Fotball

Disse lagene bør få storbesøk i cupen

Vi har gjort jobben for NFF og funnet ut hvordan oppsettet for 1. runde i cupen bør se ut.

Kvalifiseringskampene til NM er nesten ferdigspilte (tre kamper på henholdsvis mandag, tirsdag og fredag gjenstår), og vi vet snart hvilke 128 lag som skal spille i første runde.

Som vanlig er det stor spenning og interesse rundt hvilke småklubber som får besøk av eliteserielag i første runde.

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for siste nytt!

NFF har varslet at oppsettet kommer torsdag. Men Sportshjørnet har gjort sitt for at gjengen på Ullevaal i stedet kan ta seg en tidlig påskeferie, ettersom vi har satt opp hvordan de 64 kampene bør spilles

Se vår forslag til oppsett nederst i saken!

Følgende lag er klare for første runde:

(Lag fra de to øverste divisjonene uthevet)

Finnmark (3): Alta, Norild, Porsanger

Troms (6): Tromsø, Tromsdalen, Senja, Fløya, Skjervøy, Bardufoss/Skånland

Hålogaland (3): Mjølner, Melbo, Harstad

Nordland (3): Bodø/Glimt, Åga, Junkeren

Trøndelag (13): Rosenborg, Ranheim, Byåsen, Nardo, Stjørdals-Blink, Levanger, Steinkjer, Tiller, Verdal, Trygg/Lade, Rørvik, Kolstad, NTNUI

Nordmøre og Romsdal (5): Molde, Kristiansund, Træff, Sunndal, Eide/Omegn

Sunnmøre (6): Aalesund, Brattvåg, Hødd, Spjelkavik, Herd, Bergsøy

Sogn og Fjordane (4): Sogndal, Florø, Fjøra, Stryn

Hordaland (11): Brann, Nest-Sotra, Sotra, Åsane, Fana, Fyllingsdalen, Lysekloster, Arna-Bjørnar, Bergen Nord, Frøya, Åkra/Stord

Rogaland (13): Viking, Haugesund, Sandnes Ulf, Bryne, Egersund, Sola, Vidar, Vard, Brodd, Ålgård, Frøyland, Hinna, Madla/Kopervik

Agder (6): Start, Jerv, Arendal, Vindbjart, Fløy, Donn

Telemark (4): Odd, Notodden, Storm, Pors

Vestfold (5): Sandefjord, Fram Larvik, Flint, Ørn Horten, FK Tønsberg

Buskerud (5): Strømsgodset, Mjøndalen, Hønefoss, Vestfossen, Åssiden

Oslo (17): Vålerenga, Stabæk, Skeid, KFUM, Asker, Bærum, Grorud, Kjelsås, Oppsal, Lokomotiv Oslo, Frigg, Lyn, Ullern, Ready, Nordstrand, Follo, Heming

Østfold (7): Sarpsborg 08, Fredrikstad, Kvik Halden, Moss, Kråkerøy, Sprint-Jeløy, Sparta Sarpsborg

Akershus (7): Lillestrøm, Strømmen, Ull/Kisa, Gjelleråsen, Skjetten, Eidsvold Turn, Lørenskog

Indre Østland (10): Hamkam, Kongsvinger, Raufoss, Elverum, Nybergsund, Brumunddal, Gjøvik-Lyn, Faaberg, Toten, Ottestad

La oss se på hvilke lag som bør kunne vente seg besøk fra Eliteserien. Her har vi forsøkt å resonere oss fram til hva som er logisk.

Hadde man ikke tatt hensyn til geografi hadde det vært mest logisk med 16 kamper med Eliteserie mot 3.-/4.divisjon og 16 kamper med OBOS-ligaen mot 3./4.divisjon, 27 kamper med 2.divisjon mot 3.divisjon og 5 rene 3.divisjonsoppgjør. Men geografien legger noen hindringer, så vi har satt opp Porsanger – Alta som et unntak fra dette.

Disse lagene tror vi får eliteseriemotstand:

Disse lagene bør få storbesøk i cupen
Fitim Azemi og Vålerenga skapte folkefest på Årvoll i 1.runde i 2018. Foto: Sjur Stølen / Digitalsport

Åga – Bodø/Glimt: Med tre lag fra både Finnmark, Hålogaland og Nordland, samt seks fra Troms, må noen ut av nord. Mest trolig til Trøndelag?  Samtidig er den geografisk enkleste løsningen da Rørvik – Åga, men at to 4.divisjonslag (som håper på eliteseriemotstand) møtes er helt utenkelig.

Åga fra utenfor Mo i Rana er kvalifisert for cupens første runde for aller første gang. Det vil være svært overraskende om ikke de får Bodø/Glimt på besøk i den anledning, selv om også bodølaget Junkeren håper å få storebror Glimt på besøk, siden de ikke har møttes siden 2013. Siden da har de hatt både Tromsdalen og Levanger (i fjor) på besøk, så til deres skuffelse tror vi at de må vente på Glimt nok en gang.

Norild – Tromsø: Bardufoss og Skånland møtes ikke i sin kvalifiseringskamp før fredag. At oppsettet kommer dagen før kan koste vinneren av det oppgjøret en kamp mot TIL, tror vi. I motsatt fall vil fredagens kamp bli høyinteressant.

Senja (2018), Skjervøy (2018) og Fløya (2017) har nylig hatt besøk av Tromsø i cupen, mens Harstad og Melbo hadde besøk av Bodø/Glimt i fjor. Det gjør at Tromsø høyst trolig sendes til Finnmark, om det ikke blir Bardufoss/Skånland.

Porsanger hadde besøk av nettopp Tromsø i 2012, og har siden da ikke nådd første runde. Norild fra Vadsø har derimot ventet lenge på å nå første runde. Nå lukter det et møte med moderklubben for Morten Gamst Pedersen.

Rørvik – Rosenborg og NTNUI – Ranheim: I Trøndelag er det tre 4.divisjonslag og fire 3.divisjonslag som drømmer om å få møte Rosenborg – med Ranheim som en ”trøstepremie”. Men Trygg/Lade (2018) og Steinkjer (2018) kan glemme det siden de fikk lov i fjor. Kolstad (2014), Tiller (2012) og Verdal (2011) er lengre siden, og de kan håpe fram til torsdag.

Det lukter uansett at det er Rørvik (ikke i 1.runde siden 2005, møtte Bodø/Glimt året før) og NTNUI (andre gang på elleve år de når første runde, fikk Rødde i 2015) som får møte Trondheims to eliteserielag. Litt bingo hvem som får hvem, men magefølelsen sier at RBK sendes lengst på tur til Rørvik, mens studentene må nøye seg med Ranheim.

Disse lagene bør få storbesøk i cupen
Emil Dahle og Brattvåg slo Molde og møtte deretter Rosenborg i cupen i fjor. Foto: Marius Simensen, Digitalsport

Eide/Omegn – Molde: Det er nesten ikke tvil om hvor Molde sendes. Eide/Omegn er i 1.runde for første gang i sin 26 år lange historie, og skal selvsagt møte storebror Molde. Den ene liiille usikkerheten ligger i om Molde kanskje kan sendes sørover og at Kristiansund kommer på besøk i stedet.

Spjelkavik – Kristiansund: Utenom hvor Mplde sendes skal det bli interessant å se hvordan kabalen løses i Møre og Romsdal. Træff møtte Molde i fjor og 2015, Ranheim (da 1.divisjon) i 2017 og Aalesund i 2014. Sunndal hadde KBK på besøk i fjor. Dermed sendes trolig enten KBK eller Molde enten til Sunnmøre eller lengre.

Men Bergsøy fikk besøk av dem i fjor og Herd har vært godt besøkt av fylkets topplag de siste årene. Spjelkavik hadde nabo AaFK på besøk i 2017, men har ellers hatt få storkamper. Vi tror de kan få KBK på besøk, men det er fullt mulig eliteserielaget sendes lengre også. At Kristiansund (og Sunndal) sendes til Trondheim er f.eks en mulighet.

Frøya – Brann: I Bergen drømmer alle klubbene om å møte Brann. Fyllingsdalen og Lysekloster har hatt besøk de to siste sesongene og kan glemme at de får sjansen igjen allerede nå.

Frøya, Bergen Nord og Arna-Bjørnar har sjelden kommet så langt, og trolig står det mellom de tre. ”Trøstepremiene” heter fort Sogndal, Nest-Sotra eller Åsane for de to som ikke får storebror på besøk. Vi sjanser på at Frøya er laget som vinner cuplotteriet, men her er det hipp som happ.

Åkra/Stord/(Kopervik) – Haugesund: Her har vi en interessant. Åkra møtte FKH i 2014, mens Stord møtte Brann samme år og FKH året etter. Vi tror likevel vinneren av kampen mandag får møte Haugesund.

Skulle Kopervik imidlertid overraske og slå ut Madla tirsdag er det imidlertid de som er i førersetet her. Det er også fullt mulig at Haugesund sendes enten i retning Bergen eller Stavanger. At de møter det laget av Hinna og Frøyland som ikke får Viking er et langt fra usannsynlig alternativ.

Hinna – Viking: Rundt Stavanger er det åpenbart Viking som er trekkplasteret alle drømmer om. Frøyland hadde Haugesund på besøk i 2009, men spørs om det vektlegges. Ålgård hadde Viking på besøk i 2015. Brodd møte Haugesund og Viking i 2013 og 2014. Madla kan glemme det etter å ha møtt Viking i fjor..

Det gjør at vi tror det er Hinnas tur nå, ettersom det er år og dag siden de var i første runde. Frøyland er nok på 2.plass i køen.

Storm – Odd: Her er det ingen tvil. Storm fra Skien har kommet seg til 1.runde (og til 3.divisjon) for første gang på lenge. Noe annet enn et byoppgjør mot Odd vil væres sjokkerende. Distriktets andre 3.divisjonslag Pors har møtt Odd i både 2017 og 2013.

Hønefoss – Strømsgodset og Åssiden – Mjøndalen: Åssiden og Vestfossen er egentlig de to opplagte oppgjørene for Mjøndalen og Strømsgodset. Men Åssiden møtte Godset i 2017, Vestfossen hadde samme lag hos seg i fjor, samt Mjøndalen i både 2017 og 2015.

Det er fullt mulig at ett eller to av lagene sendes innover mot Oslo, men vi tror NFF faller for fristelsen ved å sette opp Godset borte mot Hønefoss, som de for få år siden kjempet med i Eliteserien og 1.divisjon, og at Åssiden får Mjøndalen. Men også her er det mulig NFF velger å være langt mer kreative. Faaberg og Sprint/Jeløy er for eksempel to 4.divisjonslag som kan få besøk at denne eliteserieduoen.

Ready – Stabæk og Heming – Vålerenga: To langpasninger unna hverandre på Oslo vest kvalifiserte både Ready og Heming seg for første runde for første gang på evigheter.

Det er selvsagt mange lag som ønsker seg Vålerenga på besøk. Men Ottestad hadde blant annet Lillestrøm i 2012 og Toten hadde besøk av Vålerenga i 2007. Rett nok en stund siden, men om Enga skal sendes ut av byen tror vi at Faaberg er laget som har best sjanse for å få besøk.

Vi tror imidlertid det blir fest på Oslo vest. Det skiller imidlertid bare rundt 1 kilometer mellom banene. Det kan gjøre at oppsettet blir annerledes, eller at de to lagene i det minste spiller på to forskjellige dager.

Sparta Sarpsborg – Sarpsborg 08: Både Sparta og Sprint-Jeløy håper å møte fylkets eliteserielag. Sparta møtte rett nok 08 i 2013, men likevel tror vi de kommer seirende ut av den duellen og får et byderby.

Faaberg – Lillestrøm: Fire romerikslag i 3.divisjon er i første runde. Men Lørenskog og Skjetten har hatt LSK på besøk i 2018 og 2017, og får ikke et nytt møte i første runde. Eidsvold Turn hadde dem på besøk i 2015, men Gjelleråsen ligger nok best an av de fire lagene. De hadde imidlertid Ull/Kisa på besøk i fjor.

Det bidrar til at vi tror i stedet velger å sende kanarifuglene til Oppland og et møte med Faaberg. LSK har vært både i Brumunddal og Lillehammer de tre siste årene, så NFF er tydelig glade i å sende dem så i lende.

Vi har også tillatt oss å se på hvordan det fullstendige oppsettet kan se ut. NFF har sagt at de ønsker seg at lag møter lag de ikke møter i serien, og i 60/64 kamper er det tilfelle hos oss. I tillegg ønsker man å unngå oppgjør som også er spilt de tre siste årene.

Geografi og å skape oppgjør som skaper mest mulig folkefest bør og skal være prioritet en. Dermed er oppgjør som FK Tønsberg – Flint, Skjetten – Strømmen, Eidsvold Turn – Strømmen og Toten – Raufoss slående logiske når vi tror ingen av disse får motstand fra øverste nivå.

Det betyr at vi spår følgende oppsett:

Norild – Tromsø

Åga – Bodø/Glimt

Rørvik – Rosenborg

NTNUI – Ranheim

Eide/Omegn – Molde

Spjelkavik – Kristiansund

Frøya – Brann

Åkra/Stord – Haugesund

Hinna – Viking

Storm – Odd

Hønefoss – Strømsgodset

Åssiden – Mjøndalen

Heming – Vålerenga

Ready – Stabæk

Sparta Sarpsborg – Sarpsborg 08

Faaberg – Lillestrøm

Porsanger – Alta

Bardufoss/Skånland – Tromsdalen

Skjervøy – Fløya

Senja – Harstad

Melbo – Mjølner

Junkeren – Stjørdals/Blink

Tiller – Nardo

Kolstad – Steinkjer

Verdal – Levanger

Trygg/Lade – Byåsen

Sunndal – Træff

Bergsøy – Brattvåg

Herd – Hødd

Stryn – Aalesund

Fjøra – Florø

Arna-Bjørnar – Sogndal

Bergen Nord – Nest-Sotra

Fyllingsdalen – Sotra

Lysekloster – Åsane

Vard – Fana

Madla/Kopervik – Sola

Brodd – Sandnes Ulf

Ålgård – Egersund

Frøyland – Bryne

Donn – Start

Fløy – Vidar

Vindbjart – Jerv

Pors – Arendal

Flint – FK Tønsberg

Ørn Horten – Fram Larvik

Vestfossen – Notodden

Sprint/Jeløy – Sandefjord

Kråkerøy – Kvik Halden

Lokomotiv Oslo – Moss

Follo – Fredrikstad

Nordstrand – KFUM

Eidsvold Turn – Ull/Kisa

Skjetten – Strømmen

Gjelleråsen – Grorud

Toten – Raufoss

Ottestad – HamKam

Nybergsund – Kongsvinger

Brumunddal – Elverum

Ullern – Bærum

Gjøvik/Lyn – Oppsal

Lørenskog – Kjelsås

Frigg – Skeid

Lyn – Asker

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook