3.divisjon, Fotball

3.divisjontipset: Klart opprykk for Fløy

Se tabelltips og vurdering for avdeling 3.

Fløy rykket ned fra 2.divisjon på dramatisk vis i fjor, og det etter å ha ligget på 7.plass til fotballferien. Nå jakter de på opprykk igjen, og vi tror laget fra Flekkerøy klarer det. Selv om flere markante spillere har gått til større klubber har de også hentet inn meget solide forsterkninger i vinter.

LES OGSÅ: Slik ender avdeling 1

Men også Flint og Madla er kraftig forsterket. Flint rykket opp fra 4.divisjon i fjor, mens Madla akkurat berget plassen. Vi tror begge lagene kan hevde seg på øvre halvdel i år. Men om noen skal kunne ta fra Fløy opprykket er det Vindbjart som er laget. Hevet seg voldsomt på høsten i fjor, og flere av veteranene er med for fullt i år.

Slik tror vi avdeling 2 ender:

1. Fløy

2. Vindbjart

3. Madla

4. Viking 2

5. Flint

6. Start 2

7. Pors

8. Brodd

9. Donn

10. Staal

11. Vardeneset

12. Bryne 2

13. Storm

14. Mandalskameratene

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for alt fra topp til bredde

Her er vår vurdering av de 14 lagene:

1. Fløy

Overganger

Inn: Tobias Henanger (Arendal), Anders Hella (Arendal), Ante Knezovic (Zemun, Serbia), Matej Dekovic (Chicago Fire, USA), Jørgen Richardsen (Vikingur, Island)

Ut: Jakob Toft (Vidar), Mikael Ugland (Start, tilbake etter lån), Tony Vo (Pors), Andreas Hoppestad (Bryne), John Olav Norheim (Strømmen), Torje Wichne (Arendal)

3.divisjontipset: Klart opprykk for Fløy
Dardan Dreshai er en storscorer på dette nivået. Foto Astrid M. Nordhaug

Vurdering:

Laget fra Flekkerøy rykket ned på dramatisk vis i siste serierunde i fjor. Ett poeng ville holdt mot seriemester Skeid så lenge Vålerenga 2 ikke vant. Også tap kunne være godt nok, avhengig av Enga 2 og Stjørdals-Blink. Det endte med tap, og dermed kunne trønderne smette forbi på bedre målforskjell.

Et håp om å likevel få spille 2.divisjon kom da Nardo sleit før jul og vurderte å trekke laget, men det ble med håpet. Nå må Fløy i stedet ta veien opp på vanlig vis, og de kommer til start som ganske så klar favoritt i år.

Samtidig er det bare å ta en titt på lista over spillere som har gått ut for å skjønne at Fløy også har markante spillere som må erstattes. Norheim og Wichne har fått fortjente sjanser i 1.divisjon, mens stortalentet Ugland vender hjem til Start.

Men de fleste av dem er erstattet bra. Arendal-duoen Anders Hella og Tobias Henanger er strålende signeringer på kant og sentralt på midtbanen, mens backen Jørgen Richardsen er tilbake på Sørlandet. Flere år i 1.divisjon, men kommer nå fra høyeste nivå på Island.

Trener Nikola Trajkovic har også sett mot hjemlandet Kroatia. Keeperkjempen Ante Knezovic, som er 202 cm på strømpelessen og har en fortid i Bryne og Kristiansund er også en meget solid signering på dette nivået. Landsmannen Matej Dekovic kommer nå fra Chicago Fire i MLS, så stopperen ser også ut til å være en spiller som skal kunne dominere på dette nivået.

Har også beholdt flere spillere som bør kunne preget dette nivået kraftig. Lovende Henrik Andersen på midtbanen er en spiller det bør kunne forventes mye av i 3.divisjon. Viste lovende takter i fjor. Og stopper Johan Naglestad er en bra spiller på dette nivået.

Tidligere Start-spiss Lasse Sigurdsen hadde et tungt 2018 foran mål, og scoret kun en gang. Men har potensial til å kunne bli en storscorer i 3.divisjon for et topplag som Fløy. Det samme har Dardan Dreshaj vist gang på gang de siste årene at han er. Kun 2 mål i fjor, men leverte hele 24 mål i 2017, og mellom 2013 og 2016 har han meget solide måltall i 2.divisjon for Fløy, Arendal, Follo og Fram. Får Fløy igang de to har de et spisspar som vil skyte dem til opprykk nesten alene.

Sebastian Fredriksen, Omar Markovic, Henrik Dahlum og keeper Mats Olsen var ikke så sentrale i fjor, men bidrar til en solid bredde i troppen. Nils Petter Andersen er nå assistent, men om han og Christoffer Myhre er klare for å bidra også i år er det ytterligere to  sspillere på skyhøyt 3.divisjonsnivå.

Har også noen unggutter som nå får sjansen. Spissen Ole Fredrik Thorsen scoret 12 mål i 4.divisjon i fjor, og har fått flere sjanser i vinter. Jone Kleppa rakk så vidt debutere etter overgang fra Frøyland i høst, og ser ut til å kunne ta venstrebacken,mens kantspiller Andre Richstad fikk tre sjanser i fjor etter å ha kommet fra Våg på sommeren. Også midtbanespiller Mathias Grundetjern kan øyne håp om en plass på laget nå.

Fløy har fått på plass en tropp som definitivt gjør dem til et topplag. I en avdeling hvor det ellers ikke er altfor mange lag som stikker seg klart ut tror vi at Fløy har kapasitet til å seile fra. I 2017 skilte hele 14 poeng ned til 2.plass Pors da de rykket opp. Det er vanskelig å forvente en like enkel parademarsj, men Fløy er for oss en soleklar opprykksfavoritt i denne avdelingen.

2. Vindbjart

Overganger

Inn: Christoffer Braastrup Andersen (Randaberg), Simen Aanonsen (Jerv, lån gjort permanent), Stian Aabel (Egen juniorstall), Marcus Aslaksen (Egen juniorstall), Mustafa Omarkheil (Start), Jesper Lauvsland (Søgne)

Ut: Halvor Hovstad (Jerv, tilbake etter lån), Christian Follerås (Hånes), Johnny Kristiansen

Vurdering:

Etter mange år i 2.divisjon ble det for tøft for Steinar Skeies menn i det første året med to avdelinger i 2017. I fjor startet de også skuffende, men etter å ha innledet med kun 11 poeng på 10 kamper fikk de for alvor opp dampen. Med fire kamper igjen å spille lå de ett poeng unna opprykk, men en svak avslutning gjorde at det ble 3.plass.

Øyvind Gausdal forsøkte egentlig å trappe ned sist sesong, men bidro til slutt regelmessig utover høsten. Targetspissen som er en av tidenes målscorere i norsk fotball, scoret til slutt 12 mål på like mange kamper. At han kom tilbake samtidig som Vindbjart gikk fra å tape til å vinne er ikke helt tilfeldig. Nå er han med fra start, og det betyr at Vindbjart har en strålende ”nysignering” målt opp mot forrige vår. Har imidlertid spilt stopper i flere treningskamper i vinter.

En annen som er tilbake er Robert Skårdal. Det tidligere stortalentet har prioritert andre ting de siste årene, men var med et par kamper i fjor. Også keeper Halvor Homme var en nødløsning noen kamper i fjor, men har vært med nå i vinter. Christian Follerås har imidlertid gitt seg og gått til Hånes igjen, slik han også gjorde i 2017, før han kom tilbake da.

Andre rutinerte spillere som Christian Tveit på topp (kan vel bedre enn fjorårets 6 mål), Magnus Langerud på midten og backen Alain Delgado (spilte lite i fjor) er fortsatt i troppen. Noe av utfordringen til Vindbjart, og for oss som skal mene noe om laget, er at det er en ekstremt stor stall, men hvor ikke alle nødvendigvis er tilgjengelig til alt av kamper.

Børge Engesland har vært strålende med hele 8 mål i vinter. Også junioren Lasse Stephan Næss har vist seg bra fram med målpoeng fordelt på ganske lite spilletid i vinter. Simen Aanonsen var god på lån i fjor, og har nå signert permanent fra Jerv.

Etter nedrykket var det mange unge karer som ble kastet ut på dypt vann for å svømme i fjor. Kantspiller Markus Nyhus spilte mye og sto bak 8 mål, Sondre Nordhagen spilte alt på venstrebacken, mens Allah Abdallah trolig tar motsatt back. Midtstopper Daniel Tveitaa Johansen har U-landskamper og går trolig rett inn på laget i år, for å nevne noen av de mest fremtredende.

Et toppet Vindbjart er en klar opprykkskandidat. Et lag som vil spille attraktiv og ambisiøs fotball, og som er vanskelige å stoppe når det klaffer. Spørsmålet er om de kommer til å ha med alle hele veien. Det ser ut til å være flere ja enn tja fra start i år, i motsetning til i fjor, og da blir Vindbjart vanskelige å bryne seg på.

3. Madla

Inn: Mads Bøgild (Bryne), Denis Mehremic (Vaulen), Jonas Følstad (Byåsen), Thomas Grønhilder (Hundvåg), Ole Thomas Herrem (Lysekloster), Fredrik Stray Tjaum (Vaulen), Daniel Knutsen Gjesteland (Hinna)

Ut: Lars Sveingard (Sola), Chris Danielsen, Preben Andersen (Randaberg), Kristoffer Aasjord (militæret), Kristian Tande Klepaker

Vurdering:

Madla er et av lagene det stilles størst forventninger til i år, etter at de har forsterket seg meget godt gjennom vinteren.

Samtidig er det også viktig å ta med spillerne som har gått ut i regnestykket. Så selv om Madla er forsterket er det også spillere som vil bli savnet, deriblant keeper Lars Sveingard og rutinerte Chris Danielsen.

Av de som er hentet inn er Mads Bøgild den aller mest markante signeringen. Driv med ball, blikk for spillet og kvalitet som har gjort ham til en klassespiller på nivået over. Også den solide stopperen Jonas Følstad, offensive Ole Thomas Herrem og den en gang veldig lovende Fredrik Stray Tjaum ville hevet de fleste 3.divisjonslag. Sistnevnte var i sin tid aktuell for Viking, men har de siste årene vært i 4.divisjon. Nå tar han et nytt lodd på litt høyere nivå.

Har også flere andre som har markert seg i 3.divisjon før. Spissen Andreas Holst var en meget solid målscorer i gamle 3.divisjon, med 27 mål i 2015 som høydepunkt. Christoffer Talge har også en meget imponerende målstatistikk med 77 mål på sine fem sesonger i klubben.

Marius Danielsen ha vært en nøkkelspiller i en årrekke, mens Thomas Leidland også er en profil på dette nivået. Tidligere Sandnes Ulf-juniorer  Defrim Kocani og Lars Marvik er også viktige.

Selv om Madla er forsterket er det et lag som i fjor endte plassen over nedrykk. Det har svingt bra av dem, for i 2015 havnet de på nedrykksplass, men beholdt likevel plassen da andre lag måtte ned. Så fulgte 2.plass da 3.divisjon gikk fra 12 til 6.avdelinger, og 2017 ga en solid 3.plass. Det er med andre ord ikke helt lett å vite hva man får fra Madla.

Kanskje gjør de mange gode forsterkningene at de overvurderes litt av meg og andre, men Madla har en tropp som bør hevde seg på øvre halvdel.

4. Viking 2

Hevdet seg bra i sin 3.divisjonsavdeling i fjor. Etter halvspilt serie lå de på en sterk 2.plass, kun to poeng bak Sotra som til slutt rykket opp. Høsten var ikke like solid, men likevel endte Viking-rekruttene på en mer enn godkjent 4.plass. Vi tror det blir omtrent reprise i år.

Av de mest markante som er borte kan spissene Liban Ali Abdi (Mjølner) og Thomas Klemetsen Jakobsen (Vidar) nevnes. De to sto bak 22 mål i fjor. Også Jonas Pereira (Fram) og Jens Husebø (Hødd) har fått sjansen i divisjonen over.

Fortsatt er det mye talent igjen i gjengen som kommer til å ha 3.divisjon som sin kamparena. Venstreback Adrian Pereira og midtbanespiller Lasse Berg Johnsen har begge levert gode prestasjoner for A-laget i vinter. Harald Nilsen Tangen har vært regnet blant 2001-årgangens største talenter, men midtbanespilleren har ikke slått til helt ennå.

Tord Salte har også vært regnet som et stortalent, men forsvareren er ikke inne i elleveren nå, og vil sikkert bli å se en del i 3.divisjon. Og keepertalentet Erik Arnebrott håpet å bli Vikings førstevalg, men ser ut til å være nummer tre i rekka pr nå. Også forsvarer Daniel Pollen, som har blitt en nøkkelspiller i 3.divisjon, samt spissen Petter Bakken, som var med på å skyte Sola til opprykk i fjor, er spillere som vil bidra godt i 3.divisjon.

A-stallen ellers er ikke av de aller bredeste, men spillere som Fredrik Torsteinbø, Usman Sale, veteran André Danielsen og nysignerte Jostein Ekeland, som har vært god i 2.divisjon for Vidar, er blant de man kanskje kan regne med å få se her.

Å spå en tabell er tøft nok i seg selv. Andrelagene er med på å heve vanskelighetsgraden.  Et Viking-lag som har mistet flere av de som var bærebjelker i fjor er langt fra det laget det er enklest å spå tabellmessig i 2019. Men det er såpass bra med talent og kvalitet i Viking-systemet at de bør kunne markere seg bra også i 2019.

5. Flint

Overganger

Inn: Julius Myrbakk (FK Tønsberg), Iain Macleod, Hayder Altai (Holmlia), Reda Chikh (Holmlia), Ilmi Sulimani (Strømsgodset), Hasan Rahmani (Lysekloster), Michael Skontorp (Sandefjord), Sabawon Shamohammad (Sandefjord), Mathias Finnestad (Strømsgodset), Trym Thodesen (Sandefjord)

Ut: Konrad Kapusta (Skjetten), Adrian Chomniuk (Eik Tønsberg), Damian Aldas

Vurdering:

Rykket opp etter en forrykende seriefinale mot nabo Eik Tønsberg. Flint måtte vinne kampen med minst to mål, og etter et nervedrama endte det 5-3. Dermed rykket de opp med 55 poeng og 76 plussmål, mens Eik ”bare” hadde 75 plussmål på samme poengsum.

Starten på vinteren ble preget av samtaler om sammenslåing med FK Tønsberg, noe som resulterte i at NFF valgte å plassere de to lagene i hver sin avdeling. Dermed må Flint belage seg på at de fleste kampene blir lange turer, mens FK Tønsberg i tillegg til én tur til Finnmark holder seg til korte kjøreturer på Østlandet.

Flint har rukket å hente noen markante signeringer i vinter. Sabawon Shamohammad har 8 kamper i Eliteserien de to siste sesongene, mens Hasan Rahmani skal være en topp 3.divisjonsspiller på midtbanen. Reda Chikh er også spennende, og leverte 20 mål i 4.divisjon for Holmlia i fjor, mens Julius Myrbakk var blant de mest spennende hos nabo FKT. Også Sandefjord-junior Michael Skontorp bør være med på å heve laget.

På keeperplass er både Iain McLeod og Godset-keeper Mathias Finnestad inne i troppen siden i fjor. Svenske Jonatan Rehnstrøm og polske Pawel Zielinski er også blant de mange som er på plass.

Har fra før andre spillere som bør klare seg godt på dette nivået i blant annet angriper Adrian Krysian, som kom i fjor etter en god sesong for Verdal i 3.divisjon. Kristian Rinaldo Pedersen er en annen som har erfaring fra dette nivået fra før, og har vært en ledestjerne i Flint de siste sesongene. Samtidig skal klubbspillere som Anders Røkaas og Christian Steen-Hansen få prøve seg på dette nivået etter å ha vært gode i 4.divisjon.

Flint er ambisiøse, og etter å ha misset opprykket til Sandefjord 2 året før lyktes de med å ta seg opp i fjor. Samtidig er stallen kraftig styrket siden da. Mange er spente på hva de kan bringe til bords i denne divisjonen. Skal man ta Flint på noe, så kan store utskiftninger bidra til at det tar tid å sette laget. Noen er også signert og så sendt videre til andre klubber i vinter.

Men troppen tønsbergklubben har bør definitivt være god nok til å hevde seg i denne avdelingen, og vi tror Flint plasserer seg på øvre halvdel. En voldsom bredde i stallen og god kvalitet på elleveren. Men har de spissen som scorer nok?

6. Pors

Overganger

Inn: Ajay Sureshkumar (Odd), Christoffer Darabi (Skarphedin), Gaute Hansen (Comeback), Adam Pytel (FK Tønsberg), Tony Vo (Fløy), Patrick Løvig (Breivik), Qendrim Alija (Comeback)

Ut: Anders Klemensson (Oppsal), Victor Vindfjell (Stathelle), Christoffer Riis

Vurdering:

Laget fra Porsgrunn skuffet sist sesong, men kom seg til slutt opp fra nedrykksstriden. Noen fine signeringer nå, men kan de klare å henge med i toppen?

Av de som har kommet inn er både stopper Adam Pytel og kantspiller Tony Vo kjenninger i klubben, og spillere som holder et bra 3.divisjonsnivå. Ajay Sureshkumar får en tøff jobb med å erstatte Anders Klemensson, som nå har flyttet til Oslo, i mål.

På topp har Tommy Svindal Larsen lett etter en storscorer. Patrick Løvig har vist seg bra fram i vinter etter å ha scoret mye i 6.divisjon sist sesong. Kan han være jokeren de trenger der? Granit Shala leverte godkjent med 9 mål i fjor, og har 2 i NM-kvalifiseringen så langt.

Spillere som Kjetil Svarteberg, midtbaneelegant Kim Bentsen og solide Vegard Wrålid står for kontinuiteten i klubben etter mange sesonger i Pors. Bentsen ble toppscorer fra midtbanen sist sesong med sine ti scoringer. Har også noen spennende, unge spillere på vei fram. Simen Thorsen spilte mye i forsvar som 16-åring i fjor.

Også Jonas Sandnes og Daniel Lauritsen er blant spillerne som har vært med på å kjempe i toppen med Pors tidligere.

I fjor var det litt omstilling og ikke så mye som klaffet på våren. Begredelig borte hvor de tapte 8 av 13 kamper.

Pors er et lag som hører hjemme i toppen av 3.divisjon. Og selv om spillere som Pytel hever laget nå er vi usikre på om det er nok til å heve dem helt opp til der hvor de beste er.

7. Start 2

Lå fryktelig utsatt til etter vårsesongen i fjor. Men med en bred tropp og en bevisst strategi for å redde plassen stilte de som regel veldig sterke mannskap på høsten. Dermed ble plassen berget, i motsetning til hva A-laget klarte.

At Start rykket ned fra Eliteserien gjør også at troppen er noe tynnere. Men spillere som stopper Johannes Eftevaag, U-landslagsspiller Mikael Ugland og vinterens venstrebackkomet Sander Sjøkvist er blant de som kommer til å spille det aller meste her. Det samme gjelder tidligere U-landslagsstopper Jesper Daland når han er tilbake fra skade.

Så er det også et spørsmål om hvor ofte spillere som keeper Alexander Pedersen, midtbanespiller Isak Twum og angriper Kristian Floki Finnbogason, for å nevne noen, vil være med her. I tillegg til de to siste rundene er det bare fem kamper hvor Start 2 spiller dagen før førstelaget, så trolig vil vi se flere av dem regelmessig. Henrik Robstad Kasper Skaanes og Aron Sigurdarsson øyner muligheter på førstelaget nå, men er andre som kan bli å se her.

I vinter har også spillere som tidligere U-landslagsspiller Jørgen Myhre og den fysisk knallsterke angriperen Kristian Lien fått være med A-laget til Spania uten å gjøre.

Samtidig er det noen som var viktige i fjor som er borte. Sander Emanuelsen har gått til Arendal, Håkon Suggelia til Jerv, kaptein Mathias Myhre Madsen er i Sola og offensive Enlil Sawa har gått til Mandalskameratene.

Start 2 kommer neppe til å være stabile nok til å henge med i toppen, men bør klare å skape langt mindre spenning for seg selv med tanke på nedrykk. En plass rundt midten bør være høyst oppnåelig.

8. Brodd

Overganger

Inn: Kasper Gade (Viking), Adrian Szabi (Polen), Petter Midbøe Lunde (Bryne), Eriel Pires (Urædd), Rasmus Martinsen (Viking)

Ut: Jefferson de Souza (Nest-Sotra), Maciej Raniowski (Lysekloster), Adrian Berntsen (Sandnes Ulf), Krister Landa (lagt opp)

Vurdering:

Brodd leverte en fin 5.plass sist sesong. Stavangerlaget klarte ikke å henge med de mer ambisiøse og pengesterke, men leverte en solid sesong. Nå er klubben

Har mistet fire av sine aller mest markante spillere. Berntsen og de Souza har fått fortjente sjanser høyere opp, men vil naturlig nok savnes på Midjord. På keeperplass har polske Adrian Szady og Viking-unggutt Kasper Gade blitt hentet inn for å erstatte Raniowski.

Av de som har kommet inn er Rasmus Martinsen den klart mest interessante signeringen. Spilt 10 kamper for Viking i fjor og halvparten av eliteseriekampene da de rykket ned. Stopperen bør dominere bra på dette nivået. Får trolig med seg enten Adonis Brahimi eller Simen Thøgersen som makker. Sammen med høyreback Marco Scheffler og venstrebac Alejandro Valecillos har de dermed et solid forsvar.

Framover skal Eriel Pires forsøke å minke savnet av de Souza etter sin overgang fra Urædd. Den tidligere Odd-junioren leverte godkjent med 6 mål for et lag som sleit i fjor.

I målprotokollen er det imidlertid Sindre Haarberg det er størst forventninger til. Trønderen kom ikke helt i gang i 2017, men i fjor ble det meget imponerende 25 mål for den tidligere RBK-junioren, i tillegg til 3 i cupen. Det løsnet også litt for unge Casper Norseng, som noterte seg for tre mål på høsten. Kjemper sammen med blant annet Preben Erland og Emil Hansen om spilletid i angrepet.

På midtbanen sikret Brodd seg en solid forsterkning i Truls Vagle i 2017. Den tidligere U-landslagsspilleren kom da fra Bryne, hvor han hadde stagnert litt. Sammen med en Brodd-veteran i Petter Haukali og tidligere Viking-junior Fabian Calderon utgjør han trolig midtbanen.

Samtidig er det verdt å merke seg at ”Ledig” er oppgitt som draktnummer 8 og 9 i troppen på hjemmesiden, i tillegg til et par andre nummer. Både Vagle og Berntsen kom inn på våren, og kanskje kan Brodd igjen få inn gode spillere som føler seg overflødige i større klubber?

Elleveren til Brodd ser solid ut. Et større spørsmål er om trener Aleksander Midtsian har bredde nok i troppen. Og selv med et par fine signeringer er det samtidig noen meget markante spillere som har forsvunnet ut i vinter. Litt færre lange turer enn i fjor kan samtidig være positivt, selv om borteturene blant annet ga sterke seiere over Sotra, Fana og hele 6-0 over et bra besatt Sogndal 2.

9. Donn

Overganger

Inn: Alexander Lind (Jerv), Ole Marius Gundersen (Vigør), Kevin Christensen (Søgne), Erik Ørebek (Vigør)

Ut: Bjarte Richardsen (Fløy), Jesper Minge Jansen

Vurdering:

Imponerte stort som nyopprykket sist sesong. Endte til slutt på 5.plass, langt unna nedrykkskampen vi og andre spådde de kom til å havne i. Hang faktisk med i opprykksstriden lenge, men en dårlig periode med 1 seier på 8 kamper tidlig på høsten ødela den drømmen.

Stian Ingebrethsen scoret målene som sikret opprykket i 2017 etter overgang fra Flekkefjord, og ble faktisk toppscorer i avdelingen med 19 mål sist sesong.

Siden i fjor er brødrene Lars Kristian og Pål Erik Pedersen gitt seg som trenere. De er erstattet av et annet brødrepar i Rolf-Martin og Odd-Arild Skonhoft, som nå kommer tilbake til klubben etter å ha vært i Vigør de to siste sesongene.

De har beholdt det meste av fjorårets tropp, men Bjarte Richardsen jager opprykk i Fløy. Det betyr at gode spillere som forsvarer Asle Mollestad, tidligere Strømmen-junior Sander Michelsen, midtbanespiller Nicklas Brenna Karlsen og en gang Brann-junior Brian Jensen fortsatt er i klubben. Men nykommere er det ikke altfor mange av.

Ingebrethsen var ikke den eneste som leverte på målfronten i fjor. Tidligere Skarphedin-spiller Andreas Sersland leverte 9 mål, Karl Morten Igland 8 etter overgang fra Lyngdal. Donn var paradoksalt nok bedre borte enn hjemme i fjor. Av flere som er hentet inn er Alexander Lind verdt å merke seg. Angripren har nå flere år bak seg i høyere divisjoner, og selv om 2018 ikke var noe godt år for ham kan det vise seg som en massiv signering på topp.

Fjorårets prestasjon var sterk. Nye trenere, men mye av den samme stallen som i 2018. Vi tror det er tøffere å hevde seg i toppen av denne avdelingen enn det var i fjor, og dermed ramler Donn noen plasser nedover.

10. Staal

Overganger

Inn: Rafal Dobrolinski (Stal, Polen), Hubert Kotus (Stal, Polen), Josef Årvik (Midtbygden)

Ut:

Vurdering:

Staal har blitt et nesten evig 3.divisjonslag nå. Det er en imponerende prestasjon å ha holdt seg på samme nivå hele årtusenet. Gjennom omlegginger og redusering fra 24 til 12 og så 6 avdelinger har de holdt seg. Med unntak av en tapt kvalifisering i 2010 og en betydningsløs 1.plass i 2016 (siden ingen rykket opp det året pga. omlegging av seriesystemet) har de som regel vært et topplag da det var flere avdelinger.

Etter omleggingen har det blitt 9.plass, og så 8.plass i fjor. Vi tror det også i år blir en plass under midten, men over nedrykksstreken. Som vanlig har de i vinter slitt med å lokke til seg spillere. Ingen fra Stavanger ønsker å pendle til Jørpeland for å spille, og litt for mange av Staals nøkkelspillere de siste årene er ennå litt for gode til å vende hjem og spille 3.divisjon. Sigve Kleppa Christensen og Georg Danielsen holder ennå til i 2.divisjon med Vidar for eksempel.

Løsningen for å forsterke stallen  har vært å se til utlandet, og mer spesifikk til Polen. Daniel Ciach kom inn sist sommer, og omskolert fra stopper til spiss leverte han 5 mål. Ble en liten nødløsning på topp da Even Østensen fikk sin sjanse i Viking, og når alle mann er friske og klare bakover blir han trolig brukt på topp også i år. Samtidig leverte Erik Steinsland solide 12 mål etter overgang fra nabo Midtbygden i fjor.

I vinter er det keeper Rafal Dobrolinski og offensive Hubert Kotus som er hentet fra nesten-navnebror Stal i Polen. I tillegg til Ciach kom også tidligere Hønefoss-spiller Sigurd Svendsen inn i sommer. Er på Jørpeland i forbindelse med utdanningen, og dermed fikk Staal servert en meget solid forsterkning.

I bakhånd har de nå også Lars Edvard Danielsen, som scoret massevis for Staal fram til han tok et år i Midtbygden i fjor. Men er i første omgang en nødløsning som kun vil være med i enkelte kamper denne sesongen.

Ellers er ikke troppen av de bredeste. Meget lovende Ørjan Bjørlo er imidlertid fortsatt i klubben. Og så har man de som alltid har vært der. Vidar Harestad, Stian Nag, Jesper Holta, Steffen Helgeland og Erlend Danielsen har vært med lenge. Har fått merke at de har lite å gå på når et par av dem har manglet i NM-kvalifieringskampene.

Helgeland har vært ute med en kneskade, men er på vei tilbake. Thomas Tungland har også manglet en stund, og er fortsatt ute, mens Sander Opromchop også ser ut til å misse sesongen. Også de to har hver sin kneskade.

For tynt til å henge med i toppen – men trolig godt nok over 26 runder til at det blir enda en sesong på dette nivået, hvor de nærmest har grodd fast.

11. Vardeneset

Overganger

Inn: Fredrik Gjerde (FC Show), Andrew Dutie (Hundvåg), Sebastian Hammer Larsen (Egen juniorstall), Sindre Østbø (Egen juniorstall),, Johann Bjørholm (Egen juniorstall),, Christian Askeland (Egen juniorstall), Jesper Tangen (Egen juniorstall)

Ut: Espen Håland (Lagt opp), Eivind Meling (Vidar), Sindre Dunseth (militæret), Thomas Østvoll, Ole Johan Skaret, Lars Løkling.

Vurdering:

VBK imponerte som nyopprykket sist sesong. Med en kynisk, men effektiv spillestil evnet Richard Enges mannskap ikke å begeistre altfor mange ellers, men det var mer enn nok til å holde plassen. De evnet imidlertid å begeistre mange gjennom sine fantastiske kampreferater med herlige betraktninger fra kampene og turene.

I år er de i en avdeling fylt med flere lag fra Rogaland. For et lag som ikke alltid klarte å fylle opp spillerbussen på de mange lange turene i fjor er det godt nytt at fem av turene er i eget fylke og at like mange er til Sørlandet.

Har hentet opp en rekke juniorer i år, men har samtidig mistet flere markante spillere. Keeper Eivind Meling gjør som angriper Steffen Klemetsen Jakobsen gjorde i sommer – prøver seg i Vidar på nivået over. At Sander Dunseth skal i militæret og veteranen Espen Håland igjen har tenkt til å legge opp er med på å svekke dem ytterligere offensivt. Unge Adrrian Sadrija kom imidlertid godt inn i laget i fjor, og noterte seg for sju scoringer.

Den største forsterkningen er egentlig at den meget gode midtbanespilleren Mikal Hebnes Olsen er tilbake fra skade. Scoret 19 mål i 2017, men fikk kun med seg de tre siste kampene i fjor. Midtbanen har fra før gode spillere som rutinerte Morten Vadla, mannen bak de legendariske referatene, samt Joakim Berg Holter, som sto bak 8 mål i fjor etter overgang fra Randaberg. Christoffer Bigseth Olsen er en annen spiller der som har markert seg i roglandsfotballen lenge.

Et lag som utad profilerer seg som et lag som garanterer tilskuerne kink i nakken etter 2 x 45 minutter. Men selv om det garantert finnes en rekke lag med større ambisjoner og kvaliteter i avdelingen, er ikke VBK SÅ enkle. Samtidig hadde de et voldsomt varierende nivå i fjor. Fra å slå sterke lag som Fana og Fyllingsdalen borte til å tape for nedrykkslagene Tertnes og Varegg.

Vi tror de faller et par plasser i år, og at det blir en enda tøffere nedrykkskamp – til tross for en nedrykksplass mindre i avdelingen.

12. Bryne 2

I motsetning til andrelagene til klubber i Eliteserien og OBOS-ligaen trenger ikke Bryne 2 å kun bruke tre spillere over 22 år. Det betyr at de i noen av kampene trolig vil stille med hele benken fra A-laget. Men nå er ikke A-stallen til Bryne den aller bredeste denne sesongen.

Av spillere som var sentrale i opprykket i fjor er Jonatan Brunes lånt ut til Sola, stortalentet Markus Eiane (26 mål i 2018) prøver lykken i Molde. Scott Vatne og Joakim Grude har gått til nabo Frøyland, mens Antoni Jaworski har valgt seg Varhaug og Elias Elamari har gått til Klepp. Vetle Hovland har gått til Rosseland, mens også Oscar Apeland Gonzales er ute. Simen Næss og Vegard Skjørestad er blant de fra A-laget som spilte mest, og begge er borte nå.

Samtidig er det flere unge i A-troppen som kommer til å ha dette som sin primære kamparena. Backen Ola Johannes Elvedahl, anvendelige Sander Ystanes, midtbanespilleren Ola Mæland, Petter Øfsteng og Sondre Hovland blir alle viktige i 3.divisjon. Samtidig er spillere som Rune Bore og Pål Aamodt på vei tilbake etter skade, og kommer helt sikkert til å spille en god del 3.divisjon.

Også en spiller som keeper Andreas Hoppestad holder høyt 3.divisjonsnivå. Stopper Pål Fjelde og den notoriske målscoreren Vetle Myhre er andre som neppe er inne i elleveren i 2.divisjon nå, og som vil være spillere som gjør Bryne 2 veldig mye mer slagkraftig.

I fjor fikk Egersund 2 det ekstremt tøft i en lignende avdeling som denne. Bryne 2 er nok litt bedre skodd. Juniorene holder et høyere nivå. Men hele 10 av kampene spilles dagen før førstelaget, i tillegg til to kamper to dager før. Og de to siste rundene kolliderer. Det gjør betingelsene tøffere, og bidrar til at vi tror Bryne 2 ender under streken.

13. Storm

Overganger

Inn: August Tveten (Urædd), Mats Borholdt Hansen (Herkules)

Ut:

Vurdering:

Lille Storm fra Skien er et helt ubeskrevet blad på dette nivået. Med et ungt mannskap vant de hele 19 av 20 kamper forrige sesong. Men nå venter en langt tøffere utfordring. Urædd var trolig sterkere da de rykket opp året før, men var langt under pari i fjor. Nå tror vi Storm får seg en tøff motvind.

45-årige Torjus Hansén spilte ti kamper i fjor og har vært på banen i NM-kvalifiseringen, men sier selv at han kun skal spille for andrelaget i år. Kan komme til å spille forsvar sammen med sønnen til sin tidligere makker Jan Frode Nornes. Jesper Nornes er nemlig et annet naturlig stopperalternativ.

Den tidligere Odd-juniorer Thomas Pedersen er en nøkkelspiller. Scoret 19 mål i fjor, og har til sammen 70 mål de siste tre sesongene. En av få i troppen som kan skilte med erfaring fra dette nivået er tidligere Brodd- og Pors-spiller Tarjei Fiskum. Etter at han ga seg i Pors våren 2017 var han innom både Gulset og Herkules før han inn til høstsesongen i fjor.

Begge har scoret bra med mål i treningskampene, og i lagets 4-3-3 ender Pedersen fort til venstre, mens fysisk solide Fiskum blir murbrekker på topp. Også Torjus Stensrud, men 12 mål i fjor, er et alternativ på kant, men har samtidig vært brukt på back i vinter. Også kaptein Mathias Hegna har spilt 2. og 3.divisjon for Strindheim tidligere. Keeper Birk Stokke fikk kjenne på nivået med Odd 3 i et par kamper i 2017.

Ellers består Storm i det meste av unge spillere som har vært med på å spille sammen i 4.divisjon de siste sesongene. Har ikke vært spesielt aktive på overgangsmarkedet, men rutinerte Mats Hansen (nei, ikke DEN Mats Hansen) er hentet inn for å ta den dype rollen på midten. Også August Tveten er hentet hjem etter spill i Odd og Urædd.

Storm er en klubb som er helt uprøvd på dette nivået, og det samme gjelder de fleste spillerne. Selv om de i vinter blant annet har slått Flint med 4-2 er det et lag som høyst trolig vil få det tøft i år. Historien de siste årene har vist at de fleste opprykkslagene får det tøft, og når såpass mange i stallen har lite erfaring over 4.divisjon skal det bli tøft for Storm å legge tre lag bak seg.

14. Mandalskameratene

Overganger

Inn: Callum John Tyler (Torridal), Kieran Brandser (Kvinesdal), Ole Kristian Olsen (Comeback), Gregar Eliassen (Sagene), Thomas Aarnes (Comeback), Anders Kvinen (Marnadal), Enlil Sawa (Start), Hans Berge (Øystese)

Ut: Are Strømsland, Simon Valand (militæret), Peter Kjellby (Marnadal)

Vurdering:

Varen er levert, den heter 3.divisjon.  Det tidligere 1.divisjonslaget er tilbake etter noen år i 4.divisjon. Etter å ha hentet inn flere veteraner sist sommer fikk Mandalskameratene opp poengfangsten, og i en jevn avdeling tronet de til slutt øverst.

Veteranene Tor Olve Fagnastøl (43), Inge Nilsen (39), Stein Ove Abrahamsen (42) og Tom Sagebakken (40) var alle med på lagets storhetstid. Sammen med tre tidligere spillere i slutten av 20-årene, deriblant tidligere Monaco-proff Vegard Landaas, takket de ja til å bidra for klubben sist høst. Veteranene bar en tung bør i fjor, og må gjøre det samme igjen.

I tillegg er spillere som målvakt Bård Høkaas og angriper Endre Omland blant de få som er igjen fra de var i 3.divisjon sist i 2016.

Av de mange som har kommet inn er det ymse erfaring. Gregar Eliassen spilte 8.divisjon for Sagene 2 sist sesong, Ole Kristian Olsen har ikke spilt fotball siden 2016, Thomas Aarnes’ siste kamper var for Batnfjord i 6.divisjon i 2017, Hans Berge har et par kamper de siste to sesongene.

Borte er blant annet fjorårets toppscorer Simon Valand, som scoret 18 mål i fjor. Han er ikledd kongens klær fram til sommeren. En erstatter kom på mange måter i Joachim Holter allerede i fjor. 20-åringen scoret 12 mål i høst. Av de som har kommet inn nå har Enlil Sawa bra erfaring fra Start 2, mens den engelske stopperen Callum John Tyler også kan ta plass i elleveren.

I vinter har de slått Donn 5-2, men det er eneste seier. 0-6 for Flekkefjord og tap på straffer for Lyngdal i cupen er langt mindre imponerende.

En ting er å hente inn en aldrende gjeng for å hevde seg i 4.divisjon. Noe helt annet er det å vente at samme gjeng skal hevde seg i 3.divisjon. Vi er skeptiske til om de tidligere fotballpensjonistene evner å utgjøre en forskjell i år, og tror varen blir levert – den heter nedrykk og 4.divisjon 2020.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook