Eliteserien, Fotball

Dette må Eliteserie-lagene handle

Noen er ferdige på overgangsmarkedet, mens andre skal bedrive storshopping i mars.

LES OGSÅ: Alle bekreftede overganger i Eliteserien

LES OGSÅ: Eliteserie-lagenes treningskamper

Overgangsvinduet stenger 1. april. Før den tid er det noen av klubbene i Eliteserien som garantert føler på behovet for å hente flere spillere.

Vi tror Bodø/Glimt, Stabæk, Haugesund og Mjøndalen blir de mest aktive lagene på markedet i mars.

Under kan du se hva vi tror alle 16 klubbene foretar seg før vinduet stenger.

Mye igjen:

Bodø/Glimt

Framstår som kanskje det laget som pr nå er mest svekket av alle på papiret. Med Kristian Fardal Opseth, Jose Angel og Martin Bjørnbak solgt i januar har de mistet sine to viktigste spillere i løpet av kort tid. Til tross for det har de imponert stort i treningskampene så langt, og flere unggutter har vist at de har tatt store steg.

Dette må Eliteserie-lagene handle
Sportssjef Åsmund Bjørkan (t.v) og trener Kjetil Knutsen har mange lovende spillere, men også en veldig tynn tropp.

Må ha:

Prøvespiller Victor Boniface scoret to mål mot Aalesun, og ble mandag signert som erstatter for Opseth på spissplass. Spennende med 18-åringen, men samtidig skriker troppen etter bredde og rutine flere andre stedere. Og stoler de på Boniface og Geir André Herrem som spissalternativer?

Med hele fire forsvarere ut og kun Erlend Dahl Reitan inn trengs et klart førstevalg på stopperplass, i tillegg til back up i forsvarsleddet. Også på keeperplass må det hentes inn et alternativ til Ricardo Friedrich, som pr nå er eneste seniorkeeper. Spørsmålet her er om de ønsker seg en førstekeeper, eller om brasilianeren skal få en reserve under seg i keeperrangeringen.

På Angels plass dypt på midten har Patrick Berg briljert i vinter. Det gjør at Glimt kanskje kan tenke nytt og heller vurderer å hente en indreløper, men det virker trolig at en midtbanespiller kommer inn.

På kantene og indreløperplass var det ujevnt i fjor, og det vil ikke sjokkere om det kommer inn noen her og. Samtidig har Glimt flere spillere i disse posisjonene som ikke nødvendigvis satses på, og som av økonomiske årsaker da må ut først.

Kan forsvinne:

William Arne Hanssen har uttalt at det er lite sannsynlig at han blir i klubben, men har siden da fått en del spilletid i vinter.. Et annet talent, Jens Petter Hauge, falt lengre og lengre bak i kampen om spilletid i fjor, og var på et ikke helt vellykket lån i Aalesund i høst.

Ellers har Vegard Leikvoll Moberg vært ønsket i Mjøndalen, uten at det virker å bli noe av.

Haugesund

Det meste har handlet om treneravgang og (foreløpig) manglende hovedtrener for FKH. Men også i spillerstallen trengs noen justeringer.

Må ha:

Keeper Per Kristian Bråtveit, høyreback Kristoffer Haraldseid og kantspiller David Akintola spilte viktige roller sist sesong. Sistnevnte er erstattet, men de to andres etterkommere er ennå ikke på plass.

Vegard Skjerve ut på stopperplass kan også bli erstattet, men her har Haugesund allerede to gode spillere. Vil nok uansett ha mer bredde på plass her, selv om 17-årige Dennis Horneland er spennende.

Jostein Grindhaug har åpnet for at han kan gå til seriestart med troppen han har. Selvsagt må han si det, men sjansen for at den tidligere sportssjefen ikke henter inn flere spillerre er liten.

Kan forsvinne:

Izuchukwu Anthony har vært langt unna spilletid på stopperplass og kan forsvinne, selv om det bare er to foran i køen pr nå.

Ellers er det få som framstår som overflødige, selv om Anthony Ikedi ikke har hatt utviklingen og spilletiden man håpet på da han ble hentet.

Stabæk

Aldri lett å si hva bæringene tenker på markedet. Og foreløpig er det ikke de store endringene, selv med Daniel Braaten inn. At Luc Kassi og Raymond Gyasi, som begge spilte 0 sekunder i fjor, sakte er på vei tilbake, blir på mange måter som to nysigneringer i løpet av våren.

Dette må Eliteserie-lagene handle
Moussa Njie er en av nøkkelspillerne som har forlatt Stabæk i vinter.

Må ha:

Midtstopper er definitivt førsteprioritet, noe Inge André Olsen også har uttalt. Samtidig framstår midtbaneleddet som svekket med Keita, Sæter og Njie ut – selv om Stabæk som alltid har mange unge og lovende spillere her.

En sentral midtbanespiller som Keita-erstatter og en kantspiller for å erstatte Njie er det neste som står på innkjøpslista.

Også et spørsmål om det kan komme forsterkninger på backplass, hvor det definitivt er rom for forbedring.

Kan forsvinne:

Bådde Tobias Børkeeiet (Brøndby) og Ola Brynhildsen (Molde) vært spillere som andre klubber har forsøkt å hente i løpet av vinteren, men ser nå ut til å bli. Skulle Stabæk selge noen av de i tillegg til Sæter blir kabalen større også på midten.

Med Jonas Brauti inn på keeperplass er det heller ikke sjokkerende om Simen Lillevik får gå til en annen klubb.

Steinar Strømnes fikk få sjanser i fjor, og vil trolig være høyinteressant for mange i OBOS-ligaen om han får gå.

Mjøndalen

Har lett etter keeper og midtbanespiller hele vinter, foreløpig uten suksess.

Må ha:

Har ikke funnet en erstatter for Jonathan Lindseth som indreløper. Med bud på Stian Aasmundsen og Vegard Leikvoll Moberg er det åpenbart at det også for dem er den viktigste posisjonen å forsterke. Samtidig har den unge islendingen Dagurr Dan Thorhalsson tatt rollen fint i vinter, men det lukter at det kommer en ny spiller inn i indreløperrollen.

En keeper for å erstatte Sosha Makani sto allerede på innkjøpslista før George Bokwe ble alvorlig skadd i helgen. Hadde funnet en god erstatter i Mladen Zivkovic, men han reiste hjem etter ti dager i Buskerud. Nå blir løsningen å hente et ungt prospekt for framtiden, samt en kortsiktig førstekeeper for å erstatte Makani i vår.

Har uttalt til Drammens Tidende at de fortsatt har penger igjen å handle for. Det åpner for at det også kan bli en forsterkning i det som til nå er et uendret forsvar, men som samtidig var bunnsolid i OBOS-ligaen i fjor.

Kan forsvinne:

Har flere unge spillere som pr nå er for langt unna a-laget, men som samtidig har et godt tilbud i 3.divisjon. Som treningskampkomet Alfred Schriven, som kunne spilt i OBOS i vår – men som skal fullføre videregående og dermed ikke er veldig flyttbar. Også Sebastian Hansen tilhører samme kategori.

Litt igjen

Strømsgodset

Mange ut i vinter, inkludert nøkkelspillere som Eirik Ulland Andersen og Tokmac Nguen. Ventet lenge på forsterkninger, før Martin Spelmann og Yacoub Sylla kom inn.

Må ha:

Øverst på ønskelista står nok en midtstoppermakker til Jakob Glesnes. Lars Sætra og Mounir Hamoud er alternativene pr nå.

Har variert litt i hvordan systemet har sett ut offensivt. Skal det spilles med kanter er det en posisjon som bør forsterkes. Samtidig har trener BP Ingebrigtsen sagt at de leter etter en i 10-errollen bak spissene.

Så er det et spørsmål hva de gjør for å erstatte Ulland Andersen og Nguen. Blir det en formasjonsendring offensivt for å få plass til både Mos Abdellaoue og Marcus Pedersen på laget sammen når sistnevnte er tilbake. Med andre ord: Det bør være rom for en offensiv forsterkning i Drammen.

Kan forsvinne:

Med seks spillere som er best på backplass kunne man tenkt seg at noen er på vei vekk. Men Stian Ringstad brukes nå som kant og Mounir Hamoud mest på stopperplass, noe som til dels løser overfloden de har her.

Mathias Gjerstrøm, Andreas Hoven og Sebastian Pedersen var alle på lån i fjor og virker å være et stykke fra laget. Spesielt Gjerstrøm, som har prøvespilt for andre klubber i vinter, kan fort forsvinne fra det som nå framstår som en overbefolket midtbane.

Kristoffer Tokstad har ikke imponert i sin tid i Drammen, og kan fort være til salgs om det finnes noen som vil hente vingen

Sarpsborg 08

Det er aldri kjedelig på overgangsfronten i Sarpsborg. De siste vinterne har det vært enorm trafikk inn og ut av stallen, og i januar har det igjen vært hektisk aktivitet. Med to midtstoppersigneringer begynner stallen nå å fylles opp – spørsmålet er kanskje først og fremst hvem som skal ut.

Må ha:

Spiss? Med Lars-Jørgen Salvesen, Steffen Lie Skålevik og lovende Ismael Coulibaly inn, samt at Jørgen Strand Larsen har sett bra ut i vinter, har de fire spennende alternativer. Spørsmålet er om det er godt nok for et lag som skal kjempe om medaljer. Patrick Mortensen er fortsatt et stort savn, og en spillertype som dansken er nok øverst på lista nå.

Kan forsvinne:

Sarpsborg er fort klubben som har flest spillere som kan forsvinne ut dørene før vinduet stenger.

Kantspiller Kristoffer Larsen spilte ingen viktig rolle i fjor, men har vært meget frisk i vinter. Alexander Ruud Tveter var utlånt i fjor og blir neppe mer enn stallfyll i år heller. Harmeet Singh har kun kontrakt til sommeren og blir fort et fjerdevalg sentralt på midtbanen i vår.

Og hva med unge spillere som Gaute Vetti, Anwar Elyounoussi og nyankomne Sebastian Jarl? Med den nye utlånsordningen kan de lånes ut til OBOS-ligaen eller 2.divisjon i løpet av sesongen, og det vil ikke være sjokkerende om det skjer i vår.

Brann

Har allerede handlet kraftig i både sommer og vinter.

Dette må Eliteserie-lagene handle
Sportslig leder Rune Soltvedt har hentet mange spillere i de to siste vinduene.

Må ha:

Angrepsrekka framstår pr nå som posisjonen som kan trenge flere alternativer. Med Steffen Lie Skålevik, Daniel Braaten og Devyer Vega ut er det færre alternativer å velge i her. Samtidig er Ludicino Marengo på utgående kontrakt.

Kan forsvinne:

Amer Ordagic virket å være ferdig i klubben, men har stått litt fram i vinter. Spørsmålet er uansett om han ikke kan unnværes på en godt befylt midtbane.

Ellers framstår Henrik Kjelsrud Johansen å være langt bak i køen om spilletid på spissplass, spesielt om det kommer inn ventede signeringer i angrepet.

Rosenborg

Dette må Eliteserie-lagene handle
Sportssjef Stig Inge Bjørnebye (t.v) har fortsatt litt igjen å jobbe med i mars.

Et åpent spørsmål ennå. Stallen har ikke de altfor store endringene fra fjorårets gullmannskap, men likevel vil nok Eirik Horneland ha et par forsterkninger.

Må ha:

Det største spørsmålet er hva som skjer med spissplassen. Holder det med Bendtner og Søderlund, eller tenker man helt nytt her? En interessant kabal som skal legges. Jo Inge Berget hadde vært en mulig ideell forsterkning, men valgte en retur til Malmö.

Også høyreback er en åpen plass hvor Vegar Eggen Hedenstad spilte med skade i fjor og var under pari, og med Yann-Erik de Lanlay som nødløsning.

Kan forsvinne:

Igor Ogbu er langt unna laget, og et utlån vil nok være det beste for han nå. Også Julian Faye Lund er høyaktuell for et nytt utlån om den rette klubben dukker opp.

Besim Serbecic har vært interessant for flere, men det spørs om RBK slipper han hvis Ogbu forsvinner.

Nesten ferdige

Ranheim

Har allerede hentet inn mange, og har en bred tropp nå. Det er lite som tyder på de altfor store endringene de kommende månedene, med mindre noen selges.

Må ha:

Martin Berdal (Steinkjer) har vist seg fram på treningsfeltet. Men det spørs om en ny forsvarer skal inn etter at Torbjørn Heggem kom på lån.

Kan forsvinne:

Har allerede lånt ut flere som var langt unna laget, men det kan fort bli et par til. Spillere som Joachim Olufsen og Glenn Walker er fort et stykke unna laget når alvoret starter, og vil garrantert være fristende for de trønderske 2.divisjonslagene.

Viking

Har hentet stopper og midtbanespiller – men er det rom for flere?

Dette må Eliteserie-lagene handle
En utfordrer til Tommy Høiland kan fort komme inn i mars.

Må ha:

Det er overraskende at Viking ikke har hentet keeper, men stavangerklubben har stått på at de skal satse på de tre burvokterne de allerede har.

Med Even Østensen skadd er dekningen på spissplass tynn bak Tommy Høiland. Selv med Runar Hove og Axel Andresson signert er heller ikke stopperplassene nødvendigvis hugd i stein.

Mye offensive krefter på midtbanen, hvor Samuel Kari Fridjonsson er hentet for å spille i den dype rolle – en rolle som ikke nødvendigvis er skreddersydd for ham. Enda en midtbanesignering kan fort stå på lista om økonomien tillater.

Kan forsvinne:

Fredrik Torsteinbø er kanskje den som er lengst unna en tydelig rolle i stallen nå. Adrian Pereira er fort tredjevalg på venstreback, og et utlån vil ikke sjokkere.

Og med Eirik Arnebrott på vei opp og fram på keeperplass er det et spørsmål ved om Amund Wichne eller Iven Austbø kan ofres om noen ønsker seg en av dem.

Kristiansund

Har beholdt de aller fleste fra forrige sesong, og samtidig hentet tre nykommere. Det er liten grunn til å tro på de altfor store endringene videre i vinter.

Må ha:

Med Sean McDermotts retur fredag er keeperplassen i boks – og dermed er den viktigste signeringen på plass.

Det er nok fortsatt mulighet for å hente inn noen, men samtidig er Christian Michelsen trolig komfortabel med å gå til sesongstart med troppen han har nå.

Kan forsvinne:

Stian Aasmundsen har vært sterkt ønsket av gamleklubben Mjøndalen, så gjenstår det å se om siste ord er sagt.

Pål Erik Ulvestad har kontrakt som har gått ut, men har trent med klubben i vinter.

Lillestrøm

Har allerede fått inn en stopper, sentral midtbane og kantspiller. Dermed er det ikke altfor mye som gjenstår om ingen forsvinner ut.

Må ha:

Spiss? Bak Arnor Smarason og Thomas Lehne Olsen er ikke dekningen all verden offensivt. Ebiye Moses er tilbake fra lån, men spørsmålet er om man sier seg fornøyd med det.

Kan forsvinne:

Ebiye Moses og Charles Ezeh var utlånt til Strømmen i fjor. Førstnevnte trengs mest nå med tynn dekning på topp. Ezeh er et stykke unna laget, og blir fort lånt ut igjen.

Også Raphael Ayagwa, som skulle erstatte Ifeanyi Mathew, har vært langt unna nødvendig nivå i vinter.

Molde

Har rustet opp voldsomt for å kjempe om gullet kommende sesong. Likevel kan det fortsatt bli justeringer i stallen.

Må ha:

Spiss står nok øverst på lista, selv med Leke James og Erling Knudtzon som alternativer. Ohi Omoijuano har vært nevnt, og kommer noen inn er det trolig en spiss som skal inn for å være førstevalg.

Kan forsvinne:

Thomas Amang har ikke hatt utviklingen man håpet på, og et år vekk fra Molde kan fort gjøre ham godt. Ellers har Christoffer Telo knapt spilt de siste to sesongene, men han trengs som back up for Kristoffer Haugen – om ikke unge Simen Hagbø kan ta opp den kampen.

Alex Crainix og Mathias Eriksen Ranmark kjemper om å være andrekeeper, og at en av dem lånes ut virker sannsynlig.

Vålerenga

Flere som var fast i for forsvant ut tidlig, men etter hvert har rutinerte spillere blitt hentet inn som erstattere.

Dette må Eliteserie-lagene handle
Ronny Deila har fått inn flere rutinerte spillere i vinter.

Må ha:

Hentet mexicanske Efrain Juarez mandag for å erstatte utlånte Amin Nouri på høyrebacken, og er dermed trolig ferdig med å hente spillere i dette vinduet – så lenge det ikke blir skader eller salg av nøkkelspillere i mars.

Kan forsvinne:

Fitim Azemi og Thomas Elsebutangen var lånt ut sist sesong, og virker å være et stykke unna spilletid på spissplass. Ellers er ikke stallen større enn at det er naturlig å tro de fleste andre vil beholdes.

Med Johan Lædre Bjørdal inn spørs det også om Markus Nakkim eller Ivan Näsberg kan føle at kampen om spilletid er litt for heftig. Nakkim var utlånt til Viking sist sesong, og kanskje er et utlån for en av osloguttene aktuelt igjen?

Tromsø

Har fått på plass stoppere og spiss – men har likevel måtte tenke alternativt på sistnevnte plass.

Må ha:

I utgangspunktet er hullene som var i stallen tettet nå. Men med Bryan Rojas ikke helt i kampform og Runar Espejord på vei tilbake fra skade har både Kent-Are Antonsen og Robert Taylor vært brukt på spissplass i Marbella.

Kan forsvinne:

Er nok først og fremst noen av de unge spillerne som kan forsvinne ut på lån.

Det blir en vurdering på hvordan lovende spillere som Sigurd Grønli, Marcus Pedersen og August Mikkelsen, som alle har vist lovende takter, kan ha best utvikling. Alle tre er pr nå såpass nære laget at det neppe skjer noe umiddelbart. Men med den nye utlånsordningen kan de lånes ut i løpet av sesongen om det blir lite spilletid.

Odd

Har hentet keeper og midtbanespiller, og er nesten i mål. Spørsmålet er om det er rom for en forsterkning til offensivt.

Må ha:

En høyre kantspiller er det som står på innkjøpslista til Dag-Eilev Fagermo om de skal ha inn noen flere spillere nå. De hadde en spiller på kroken nylig, men slapp fisken ut i havet ettersom den ikke var stor nok.

Kan forsvinne:

Vegard Bergan blir fort et fjerdevalg som stopper, og har fått beskjed om at han får dra om han vil. Ellers har Jone Samuelsen vært ønsket av Mjøndalen, men Dag-Eilev Fagermo er lite klar for å slippe flere enn Bergan.