Ishockey

Dette stopper en Zuccarello-avtale

Lønnstaket skaper problemer for forhandingene mellom Mats Zuccarello og Dallas Stars.

Mats Zuccarello gjorde umiddelbar suksess i Dallas Stars etter overgangen fra New York Rangers i vinter, med både mål og målgivende pasning i debutmatchen mot Chicago Blackhawks.

Selv om han ble skadd – nordmannen pådro seg et armbrudd da han blokkerte et skudd – i den samme kampen, kom han tilbake rett før sluttspillet startet og imponerte også der.

Glad i sport? Følg oss på Facebook for siste nytt!

Til tross for at armbruddet ikke var leget, gjorde nordmannen 11 poeng på 13 sluttspillkamper for Dallas Stars. Zuccarello fikk smertestillende midler på kampdagene og iste ned armen mellom kampene.

Det er ikke rart Dallas-fansen har trykket Zuccarello til sine hjerter. I en avstemning som Dallas postet på Twitter om hvem fansen ville ha skjermsparerbilde av, fikk Zuccarello over 50 prosent av stemmene.

I forhandlinger nå

I disse dager jobber Dallas-manager Jim Nill med å forhandle om ny kontrakt for Mats Zuccarello med hans agent Craig Oster og Newport Sports Management.

Oster og Zuccarello har god tid. Nordmannen står fritt til å forhandle med alle 31 lag i NHL fra klokken 12:00 New York-tid 1. juli. Dallas Stars har enerett til å forhandle fram til da, men fra 23. juni av har andre interesserte klubber i NHL lov til å snakke med Zuccarello (men ikke forhandle), i den såkalte «intervjuperioden».

Nill har uttalt offentlig at han ønsker å beholde Zuccarello, mens nordmannen har ytret interesse for å bli værende. Man skulle derfor tro at forhandlingene kom til å bli nokså enkle.

LES OGSÅ: Her er verdens best betalte idrettsutøvere

Zuccarello bør kunne få over seks millioner dollar i årslønn på det åpne markedet, hvis vi sammenligner med spillere i omtrent samme alder som har tilsvarende statistikk.

Lønnstaket gjør imidlertid dette vanskelig for Nill.

Nettstedet Capfriendly.com viser at Dallas Stars har 70,6 millioner dollar i lønnsutgifter for kommende sesong. Lønnstaket er i dag på 79,5 millioner dollar, men heves i løpet av få dager med rundt to millioner til 81,5. Dette er i så fall lavere enn den opprinnelig antatte økningen.

Dallas har altså rundt 11 millioner dollar til disposisjon. Dette skal brukes på å fylle opp en stall på 23 spillere. I oversikten til Capfriendly står det foreløpig 19 spillere.

Situasjonen er dessverre enda mer komplisert.

Lønnstak-reglene kompliserer

Bonuser regnes i utgangspunktet ikke med under lønnstaket, men dersom de fører til at et lag går over lønnstaket en sesong, legges de til lønnstak-kvoten for neste sesong. The Athletic skriver at lønnstaket for Dallas neste sesong reduseres med 935.000 dollar på grunn av bonuser til Miro Heiskanen og Roope Hintz.

Dermed har Dallas i praksis bare ti millioner dollar til rådighet. Og Nill skal fylle fire plasser.

Et triks Jim Nill kan benytte seg av for å øke denne summen, er å plassere senteren Martin Hanzal på den såkalte LTIR-lista (langtidsskade-listen). Hanzal har slitt med skade i lang tid og kommer sannsynligvis ikke tilbake på isen i NHL.

LES OGSÅ: Lørenskog hockey – fra himmel til helvete og tilbake

Lønna til spillere som er på LTIR, telles ikke under lønnstaket etter at sesongen er i gang. Problemet til Nill er at de telles med den aller første dagen av sesongen. Derfor må Dallas-manageren regne med Hanzals lønn nå i forhandlingene med Zuccarello.

Dallas har også tre andre spillere som trenger ny kontrakt: Brett Ritchie, Jason Dickinson og Julius Honka. Denne trioen fikk til sammen 3,5 millioner dollar i lønn forrige sesong og skal normalt opp i lønn. Dallas må faktisk tilby dem minst ti prosent lønnsøkning, i henhold til arbeidsavtalen mellom NHL og spillerforeningen.

Skattefordel for Dallas

Dette er utgangspunktet til Jim Nill i forhandlingene med Mats Zuccarello. Hvis nordmannen ender opp med å signere for texasklubben, er det derfor sannsynlig at han gjør det for under seks millioner dollar per sesong.

På den annen side, kan 31-åringen vente til 1. juli og se hva andre lag har å tilby. Det kan se gunstig ut hvis man kun ser på bruttolønn.

LES OGSÅ: Mens vi venter på Jordal Amfi

Hvis Dallas strekker seg til 5,5 millioner dollar og et annet lag – la oss si Vancouver Canucks – er villig til å gi den norske playmakeren seks millioner dollar, og det ender opp med en fireårskontrakt, vil Zuccarello tjene to millioner dollar – eller 17,5 millioner kroner – mer hos det andre laget over denne fireårsperioden.

Trumfkortet for Dallas-manager Jim Nill er at klubben spiller i en delstat som ikke har inntektsskatt. I Vancouver må en spiller skatte tre millioner av en lønn på seks, mens i Dallas utgjør en lønn på 5,5 bare to millioner dollar i skatt.

Zuccarello vil altså tjene en halv million dollar – over fire millioner norske kroner – mer per sesong på å spille i Dallas Stars for 5,5 millioner dollar enn i Vancouver Canucks for seks millioner dollar.

Glad i hockey? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook