Eliteserien, Fotball

Derfor kan Fagermo smile igjen

KOMMENTAR: Bielsa-inspirasjon, kloke vintersigneringer og en kjærlighetshistorie har bidratt til å gjøre Odd til vårens heteste lag i norsk fotball.

7 seiere på 9 kamper. Færrest baklengs, og med spillere som blomstrer igjen. Odd anno våren 2019 har sett ut som et lag å bli glade i. Hva har skjedd i Skien?

VI TRODDE IKKE PÅ ODD: Spådde 9.plass

Etter å ha tatt bronse i 2016 var både 2017 og 2018 to meget forglemmelige sesonger. I 2017 ble det 6.plass til tross for ekstremt lave 27 scoringer, noe som var klart lavest av alle lagene (Viking hadde nest færrest med 33 og rykket ned). I fjor løsnet det noe mer, men kun fem lag scoret mindre enn Odds 39 mål.

9.plass var heller ingenting å skryte av. Odd har de siste sesongene vært grått. Solide nok, men akk så kjedelige.

LES OGSÅ: Eliteseriens Bosman-spillere 2019

Men i vinter har noe skjedd. Og nå må laget definitivt regnes som en av de heteste medaljekandidatene – og kanskje som en av Moldes fremste utfordrere.

Bielsa-inspirasjon

Dag-Eilev Fagermo har tatt grep i løpet av vinteren som har lyktes. Etter å ha ledet laget siden 2008 har det de siste årene sett ut som nok kanskje har vært nok. Utad har han ikke sprudlet, men heller virket litt lei, og ingen ville blitt sjokkerte om han og klubben hadde skiltes som venner. Men nå er smilet, meldingene og entusiasmen tilbake så vel hos trener som hos laget.

Derfor kan Fagermo smile igjen
Dag-Eilev Fagermo søkte inspirasjon i Leeds i vinter. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206

Selv fikk han en aha-opplevelse da han brukte vinteren på å besøke Leeds og den meget karismatiske treneren Marco Bielsa. Til lokalavisene har han trukket fram besøket som en nødvendig impuls.

– Jeg tok et oppgjør med meg selv. Det var en grunn til at jeg reiste til Leeds for å studere hva Bielsa gjorde. Ikke fordi jeg er Leeds-supporter, men fordi jeg visste at han trener laget knallhardt. På nært hold fikk jeg en innføring og også se hvor hardt og tøft klubben trente, sa Fagermo til Varden i april, og slo fast at det trenes for lite i norsk fotball.

Fulgte kjærligheten til Skien

En annen endring i vinter er at danske Mikkel Fillingsnes Marker har kommet inn litt tilfeldig, etter at kjærligheten førte ham til Skien. Han er gift med Ida Fillingsnes Marker, som er fra byen og lenge var blant landets aller ypperste mellomdistanseløpere.

Dansken var først trener for henne, men har også vært fysisk trener i flere klubber i hjemlandet. Fra Odd-hold peker det på ansettelsen av 32-åringen som en av faktorer som har hevet Odd de nødvendige prosentene før årets sesong.

Odd har de siste sesongene vært grått. Solide nok, men akk så kjedelige.

Ifølge Telemarksavisa løp Odd-spillerne 130 kilometer – ny rekord – mot Strømsgodset for et par uker siden. Et høyt tall i norsk sammenheng, og opp mot det Liverpool leverer under Jürgen Klopp. Og fortsatt jobbes det med å ha flest mulig av de nedlagte kilometerne i spurttempo.

Større bredde

Strukturen i treningsarbeidet har vært en del i å vekke til live spillere som har underprestert de siste sesongene.

Der Odd i fjor aldri fant helt løsningen på midtbanen eller angrep. Spissplass, indreløperplass og en av kantene sto egentlig nesten ”ledige” hele sesongen, uten at noen beviste at de ville ha noen av dem.

Nå er situasjonen en helt annen. Sander Svendsen har ikke briljert, men likevel hevet laget på kanten. Torgeir Børven har gått fra å være iskald til å være en av seriens fremste toppscorerkandidater.

Og på midtbanen er kampen nå knallhard.  Vebjørn Hoff imponerte som midtbaneanker i fjor, og har fortsatt å være god som indreløper. Fredrik Nordkvelle, lovende Joshua Kitolano og Markus Kaasa har alle levert godt fra den andre indreløperrollen, og med Jone Samuelsen i bakhånd er det nesten et lite luksusproblem på midtbanen nå.

I tillegg er Fredrik Semb Berge tilbake i godt slag. Etter å ha slitt i 2017 var han kun på banen i fem kamper sist sesong. Sammen med Steffen Hagen var han en nøkkel til bronse for tre sesonger siden, og stopperparet er utvilsomt blant Eliteseriens aller mest solide.

Oldup-retur

Nettopp Fredrik Oldrup Jensen er et levende bevis på hvor mye det kan ha å si for en fotballspiller å være i riktig klubb og riktig formasjon. Som en av to sentralt på midten var han iskald for IFK Gøteborg på lån i fjor, og i Belgia har han lenge vært langt unna laget. En spiller som har et par sesonger bak seg som gjorde at ingen andre ville røre ham nå.

Derfor kan Fagermo smile igjen
Torgeir Børven and Fredrik Oldrup Jensen har spudlet i vår etter et par magre år. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Men i Skien har han funnet seg selv igjen. I en kjent 4-3-3 får han spille på sine styrker, godt utfylt med løpskraft rundt seg. Som dirigent og ballfordeler har han hevet laget til tross for at nevnte Hoff var lagets beste i samme rolle i fjor.

Oldrup Jensen ser ut som den dype midtbanespilleren Rosenborg har lett etter helt siden Ole Selnæs ble solgt til St.Etienne.

Medalje i sikte

Så hvor kan det ende? Pr nå er Odd laget som ser nest sterkest ut i Eliteserien, etter Molde.

Det er åpenbart at Brann og Vålerenga er lag som bør ha sitt å si, og å avskrive Rosenborg, uansett hvor svake de ser ut, er aldri klokt.

Men pr nå er Odd en soleklar medaljekandidat – og pr nå Moldes tøffeste utfordrer.

Glad i norsk fotball? Følg oss på Twitter, Instagram og Facebook