Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 11. Strømsgodset

Skulle kjempe i toppen i for, men kjempet istedet mot nedrykkk til siste sekund. Det er vanskelig å se for seg en stor opptur i år.

Forrige sesong endte nesten i totalfiasko, men i siste sekund reddet de seg unna kvalifiseringsplassen. Sterkt å nå cupfinalen, men der kom de til kort. Signeringene lot vente på seg lenge i vinter, og det er fortsatt et spørsmål om de har hentet det de trengte. Det lukter en ny sesong for langt ned på tabellen.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-4-2):

Viljar Myhra – Lars Vilsvik, Jakob Glesnes, Lars Sætra, Jonathan Parr – Martin Spelmann, Yacoub Sylla, Johan Hove, Martin Rønning Ovenstad – Mos Abdellaoue, Marcus Pedersen.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det er lett å glemme at laget Strømsgodset bygde opp før forrige sesong var et lag som skulle kjempe i toppen. I stedet endte de med å reddes av Mos Abdellaoues fabelaktige høst – en spiller de knapt nok hadde bruk for på våren etter å ha signert ham på en god kontrakt som bosmanspiller.

Bassel Jradi, Eirik Ulland Andersen og Tokmac Nguen var en offensiv midtbanetrio som på papiret så ut som en seiersoppskrift, men på banen fungerte ikke Strømsgodset. Jradi forsvant i sommer, de to andre i vinter. Og selv om begge leverte godt med målpoeng, og Nguen ofte var den som skapte noe, så manglet det likevel noe i Godset-laget.

I år er det en delvis ny utgave av laget vi får se. Men en bedre utgave? Tja.

På keeperplass var Espen Bugge Pettersen aldri tryggheten laget trengte. Spørsmålet er om lovende Viljar Myhra kan være det. En keeper mange, undertegnende inkludert, tror kan bli en keeper på meget høyt eliteserienivå. Men vinterens prestasjoner må ha gitt BP Ingebrigtsen hodebry. Ett år yngre Morten Sætra startet meget solid da han fikk sjansen i høst.

Eliteserietipset: 11. Strømsgodset
Mos Abdellaoue reddet plassen for Strømsgodset i høst, og her har han akkurat tent håpet om cupfinaleseier.

Vi har vært innom at det er rart Viking ikke har gjort noe på keeperplass og at Stabæk desperat trenger stopper. I samme kategori hører Strømsgodsets midtstopperplass til. Jakob Glesnes hadde ingen strålende sesong selv i fjor, men trenger en makker han kan være trygg med. Mounir Hamoud gjorde en ok jobb, mens Lars Sætra sliter når han blir utfordret langs bakken. For drammensernes del får vi håpe ryktene om Leo Østigård på lån stemmer.

Om stopperplassen er dårlig besatt, er det folksomt på backene. Lars Vilsvik og Jonathan Parr er på papiret en knallsterk duo. Nyankomne Nico Mickelson er blant landets mest spennende backer, mens Christopher Lindqvist ikke gjorde seg bort i fjor. I tillegg er Stian Ringstad tilbake, men han er omskolert til venstrekant i vinter – uten at det har framstått som en åpenbaring.

Akkurat midtbanekabalen er det mest usikre i Drammen. Både hvordan den ser ut på en taktikktavle og hvem som skal besette de ulike plassene. Flere forskjellige varianter er prøvd ut i vinter uten noen veldig gode svar.

Yacoub Sylla og Martin Spelmann er de to nye som har kommet inn. Sylla har en voldsom CV med spill i flere toppligaer, blant annet Premier League. Men sist ble han sluppet av Mechelen på nivå to i Belgia. Spørsmålet er hvilket nivå han holder nå. Tortel Lumanza kom med en lignende historie og herjet på Stabæks midtbane i 2017, men Nigel Reo-Coker har vist at Premier League på CV-en ikke forteller alt. Her har Stabæk valgt ”trekk et kort”, så gjenstår det å se om det er kløverto eller sparess de fikk på hånda.

Spelmann er en signering det er vanskeligere å forstå. Jo da, han bringer rutine og litt kamplyst inn på en litt for snill og homogen midtbane, men 32-åringen har vist lite i Danmark det siste året som tilsier at han skal heve Godset. Utfordrer nok først og fremst Kristoffer Tokstad, som ikke har vært i nærheten av sitt beste jeg i Strømsgodset-drakta.

Sentralt fikk aldri Herman Stengel vist seg fra sin beste side i fjor, og skader ødela mye av 2018 for ham. Henning Hauger klarte heller aldri å være stabiliteten de trenger der, og må virkelig vise at han fortsatt hører til på høyeste nivå.

I Johan Hove har de en meget spennende og balltrygg spiller, mens Hasan Duman har et teknisk nivå og et skuddbein som kan gjøre ham til en supporterfavoritt. Halldor Stenevik er forhåpentlig hentet fra Brann med en plan, men den løpssterke midtbanespilleren hadde kanskje hatt godt av et nytt utlån til nivået under. Det samme gjelder kantspiller Andreas Hoven, som gjorde det ok i Notodden i fjor.

Det framstår også snodig at Martin Rønning Ovenstad og Mathias Gjerstrøm fikk forlenget kontrakter på en allerede full midtbane etter signeringene av Sylla og Spelmann.

Det er uforståelig at ikke Jakob Glesnes har fått seg en ny og habil makker.

På spissplass har de et potensielt giftig spisspar i Mos og Marcus Pedersen, som sjelden fikk sjansen sammen i fjor. Litt på grunn av formasjonsvalg og litt på grunn av sistnevntes skade. At han ennå er ute en stund gjør at plassen er åpen. Lillebror Sebastian Pedersen har et stykke igjen til eliteserienivå og mangler storebrors råskap. Amahl Pellegrino er trolig nærmere plassen etter et 2018 hvor han var mest innbytter.

En ubalansert stall hvor noen plasser er godt dekket opp, men hvor andre står som store spørsmål. Samtidig er det noe uforløst over Strømsgodset, og mange har langt mer inne enn de viste sist sesong. Spørsmålet da er om BP Ingebrigtsen er sjef nok og taktiker nok til å finne den riktige kombinasjonen.

 Nettopp fordi det er et uforløst potensial som er større enn for de andre lagene vi tror havner i bunnen tipper vi dem ”helt” oppe på 11.plass. Men ingen i Drammen bør lure seg selv med at dette blir en problemfri sesong etter fjorårets trøbbel, for faresignalene er mange av de samme. Og da ble det nesten nedrykk.

Plusser:

+ To potensielle toppscorere. Synd for Godset at Pedersen er ute en stund, men har to matchvinnere på topp når han er tilbake sammen med Mos Abdellaoue.

+ God dekning på backene. Nesten trippel dekning på backplass med kvalitet og talent.

+ Bred stall. Det er ikke kvantiteten som skal felle Godset i år, det er sikkert.

Minuser:

– Ubalansert stall. Det er ikke enkelt å forstå hvordan denne stallen er bygd opp. Noen plasser er overfylt av jevngode spillere, andre skriker etter forsterkning.

– Stopperplass. Det er uforståelig at ikke Jakob Glesnes har fått seg en ny og habil makker.

– Urutinerte keepere. Viljar Myhra og Morten Sætra er en spennende duo. Men har knapt nok tosifret antall eliteseriekamper til sammen.

Overganger:

Inn:

Stian Ringstad (Sandefjord, tilbake fra lån)

Magnus Lankhof Dahlby (Grorud, tilbake fra lån)

Nicholas Mickelson (HamKam)

Viljar Myhra (Odd)

Halldor Stenevik (Brann)

Martin Spelmann (AGF Aarhus, Danmark)

Yacouba Sylla (Mechelen, Belgia)

Ut:

Espen Bugge Pettersen (Lagt opp)

Kim André Madsen (Asker)

Francisco Junior (Vendsyssel, Danmark)

Martin Rønning Ovenstad

Eirik Ulland Andersen (Molde)

Tokmac Nguen (Ferencvaros, Ungarn)

Pål Heigre (Sandnes Ulf)

Arnnor Gudjonsson (Fram, lån ut vårsesongen)

Mathias Gjerstrøm (Kongsvinger, lån ut sesongen. Var utlånt til Notodden i fjor)

Treningskamper:

1.februar: Grorud 2-0 (Abdellaoue, S. Pedersen)

8.februar: HamKam 3-1 (Pellegrino, Abdellaoue, Duman)

15.februar: Bodø/Glimt 0-5

22.februar: Ranheim 0-0

27.februar: Stabæk 1-0 (Abdellaoue)

8.mars: Sarpsborg 08 2-4 (Tokstad, Vilsvik)

15.mars: Vålerenga 1-1 (Parr)

23.mars: Start (Marienlyst Stadion)

Se opp for: Johan Hove

Eliteserietipset: 11. Strømsgodset
Johan Hove fikk ikke sjansen i Sogndal og tok turen til Drammen.

Sammen med Viljar Myhra, Halldor Stenevik og Nicklas Mickelson er han hentet inn i sommer og vinter med tanke på framtiden. Veien fram ble for lang i Sogndal, la oss håpe det samme ikke skjer i Drammen. 2000-modellen er ballklok og en stødig spiller sentralt på midtbanen.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook