Eliteserien, Fotball

Disse talentene slår gjennom i år

Her er de mest spennende spillerne i årets Eliteserie.

Hvert år får noen nye unge spillere sitt gjennombrudd i Eliteserien. Etter å ha sett det meste av oppkjøringskamper i vinter har undertegnede funnet fram til 18 spillere som kan få sitt ordentlige gjennombrudd denne sesongen.

LES OGSÅ: Fyldig analyse av alle 16 lagene i Eliteserien

Noen spillere er utelatt fordi de etter vårt syn har fått sitt gjennombrudd allerede (Ola Brynhildsen, Hugo Vetlesen, Mikael Ingebrigtsen, Tobias Børkeeiet, Vebjørn Hoff, Birk Risa m.fl). Grensen her er ikke absolutt, men vi har forsøkt å finne fram til spillerne som i liten grad har markert seg på høyt nivå allerede.

LES OGSÅ: Her er OBOS-ligaens mest spennende spillere

Vi har satt grensa for å komme med for spillere født 1997 eller senere – men lista er lagt høyere for de i øverste alderssjiktet. Utsiktene til spilletid i 2019 er et viktig kriterium. Det er flere gode spillere som er utelatt fordi de ser ut til å kunne få lite eller ingen spilletid i sine klubber denne sesongen.

Disse talentene slår gjennom i år

Her er årets gjennombruddslag 2019:

Keeper: Julian Faye-Lund (Mjøndalen)

Disse talentene slår gjennom i år

Sammen med en annen Oppsal-gutt i Mathias Eriksen Ranmark (Molde) er han utlånt i vår for å løse Mjøndalens keeperkrise. Den Rosenborg-eide keeperen har allerede fått bra erfaring etter to sesonger i mål for Levanger på nivå 2. 19-åringen virker trygg i keeperspillet sitt og er blant landets desidert mest spennende målvakter.

Midtstopper: Odin Bjørtuft (Odd)

Har fått masse tillitt i vinter, og er pr nå inne på laget. Kom til Odd som ung midtbanespiller, og har med tålmodighet blitt utviklet til en stopper de har tro på. Får nok tøff kamp når Fredrik Semb Berge er tilbake i slag, men har fått tillitt i form av ny kontrakt til 2022. Bra med ballen og har bedret posisjonsspillet sitt.

Midtstopper: Axel Oskar Andresson (Viking)

Islendingen kom inn i sommer da Leo Skiri Østigaard forsvant, og Andresson gikk rett inn og bidro vesentlig til opprykket. Den duellsterke midtstopperen ble så signert permanent fra Reading i vinter. En ordentlig kriger som det gjør vondt å møte, i tillegg til at han er kraftfull og god venstrefot.

Midtstopper: Sheriff Sinyan (Lillestrøm)

23-åringen er tilbake etter å ha vært ute med skade i hele to år. Fikk kun noen andrelagskamper sist sesong. Ti kamper og var viktig da plassen ble reddet i 2016. God både som stopper og sentral midtbane, og fram til Alex Dyer ble signert lå han an til startplass på sistnevnte plass. Duellsterk og en bra ballspiller. Kan han være spilleren som sender Frode Kippe ut på benken?

Midtbane: Kristian Thorstvedt (Viking)

Sønn av sin far, og ble kåret til årets talent i OBOS-ligaen sist sesong. Midtbanespilleren med bra frekvens ser ut som en liten virvelvind på banen. God til å komme i riktig posisjoner offensivt, og scoret ni mål fra midtbanen sist sesong. Får nå sjansen på øverste nivå etter å ikke ha nådd opp i Stabæk.

Midtbane: Patrick Berg (Bodø/Glimt)

Disse talentene slår gjennom i år

Har frekventert på lister som denne i flere sesonger allerede, uten helt å ta steget. Som sønn av Ørjan Berg og barnebarnet til Harald ”Dutte” Berg har forventningene vært store. Så ut til å forlate klubben i fjor grunnet lite spilletid, men ble til slutt enig om ny kontrakt.

I vinter har han vært helt strålend i den dype midtbanerollen etter at Jose Angel forsvant ut. Bra balldirigent og samtidig med mange offensive bidrag, inkludert tre scoringer. Glimt leter ennå etter et alternativ sentralt på midtbanen, men Berg fortjener å få sjansen etter det han har vist.

Kanskje i grenseland å sette en spiller med 42 eliteseriekamper på et slikt lag – men Berg kan virkelig gå fra ”ung og lovende” til å slå gjennom i år.

Midtbane: Onni Valakari (Tromsø)

Også en spiller med genene i orden. Mange stusset nok litt da trener Simo Valakari hentet sønnen sist sesong, men 19-åringen var en nyttig tilvekst. Og i vinter har han tatt ytterligere steg. Ballsikker og klok, og i stand til å dirigere kamper.

Har allerede havnet i søkelyset til større klubber, deriblant Slovan Bratislava etter å ha vært strålende i en treningskamp mot dem i vinter. Spiller som om han er langt eldre enn passet viser.

Midtbane: Johan Hove (Strømsgodset)

Playmaker som ikke fikk mye tillit i Sogndal, og derfor reiste til Drammen. Tøff kamp om midtbaneplassene der, men 2000-modellen ser ut til å kunne kapre en plass sentralt. Trygg med ball og en spiller som slår de forløsende pasningene.

Midtbane: Aboubacar Konté (Sarpsborg 08)

Kan vise seg å være en stor tabbe å ikke ha han inne i elleveren. Når Sarpsborg henter en ny spiller og sammenligner han med Krepin Diatta er det verdt å lytte. Teknikeren fra Mali har vært i kikkerten hos større klubber, men har valgt Østfold for å utvikle seg steg for steg. Blir nok mest innbytter i starten av sesongen, og misser litt av våren under U20-VM. Har Thomas Berntsen funnet en juvel igjen?

Spiss: Jørgen Strand Larsen (Sarpsborg 08)

Disse talentene slår gjennom i år

Har vært i fyr og flamme i vinter. Hele åtte scoringer, inkludert tre mot CSKA Moskva i 3-3-oppgjøret i Spania. Trolig inne på laget i spissduo med Steffen Lie Skålevik slik status er nå.

2000-modellen har ett år på utlån i AC Milan bak seg, og den høyreiste angriperen har nyttig erfaring med seg derfra. Kun ni eliteseriekamper bak seg, og scoret sine tre foreløpig eneste A-lagsmål i cupen mot Drøbak/Frogn i 2017.

”Den tredje” bak Erling Braut Håland og Erik Botheim i en historisk god spissårgang, men dette kan virkelig bli 2000-modellens gjennombruddssesong. Selvsagt på et lag som dette.

Spiss: Sondre Liseth (Mjøndalen)

Disse talentene slår gjennom i år

Tok steget fra nedrykk med Fana i 2017, hvor han bar mye av lasset, via en god sesong i Nest-Sotra i fjor, før han nå er klar for spill i Eliteserien. Vakte oppsikt da han vraket et tilbud fra Brann ettersom utsiktene til spilletid var mye lysere i Mjøndalen.

Også et fint bevis på at det ikke trenger å være en strømlinjeformet vei til toppen. Aldri spilt med flagget på brystet, og nesten alle som var foran i køen er nå utenfor de to øverste divisjonene.

God feilvendt og rettvendt. Et bra oppspillspunkt. Glad i å trekke ut på kant for å angripe derfra i Fana, trengs inne sentralt i Mjøndalen. Kan bli en bra match der i år om de får utnyttet han godt nok.

Benken:

Erik Arnebrott (Viking)

Unggutten har håp om å vinne den spennende keeperkampen i Viking. Har vært med U21-landslaget i vinter, og kan være neste gode keeper klubben får fram.

Nicholas Mickelson (Strømsgodset)

Hentet fra HamKam, hvor høyrebacken allerede har 55-seniorkamper. Bra tempo og en back som spiller klokt. Utfordrerposisjon i Drammen i vår, og må ta vare på sjansene han får.

Marcus Holmgren Pedersen (Tromsø)

Har hatt en meget imponerende utvikling det siste året, og var med på å sikre EM-billett med U19-landslaget. Nå vingback, og banker hardt på døra i kamp mot Robert Taylor.

Dagur Dan Thorhallson (Mjøndalen)

Hentet på lån fram til sommeren. Har med andre ord en halv sesong på å overbevise. 18-åringen har vist lovende tendenser som indreløper i oppkjøringen.

Joshua Kitolano (Odd)

Den yngste og trolig mest talentfulle av tre fotballspillende brødre. Får fort mye spilletid som indreløper i Skien denne sesongen. En meget lovende spiller som er langt framme i utviklingen.

Felix Horn Myhre (Vålerenga)

Ullern-gutten spilte mye i fjor, og kjemper nå om plassen ved siden av Mohammed Abu på midten. Bra ballspiller og hadde flere avgjørende innhopp i fjor.

Ola Solbakken (Ranheim)

Ser ut til å kunne ta høyrekanten i Ranheimsfjæra. Den tidligere RBK-junioren er kvikk og har bra driv med ballen. Spilt på seg selvtillit i løpet av vinteren.

Mikael Tørset Johnsen (Rosenborg)

Lenge siden forrige trønder kom gjennom RBK-systemet. Indreløper Johnsen har tatt store steg på ett år, fått landslagsplass, proffkontrakt og flere sjanser i vinter. Får han sjansen når poeng er på spill

Sigurd Grønli (Tromsø)

Tekniker som pr nå ser ut til å bli mest innbytter i TIL, men som tok godt vare på sjansene han fikk i fjor. Sjanseskaper som våger å prøve på det litt uortodokse.

Håkon Evjen (Bodø/Glimt)

Vingback på alderbestemt landslag, kant i Bodø. En av mange lovende unggutter som kjemper om spilletid offensivt. Ballkunstner og løpsterkt.

Kristoffer Hoven (Kristiansund)

31 mål på 43 kamper for Hønefoss i 2.divisjon. Den høyreiste spissen er god på å plassere seg og har et bra arsenal av avslutningsferdigheter.

Følg Sportshjørnet på Twitter, Instagram eller Facebook for siste nytt og spennende konkurranser