Sport, Turn

De mest minneverdige Bislett-øyeblikkene

Trine Hattestad, Norge © Bildbyrån
Torsdag er det Bislett Games. Vi har samlet de største høydepunktene fra stevnets lange historie.

Torsdag er det på ny duket for Bislett Games. Friidrettsstevnet som har vært arrangert siden 1966 er et årlig sportshøydepunkt i Norge, og har gitt en rekke uforglemmelige øyeblikk.

GLAD I SPORT? Følg oss på Facebook for siste nytt!

Vi har sett på de største hendelsene i Bislett-historien. For i tillegg til jordbærfester og Bislett-general Arne Haukvik, alltid antrukket med sin kjente stråhatt, har det også skjedd en haug av minneverdige sportslige prestasjoner.

LES OGSÅ: Er Viktor Hovland Norges neste superstjerne?

Årets stevne avsluttes med det som, med norske øyne er den mest interessante øvelsen. På drømmemila skal Filip og Jakob Ingebrigtsen konkurrere mot flere løpere i verdenstoppen, mens storebror Henrik løper 3000 meter tidligere på kvelden.

Her er 8 minneverdige øyeblikk:

Forrige norske verdensrekord

De mest minneverdige Bislett-øyeblikkene
Trine Hattestad satte to verdensrekorder og tok OL-gull sommeren 2000. Foto: Bildbyrån

Alle de seks norske verdensrekordene på Bislett er satt av kvinner. Ingrid Kristiansen er det store navnet med sine fire rekorder, mens løpekollega Grete Waitz har én.

Men den forrige var det spydkaster Trine Hattestad som tok. Samme år som hun skulle ta OL-gull i Sydney lå hun på andreplass på Bislett, bak tyske Tanja Damaske, da hun fikk til et kjempekast.

Jeg ble sint da Damaske gikk forbi meg. Kanskje hjalp det meg til å sette verdensrekord. Jeg fikk i hvert fall en ekstra punsj. Da måtte jeg bare prestere. Det var nå eller aldri. Jeg fikk kjempetreff. Endelig satt spydet der det skulle, sa Trine Hattestad til NRK i 2010.

Spydet landet på 69.48. Det var en forbedring på 26 centimeter på hennes egen verdensrekord, satt i Roma fire uker tidligere.

Forrige verdensrekord

Det er 11 år siden den siste av 22 verdensrekorder ble satt under Bislett Games. Det kom da Tirunesh Dibaba fra Etiopia løp i ensom majestet inn til 14.11,15 på 5000 meter for kvinner.

Det er en rekord som fortsatt står den dag i dag. Rekorden som ble slått tilhørte landskvinnen Meseret Defar, og ble satt på stevnet ett år tidligere.

Truffet av spyd

De mest minneverdige Bislett-øyeblikkene
Her har funksjonæren til venstre akkurat blitt truffet av spydet. Skjermdump fra NRK.

Det ble drama i 1994 da finske Jahu Laukannen kastet av gårde spydet i siste runde. Den norske spyddommeren Håkon Lund befant seg ute på banen, og på TV-bildene ser man av finnens spyd treffer rett i Lund.

Det så høydramatisk ut, men heldigvis traff spydet bare armen til funksjonæren, som selv trakk ut spydet, og som unngikk alvorlige skader.

Se klippet hos NRK

Waitz’ verdensrekord

De mest minneverdige Bislett-øyeblikkene
Grete Waitz vil for alltid ha en plass på Bislett. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

I 1975 satte Grete Waitz den første verdensrekorden en norsk kvinne har tatt noen gang.

Grete Andersen, som hun het da, hadde kun en 3000 meter tidligere, men på forhånd ble det varslet noe stort. Og løpedronningen leverte. Med tiden 8.46,6 satte hun ny verdensrekord med seks sekunder.

Waitz kom på sokkel utenfor Bislett stadion i 1984 for sine bragder på løpebanen.

Kristiansens rekord

De mest minneverdige Bislett-øyeblikkene
Ingrid Kristiansen satte hele fire verdensrekorder på Bislett. Foto: BILDBYRÅN

I 1986 skulle Ingrid Kristiansen forsøke å sette ny verdensrekord på 10.000 meter på Bislett, ett år etter at hun selv satte verdensrekord samme sted med tiden 30.59,42.

Håpet var å være første kvinne under 30 minutter, men en hare som skulle holde oppe farten leverte ikke som lovet. » Problemet var bare at ”haren” de hadde skaffet ikke var god nok dessverre.

Kristiansen har nylig selv beskrevet takene sine om hvordan følelsen var da haren løp på 80 sekunder, ikke de lovede 72 sekundene på førsterunde. På sitt eget nettsted skriver hun: «Jeg passerte haren og ville ikke ha noe mer med henne å gjøre, men hun prøvde seg en runde til og det gikk ikke mye fortere. Nå hadde jeg fått ødelagt starten på et løp der jeg hadde planer om å løpe under 30 min. Her var det bare og brette opp arma og gjøre jobben selv».

Og jobben gjorde hun selv. Hun passerte flere av de andre deltakerne med både én og to runder, og klokket inn på 30.13,74, en verdensrekord som sto i sju år

Den første verdensrekorden

Oslo-klubbene BUL, Vidar og Tjalve hadde i 1965 samlet seg og stiftet Bislett-alliansen for å kunne arrangere stevne med store verdensstjerner i hovedstaden.

Det første Bislett Games ble arrangert i 1966, men man fikk solid drahjelp året før under Tjalves jubileumsstevne. For australske Ron Clarke satte en fantastisk verdensrekord på 10.000 meter.

Med tiden 27.39,4 forbedret han sin egen verdensrekord med smått utrolige 34,8 sekunder, og sørget dermed for å bli en ordentlig Bislett-legende.

Se klipp av løpet hos NRK

Tre rekorder samme kveld

Stevnet i 1985 kan nok regnes som tidenes beste, for 20.000 tilskuere fikk servert tre verdensrekorder på rekke og rad.

Først da Ingrid Kristiansen løp inn til 30.59,42 på 10.000 meter. Like etter senket Said Aouita verdensrekorden på 5000 meter med utrolige ett hundredel på tiden 13.00,40.

Og til slutt avsluttet Steve Cram med å knuse Sebastian Coe på en engelsk mil, og samtidig slå sistnevntes verdensrekord fra 3.47,33 da han klokket inn på 3.46,32. Spanske José Luis Gonzalez så ut til å vinne, men Cram kom råsterkt på slutten.

Coes første

Sebastian Coe har blitt kåret til tidenes Bislett-utøver, og satte en rekke verdensrekorder.

Den første kom på Bislett i 1979, da Coe var 22 år. Han hadde aldri vært under 1.46,00 på 800 meter tidligere, men med en voldsom fart ut av siste sving klokket han inn på 1.42,33, verdensrekord med over ett sekund.

Coe er et av friidretts største navn og tok senere to OL-gull, men det var på Bislett han først skapte et navn for seg selv.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook