Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 13. Viking

Viking er tilbake etter et dramatisk år i OBOS. Men har ikke hentet det de trenger i vinter.

OBOS-ligaen ble langt fra noen parademarsj, men kanskje var måten opprykket skjedde på, foran utsatt stadion i siste runde, det beste som kunne skje. Spørsmålet er om de er godt nok rustet til å igjen leke med de store gutta.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Iven Austbø – Sondre Bjørshol, Runar Hove, Axel Oskar Andresson, Rolf Daniel Vikstøl – Kristian Thorstvedt, Samuel Kari Fridjonsson, Johnny Furdal – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland, Zlatko Tripic.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Et nedrykk er aldri bra for en klubb – men det går likevel an å bruke det til noe bra. Det var kanskje tilfelle for Viking i 2018, og opprykket foran en fullstappet stadion i siste serierunde, hvor det avgjørende målet kom like før slutt, var kanskje den beste mulige avslutningen man kunne drømt om.

Men nå er rogalendingene tilbake for å leke med de store gutta igjen, og spørsmålet er om de har rettet opp feilene fra sist.

På mange måter er det to forskjelllige klubber som kommer opp fra OBOS-ligaen. Der Mjøndalen på mange måter er på sitt maksnivå bare ved å være med i Eliteserien, så forventes det mer av Viking. Både i Stavanger og av andre, selv om presset definitivt er større i andre byer. Og der Mjøndalen kommer opp med et solid defensivt fundament og spørsmål ved den offensive kraften i laget, så er det totalt motsatt i Viking.

Eliteserietipset: 13. Viking
Viking kunne til slutt juble for opprykk i fjor. Her etter seier i nøkkelkampen mot Mjøndalen.

En sterk sentrallinje defensivt kan veie opp for andre mangler i et nyopprykket lag. Men Viking kommer opp med en keepertrio hvor ingen har bevist at de bør være et førstevalg. Det framstår nesten som om Bjarne Berntsen litt på stahet og trass har ønsket å motbevise de mange kritikerne her, men Iven Austbø har heller ikke i vinter overbevist. Spørsmålet er om Berntsen våger å ta sjansen på Amund Wichne eller unge og lovende Erik Arnebrott i stedet.

Også forsvaret er et stort spørsmål med kun to uker til seriestart. Det som er sikkert er at den kraftfulle islendingen Axel Oskar Andresson må framstå like mye som en sjef som han gjorde da han kom inn sist sommer. Runar Hove er tiltenkt rollen ved siden av, men har ikke imponert i vinter, og har også vært skadd. Viljar Vevatne er nylig tilbake fra skade og kanskje det mest naturlige valget, mens fortsatt lovende Tord Salte er en annen utfordrer. Sistnevnte var langt framme da han gikk fra Bryne til Lyon, og i en alder av 20 år er mulighetene fortsatt der for han.

Til høyre har Sondre Bjørshol vært stødig siden han kom inn fra Åsane sist sommer. Spiller på det trygge. På motsatt side har rutinerte Rolf Daniel Vikstøl nå fått tøff kamp av Adrian Nilsen Pereira, sønn av Viking-legende Thomas Pereira, som i motsetning til den tidligere Start-spilleren har vist at han har meget spennende kvaliteter offensivt. Gode innlegg og bra motor langs venstresiden.

Siste store spørsmål i den defensive diamanten er Samuel Kari Fridjonsson. Som eneste Eliteserie-spiller var han i VM i fjor. Et ekstra våpen i år med sine meget lange kast, men løser han den dype rollen på midten godt nok? En spiller som underpresterte i Oslo og som har kvaliteter for å bekle en indreløperplass. Et sjansespill av Bjarne Berntnsen, men økonomien i Viking tilsier at de må ta noen slike sjanser.

Kan også få konkurranse av unge Lasse Berg Johnsen, eller er det frekvens nok igjen i beina til rutinerte André Danielsen?

Det framstår nesten som om Bjarne Berntsen litt på stahet og trass har ønsket å motbevise de mange kritikerne

Kreativiteten på indreløperplassene er det derimot lite å utsette på. I en alder av 32 år skal Johnny Furdal endelig få teste seg på øverste nivå. Midtbanespilleren er beskjeden om egne ferdigheter utenfor banen, men var en viktig nøkkel til opprykk i høst. Ekstreme tall for målpoeng, men så lenge ut til å bli bortgjemt i Nest-Sotra. En spiller som leker fotball – men mange har vært gode i 1.divisjon før uten å få det til i toppen.

Kristian Thorstvedt tar den andre plassen. Sønnen til Erik Thorstvedt ble kåret til årets talent i OBOS-ligaen i fjor. Virker å alltid være på løp, har god nærteknikk, og er en liten virvelvind på midten. Ni mål i fjor også solid. Som alternativ er Yildren Ibrahimaj en annen spiller det blir høyinteressant å se på høyeste nivå – også han best når laget har ballen, og anvendelig.

På kantene har man to tidligere stortalenter i Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi, og OBOS-liga 2018 var ikke nødvendigvis det som sto skrevet i stjernene for dem. Spesielt Tripic blir en nøkkelspiller i år. Bytyqi har vært for ujevn lenge, og en god vinter fra Usman Sale, som er mer direkte i sin spillestil, gjør at sistnevnte kan få plassen på laget.

På spissplass scoret Tommy Høiland målene som trengtes i fjor, og han er en spiss man aldri gleder seg til å møte. Får nå være et klart førstevalg på øverste nivå igjen, det har ikke alltid vært tilfelle i karrieren hans. Med Even Østensen skadd i starten er dekningen syltynn bak Høiland.

Til tross for flere mangler og kamper mot små lag hvor de var direkte elendige sist sesong, så ble Viking reddet av en offensiv stil og enkeltspillere som holdt høyt nivå. Men i 2019 er lista hevet, og jeg er veldig usikker på om samme oppskrift er suksessmetoden i år. Men ”dinosauren” Bjarne Berntsen er sta – men kanskje for sta på noen punkter. Et mer pragmatisk Viking må til om plassen skal reddes i år.

Plusser:

+ Masse kreativ kraft både på indreløperplass og kantene. Mange spillere med potensial til bra med målpoeng.

+ Moderate forventninger. Mens Viking ofte har vært blant lagene det er ventet mer av enn stallens kvalitet tilsier, er presset langt mindre i år enn på lenge.

+ Johnny Furdal. Det skal bli en nytelse å se ballkunstneren på øverste nivå. Han måtte fylle 32 år før det skulle skje. Har ”lekt” fotball i et tiår, og er en mulig nøkkel til suksess.

Minuser:

Keeperplass. Etter at det har vært et svakt punkt i flere sesonger er det uforståelig at ikke Viking har gjort noe her etter opprykket.

Holder stopperne? Tre stopperalternativer som mangler erfaring fra øverste nivå. Hvem som skal holde som Andreassons makker er et spørsmål.

– Begrenset handlekraft. At de ikke har jaktet større fugler på overgangsmarkedet handler nok vel så mye om lommebok som forventninger til spillerne de har.

Overganger:

Inn:

Runar Hove (Florø)

Axel Óskar Andrésson (Reading, England, lån gjort permanent)

Samuel Kari Fridjonsson (Vålerenga, lån ut sesongen)

Ut:

Steffen Ernemann (Sogndal)

Claes Kronberg

Rasmus Martinsen

Kristian Novak (Sola)

Markus Nakkim (Vålerenga, tilbakke etter lån)

Treningskamper:

1.februar: Sola 8-1 (Thorstvedt 2, Tripic, Bytyqi, Høiland, Haugen, Furdal, selvmål)

7.februar: Nest-Sotra 2-3 (Høiland 2)

13.februar: Sandnes Ulf 5-1 (Thorstvedt 3, Bytyqi 2)

18.februar: Sandefjord 2-0 (Tripic, Høiland)

21.februar: Lokomotiv Moskva 1-5 (Pereira)

1.mars: Odd 1-1 (Sale)

9.mars: Aalesund 2-2 (Ibrahimaj, Høiland)

12.mars: Dinamo Brest 1-2 (Ibrahimaj)

17.mars: Egersund 4-0 (Thorstvedt 2, Høiland, selvmål)

24.mars: Haugesund 4-0 (Vevatne, Tripic, Ibrahimaj, Bytyqi)

Se opp for: Kristian Thorstvedt

Eliteserietipset: 13. Viking
Kristian Thorstvedt (t.h.) måtte ta veien via OBOS-ligaen for å komme seg til Eliteserien.

Fikk ikke ny kontrakt i Stabæk etter å ha gått veien gjennom akademiet. Alltid vært best offensivt, men hevet andre deler av spillet sitt sist sesong, da han ble kåret til årets talent i OBOS-ligaen. Løpssterk og glad i å søke ballkontakt, og blir en viktig spiller i dette Viking-laget.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook