingen, men det har blitt lite tid på banen i vinter. Det har ført til at både duellsterke Sheldon Bateau og kvikke Pablo Arboine er hentet inn. Sistnevnte er med sine 173 cm trolig den laveste stopperen i Eliteserien på en stund.

På backplass er Jon-Helge Tveita i mine øyne en undervurdert eliteseriespiller. God begge veier og anvendelig. Hadde jeg vært Stig Inge Bjørnebye ville jeg vært bekymret for RBKs backdekning og hatt Tveita på førsteplass over aktuelle og realistiske kandidater. Motsatt er rutinerte Joachim Thomassen stødig på sin back. Bak de to er dekningen tynnere når Amin Askar fortsatt er ute med skade, selv om hurtige Suleyman Bojang er en spennende spiller.

Aller bakerst var Aleksandr Vasyutin en viktig brikke i klubbens europaeventyr, og russeren som ble hentet fra Lahti er en ypperlig skuddstopper. Med Aslak Falch på benken har Sarpsborg et meget solid keeperpar også i år.

Framover på banen har østfoldingene tre meget spennende talenter som de håper kan slå ut i full blomst. Aboubakar Konté ble av klubben kalt ”Den nye Diatta” da han ble hentet fra spill i Mali, hvor han er en profil på aldersbestemte landslag. Det er store ord fra en nøktern klubb, og skrur ikke forventningene ned til den kreative 2001-modellen. Også landsmannen Ismaila Cheick Coulibaly, som er ett år eldre, er hentet i vinter. Der Konté er en kreativ spiller som kan bekle flere roller er Coulibaly en mer direkte angriper.

Samtidig står Jørgen Strand Larsen trolig foran et voldsomt gjennombrudd. Utrolige 11 mål i treningskampene for 2000-modellen som kom hjem fra utlån til AC Milan (!) sist sommer. Haldenseren scorer fra de fleste vinkler, spiller med enorm selvtillitt, og er god nok i duellspillet til å være en trussel inne i boksen.

Samtidig er Steffen Lie Skålevik og Lars-Jørgen Salvesen hentet inn til det som blir et helt nytt angrep i Sarpsborg i år. Hardtarbeidende Skålevik er en fin signering, men angrepet som helhet framstår litt for homogent. Mortensens solide ferdigheter som leder og oppspillspunkt savnes ennå. Både Skålevik og Salvesen er gode eliteseriespillere – men er de gode nok for at Sarpsborg kan matche de aller beste? Litt «annenfiolin»-følelse på begge.

Sentralt er det som nevnt overraskende at Zachariassen ennå er i byen. Svært lav odds på at han blir klubbens neste store eksport. Men den meget løpssterke hordalendingen er en spiller som i Geir Bakkes intense spill passer perfekt inn. Vi spår landslag og utenlandsopphold i løpet av året.

Sarpsborg-supporterne bør forvente medaljekamp i år.

Både Matti Lund Nielsen og nyankomne Wilmer Azofeifa kjemper om plass sammen med Zachariassen. Danske Lund Nielsen er en strålende ballfordeler, mens Azofeifa på mange måter ser ut som den langsiktige Zachariassen-erstatteren. Bra bevegelighet og trygg med ballen.

En annen som passer godt inn i Sarpsborg-stilen er Jonathan Lindseth, hentet etter å ha imponert som indreløper for Mjøndalen. I Sarpsborg er han med hell brukt som venstrekant i vinter. Stadig på løp, men mest glad i å trekke innover i banen. Alternativet er en langt mer kreativ spiller i Kristoffer Larsen, som også har stått fram i et par kamper i vinter. Skaper enormt mye og er langt mer en artist.

I vinter har Geir Bakke testet 3-4-1-2 i noen kamper, og for oss nøytrale hadde det med Larsen på banen vært å foretrekke underholdningsmessig. Motsatt er Ole Jørgen Halvorsen og hans gode innleggsfot ikke truet.

I tillegg lurer spillere som Sebastian Jarl (hentet fra Kjelsås i vinter), Gaute Vetti og Anwar Elyounoussi i kulissene. Kanskje kan flere av dem ha godt av et utlån til OBOS-ligaen i vinter. Jarl er hentet som midtbanespiller, men det er lett å tenke på Kristoffer Ajers vellykkede transformasjon til midtstopper når man ser den høyreiste oslogutten i aksjon.

Det er ikke mange år siden Sarpsborg var en ubetydelighet i norsk fotball. Men stein på stein er bygd, og fra en liten tribune med noen hundre tilskuere er det nå et fullvoksent stadion som kan forvente medaljekamp på øverste nivå. Jobben Thomas Berntsen, Geir Bakke og de mange andre som jobber i klubben (og som ikke får oppmerksomhet) har lagt ned en enormt imponerende jobb.

Etter fjorårets spill i Europa har de nå også råd til å konkurrere om spillere på høyere hyller enn de tidligere har hatt mulighet til.

Opp til Molde og Rosenborg er det fortsatt et knepp. Men 2019-utgaven av Sarpsborg 08 er god nok for medaljer.

Plusser:

+ En velfungerende spillestil. Har hentet spillere som passer inn i Geir Bakkes stil

+ Ryktet. Henter talenter både fra Norge og utlandet, utvikler og selger vider. Gjør dem attraktive å komme til

+ Større ressurser. Tiden med deltidsspillere og lave lønninger er fortid. Nå har Sarpsborg 08 helt andre muligheter enn før.

Minuser:

Svekket på spissplass. Patrick Mortensen var ekstremt viktig, Rashad Muhammed en perfekt rollespiller. Tre-fire jevne kandidater nå, hadde trengt en ener med Mortensens egenskaper.

– Store utskiftninger igjen. Trafikken er massiv inn og ut av garderoben i Sarpsborg. Har med rette fått mye ros for mange overganger, men henter også flere som framstår overflødig.

– Større forventninger. Å være askeladd passet Sarpsborg bra. Men det er vanskelig å fortsatt se på dem som underdog.

Overganger:

Inn:

Jonathan Lindseth (Mjøndalen)

Alexander Ruud Tveter (Strømmen, tilbake fra lån)

Nicolay Næss (Heerenveen, Nederland)

Wilmer Azofeifa (Santos, Costa Rica)

Ismael Cheick Coulibaly (Duguwolofila, Mali)

Lars-Jørgen Salvesen (Ull/Kisa)

Steffen Lie Skålevik (Brann)

Sebastian Jarl (Kjelsås)

Shelon Bateau (Kairat, Kasakhstan)

Pablo Arboine (Santos, Costa Rica)

Boubacar Konté (Etoiles Mande, Mali)

Ut:

Joonas Tamm (Flora Tallinn, Estland, tilbake etter lån)

Joackim Jørgensen (Start)

Tobias Heintz (Kasimpasa, Tyrkia)

Patrick Mortensen (AGF Aarhus, Danmark)

Orri Omarsson (Valur, Island)

Rashad Muhammed (Erzurumspor, Tyrkia)

Amani Mbedule (Kråkerøy. Var utlånt til Notodden i fjor)

Mikkel Agger (Viborg, Danmark)

Nikola Tkalcic (Ukjent. Var utlånt til Aalesund i fjor)

Usman Muhammed (Pyunik, Armenia)

Harmeet Singh (HJK Helsinki, Finland)

Treningskamper:

18.januar: Vålerenga 4-0 (Strand Larsen, Agger, Salvesen 2)

26.januar: Häcken 2-0 (Zachariassen, Strand Larsen)

2.februar: CSKA Moskva 3-3 (Strand Larsen 3)

8.februar: Zenit St.Petersburg 1-2 (Salvesen)

15.februar: Flora Tallinn 3-1 (Strand Larsen 2, Larsen)

15.februar: Ull/Kisa 0-2

22.februar: Ventspils 3-2 (Larsen 2, Strand Larsen)

25.februar: Lokomotiv Moskva 0-1

1.mars: Fredrikstad 3-0 (Halvorsen, Tveita, Ruud Tveter)

8.mars: Strømsgodset 4-2 (Skålevik 2, Strand Larsen, Lund Nielsen)

13.mars: Kongsvinger 5-0 (Strand Larsen 2, Halvorsen 2, Azofeifa)

20.mars: Norrköping 1-3 (Konté)

Se opp for: Jørgen Strand Larsen

Eliteserietipset: 3. Sarpsborg 08
Jørgen Strand Larsen har alle forutsetninger for å gå et ordentlig gjennombrudd i år. Foto: Digitalsport

Vanvittige 11 mål i vinter gjør han til klart mestscorende av alle. Har spilt med enorm selvtillit og scorer på mange ulike måter. En avslutter av høy klasse, og en mulig sensasjon denne sesongen.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook