Fotball

Danmark innfører VAR

VAR til Danmark. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Får videodømming i Superligaen neste år.

Søndag bekreftet det danske fotballforbundet (DBU) at VAR kommer til vårt naboland.

Superligaen får videodømming om ett år, når 2020/21-sesongen sparkes igang. Det bestemte DBU-styret søndag. Danmark blir dermed første land i Skandinavia som får VAR.

LES OGSÅ: Her er de nye fotballreglene du må kunne

-Vi skal våge å gå foran i utviklingen av fotballen. Det gjør vi med VAR, som vil komme både klubbene og dommerne til gode, sier DBU-sjef Kenneth Reeh.

Også den danske Divisjonsforeningen støtter innføringen av videodømming.

-For å ha et produkt på øverste nivå må vi matche de andre europeiske ligaene. Det er derfor naturlig med VAR, noe om er til fordel for spillere, dommere og fans, sier deres sjef Claus Thomsen.

Skal trener i ett år

Planen er at 12-14 dommere, og samme antall assistenter, skal få kursing over det kommende året, slik at de er kvalifisert til å være VAR-dommere om ett år.

LES OGSÅ: Alt fra det norske overgangsvinduet LIVE

-Beslutningen er et sterkt signal til våre dyktige dommere om at vi gjerne vil hjelpe til å få dem til høyeste nivå – slik som Champions League, sier Michael Johnsen, som er leder av dommerkomiteen.

Kommende sesong vil reservelagsserien brukes for å trene de kommende VAR-dommerne.

For tidlig for Norge

Her til lands hadde NFF et håp om å starte et prøveprosjekt med VAR neste år, men tidligere i juni ble det klart at 2020 ble i tidligste laget.

Glad i sport? Følg oss på Facebook for siste nytt!

– Nei, det kommer ikke til å komme VAR i Eliteserien fra 2020, det er for tidlig, sa direktør for konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn, til VG.

Samtidig varslet han at det er konkrete planer om å innføre det også i Norge.

– Det er et tidsspørsmål før VAR kommer også til Norge, for det er kommet for å bli internasjonalt. Men det er en streng protokoll fra FIFA som må oppfylles før vi kan ta det i bruk i konkurransesituasjon, både når det gjelder bruk av teknisk utstyr, antall kameraer og opplæring for dommerne som skal bruke det, sa Fisketjønn.

Glad i sport? Følg oss på Twitter, Instagram eller Facebook