Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 15. Stabæk

Stabæk reddet seg via kvalifisering i fjor. Til tross for et giftig spisspar tror vi det går verre i år.

De blaa berget seg unna via kvalifiseringsplass i fjor. Stabæk så lenge ut til å ha Eliteseriens kanskje sterkeste angrepsduo, men så ble Ohi Omoijuanfoo solgt. Kan haugevis av talent kan veie opp for manglende rutine?

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-2):

Marcus Sandberg – Andreas Hanche-Olsen, Vadim Demidov, Madis Vihmann, Jeppe Moe – Hugo Vetlesen, Tobias Børkeeiet, Luc Kassi, Ola Brynhildsen – Franck Boli, Mathew Rusike.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det skumleste med å starte et tabelltips et par uker før seriestart (og før overgangsvinduet stenger) er at ting kan se helt annerledes ut fra første til siste lag er presentert.

Så er nok definitivt tilfelle med Stabæk, for det er åpenbart at det skal spillere inn, i flertall, etter en vinter hvor de som er signert er unge og lovende, men neppe utgjør noen stor forskjell i 2019. Samtidig har flere andre aviser allerede tippet tabellen med Ohi Omojuanfo antatt å bli i Stabæk.

Men selv om alle forstår at Stabæk og Inge André Olsen igjen skal ta et lodd i overgangsvinduets lotteri like før hjulet skal snurres, er det vanskelig å være utpreget optimist på lagets vegne. Selv om det var spor av bedring da Henning Berg tok over etter Toni Ordinas sist sommer, hadde de marginene på sin side da Aalesund til slutt ble senket i kvalifiseringen.

Aller verst i fjor var borteformen, og med kun én seier var de faktisk laget som gjorde det dårligst borte. Samtidig var det lett å sitte med en følelse av at Stabæk manglet rutine og kynisme i viktige kamper. I begge nøkkelkampene mot Sandefjord og Lillestrøm ga de fra seg ledelsen og slapp inn tre mål.

Årets stall er foreløpig ikke så forskjellig fra fjorårets, og det bør bekymre bakover på banen. Aller bakerst er imidlertid Marcus Sandberg et habilt valg, og etter at Mande Sayouba hadde gjort mye rart på våren kom han inn og hevet laget på sommeren.


Årets stall er foreløpig ikke så forskjellig fra fjorårets, og det bør bekymre bakover på banen.

Lenge stort spørsmål hvem som skal danne stopperpar med Vadim Demidov etter at Daniel Granli dro til Sverige. Andreas Hanche-Olsen ble ofte dyttet ut på backplass, Steinar Strømnes imponerte ikke etter overgang fra Strømmen, Nicolas Pignatel Jenssen er for ung til å fylle den rollen nå. Nå er den estiske kraftstopperen Madis Vihmann hentet inn. Meget imponerende 14 mål på to sesonger, og for Stabæk sin del forhåpentlig med duellstyrke nok til å rydde godt nok opp.

Også på sidebackene kunne en oppgradering vært fornuftig. Hanche-Olsen virket ikke komfortabel som back, mens Ronald Hernandez er bedre offensivt enn bakover. Jeppe Moe har en fin venstrefot, men forsterker inntrykket av et lag som roper etter oppgradering bakover.

På midtbanen skal Njie, Keita og Sæter erstattes. Det foreløpige svaret har vært Daniel Braaten. Som har vært god på sitt beste også i Brann, men som anno 2019 roper nødløsning og trange budsjetter. Eller kan han være et friskt pust i Stabæk? Vi setter oss på benken for de som tviler sterkt.

Samtidig er det Eliteseriens kanskje mest spennende lagdel vi snakker om her. 1999-modell Tobias Børkeeiet spiller med kraft og selvtillit, og ser langt eldre ut i spillestilen enn hva passet viser. Jevngamle Ola Brynhildsen har pådratt seg interesse fra blant annet Molde. En kantspiller som er veldig vanskelig å stoppe når han er rettvendt, og ett år yngre Hugo Vetlesen presenterte seg for alvor allerede i 2017. Kreativ, framovertenkende og elegant.

Så handler det for Stabæk om å finne balansen. Vetlesen ble dyttet ut på benk eller kant i Henning Bergs 4-4-2-system, og med Keita ute roper laget etter duellkraft ved Børkeeiets side. Samtidig er de sentralt godt besatt, hvor Luc Kassi nå er tilbake etter ett år på sidelinja. Samtidig står Emil Bohinen og Kristoffer Askildsen klare til å ta steget om noen av de andre unge lovende forsvinner.

Eliteserietipset: 15. Stabæk
Franck Boli ble toppscorer i fjor. Holder spissduoen til å sikre plassen igjen? Foto: Digitalsport

Spissplass så lenge ut til å være lagets desidert sterkeste lagdel. Men så ble Ohi Omoijuanfo til slutt solgt til Molde. Sammen med Franck Boli, som var i fyr og flamme sist sesong, spesielt etter at Berg overtok og la om til to på topp, var han viktig i fjor. Og hadde blitt det samme i år. Nå blir storscorer Boli om mulig enda viktigere. Men hvem skal spille sammen med han?

Nå har Matt Rusike blitt hentet inn. Spissen fra Zimbabwe kan fungere godt som oppspillspunkt, og spørsmålet er om han er tenkt som Ohis erstatter. Med Sindre Mauritz-Hansen og lovende Oscar Aga i bakhånd har Stabæk også flere alternativer. Mauritz-Hansen var særdeles giftig i Strømmen i fjor, mens 2001-modell Aga er blant landets mest lovende angripere.

I vinter også lovende spillere som Younes Amer, Alexander Torvund og Jonas Brauti blitt hentet inn. Samtidig er det spillere det er vanskelig å forvente mye av i 2019.

Stabæk er et lag det aldri er lett å vite hva du får av. I 2014 var de også nederlagsdømt, men Adama Diomande, Ernest Asante, Yassine El Ghanassy og co. overrasket alle og sikret en sterk bronsemedalje. Det er langt dit for Stabæk nå, og sjansen er stor for at det blir bunnkamp. Samtidig er de ikke ferdighandlet, og framover er det så mye talent og kvalitet at de fint kan redde seg unna.

Vi tror imidlertid manglene er for store og spørsmålene for mange, og spår en sesong som ender med nedrykk.

Plusser:

+ Storscorer i Franck Boli. Toppscorer for et bunnlag var sterkt i fjor – og reddet Stabæk fra nedrykk.

+ Massevis av lovende spillere. Brynhildsen, Vetlesen og Børkeeiet allerede viktige, i årgangene etter følge et halvt dusin meget spennende spillere.

+ Inge André Olsen gjør ofte kupp på markedet. Må trylle igjen før vinduet stenger nå.

Minuser:

Seriens svakeste forsvar? Stabæk altfor enkle å angripe mot i fjor.

-Ohi solgt kun en drøy uke før seriestart. Er Rusike en god nok erstatter?

– Hvordan løses midtbanen? Vetlesen for god og lovende til å benkes, men en kantplass passer dårlig.

Overganger:

Inn:

Sindre Mauritz-Hansen (Strømmen, tilbake fra lån)

Jonas Brauti (Ullern)

Alexander Torvund (Ullern)

Younes Amer (Nordstrand)

Daniel Braaten (Brann)

Matthew Rusike (Cape Town City, Sør-Afrika)

Madis Vihmann (Flora Tallinn, Estland, lån ut sesongen)

Ut:

Håkon Skogseid (Lagt opp)

Moussa Njie (Partizan, Serbia)

Abdoul-Basit Agouda (KFUM)

John Hou Sæter (Beijing Guoan, Kina)

Aboubacar Keita (Var utlånt fra FC København, Danmark. Videre på lån til OH Leuven, Belgia)

Daniel Granli (AIK, Sverige)

Filip Valencic (Inter Turku, Finland, lån ut sesongen)

Ohi Omoijuanfo (Molde)

Treningskamper:

19.januar: IFK Gøteborg 0-2

25.januar: HamKam 3-1 (Børkeeiet, Hanche-Olsen, Askildsen)

30.januar: Navy FC 5-0 (Strømnes, Boli, Aga, Valencic, Amer)

16.februar: Strømmen 2-1 (Brynhildsen, Omoijuanfo)

23.februar: Tromsø 2-1 (Boli 2)

27.februar: Strømsgodset 0-1

8.mars: Odd 2-1 (Børkeeiet, Omoijuanfo)

16.mars: Ulll/Kisa 2-2 (Boli, Omoijuanfo)

24.mars: Mjøndalen 1-0 (Rusike)

Se opp for: Ola Brynhildsen

Eliteserietipset: 15. Stabæk
Ola Brynhildsen i duell mot Haugesund og Kristoffer Haraldseid.

Jo da, kantspilleren fikk sin dose oppmerksomhet sist sesong, men uten at det var det endelige steget opp på stjernehimmelen. Det kan komme i år. 1999-modellen er hurtig, god til å bevege seg offensivt, og en meget vanskelig spiller å møte når han kommer rettvendt.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook