Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 2. Rosenborg

Les hvorfor vi tror RBK dyttes ned fra tronen etter fire strake seriegull!

Fire gull på rad. Skal de klare å beholde tronen trengs imidlertid noen endringer. I fjor ble de reddet av en enorm keeperinnsats og utfordrere som ikke holdt distansen. Å ta gull uten å imponere går neppe igjen.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-1-1):

André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Even Hovland, Birger Meling – David Akintola, Mike Jensen, Anders Trondsen, Pål André Helland – Gjermund Åsen – Alexander Søderlund

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det ble ”som vanlig” gull i både serie og cup i fjor. Men alt har likevel ikke vært rosenrødt i Trondheim. Sparkingen av Kåre Ingebrigtsen midtveis sist sesong kom som et sjokk, og har skapt ringvirkninger langt inn i årets sesong.

Først med rettssaken mellom Ingebrigtsen og assistent Erik Hoftun mot Rosenborg, som ble avsluttet før vitnelisten kunne sørget for ordentlig såpeopera. Så med sagaen rundt Eirik Horneland inn som ny trener, hvor RBK og Haugesund var ekstremt uenige i om og når treneren skulle få ta over trønderne.

Til slutt ble det selvsagt en løsning, men Horneland kommer langt fra til dekket bord. Og oppturen med 3-0 over Norrköping i siste treningskamp, hvor RBK lignet med på seg selv, var trolig viktigere enn noen vil si. For ellers i vinter har det vært stor avstand mellom hvordan Horneland vil at Rosenborg skal se ut og hvordan de har framstått på banen.

Et åpenbart problem er Nicklas Bendtner. Etter å ha brukt store deler av oppkjøringen i fengsel var han ikke i form nok til å være med i siste treningskamp, og 2018 var et skuffende år av dansken. Det er ingen stor hemmelighet at Rosenborg gjerne hadde latt ham gå om han ville, og pr nå framstår han mest som en stor utgiftspost på lønnslista og som et hovedtema hver gang journalister skal lage saker om trønderne. 

Eliteserietipset: 2. Rosenborg
Har Nicklas Bendtner en plass i årets Rosenborg-lag? Foto : Arve Johnsen, Digitalsport

Bendtner er da heller ingen spiss som passer godt i Hornelands system. Selv om Rosenborg setter opp laget sitt i 4-3-3 på egen hjemmeside ser det langt fra slik ut på banen. Trolig blir det en variant av 4-4-1-1/4-2-3-1 som blir utgangsformasjon.

Alexander Søderlund legger ned innsatsen som spiss, er bra feilvendt, og som spiss i RBK vil han score en god del. Men holder det når lista legges over gull i serien og handler om suksess i Europa? Rosenborg har vært på spissjakt i vinter, foreløpig uten hell.

At André Hansen fortsatt er i Trondheim er utrolig, men en gave for RBK. Fortjent kåret til seriens beste spiller i fjor.  Keeperen er ekstremt god en mot en og til å styre forsvaret sitt, og hadde fortjent en sjanse i en større liga. En annen som kan forsvinne er Birger Meling, som i Trondheim har utviklet seg til seriens beste back, spesielt offensivt.

På motsatt back hadde Vegar Eggen Hedenstad en svak sesong i fjor, og dekningen bak er tynn. Gustav Valsvik (som er hentet inn som cover på stopperplass) eller Yann-Erik de Lanlay roper nødløsning. Sistnevnte vil ikke engang spille der, men er et stykke bak i kampen om kantplassene.

På stopperplass kom Even Hovland inn og utfylte Tore Reginiussen godt i fjor. Men kaptein Reginiussen er inne i siste kapittel av karrieren nå. Sammen med Hansen er det et par som holder høyt eliteserienivå, men i Europa ble de tidvis avkledd. Valsvik som backup sammen med Besim Serbecic gir bra, om enn uspektakulær dekning.

Serbecic er sammen med Igoh Ogbu og Djordje Denic er to andre unge spillere RBK har hentet til Norge det siste året, uten at det er helt enkelt å se hvorfor. Denic har noe ved seg, men er et stykke fra RBK-kvalitet ennå – og fyller snart 23 år. Fortsatt er det et stykke opp til hvordan Malmö og FC København driver med kjøp og salg som ledende i de to andre skandinaiviske landene.

En som kunne vært det neste salget er Anders Trondsen, men midtbanespilleren har slitt med skader, og oppkjøringen har vært nesten spolert. En strålende pasningsfot som gjør RBK mindre forutsigbare å møte. Med seg får han trolig Mike Jensens i den dype rollen på midten. Danskens sjuende sesong, men i 2018 var han ikke helt til å kjenne igjen. Ikke like intens i presset, like mange helhjertede løp og avgjørende involveringer.

RBKs styrke er mange spillere som presterer når presset er på topp. Vinnerkultur kan det kalles. Så også for Jensen. I likhet med han var det også litt for langt mellom høydepunktene til Pål André Helland sist sesong. Nå prøvd på motsatt side, og kanskje kan venstrekanten gi han en ny vår? Skuddfoten er det lite å si på, og mannen med den kvikke replikken er ofte sentral når RBK er gode.

RBKs styrke er mange spillere som presterer når presset er på topp.

Det betyr i så fall at Samuel Adegbenro, som ennå leter etter storformen etter å ha vært skadd, blir innbytter. For David Akintola blir trolig en viktig brikke. Kanonsesong for Horneland i Haugesund sist sesong. Men får han like mye kontringsrom i RBK?

En annen nykommer får et annet stort kreativt ansvar. Gjermund Åsen er tilbake der han hører hjemme. Har vært prøvd som en av to dype på midten vel mye i vinter, men bør få rollen bak spissen. Harde innlegg langs bakken har blitt et varemerke som har gitt mange målgivende i Tromsø, bra driv med ball og godt blikk for muligheter to andre. Trønderen skal nå endelig få vise Lerkendal hva han kan.

Ennå er Rosenborg et stykke fra der Horneland vil ha dem. Presspillet sitter ikke helt, offensivt har det vært litt forutsigbart og for mange skader i vinter. Men samtidig skal ikke evnen til å vinne undervurderes. Selv om det er litt for enkelt å peke ut svake punkter ved Rosenborg i år er det et lag fylt av spillere som de andre lagene mer enn gjerne skulle ønske seg.

I 2018 holdt rutine og en strålende keeper till gull. I år tror vi Molde blir for tøffe. Der romsdalingene har hentet brikke etter brikke for å ta gull er RBK litt for langt bak akkurat nå.

Plusser:

+ En keeper altfor god for Eliteserien. Står fram når det gjelder som mest.

+ Vinnerkultur. Skal ikke undervurderes, og var viktig mot slutten i fjor. Mange spillere er vant til å vinne.

+ Midler. Det er noen ubesvarte spørsmål på laget nå, men RBK har midler til å tette hullene.

Minuser:

– Holder spissplassen? Både Bendtner og Søderlund var under pari i fjor, og vinteren har ikke gitt oppløftende svar.

– Trondsens trøbbel. Anders Trondsen er en viktig brikke sentralt. Men ble altfor mye rokkering i fjor grunnet hans skadeproblemer, og de har fortsatt gjennom vinteren.

– Hornelands krav. Eirik Horneland har hevet lista i Trondheim. Får han laget dit han vil før det spilles om poeng?

Overganger:

Inn:

Gustav Valsvik (Eintracht Braunschweig, Tyskland)

Gjermund Åsen (Tromsø)

David Akintola (Midtjylland, Danmark, lån ut sesongen. Var utlånt til Haugesund i fjor)

Ut:

Olaus Jair Skarsem (Ranheim, lån ut sesongen)

Malte Amundsen (Velje, Danmark. Var utlånt til Braunschweig, Tyskland)

Andreas Helmersen (Odd, lån ut sesongen. Var utlånt til Ranheim i fjor)

Erlend Dahl Reitan (Bodø/Glimt, lån ut sesongen)

Matthias Vilhjalmsson (Vålerenga)

Alex Gersbach (NAC Breda, Nederland)

Torbjørn Heggem (Ranheim, lån ut sesongen)

Issam Jebali (Al Wahda, Saudi-Arabia)

Jonathan Levi (Elfsborg, Sverige, lån ut sesongen)

Julian Faye-Lund (Mjøndalen, lån fram til 5.august. Var utlånt til Levanger i fjor)

Treningskamper:

1.februar: Slavia Praha 0-2

4.februar: AGF Aarhus 2-3 (Søderlund, Denic)

16.februar: GIF Sundsvall 5-1 (Hovland, Helland, Søderlund, Akintola, Adegbenro)

28.februar: Ranheim 0-1

10.mars: Brann 0-1

17.mars: Molde 0-1

25.mars: Norrköping 3-0 (Akintola, Denic, Helland)

Se opp for: Mikael Tørset Johnsen

Eliteserietipset: 2. Rosenborg
Mikael Tørset Johnsen har hatt en fin utvikling det siste året. Foto: Digitalsport

18-åringen har hatt en rivende utvikling det siste året. Fikk proffkontrakt i høst og har fått flere sjanser i treningskampene. Lillebroren til Nederland-proff Dennis trives best som indreløper. Bra med ballen i beina og har vært uredd når han har fått sjansen.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook