Eliteserietipset, Fotball

Eliteserie-tipset: 5. Vålerenga

Ronny Deilas mannskap sto så vidt til godkjent i fjor, men kan de nærme seg lagene i toppen?

Hovedstadslaget var for lite farlige sist sesong, men har i vinter oppgradert laget offensivt. Spørsmålet er om det går på bekostning av det defensive.

SE ALLE LAGENE I ELITESERIETIPSET HER

Forventet startellever (4-2-3-1):

Adam Larsen Kwarasey – Efrain Juarez, Jonathan Tollås Nation, Johan Lædre Bjørdal, Sam Adekugbe – Mohammed Abu, Magnus Lekven – Herolind Shala, Chidera Ejuke, Bård Finne – Matthias Vilhjalmsson.

Her er spillerne du MÅ ha på Eliteserien Fantasy

Analyse:

Det vil være en overdrivelse å si at Vålerenga imponerte sist sesong, selv om 6.plass får stå til godkjent. Med 39 scorede mål var det kun fem lag som var mindre giftige, og halvparten av lagene slapp inn færre enn hovedstadslagets 44 baklengs. Samtidig var tribunene litt for tomme, slik at man igjen kan forsøke å synse seg fram til hva som er galt med Oslo som fotballby.

Så, kan det bedres i år? Ja, litt.

Offensivt har Vålerenga sprudlet i flere kamper i vinter. Matthias Vilhjalmsson er mannen som er hentet inn for å score målene etter Sam Johnson. Sistnevnte leverte bra, men Ronny Deila håper å få mer ut av mannskapet med en spiss som har sine styrker inne i feltet. Vilhjalmsson fikk kun noen innhopp i Trøndelag i fjor etter å ha kjempet seg tilbake fra skade, men har i vinter vist at formen er i anmarsj.

Samtidig har Fitim Azemi våknet etter et par tunge sesonger, og vist at han nå er klar til å ta opp kampen om spissplassen.

Eliteserie-tipset: 5. Vålerenga
Bård Finnes skuddfot er blant de beste i Eliteserien. Foto: Sjur Stølen / Digitalsport

Til de tre offensive rollene er det fire spillere som kjemper om spilletid. Bård Finne var giftig sist sesong, og skuddfoten er blant seriens beste. Farlig fra de fleste hold. Chidera Ejuke har i vinter fått flere sjanser i den sentrale rollen bak spissen etter å ha spilt mest kant i sine to første sesonger i Oslo. Relasjonelt har han fortsatt en del å gå på, men individuelt er han i toppklasse i Eliteserien.

På høyrekanten er Herolind Shala og Devyer Vega hentet. Vega fikk få sjanser i Bergen, selv om han leverte gode prestasjoner de få gangene han var på banen. Shala hevet Start da han ble hentet i høst. Har nok lidd litt av mange klubb- og posisjonsbytter, men Adrian Austnes-lookaliken er en spiller som er direkte i stilen og bidrar til å gjøre Vålerenga tøffere å forsvare seg mot.

Vålerengas ellever er blant de mest rutinerte i år. Johan Lædre Bjørdal og Efrain Juarez er hentet inn i vinter for å erstatte Felipe Carvalho og Amin Nouri. Et spørsmål er om Bjørdal og makker Jonathan Tollås Nation kan bli for like. Juarez er i likhet med Sam Adekugbe på motsatt back mest i komfortsonen når han får være med framover. Samtidig var Vålerenga litt for ubesluttsomme og lette bakover i fjor. Er det i stor nok grad rettet opp?

To alternativer er to lokale helter i Ivan Näsberg og Markus Nakkim. Begge 1996-modellene har vært unge og lovende lenge – kanskje litt for lenge. Har ikke klart å vise at de fortjener å være førstevalg, men har kanskje ikke fått vist det helt heller?

Vålerenga er en klubb det ikke er lett å bli klok på

Adam Larsen Kwarasey hadde ikke en for imponerende sesong i fjor, men litt for høy andel mål av typen man føler han kunne avverget. Har også misset en del av oppkjøringen med skade. Presses av lovende Kristoffer Klaesson – som kanskje ikke er helt moden ennå, og som fort trenger mer førstelagserfaring på utlån før han slippes til?

På midtbanen er spørsmålet hvem som skal spille sammen med Mohammed Abu. Han kom inn i høst og satte et sterkt og umiddelbart preg på laget. Som ballvinner og dekker av rom er han lagets viktigste brikke. Av de tre som kjemper om plassen ved hans side er Magnus Lekven den beste pasningsspilleren, Erik Israelsson en bra duellspiller – som også har vist sterke kvaliteter offensivt tidligere, mens lovende Felix Horn Myhre er den elegante og hakket mer lekne.

Vålerenga er ikke en klubb det er lett å bli klok på, og det er nesten litt av klubbkulturen å skuffe når forventningene er store. Ronny Deila har hatt et par år som leder nå, og skrittene framover spillemessig har nok gått treigere enn han hadde håpet. Da han ledet Strømsgodset hadde han mye bedre tid på å forme sitt mannskap – da endte det som kjent med gull. I Osloo har kravene til resultater vært større umiddelbart.

Selv om klubben nå har kommet seg hjem til Oslo øst det fortsatt et stykke igjen til at Oslo (øst) ellers står stille når det spilles kamp.

Men de som dukker opp får trolig se et Vålerenga det skal bli vanskelig å stoppe offensivt i 2019, og hovedstadsklubben ser minst svake ut av ”resten” bak de fire åpenbare toppkandidatene. Det ser litt for rufsete ut bakover fortsatt til at man kan ha tro på at de virkelig skal kunne kjempe om medaljer igjen.

Plusser:

+ Giftig offensivt! Vilhjalmsson bør få gode arbeidsforhold med Ejuke, Shala, Finne og Vega bak seg. Laget har scoret mye i vinter.

+ Rutine. En av de eldste startoppstillingene i serien. Mange har vært med på mye før.

+ Mohammed Abu. Klasse i høst, og en spiller som kan utgjøre en stor forskjell i alle lag.

Minuser:

Rufsete defensivt. Halve forsvarsrekka er byttet ut. Har sluppet til litt for mange sjanser i vinter, og Adam Larsen Kwarasey har heller ikke framstått som en matchvinner. Backene etterlater mye rom bak seg.

– Hva er det med Enga? Hovedstadsklubben burde hatt 15.000 på tribunen hver hjemmekamp, men sliter med å fenge massene.

– Nok dødballstyrke? Slapp inn dobbelt så mange som de scoret selv på dødballer i fjor. Må rette opp de tallene. Vilhjalmsson inn hjelper litt.

Overganger:

Inn:

Christian Borchgrevink (HamKam, tilbake fra lån)

Fitim Azemi (Sandefjord, tilbake fra lån)

Markus Nakkim (Viking, tilbake fra lån)

Davyer Vega (Brann)

Matthias Vilhjalmsson (Rosenborg)

Johan Lædre Bjørdal (Zulte Waregem, Belgia)

Herolind Shala (Start)

Efrain Juarez (Vancouver Whitecaps, USA)

Ut:

Daniel Fredheim Holm (KFUM)

Enar Jääger

Kristoffer Hay (Aalesund. Var utlånt til Tromsdalen sist sesong)

Abdisalam Ibrahim (Pafos, Hellas)

Amin Nouri (Oostende, Belgia, lån ut juni)

Felipe Carvalho (Nacional, Uruguay, lån ut sesongen)

Samuel Kari Fridjonsson (Viking, lån ut sesongen)

Sam Johnson (Real Salt Lake, USA)

Thomas Elsebutangen (Grorud. Var utlånt til Bærum i fjor)

Magnus Grødem (Ull/Kisa, lån ut sesongen)

Treningskamper:

18. januar: Sarpsborg 08 0-4

25. januar: Strømmen 4-1 (Finne 2, Borchgrevink, Ejuke)

29. januar: Ull/Kisa 3-1 (Finne, Werni, Ejuke)

3. februar: Mjøndalen 0-2

9.februar: Dinamo Kiev 1-2 (Grødem)

12.februar: Rostov 1-1 (Vilhjalmsson)

13.februar: Kongsvinger 2-1 (Azemi 2)

19.februar: Nomme Kalju 3-0 (Shala, Vilhjalmsson, selvmål)

 1. mars: Bodø/Glimt 3-2 (Ejuke, Shala, Finne)

8. mars: Tromsø 2-0 (Shala, Ejuke)

15.mars: Strømsgodset 1-1 (Finne)

23. mars: Lillestrøm 4-4 (Vilhjalmsson, Vega)

Se opp for: Chidera Ejuke

Eliteserie-tipset: 5. Vålerenga
I Chidera Ejuke har Vålerenga en mulig diamant. Foto: Digitalsport

Har allerede to sesonger bak seg uten at det har løsnet helt. Gjør ting med ball få i Eliteserien er i stand til, men har ikke vært den enkleste å spille sammen med. Ofte brukt på kant, i vinter fått mange sjanser i rollen bak spissen, og har levert stødig med målpoeng.

SPORTSHJØRNETS TABELLTIPS:

1. Molde
2. Rosenborg
3. Sarpsborg 08
4. Brann
5. Vålerenga
6. Lillestrøm
7. Haugesund
8. Kristiansund
9. Odd
10. Bodø/Glimt
11. Strømsgodset
12. Tromsø
13. Viking
14. Ranheim
15. Stabæk
16. Mjøndalen

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook