Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 14. Ranheim

Vi tror eventyret er slutt for norsk fotballs store askeladd.

Var tippet rett ned av alle sist sesong, men imponerte stort. Det ble til slutt 7.plass etter at de hang med i medaljekampen lenge. Men nå har flere bærebjelker forsvunnet, og spørsmålet er om de kan gå på vannet nok en gang.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Even Barli – Øyvind Alseth, Daniel Kvande, Ivar Furu, Aleksander Foosnæs – Adria Mateo Lopez, Eirik Valla Dønnem, Mads Reginiussen – Ola Solbakken, Michael Karlsen, Erik Tønne.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

I 2018 sjarmerte de alle, og deltidsspillerne fra Trondheim, som alle spådde på nedrykk, hang lenge med i medaljekampen. Nå kommer den vanskelige andresesongen, og uten flere av nøkkelspillerne fra 2018 ligger en nedtur i kortene.

Lagets styrke, med også en faktor som kan komplisere ting, er en veldig bred tropp. Ranheim er kanskje blant lagene hvor det er minst kvalitetsforskjell fra spiller 10 til 20 i troppen – men de hadde nok samtidig foretrukket enda klarere svar på flere posisjoner.

Spesielt midtbanen er godt besatt. Eirik Valla Dønnem fungerte utmerket dypt på midtbanen sist sesong. Tar med seg futsalferdighetene ut på fotballbanen, i den forstand at han er ekstremt rolig med ball under press, i tillegg til et godt blikk for spillet. Mads Reginiussen hadde en fantastisk vår som indreløper, og er meget dyktig på å time løpene sine offensivt. Men begge var markant bedre på våren enn høsten sist sesong.

Siste plass på midtbanen sto tom etter Kristoffer Løkberg, og spanske Adria Mateo Lopez får den trolig i innledningen. Ballsikker, bevegelig og kreativ tilfører han litt andre egenskaper enn duracellkaninen Løkberg.

Eliteserietipset: 14. Ranheim
Ranheim holdt storebror Rosenborg til uavgjort på Lerkendal sist sesong.

Bak de to er det flere som kjemper om spilletid. Olaus Skarsem og Sondre Sørløkk kjemper begge for sitt gjennombrudd som indreløpere, og vil garantert få sine sjanser. Magnus Stamnestrø blir først og fremst en avlaster for Dønnem sentralt, og i bakhånd lurer skadeplagede Magnus Blakstad, som gikk glipp av hele forrige sesong.

Også offensivt er det mange som kjemper om spilletid. Ranheim kan egentlig stille tre fulle angrepsrekker hvor det ikke skiller altfor mye i kvalitet. På spissplass har Michael Karlsen nå først og fremst fått konkurranse av Ivar Sollie Rønning, som ikke er helt ulik som spillertype. To gode oppspillspunkt. Samtidig har Sollie Rønning aldri vært et soleklart førstevalg på nivå to.

På venstrekanten får Erik Tønne, som med sukess ble omskolert fra back i fjor, konkurranse av Erlend Sørhøy. Strålende i flere sesonger for Kolstad, og en som har gått den lange veien til toppen – noe man ikke er ukjent med i Ranheim. Giftig kontringsvåpen. På motsatt kant er det mer åpent. Rutinerte Øyvind Storflor tok en sesong til, men stiller trolig i utfordrerposisjon til Ola Solbakken, som med sin hurtighet er en spiller som passer godt inn i Ranheim-stilen.

I angrepskabalen skal også navn som Kim Ove Riksvold og Joachim Olufsen (som har vikariert som back med suksess i vinter) inn.

Med desidert minst budsjett må Ranheim være bedre på andre ting. Vet hvor de står, og slår nedenfra.

På keeperplass var Even Barli oftere matchvinner enn det motsatte i fjor, og med et halvt utskiftet forsvar får han trolig mer å gjøre. For foran Barli er det flere spørsmålstegn. Aslak Fonn Witry var blant seriens beste backer, Christian Eggen Rismark blant de beste stopperne før han dro til Bergen sist sommer.

Både Daniel Kvande og Aleksander Foosnæs viste seg gode nok i fjor, men spørsmålet er helheten. Øyvind Alseth og Ivar Furu fikk sjanser på høsten, og selv om sistnevnte bidro med duellkraft savnes Rismarks venstrefot offensivt. Kvande må også stå fram enda mer som sjef når Nils Arne Eggens barnebarn er borte.

Med Torbjørn Heggem, Jørgen Olsen og Glenn Walker har de også her fin bredde.

Spørsmålet er om fjorårets vårsesong var et kunstig høyt nivå. De er langt fra alene om å overprestere som nyopprykket lag. Sandefjord imponerte stort i 2017, men var lenge sjanseløse sist sesong. En lignende reise er langt fra utenkelig for Ranheim. Høstsesongen var svak, og med to nøkkelspillere ut i vinter ligger en nedtur veldig i kortene.

Samtidig har Ranheim noe umålbart. Et samhold og en vilje til å tenke annerledes som har tatt dem lengre enn hva budsjetter skulle tilsi. Men i 2019 må de virkelig gå på vannet om plassen skal berges.

Plusser:

Bred tropp! På nesten alle plasser er det to eller flere spillere som kjemper om spilletid.

– Klubbkultur. Med desidert minst budsjett må Ranheim være bedre på andre ting. Vet hvor de står, og slår nedenfra.

– Midtbanen. Reginiussen var en profil sist sesong. Valla Dønnem er perfekt i den dype rollen i lagets spillestil. Og Lopez kan bli en ny profil i år.

Minuser:

– Svekket ellever. Christian Eggen Rismark ut i sommer, Aslak Fonn Witry og Kristoffer Løkberg til større klubber i vinter. Tre profiler som vil bli savnet.

– Få midler. Med nesten utelukkende trøndere i tropp og lite penger å hente for har de dårligere muligheter til å styrke troppen i sommerens vindu enn de andre mulige bunnlagene.

– Nedadgående kurve. Selv om sesongen totalt sett var bra i fjor, var de nest dårligste lag på de 14 kampene etter ferien. Var våren kun en ekstrem overprestasjon?

Overganger:

Inn:

Marius Augdal (Stjørdals-Blink, tilbake fra lån)

Glenn Walker (Stjørdals-Blink, tilbake fra lån)

Ivar Sollie Rønning (Hamkam)

Jørgen Olsen Øveraas (Egersund)

Erlend Sørhøy (Kolstad)

Adria Mateo Lopez (Levanger)

Olaus Jair Skarsem (Rosenborg, lån ut sesongen)

Torbjørn Heggem (Rosenborg, lån ut sesongen)

Ut:

Kristoffer Løkberg (Brann)

Aslak Fonn Witry (Djurgården, Sverige)

Karl Morten Eek (Steinkjer)

Andreas Helmersen (Rosenborg, tilbake etter lån. Så videre på lån til Odd)

Andreas Rye (Byåsen. Var utlånt til Stjørdals-Blink sist sesong)

Fredrik Vinje (Hentet fra Rosenborg, så på lån til Stjørdals-Blink ut sesongen)

Sivert Solli (Stjørdals-Blink, lån ut sesongen)

Jacob Tromsdal (Stjørdals-Blink, lån ut sesongen)

Mats Lillebo (Stjørdals-Blink, lån ut sesongen)

Treningskamper:

28.januar: Östersund 0-2

3.februar: Stjørdals-Blink 4-0 (Tønne, Reginiussen, Sørløkk, Solbakken)

3.februar: Kolstad 6-1 (Sørhøy 2, Lillebo 2, Blakstad, Lopez)

16.februar: Kristiansund 2-3 (Sollie Rønning, Tønne)

17.februar: Byåsen 4-1 (Sørløkk 2, Kosberg, Walker)

22.februar: Strømsgodset 0-0

25.februar: Ventspils 1-3 (Skarsem)

28.februar: Rosenborg 1-0 (Lopez)

10.mars: Orkla 5-0 (Olufsen 2, Tønne, Karlsen, Stamnestrø)

17.mars: Levanger 2-1 (Furu, Reginiussen)

24.mars: GIF Sundsvall 1-1 (Solbakken)

Se opp for: Ola Solbakken

Eliteserietipset: 14. Ranheim
Ola Solbakken (t.h.) kan få et gjennombrudd denne sesongen.

Den hurtige kantspilleren kan få et gjennombrudd i år etter å ha spilt kun en liten bi-rolle sist sesong. Uredd, god en mot en og skuddvillig. Får han flyten kan han tilføre laget en ekstra dimensjon offensivt.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook