3.divisjon, Fotball

3.divisjonstipset: Endelig lykkes Eidsvold Turn!

Se tabelltips og vurdering av alle lagene i avdeling 1.

3.divisjon starter endelig denne uka, og tradisjonen tro skal vi spå og vurdere alle de 84 lagene.

LES OGSÅ OM AVDELING 2: Ny nedtur for Lyn

I avdeling 1 er det hele seks opprykkslag og totalt fire andrelag (inkludert to som rykket opp). Geografisk dekker avdelingen Romerike, Oslo, Østfold og Møre og Romsdal.

LES OM AVDELING 3: Lekestue for Fløy?

Vi tror de fleste andrelagene vil markere seg godt i denne avdelingen,  men opprykket går til et lag som har vært nære på de siste sesongene.

Slik tror vi avdelingen ender:

1. Eidsvold Turn

2. Molde 2

3. Spjelkavik

4. Sarpsborg 08 2

5. Lørenskog

6. Stabæk 2

7. Træff

8. Kråkerøy

9. Herd

10. Rommen

11. Årvoll

12. Nordstrand

13. Aalesund 2

14. Sunndal

Glad i norsk fotball? Følg oss på Facebook for alt fra topp til bredde

Her er vår vurdering av avdeling 1:

1. Eidsvold Turn

Overganger

Inn: Edvard Vestby (Sarpsborg 08), Martin Østland (Grei, lån ut sesongen), Ingolfur Örn Kristjansson (Raufoss), Benedict Notoane (Egen juniorstall), Jesper Kornbakk (Skedsmo), Markus Sørensen (Eidsvold IF)

Ut: Jonatan Teigland (Eidsvold IF), Magnus Tvedte (Strømmen), Joakim Madsen (Eidsvold IF), Piotr Gawecki, Lars Andersen (Eidsvold IF)

3.divisjonstipset: Endelig lykkes Eidsvold Turn!
Johan Kolbjørnsrud (t.v.) er en av flere Turn-spillere med fortid i Ull/Kisa. Foto: Sjur Stølen / Digitalsport

Vurdering:

Har misset i forsøket på opprykk de to siste sesongene. Der en dårlig start på sesongen ødela muligheten til å overliste Stabæk 2 og Lyn i 2017, var det en svak høst som gjorde at Kvik Halden fikk smette forbi i fjor. 6-4-2 siste 12 er kanskje ikke svakt isolert sett, men Kvik vant sine ni siste matcher.

Trener Joakim Dragsten ble hentet fra Lokomotiv Oslo sist sesong. Nå er det opprykk som er i sikte, og denne gangen tror vi Turn klarer det de har  jaktet på lenge.

Siden da er flere nøkkelspillere borte offensivt. Teigland, Gawecki, Tvedte og Thierry Dabove, som forsvant til Raufoss sist sommer, sto bak 35 av lagets 67 mål sist sesong. Men med Kristjansson inn bør en del av de være dekket. Selv om han ikke fikk det til i Raufoss sist sesong har islendingen et strålende målsnitt for Herd på dette nivået fra tidligere, og sammen med Robin Hofer Dahl (11 mål i fjor) må han stå for målene om det skal bli opprykk.

Også Kornbakk er en spennende signering som gir dem flere strenger å spille på offensivt. Samtidig har de beholdt spillere som Johan Kolbjørnsrud, Lars Jørgen Mork og Jon Erik Økland, samt brødrene André og Kristoffer Trandum Nordlie. Kolbjørnsrud er en back som kunne spilt høyere opp, mens Mork og Økland kan spille i flere posisjoner offensivt. Klassespillere på dette nivået.

Turn har som regel hatt en god ellever, men litt for tynn bredde de siste sesongene. Det er litt bedring å spore nå. På keeperplass er Østland hentet på lån grunnet usikkerhet rundt skader ved de øvrige målvaktene i troppen. Spillere som Runar Heggestad, Markus Furseth og Oliver Stenseth har forsøkt å slå gjennom i større klubber, før de ble hentet til Myhrer for å fortsette sin utvikling.

I en avdeling med mange andrelag (som kanskje ikke vil opp?) og enda flere opprykkslag (seks (!) i tallet) har Turn tidlig vært pekt ut som en favoritt. Har den elleveren som holder høyest nivå, utenom når noen av andrelagene stiller maks av hva de kan, og har lysten til å rykke opp. Vi holder Eidsvold Turn som ganske klar favoritt i denne avdelingen.

2. Molde 2

Var ikke så langt bak Oppsal til sommeren i fjor, men utover høsten reiste oslolaget fra i toppen. Et stadig yngre Molde-mannskap måtte til slutt også se nabo Træff snyte dem for 2.plassen i siste serierunde.

Som med alle andrelag må også Molde se noen av de beste forsvinne, men av juniorene som avsluttet sesongen er det ikke altfor mange som har forlatt klubben. Venstreback Simen Hagbø har fått sjansen i Brattvåg, Christian Dahl er i Moss, mens storscorer Sivert Gussiås (16 mål på 19 kamper i 3.divisjon i fjor) er på et sesonglangt lån i Strømmen.

Samtidig er A-lagstroppen noe slankere enn den var i fjor. Nå var det rett nok ikke ofte Molde 2 stilte med spillere derfra. En lovende spiller som Tobias Svendsen var for eksempel bare med tre ganger før han ble sendt på lån til Haugesund.

Av de som er igjen av ungguttene er det flere som har fått bra med 3.divisjonserfaring. Keeper Oliver Petersen var god for Follo og debuterte på G17-landslaget etter overgangen til Molde. Angriper Ole Sebastian Sundgot og midtbanespiller Tobias Hestad spilte fast i fjor, og har etternavn og gener som skaper forventninger i Molde. I likhet med forsvarer Emil Breivik er han nå en del av A-stallen. Der er også Martin Roseth tilbake etter å ha vært på lån i Levanger i fjor, og forsvareren blir en forsterkning for laget i 3.divisjon.

Spillere som Herman Svendsen, Thor-Olav Moe, Jakob Ørsahl har også fått bra erfaring fra dette nivået de to siste sesongene. Angriper Magnus Langset har pøst inn mål for Åssiden før, men har ikke helt funnet samme form i Molde-drakta. Se også opp for Markus Eiane. Kommer helt sikkert til å få høre sammenligninger med Erling Braut Håland ettersom han er hentet fra Bryne, hvor han scoret 26 mål for Bryne 2 i fjor.

Med gull i blikket i Eliteserien, samt cup og europacup er andrelaget langt bak i prioriteringsrekken. Med unntak av karer som Hestad, Petersen, Roseth og Breivik vil det nok heller være unntaket enn regelen av Molde 2 får med spillere fra A-troppen.

Pr nå er det ”bare” seks kamper som spilles samme dag eller dagen før A-laget. Men med cup, europacup, ferie for A-laget og mulig flytting av kamper på grunn av U19-EM og U20-VM kan det bli enda flere kamper hvor etablerte spillere ikke er tilgjengelig.

Unggutta til Molde er uansett gode nok til å klare seg godt selv, og har de siste seongene visst seg i stand til å henge med et godt stykke opp på øvre halvdel.

3. Spjelkavik

Overganger

Inn: Tobias Heggem (Aalesund), Henrik Hansen (Brattvåg), Daniel Stensøe (Brattvåg), Eirik Høivik (Brattvåg)

Ut: Roald Runde (Bergsøy), Lars Austnes (Ullern)

Vurdering:

Spjelkavik er en trolig outsider i toppen i år. Troppen er forsterket, og både kvaliteten og bredden tilsier at de bør henge med på øvre halvdel.

Trioen Hansen, Høivik og Stensøe fra Brattvåg er utvilsomt med og hever kvaliteten på årets tropp. Målvakt Hansen har vært i 2.divisjon nesten sammenhengende siden han forlot klubben etter 2014-sesongen, men er nå tilbake. Stensøe har spilt alt for Brattvåg siden han forlot Vika før 2017-sesongen, og har vært god på midtbanen, mens Høivik nå er tilbake etter å ha trøblet med skade de siste sesongene.

Kantspiller Lars Austnes vil bli savnet etter å ha flyttet til Oslo, slik også angriper Eirik Nesset Hjelvik gjorde sist høst. Men i sum er det en større bredde i troppen nå.

I tillegg til signeringene som er gjort i vinter er det verdt å huske at Knut Idar Dalhus og  Benjamin Sunde kom hjem etter halv sesong i Fyllingsdalen sist sommer, og at tidligere AaFK-stortalent Anders Waagan kom inn samtidig. De tre stod bak til sammen 22 mål i siste halvdel av forrige sesong. Da de gikk til sommerferie etter 14 kamper i fjor var laget fra Ålesund kun ett poeng over nedrykksplassene. Men med 8 seiere på høsten klatret de til en langt finere 4.plass.

Har også gode 3.divisjonsspillere som Elias Dahlberg, kaptein Sondre Skulstad, Stian Sune og Andreas Olsen som har vært bærebjelker i flere sesonger allerede. I tillegg har de en karismatisk og dyktig trener i tidligere Farmen-deltaker Frode Fagermo. Han må dog klare seg uten makker Tor Hogne Aarøy (ofte reservekeeper på flere av bortekampene i fjor!), som fikk jobb i Aalesund i vinter.

Spjelkavik var langt bedre på høsten enn på våren i fjor, og nå er troppen ytterligere styrket. Vi tror laget er godt nok til å henge med i toppen.

4. Sarpsborg 08 2

Med nesten 30 spillere i A-stallen har Sarpsborg 08 veldig mange spillere som kommer til å ha 3.divisjon som sin fremste kamparena, og veldig mange av disse trenger ikke gå på kvoten for overårige.

Vintersigneringene Boubacar Konte, Pablo Arboine, Ismael Coulibaly og Sebastian Jarl er alle et stykke unna å være førstevalg i serien nå. Med unntak av periodene som i mai, hvor det er tett med serie- og cupkamper (og Konte skal også til U20-VM) vil de trolig bli å se regelmessig i 3.divisjon.

Også lokale Anwar Elyounoussi, Sigurd Kvile og Johan Olstad har fått flere sjanser til å vise seg fram i vinter. I likhet med keeper Sander Thulin og stopper Isak Heen Berge, som har bra erfaring fra dette nivået med Follo, kommer de til å bli nøkkelspillere for andrelaget i år. Elyounoussi og Olstad sto bak solide 42 mål til sammen da de rykket opp fra 4.divisjon sist sesong.

Samtidig er det nå mulig å låne ut talenter også utenfor overgangsvinduet, og det er langt fra usannsynlig at vi får se noe av disse lånt ut etter hvert.

Også Kristoffer Larsen, Gaute Vetti (som har vært skadd en stund) og Alexander Ruud Tveter var blant spillerne som fortsatt er i klubben, og som var med ofte i fjor. Det samme var mange andre fra A-troppen som nå er borte. Men Sarpsborg 08 viste veldig tydelig at de ønsket seg et opprykk, og det er stor grunn til å anta at de da også kommer til å gjøre sitt for å berge plassen i år.

At de ikke har europacup i år gjør det enda enklere å bruke etablerte spillere her. Det betyr at spillere som Lars-Jørgen Salvesen, Wilmer Azofeifa, Sheldon Bateau og Aslak Falch også vil være blant spillerne man kan vente seg å møte her i år.

Nedrykket i 2017 var en stor nedtur. At de rykket ned med 35 poeng viste mye av det absurde med fire nedrykksplasser i 3.divisjon. Nå er det bare tre som skal ned. Men Sarpsborg 08-stallen er såpass mye bedre og bredere, og fylt med mange lovende unggutter nå, at de i år bør komme seg komfortabelt unna en ny nedrykksstrid.

5. Lørenskog

Overganger

Inn: René Eriksen (Gjelleråsen), Marius Andresen (Skedsmo), Simen Nygaard (Vestli), Mikkel Nerland (Korsvoll)

Ut: Sivert Pieroth (Lokomotiv Oslo), Max Vassgård, Nasir Dernjani, Kaymar Adel Bawah, Franck Kouta

Vurdering:

Lørenskog levert en godkjent 3.plass sist sesong. Hadde Kvik Halden og Eidsvold Turn i sikte lenge, men klarte aldri å tette avstanden opp. Siden forrige sesong har trener Julian Madsen søkt lykken på Færøyene. Assistent Daniel Westvang har rykket opp, noe som betyr at det neppe blir store endringer i hvordan Lørenskog vil framstå.

Troppen har ikke gjennomgått altfor store endringer. Midtbanespiller René Eriksen og stopper Marius Andresen er hentet inn fra to andre lag på Romerike, og bidrar til ytterligere konkurranse om plassene i en ganske bred, men ung tropp.

Har fått beholde stjernespiss Riki Alba, som var spådd større ting enn å spille i 3.divisjon på dette stadiet av karrieren. Kraftspissen leverte solide 16 mål sist sesong, og er en spiller som må levere like bra, om ikke bedre, om de skal kjempe i toppen. Har imidlertid mistet en annen nøkkelspiller offensivt i kreative Nasir Derjani, og ser litt svekket ut i angrepsrekka. Også Franck Kouta er ute, og selv om det ikke løsnet for han i høst har han tidligere vist mye bra i FK Tønsberg.

Et samarbeid med Grorud har gjort at de har fått inn flere dyktige spillere. Lovende Daniel Gullteig er en av flere gode stoppere i stallen. Sammen med Tobias Paulsen, som leverte strålende i fjor, utfordres han nå av nyankomne Andresen og av Vetle Rygh, som mistet hele forrige sesong grunnet sykdom. Er nå tilbake og er en stopper som har spilt høyere opp i flere sesonger. Rygh er med sine 25 år faktisk den eldste spilleren i årets tropp.

Også backen Keivan Ghaedamini er en lovende kar som imponerte stort sist sesong. Kreative Zirak Ahmed og anvendelige Ole-Marius Forsberg og Noah Skåttun er andre spillere som har kommet fra Grorud og bidrar til bra bredde framover.

Indreløper Lars Følstad og kreative Amir Dausch er to solide midtbanespillere som også er med på å bidra til at Lørenskog henger med i toppen. Også keeper Ole Martin Drevland har vist seg å holde et bra nivå i 3.divisjon.

Lørenskog var lenge en gjenganger i 2.divisjon, men datt ned da antall lag ble halvert på det nivået. Det er mye talent i laget, men målt opp mot for eksempel favoritt Eidsvold Turn mangler de kanskje det lille ekstra. Ny sesong topp 5 virker imidlertid trolig.

6. Stabæk 2

Ungguttene fikk det altfor tøft i 2.divisjon i fjor. Med en tynn A-stall som også hadde litt for mange skader fikk de lite hjelp i vårsesongen. Utover høsten bedret resultatene seg, men da var det for langt opp til sikker plass. I år bør de hevde seg langt bedre.

Med mange 16-17-åringer ble Stabæk litt spist opp i 2.divisjon, til tross for at det er masse talent og haugevis av spillere på aldersbestemte landslag. Nå er A-troppen litt bredere, inkludert mange som er påtenkt å være viktige her.

Offensive Alexander Torvund, Younes Amer og keeper Jonas Brauti er for eksempel spillere som kommer til å hevde dette laget i 2019.

I tillegg er Sindre Mauritz-Hansen tilbake i klubben etter et godt utlån i Strømmen. Når han er skadefri er han en spiss som kommer til å øse inn mål i stor skala i 3.divisjon. Spiller han på topp sammen med Oscar Aga er det et spisspar på enormt nivå i denne divisjonen.

Midtbanespiller Kristoffer Askildsen, back Peder Vogt og anvendelige Morten Renå Olsen blir andre spillere fra A-stallen som er bærebjelker her. Det er nok mer sjelden vi får se spillere som Vadim Demidov, Steinar Strømnes eller Daniel Braaten.

Av andre på vei opp og fram er stopper Nicolas Pignatel Jenssen og angriper Herman Geelmuyden blant landets mest spennende 2002-modeller. Stabæk-systemet har også en rekke andre spillere som kan ha en lys framtid.

2.divisjon ble for høyt i fjor for et lag som ble veldig lette, men som spillmessig hevet seg bra på høsten. I denne avdelingen skal de unge, lovende være gode nok for å henge med et godt stykke opp på tabellen.

7. Træff

Overganger

Inn: Mikael Wenaas (Kristiansund), Adrian Kosinski (Gossen), Mati Rachowski (Gossen), Sondre Blikås (Eide/Omegn), Joakim Stormo Halsen (Brønnøysund), Brayn Musoni (Brønnøysund)

Ut: Aleksander Jonassen (Brattvåg), Lars Hauso (Oppsal), Bruno Lopes

Vurdering:

Klarte å beholde posisjonen som Moldes nest beste lag da de sneik seg forbi Molde 2 i siste runde i fjor. Laget som har vært ledet av Magnus Oltedal de siste sesongene har solide resultater å vise til. Oltedal har nå også fått med seg kulthelt Jahn-Ove Wiik, som har flyttet hjem fra Bergen. Mannen kjent for det lange håret og de korte shortsene har blant annet også stått bak Åsanes solide klubblåt ”Martyrer på Myrdal gress”.

Det er en stall som grovt sett består av en blanding av klubbveteraner, spillere som kommer til byen for å gå på høyskolen, samt spillere som ikke har nådd opp i Molde. At skoleåret ikke samsvarer med den norske fotballsesongen gjør at det ofte er mange utskiftninger på sommeren.

Har mistet sine to viktigste offensive kort. Jonassen har vært strålende for Brattvåg i vinter, mens Bruno Lopes’ fotballframtid i Træff er usikker. Har vært på prøvespill i Florø i vinter. Kom til byen fordi kjæresten spiller håndball i Molde, men hun kan forsvinne fra klubben etter den snart ferdigspilte sesongen. Også lovende Eirik Kjørsvik er ute en stund nå etter å ha pådratt seg beinbrudd i en treningskamp.

Har hentet flere unge og spennende spillere. Deriblant 17-årige Sondre Blikås, som nesten rykket opp med Eide/Omegn sist sesong. Mikael Wenaas har spilt på dette nivået før for reservelagene til Molde og Kristiansund. Bidrar til at det er en ung Træff-tropp denne sesongen. I siste treningskamp før sesongen holdt 9 av 14 spillere ennå junioralder.

Det er imidlertid noen som er eldre igjen også. Spissen Simen Varhaugvik har sett giftig ut i vinter. Kaptein Stian Rødal har lenge vist seg som en meget solid spiller i 3.divisjon. Keeper Michael Lie er en av ikke altfor mange i troppen med erfaring fra et høyere nivå, selv om det rett nok ikke er altfor mange kamper.

Stopper Bjørnar Eltervåg og Alexander Johansen i den dype midtbanerollen i lagets 3-5-2 er andre spillere som holder et bra 3.divisjonsnivå. Edvard Khachatrjan er en annen spennende spiller. Med fortid i Levanger, Egersund og Bryne, men har flyttet til byen for å studere.

Træff leverte en råsterk 2.plass i fjor. Med et par offensive billedkort ut og en veldig ung tropp tror vi det blir tøffere i en sterkere avdeling (iallfall blant de seks-sju beste lagene) enn de var i forrige sesong. Vi spår dem rundt midten, og lander på en 7.plass.

8. Kråkerøy

Overganger

Inn: Amani Mbedule (Sarpsborg 08. Var utlånt til Notodden i fjor), Anders Østli (Moss), Vebjørn Sahlin (Østsiden), Edvard Syvertsen (Sarpsborg 08)

Ut: Eirik Laabak (Lyn), Torvald Berthelsen (Trapper ned), Marius Svendsen (Sarpsborg FK), Jørgen Hansen (Gresvik), Ole Heieren Hansen (Trapper ned), Fatos Berisha (Råde)

Vurdering:

En middels sesong i fjor for ett av Østfolds to lag i denne avdelingen. Siden da har stallen gjennomgått ganske store endringer. Blant annet er Bjørnar Johannessen nå tilbake som trener. Vi tror laget hans ender et sted omtrent i ingenmannsland også i 2019, selv om de fort må se seg mer bakover enn de liker.

Av de markante som har forsvunnet ut er Laabak og Berthelsen to spillere det er vanskelig å erstatte, i tillegg til at mangeårig keeper Svendsen har tatt turen til 4.divisjon. Ole Heieren Hansen er også en spiller det selvsagt er vanskelig å erstatte. Men når en annen rutinert kar i Anders Østli er hentet inn har de klart det på en meget god måte likevel. Jørgen Hansen er en annen spiller som har vært markant i forsvar lenge, og som vil savnes.

En annen markant signert er selvsagt Amani Mbedule. På lån i Notodden de to siste sesongene. Var svært lovende da Sarpsborg 08 hentet ham. Sammen med tidligere Fredrikstad-junior Herman Blystad, som bøttet inn mål på aldersbestemt nivå, danner han en solid duo på topp. Joel Armstrong er også i troppen etter å ha scoret 7 mål på 12 kamper på lån fra FFK i høst. En bra angrepsrekke Kråkerøy kan stille med der.

Også Ridouan Elyounoussi, med et etternavn som skaper forventninger, er en bra offensiv spiller. Joacim Olsen scoret hele 20 mål i 2016, men har hatt det tyngre de  to siste årene i en spisset 3.divisjon.

Kråkerøy har egentlig hatt en tropp til å henge med høyere opp de siste sesongene, men har hatt litt for mange skader, frafall og utskiftninger. Spillere som Tobias Faye Knudsen, Andreas Nygaard og Velte Nilsen er egentlig to meget solide 3.divisjonsspillere. Nygaard var litt under pari i fjor, mens Nilsen kun spilte 8 kamper grunnet skade. Midtbanespillerne Markus Rekdal og Markus Engebretsen bør også kunne vise mer enn de har gjort, mens forsvarer Magnus Krogsrud er spennende.

På keeperplass har Samuel Dirscher spilt mer enn han sikkert hadde sett for seg de siste sesongene, etter egentlig å ha trappet ned. Nå er Vebjørn Sahlin hentet fra nabo Østsiden, og blir trolig førstevalg.

Kråkerøy er nesten et så typisk 3.divisjonslag man får det. Nest best i en middels stor by. Noen spillere som er klubblegender og fornøyd med å være der de har vært lenge, noen unge og håpefulle som ikke har slått til i større klubber, litt for mange endringer i løpet av en sesong og en litt for ujevn stall. Summen av alle faktorene bør bli et lag som ender rundt midten også i 2019.

9. Herd

Overganger

Inn: Petter Worren (Hødd), Erlend Fjeldstad (Aalesund), Scott Fellows (Brattvåg), Sondre Sødergren (Kvik Halden), Jørgen Fylling (Aalesund)

Ut: Parfait Bizoza (Raufoss), Jonas Ingebrigtsen (Trapper ned), Andreas Kvam (Valder), Kristian Halvorsen (Brattvåg), Erlend Skjong (Valder)

Vurdering:

Har gjort en strålende signering i midtstopper Scott Fellows. Han var så god i Brattvåg sist sesong at han kom med i troppen da vi tok ut årets lag fra deres 2.divisjonsavdeling. Samtidig har de mistet en annen nøkkelspiller i Kristian Halvorsen til nettopp Brattvåg.

Også tre andre frafall vil merkes kraftig. Breddeholder Jonas Ingebrigtsen trapper ned, og den tidligere Hødd-spilleren vil bli savnet. Parfait Bizoza var litt stopper og litt spiss i fjor, score bra med mål, og nå har den tidligere AaFK-junioren fått sjansen i 1.divisjon med Raufoss. Erlend Skjong spilte også mye i fjor, men har returnert til Valder.

En annen tidligere AaFK-junior i Sondre Sødergren er nå tilbake i byen. Keeperen forsøkte seg i Kvik Halden i fjor, men misset siste halvdel etter å ha blitt skadd. Har også hentet tre lovende, unge karer fra de større klubbene på Sunnmøre. Jørgen Fylling og Erlend Fjeldstad rykket opp med Aalesund 2 i fjor, mens Petter Worren spilte på dette nivået for Hødd 2. Tidligere AaFK-junior Christian Karlsbakk er også tilbake etter å ha spilt lite i fjor, og har nå hatt kapteinsbindet i NM-kvalifisieringen.

Et stort spørsmål er hvem som skal score målene. Bendik Mathiesen leverte godkjente 9 mål i fjor, men fortsatt mangler en spiss som viser det samme som Bizoza leverte i 2018. Klubbveteran Vegard Bruland og tidligere Hødd-junior Martin Mork Breivik leverte 5 og 4 mål fra midtbanen da.

Noen gode signeringer, men også noen viktige spillere som er borte siden i fjor. Da ble det en godkjent 7.plass, men samtidig skilte kun 3 poeng til nedrykk. Andrelagene de møter i år er bedre enn hva tilfellet var i 2018, og vi tror et litt svekket Herd skal få nok med å kjempe mot nedrykk.

10. Rommen

Overganger

Inn: Besian Kadri (Rilindja), Vuk Fajfric (Skjetten), Saif Haydar (Rilindja), Emil Moe (Ullern), Luka Fajfric (Skjetten), Abnor Odza (Strømmen), Luis Freixo (Rørvik), Maxwell Nana Yaw (Rilindja), Nabil el Hor (Lyn), Mubarak Adan (Holmlia)

Ut: Abdel El-Moussaoui, Kenneth Lie Simonsen

Vurdering:

Rommen fra lengst nord i Groruddalen er nyopprykket denne sesongen. Med tidligere Skeid- og Hønefoss-trener Kjell Sverre Hansen Wold bak roret skal de nå forsøke å etablere seg på dette nivået.

Har hentet flere spillere som var i 3.divisjon sist sesong. Av brødrene Fajfric som er hentet tilbake fra Skjetten er Vuk den som har vist mest. En spiller kapabel til å score tosifret på dette nivået. Besian Kadri og rutinerte Said Haydar rykket ned med Rilindja sist sesong, men er også spillerre som er med på å hevde dette laget.

Har også en strålende midtstopper og kaptein i Kasper Amdal. Var kaptein for Skeid, men valgte for to sesonger siden å trappe ned. Er også en strålende straffetaker, noe han blant annet viste i den TV-sendte kampen mot Vestli i fjor.

På keeperplass har de to meget interessante alternativer. Rutinerte Kamil Rylka jobber som keepertrener i Vålerengas junioravdeling, og har tidligere spilt for blant annet Ull/Kisa og Eidsvold Turn. Utfordres nå av brasilianske Luis Freixo. Han kom til Rørvik i 4.divisjon i fjor, ettersom de har et samarbeid med et prosjekt i Brasil. Har i vinter også vist seg fram for blant annet Mjøndalen, før han nå havnet i osloklubben. Ble skrytt opp i skyene for sine prestasjoner helt nord i Trøndelag i fjor.

Spillere som hurtige Tuan Huu Le, futsalstjerne Ayoub Blomberg, tidligere Grorud-talent Remi Telle, nyankomne Nabil El Hor og fjorårets toppscorer Yazdani Kamara er andre det blir spennende å se på dette nivået. Rommen har en bred tropp, og vi holder dem som nest sterkest av opprykkslagene.

Rommen kjørte enkelt over de fleste i sin 4.divisjonsavdeling i fjor. Men hvor sterk var egentlig den? Evner et lag med mange lekne og tekniske spillere overgangen til å ha ballen mye mindre og å forsvare seg mye mer? Vi er usikre, og det lukter bunnstrid, men vi velger å sette groruddølene over nedrykksstreken.

11. Årvoll

Overganger

Inn: Kasper Kvello (Årvoll), Bror Karsten Dyrnes (Skeid), Jens Rongved (Skeid), Oscar Immerstein (Ullern), Ali Haidar (Lyn), André Marti (Skeid), Oliver Dunvold (Egen juniorstall), Ole Kristian Holvik (Lille Tøyen), Steffen Solheim Andersen (Frigg)

Ut: Carl-Erik Torp (Trappet ned), Endre Olav Osnes (Lagt opp), Ahmad Ali Abbas (Kjelsås), Julian Stamsø-Møller

Vurdering:

Årvoll er tilbake! Ettersom det er moderklubben til undertegnede er det naturlig nok gledelig. Etter et par år i skyggenes dal, også kalt 4.divisjon, er Årvoll nå tilbake på et nivå de bør være på. Men da med en yngre tropp enn det som rykket opp.

For de siste sesongene har mange kjente navn vært samlet i den røde og blå drakta. Helgekamper til Møre og Romsdal har passet dårlig for spillere som Endre Olav Osnes og Carl-Erik Torp, og det spørs hvor mye TV2-ekspert Simen Stamsø Møller er med også i år. Samtidig har meget lovende Ahmad Abbas, som markerte seg mot Vålerenga i cupen i fjor, tatt steget til nabo Kjelsås.

Av spillerne som har kommet inn er spillere som backen Steffen Solheim Andersen opprinnelig Årvoll-spiller. Den mest markante av de som er hentet inn er utvilsomt Jens Rongved. Ballkunstner som var spådd store ting i Skeid, men spilte knapt i fjor grunnet en skade. Er han med for fullt og i noe som ligner gammelt slag er det en av årets aller beste signeringer i 3.divisjon. Også hentet lovende spillere som Kasper Kvello og Oscar Immerstein som går rett inn på laget. Sander Munkejord fikk én sjanse for Grorud i 2.divisjon i fjor og kronet det med en flott scoring da.

Samtidig er det mye viktig rutine som er erstattet av spillere i tenårene i vinter. Men flere av de som er igjen i troppen til Glenn Andersen, som ”alltid” kommer tilbake som Årvoll-trener, har vært med på større ting enn 3.divisjon før. Sønnen Jens Andersen har vært kaptein i Grorud før han returnerte til moderklubben, mens stoppermakker Tom Sadeh var svært lovende da Lyn gikk konkurs, før han fikk tre kamper i Tippeligaen for Lillestrøm i 2010. To gode stoppere også på dette nivået.

Mest kjent er uansett Kamal Saaliti, som spilte Tippeliga med Hønefoss, og som har mange år i OBOS-ligaen. Den hardtarbeidende spissen blir meget viktig i år. Men selv om han fyller 40 år i høst er han ikke eldst i troppen. Keeper Stephen Holmen-Jensen er to år eldre, men holder seg utmerket.

Etter noen år med en juniorsatsing som lå nesten brakk har det vært en kraftig oppsving der. Spillere som back Mikkel Martinsen og kantspiller James Lindbæk har allerede spilt mye i 4.divisjon.

De fem nederste lagene i vårt tabelltips er alle nyopprykkede. Årvoll starter brutalt med å møte kun lag vi spår på øvre halvdel, før det bedrer seg når sommeren er nærmere.

12. Nordstrand

Overganger

Inn: Magnus Aaløkken (Tilbake fra militæret), Erlend Eikeland (Studier i utlandet), Pål Dokken Harboe (Frigg), Mikkel Fodstad (Bærum), Batu Jaquesson Sowe (Bærum), Vemund Guldbrandsen (Egen juniorstall), Fouad Chemlal (Egen juniorstall), Mikkel Breen Frilseth (Egen juniorstall), Simen Kjørstad (Salangen)

Ut: Stian Andersen (Moss), Kasper Kvello (Årvoll), Jørgen Sønstevold (Halsen)

Vurdering:

Nordstrand er tilbake i 3.divisjon etter at de rykket ned da divisjonen ble halvert i 2016. Laget som trenes av Thomas Holm har et fint anlegg, trener godt og seriøst og har en strålende junioravdeling som inkluderer fjorårets seriemester i Interkrets. Alt taler til fordel av Nordstrand. Men er A-lagstroppen god nok?

Har ikke gjort de mest markante utskiftningene i stallen, utenom å løfte opp et par av juniorene. I tillegg et to unggutter hentet fra Bærum i Sowe og Fodstad, hvor av førstenevnte startet i NM-kvalifiseringen mot Kolbotn. Har også fått hjem Magnus Aaløkken etter ett år i militæret. Han ble toppscorer i Interkrets 2017. I tillegg har Mikkel Storeskar vært sentral for Hallingdal lenge.

Av de som har vært med på å spille Nordstrand opp har Petter Nyhus lenge vært en drivende god midtbanespiller. Angriper Markus Woldsund (9 mål i fjor), tidligere Skeid-keeper Christoffer Tobiassen og Petter Kristiansen har også erfaring fra spill på dette nivået fra tidligere. Tidligere HamKam-junior Eirik Sveen har vært sentral de siste årene.

Nordstrand har sluppet inn litt for mange mål i vinter mot lag som helst bør slås om de skal klare å redde plassen i divisjonen.

At Nordstrand er en klubb som drives godt er det ingen tvil om. Men det i seg selv gir ikke ekstrapoeng når det spilles om poeng over 2 x 45 minutter. Avstanden fra 4.divisjon i Oslo med sine tre avdelinger og svært varierende motstand, til å møte solide andrelag og klubber som Lørenskog og Eidsvold Turn er stor. Sammen med fire av de fem andre opprykkslagene tror vi Nordstrand får en tøff kamp i bunnen.

13. Aalesund 2

Fjerde andrelag i avdelingen, men eneste som har førstelaget i OBOS-ligaen. I 2017 ble det et ganske klart nedrykk, og vi tror de havner i samme ende av tabellen i år.

Av de unge spillerne som var sentrale i fjor er Tobias Heggem (Spjelkavik), Erlend Fjeldstad (Herd) og keeper Fredrik Opdahl (SIF/Hessa) borte siden høstsesongen. På sommeren forsvant også to meget viktige spillere i Anders Waagan og Emil Solnørdal. Slik er naturen for et andrelag.

Samtidig er A-stallen litt bredere i år. Men med Pape Habib Gueye i slag der blir han sjelden å se i 3.divisjon. Torbjørn Agdestein og/eller Niklas Castro kan imidlertid være alternativer når de blir skadefrie.

Også keeper Enock Mawete, stopper Kristoffer Hay og høyreback Tega George er nykommere som ser ut som de må jobbe seg inn i førsteelleveren, og som vil være gode forsterkninger for andrelaget. Unggutter som Markus Karlsbakk, Isak Dybvik Määtä og Vetle Fiskerstrand har også rukket å være med i A-lagets tropp i OBOS-ligaen i år.

I en lignende avdeling som denne fikk andrelagene til Hødd, Kristiansund og KFUM det tøft sist sesong. Men det er hele seks opprykkslag her i 2019, noe som gjør at det fort kan gå et ganske klart skille mellom topp og bunn i år. Det, kombinert med at kun tre lag rykker ned mot fire i fjor, øker sjansene for å holde plassen.

Men sist AaFK 2 var oppe var de langt unna. Og i år har de ni kamper som spilles dagen før førstelaget, i tillegg til tre i sommerferien til OBOS-ligaen. Med et førstelag som skal spille for opprykk kan de ikke ta seg råd til å la benkespillere spille 90 minutter dagen før viktige kamper da – og det er med på å gjøre at vi tror AaFK blir blant avdelingens tre nedrykkslag.

14. Sunndal

Overganger

Inn: Vebjørn Sørheim (Frigg), Ola Ruud Ramsli (Comeback), Grunde Hyldbakkk Hanssen (Egen juniorstall), Mathias Juliussen (Egen juniorstall), Elias Henriksen (Egen juniorstall), Erik Dyrseth Iversen (Molde, lån gjort permanent), Joakim Bjerkås (Kristiansund, lån ut sesongen), Vegard Ledal (Byåsen), Ådne Gikling Bruseth (Kristiansund)

Ut: Vegard Furu Øie, Kristioffer Ansnes (Kvass/Ulvungen), Ola Melkild, Elias Mordal (Brattvåg, var utlånt fra Molde)

Vurdering:

Sunndal er tilbake i 3.divisjon for første gang siden 2014. Den gang var det 12 avdelinger, nå kun 6, og dermed er nivået vesentlig høyere. Og for en start de får! De møter de åtte lagene vi har tippet på de åtte øverste plassene i de åtte første rundene, så her blir det virkelig en tøff velkomst.

Laget fra Sunndalsøra har gjort noen fine signeringer som bør bidra til å styrke lagets sjanser for overlevelse. Den største er selvsagt Joakim Bjerkås. Forsvareren har over 50 kamper i Kristiansund de siste årene, men sleit med en skade i fjor. I 3.divisjon skal 26-åringen være en massiv signering. Vegard Ledal var på banen i halvparten av kampene da Byåsen rykket opp i fjor, men vender nå hjem.

I tillegg er målfarlige Ådne Gikling Bruseth med en periode i sommer når han er på ferie fra studier i USA. 4 mål på 7 kamper for Kristiansund 2 i fjor etter å ha scoret 44 mål i 4.divisjon de to foregående sesongene. På topp har de uansett en annen potensiell storscorer i Tor Erik Torske, og den tidligere KBK-spilleren må levere om plassen skal berges. Trener Torgeir Ruud Ramsli har også fått med broren Ola igjen, etter at han har to år uten å ha spilt. Tredjebror Erik er også en nøkkelspillere.

Sunndal har en fordel til, og det er at Sande stadion har naturgress. Sammen med Spjelkavik er de dermed ett av to lag som ikke spiller på kunstgress i denne avdelingen. Velger man å være negativ kan man si det er en ulempe å spille nesten 50/50 på to forskjellige underlag, men fordelen av å være vant til gress hjemme er trolig større.

De siste sesongene har vist at det er tøft for små lag fra små steder å holde plassen i 3.divisjon. Det er enten de tradisjonsrike eller ressurssterke lagene, eller de som holder til i større byer, samt andrelag, som evner å få mer enn én sesong på dette nivået. Dette er en avdeling hvor 5-6 lag peker seg ut i toppen, et par til bør styre unna nedrykk greit, mens de fleste av de seks (!) nyopprykkede får det tøft i bunnen.

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook