Eliteserietipset, Fotball

Eliteserietipset: 10. Bodø/Glimt

Glimt har hatt en tung overgangsvinter. Men når stjernene forsvant sto ungguttene fram.

Overbeviste sjelden sist sesong, men gjorde det som skulle til for å berge plassen som nyopprykket. I vinter har nøkkelspillere forlatt klubben på rekke og rad mens forsterkningene har latt vente på seg.

Samtidig har flere av klubbens lovende unggutter vist at de kan være klare til å endelig ta steget.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-3-3):

Ricardo – Erlend Dahl Reitan, Marius Lode, Brede Moe, Fredrik Bjørkan – Vegard Leikvoll Moberg, Patrick Berg, Ulrik Saltnes – Philip Zinckernagel, Geir André Herrem, Amor Layouni.

Les også: Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Vinteren har virkelig gitt et vanskelig utgangspunkt for å spå Bodø/Glimts sesong. På papiret er de utvilsomt svekket. Samtidig har de imponert stort i de fleste av treningskampene, og flere av klubbens mange lovende unggutter har stått fram godt. Summen blir et lite spørsmålstegn.

Av klubbens mange unge, egenutviklede har Patrick Berg og Fredrik Bjørkan vist at de definitivt er å regne med. Samtidig har Morten Konradsen og Jens Petter Hauge, som begge er gamle nok til at det kan forventes at de presterer regelmessig, stått fram. Hakket yngre spillere som Runar Hauge og Tobias Johnsen har også vist seg fram, og i Håkon Evjen har de en spiller som har stått godt fram på landslag.

Eliteserietipset: 10. Bodø/Glimt
Bodø/Glimt sto i nedrykksfare før siste runde, men berget plassen med 1-1 på Lerkendal.

Men treningskamper er nå engang mer trening enn kamp på vinteren. Og når alvoret starter trenger Glimt definitivt mer kjøtt på beinet. På stopperplass er Marius Lode og Brede Moe gode nok til å holde eliteserienivå, og med bra tempo, men i Martin Bjørnbak har laget mistet en stor hærfører og en knallgod stopper. Vegard Bergan er hentet inn for å utfordre etter å ha falt langt bak i køen i Odd. Mye duellkraft, men sliter når spillet går langs bakken, og er nok et tredjevalg også i Glimt.

På backplass er Erlend Dahl Reitan tilbake på et nytt utlån, og er en god forsterkning. Jose Isidoro mister sin plass, men blir et nyttig cover for både Reitan og Bjørkan. Bakerst vokste Ricardos prestasjoner utover sesongen i fjor. Nå utfordres han av Nikita Khaykin, som har en klubb-CV som ser ut som en sesong av Amazing Race.

Ulrik Saltnes og Vegard Leikvoll Moberg dominerte i OBOS-ligaen for to sesonger siden, men klarte aldri å løfte spillet over det ordinære sist sesong. Saltnes spesielt spilte for mye på det trygge, og bør kunne ta større ansvar offensivt i år. Men høsten var bedre enn våren. Mellom de to er Patrick Berg meget spennende i den dype rollen. Har sett fantastisk ut i vinter, og med det navnet og de genene han har så har forventningene vært store lenge. Med Jose Angel ut og ingen inn kan det bli et definitivt gjennombrudd i år. Også Morten Konradsen har vært god i vinter i flere roller, men er nok mest aktuell som indreløper.

Har sett fantastisk ut i vinter, og med det navnet og de genene han har så har forventningene vært store lenge.

Om Patrick Berg

En annen bekymring for Bodø/Glimt er skadene på topp. I lynhurtige Amor Layouni og kreative Philip Zinckernagel har de et meget spennende kantpar, som rett nok må få opp effektivitet litt. Men begge har trøblet mye i vinter. På spissplass er Endre Kupen ennå ute en stund, Geir André Herrem (som ikke fikk det til i fjor) har slitt i vinter, og nyankomne Victor Boniface er også skadd. Det viste seg å være en kneskade som ødelegger hele sesongen for 18-åringen. Det spørs om ikke Glimt henter noen nye til angrepet i løpet av siste uke før vinduet stenger.

Kjetil Knutsen og Åsmund Bjørkan hadde garantert ønsket seg en stall som var forsterket med to-tre spillere, selv om vinteren har gitt litt bedre svar enn de nok fryktet. Glimt anno 2018 klarte aldri å ta med seg det fantastiske offensive spillet de viste på nivået under, og kun Start scoret færre enn deres 32 mål.

Å erstatte Kristian Fardal Opseth og Martin Bjørnbak er da heller ingen enkel oppgave. Selv om andre har løftet seg er det vanskelig å se for seg at nordlendingene vil styre klar av bunnkamp i 2019.

Plusser:

+ Solide kantspillere. Layouni og Zinckernagel er gode nok til å skape trøbbel for alle lag. Samtidig har begge slitt med skader i vinter.

+ Masse talent. Hauge x 2, Konradsen, Bjørkan, Berg, Evjen, Hanssen og Øyvann. Det er mange spillere som kan bli bærebjelker i lang tid i troppen. God junioravdeling.

+ Innarbeidet spillestil. Et av landets mest tydelige lag når det kommer til spillestil. Enkelt å forholde seg til som spiller. Men tidvis også for motstandere?

Minuser:

Svekket tropp. Bjørnbak, Opseth og Angel er tunge navn å erstatte. Enda større minus at forsterkningene kommer seint inn.

– Spissplass. Kupen ennå skadd, Herrem ikke tatt nivået i fjor og nyankomne Boniface pådro seg en kneskade som setter han på sidelinja i år.

– Feighet? Glimt sprudlet stort i OBOS-ligaen i 2017 og skulle fortsette i samme stil i 2018. I stedet ble de litt feige og for forutsigbare offensivt. Kun Start scoret færre mål.

Overganger:

Inn:

Jens Petter Hauge (Aalesund, tilbake fra lån)

Oliver Sigurdjonsson (Breidablik, Island, tilbake fra lån)

Erlend Dahl Reitan (Rosenborg, lån ut sesongen)

Victor Boniface (Real Sapphire, Nigeria)

Nikita Khaikin (Hapoel Kfar Saba, Israel)

Vegard Bergan (Odd)

Ut:

Thomas Jacobsen (Fauske/Sprint)

Emil Jonassen (BATE Borisov, Hviterussland)

Thomas Drage

Marco Tagbajumi (Najran, Saudi-Arabia)

Artur Krysiak (Odra Opole, Polen)

Martin Bjørnbak (Molde)

Eirik Wollen Steen (Åsane)

Kristian Fardal Opseth (Erzurumspor, Tyrkia)

Andreas van der Spa (Alta, lån ut sesongen)

Adrian Skindlo (Afutrelding, Island, lån ut sesongen)

José Angel (Sheriff Tiraspol, Moldova, lån ut sesongen)

Treningskamper:

25.januar: Junkeren 7-0 (Hanssen, J.P. Hauge, Moe, Moberg, Johnsen, R. Hauge, Marblow)

1.februar: Mjølner 9-0 (Hanssen 3, Moberg 2, Layouni, J.P. Hauge, Saltnes, selvmål)

8.februar: Tromsdalen 3-0 (Berg, J.P. Hauge, Konradsen)

15.februar: Strømsgodset 5-0 (Berg, Moberg, Layouni, Saltnes, R. Hauge)

22.februar: Aalesund 3-0 (Bonaface 2, Johnsen)

1.mars: Vålerenga 2-3 (Berg, Moberg)

11.mars: Start 1-0 (Herrem)

15.mars: Brann 2-0 (Herrem, Berg)

24.mars: Tromsø (Alfheim)

Se opp for: Patrick Berg

Eliteserietipset: 10. Bodø/Glimt
Patrick Berg har vært fantastisk i vinter.

Mange som kan ta steget i løpet av et par år, men 2019 bør bli Bergs år. Strålende ballfordeler sentralt, og spilt med selvtillit i vinter. Kan være nøkkelen til å løse lagets offensive spill. Hele 8 målpoeng i vinter. Spiller han som i treningskampene har Glimt mye å glede seg til.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook