Eliteserien, Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 12. Tromsø

Tromsø hadde en skuffende høst, og kan fort rote seg inn i nedrykksstriden.

Ustabile i fjor, og problemene det var enkelt å peke på da er fortsatt mange av de samme. En tynn klubbkasse har også gjort at de ikke har kunnet være veldig kravstore på markedet.

LES OGSÅ: SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (3-4-3):

Gudmund Kongshavn – Artem Sokol, Simen Wangberg, Juha Pirinen – Robert Taylor, Morten Gamst Pedersen, Onni Valakari, Lasse Nilsen – Mikael Ingebrigtsen, Bryan Rojas, Daniel Berntsen.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Tok ferie på 7.plass sist sesong, men med kun tre poeng til bronseplass. Høsten ble langt tyngre, og selv om de aldri havnet i den verste nedrykksstriden var fem tap siste seks kamper en skuffende avslutning.

Tromsø er et vanskelig lag å vurdere, i den forstand at det er lett å finne positive sider ved laget, men også enkelt å peke på svakheter.

Forsvaret er et nesten helt nytt reisverk. En viktig brikke ble værende i form av kaptein Simen Wangberg. Det har vist seg hver gang han er ute at Tromsø da blir et klart svakere lag, så at den stødige trønderen signerte ny kontrakt var viktig.

Med seg får han to av tre nykommere i finske Juha Pirinen, russer Artem Sokol eller Anders Jenssen, som kommer fra nabo Tromsdalen. I bakhånd venter Jostein Gundersen som er ute med skade en stund, men som er tilbake til sommeren.

Eliteserietipset: 12. Tromsø
Simen Wangberg er limet i Tromsø-forsvaret.

I vinter har de ikke framstått som en solid og helhetelig treer. I 1-5-tapet mot Mjøndalen nylig var det store sprekker og avstander som det må ha vært en fryd å angripe mot. Da manglet Wangberg, og det er liten tvil om at trønderen er ekstremt viktig for å lede forsvaret. Bakerst er Gudmund Kongshavn en habil eliteseriekeeper, men heller ikke mer.

En følge av en tynn tropp er at mange har spilt på flere plasser. Kent-Are Antonsen har omtrent fylt alle roller det siste halvåret. Spørsmålet er hvor han nå skal inn på laget.

På høyre vingback bør de være godt forspent i Robert Taylor, som var blant lagets beste i fjor, og meget lovende Marcus Pedersen. På motsatt side har Lasse Nilsen gjort plassen til sin, mens August Mikkelsen hadde et godt utlån i TUIL.

Sentralt er Onni Valakari lagets kanskje viktigste spiller. Trygg med ball og vil ha den mye. Spiller med ro og kløkt, og har i vinter vært en viktig dirigent offensivt. Som regel i par med Morten Gamst Pedersen sist sesong. Spørsmålet er om de to komplementerer hverandre godt nok? I mine øyne savner Tromsø en virkelig ballvinner og kriger sentralt.

Offensivt er spissplass et stort spørsmål så lenge Runar Espejord sjelden er frisk i lange perioder av gangen. De siste tre sesongene har han vært på banen i halvparten av kampene. En strålende spiss som er en trussel både rett- og feilvendt, og som er på blokka til mange klubber. Holder han seg skadefri har de en spiss i stand til å score 10+, og det trengs.

Formasjonen til Tromsø er ikke den enkleste å tegne ned på et ark, og ligger et sted mellom 3-4-3, 3-5-1-1,  3-5-2 og 3-4-1-2. Daniel Berntsen og Mikael Ingebrigtsen har ganske flytende roller. Berntsen trekker ofte opp som en andrespiss, mens Ingebrigtsen oftest er å finne som en ikke altfor bred høyrekant, samtidig som han ofte trekker ned i midtbaneleddet defensivt.

Tromsø er et vanskelig lag å vurdere, i den forstand at det er lett å finne positive sider ved laget, men også enkelt å peke på svakheter.

Offensivt har de to mye å by på, men Simo Valakari har eksperimentert mye for å få det til å løsne optimalt offensivt. Et av problemene som har gjort at det har blitt mye prøving og feiling er at nyankomne Bryan Rojas ikke umiddelbart har sett ut som spissen som bergtar publikum fra første stund. Meget hurtig, men har ikke fått vist sitt beste jeg ennå.

Også Sigurd Grønli må inn i miksen offensivt. En kreativ og uredd unggutt som hadde flere fine innhopp sist sesong. Kommer garantert til å få flere sjanser i år, i en av stallene som totalt sett er blant de tynneste i ligaen.

Tromsø under Valakari har vært en fryd å se på sitt beste, men varsellampene bør være lyserøde etter høsten. Et lag som litt for ofte er enkle å angripe mot, og som ikke virker helt sikre på hvordan de skal framstå offensivt. Det er ikke nødvendigvis en god oppskrift, og når stallen i tillegg er tynn er det flere spørsmålstegn i Tromsø-laget.

Samtidig er det noen lyspunkter. Midtbanen har flere ballkloke spillere, på gode dager er det mye kreativitet offensivt. Vi tror Tromsø berger seg unna nedrykk, men at det fortsatt er et godt stykke opp til de beste.

Plusser:

Mange på vei opp. Runar Espejord, Jostein Gundersen, Kent-Are Antonsen, Lasse Nilsen og Mikael Ingebrigtsen alle egenprodusert og født i 1995 og 1996. Flere gode i årgangene under.

– Simo Valakari. En trener det er lett å like. Ærlig og karismatisk, og trolig en trener med større potensial enn klubben.

– Lure signeringer. Taylor, Valakari, Berntsen og Ingebrigtsen kostet ikke mye i fjor, men spiller nøkkelroller i Tromsø.

Minuser:

Spissplass. Runar Espejord er ekstremt skadeutsatt, Bryan Rojas har ikke vært noen åpenbaring i vinter.

– Lite budsjett. Forsvarshandelen bar tydelig preg av at de måtte på Rema, ikke Meny. Ikke mulig å erstatte etablerte spillere med samme kvalitet.

– For mange baklengs. 46, 49 og 48 innslupne de tre siste sesongene. Lite spor av bedring.

Overganger:

Inn:

Juha Pirinen (HJK, Finland)

Marcus Pedersen (Egen juniorstall)

Oliver Kjærgaard (Nest-Sotra, tilbake fra lån)

August Mikkelsen (Tromsdalen, tilbake fra lån)

Brayan Rojas (Carmelita, Costa Rica)

Anders Jenssen (Tromsdalen)

Artem Sokol (Arsenal Tula, Russland, lån fram til 10.juli)

Ut:

Tom Høgli (Lagt opp)

Slobodan Vuk (Domzale, Slovenia, lån gjort permanent)

Hans Norbye (HamKam)

Christian Landu Landu (Sandnes Ulf)

Magnar Ødegaard (AIK, Sverige)

Gjermund Åsen (Rosenborg)

Mehdi Dioury (Diambars, Senegal. Var utlånt til Tromsdalen sist sesong)

Gustav Severinsen (Alta, lån ut sesongen)

Brage Berg Pedersen (Alta, lån ut sesongen)

Henrik Johnsgård (Senja, lån ut sesongen. Var utlånt til Tromsdalen i fjor)

Treningskamper:

27.januar: Rubin Kazan 1-0 (Ingebrigtsen)

2.februar: Slovan Bratislava 3-2 (Ingebrigtsen 2, Valakari)

15.februar: Alta 3-0 (Ingebrigtsen 2, Berntsen)

20.februar: Atletico Malagueno 2-1 (Gamst Pedersen, Taylor)

23.februar: Stabæk 1-2 (Berntsen)

1.mars: Tromsdalen 1-2 (Rojas)

8.mars: Vålerenga 0-2

13.mars: Fløya 9-0 (Rojas 4, Berntsen, Valakari, Antonsen, Ingebrigtsen, Andersen)

16.mars: Mjøndalen 1-5 (Ingebrigtsen)

24.mars: Bodø/Glimt (Alfheim)

Se opp for: Marcus Holmgren Pedersen

Eliteserietipset: 12. Tromsø
Marcus Holmgren Pedersen kan få sitt gjennombrudd denne sesongen.

Den unge kantspilleren har blitt brukt som vingback i vinter, og har vist veldig fin utvikling det siste halvåret. Debuterte på landslag med G19 tidligere i vinter, og fikk tre innhopp mot slutten av forrige sesong. Tøff konkurranse, men kommer trolig til å få vise seg verdig en plass på laget.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook